måndag 13 mars 2017

Om ekonomi, bollhallar och Jussi Halla-aho


Jag hade faktiskt inte tänkt skriva något om kommunalpolitiken så här inför valet eftersom jag vänligt (hoppas jag) men bestämt tackade nej till en kandidatur. Men dålig karl som inte kan ändra sig! Jag har som bekant inte Fb, men frun har det och idag visade hon mig en lång diskussion som hade timat under gårdagen på en god väns konto. (Heter det så?) Det hela började med ett skämt angående fotbollshallen som ska byggas vid Sursik. Varför ska vi inte då också bygga en hall med konstis så pimpelfiskarna kan fiska på sommaren? Eller, kan jag infoga, en beachvolleyhall så att vi som gärna skulle spela beachvolley på vintern kan göra det? Nåväl, de flesta insåg säkert att detta var ett skämt, men det hindrar inte att det blev ett livligt åsiktsutbyte. Helt klart var det en del etablerade kommunpolitiker som kände ett visst tryck på sina tår.

Men saken är faktiskt viktig. Och allvarlig. Varför ska vi använda pengar ur vår gemensamma kassa till att bygga hallar för en grupp med ett särintresse? I detta fall fotboll. Visst kan man hävda att det handlar om förebyggande folkhälsoarbete, men förebyggande folkhälsoarbete kan nog bedrivas med mindre kostnader, vågar jag påstå. Dessutom är fotboll, som bekant, inte en sport utan en knäskada. (Det skulle vara verkligt intressant att se om de som spelar fotboll verkligen – allt inberäknat; skador, förslitningar och den bättre grundkonditionen de bevisligen får – mår bättre på äldre dar än sådana som inte spelat fotboll...) Men det här är ändå inte pudelns kärna.

Pudelns kärna är att vi bygger med pengar vi inte har. Och ännu värre: Skapar mera driftsutgifter i den redan på tok för stora driftsbudgeten. I det senast godkända bokslutet i Pedersöre kommun räckte årsbidraget bara nått och jämt till för att täcka avskrivningarna och detta samma årsbidrag motsvarade endast hälften av investeringarna. Det här innebär i klartext att vi bygger med lånade pengar. Pengar som vi lånar av kommande generationer. Detta kunde kanske vara acceptabelt ifall investeringarna skulle handla om skolbyggnader eller annat som vi faktiskt behöver för att driva vad som uppfattas som varande kommunens kärnverksamhet, men detta då också bara i undantagsfall. Att bygga fotbollshallar på våra barns bekostnad är inte acceptabelt.

En orsak till att jag skriver denna text är också att Jussi Halla-aho idag meddelade att han ställer upp i ordförandevalet i det Sannfinländska partiet. Nu kanske någon undrar vad detta överhuvudtaget har med mig, med Pedersöre kommun och bollhallen vid Sursik att göra. Nå, det har det förstås inte heller. Jag bryr mig faktiskt inte alls om vem Sannf. väljer som Timo Soinis efterträdare. Men. Iltalehti publicerade, i samband med att de berättade om att Halla-aho ställer upp som ordförandekandidat, en intervju med honom som behandlade hans syn på ekonomi. Man må säga vad man vill om denne Halla-aho och hans, många gånger, synnerligen opolerade åsikter. Men när det gäller ekonomin har han, i mitt tycke, sunda funderingar. Bland annat anser han att samhällets grunduppgifter är att trygga den inre och den yttre säkerheten. Punkt. Samhällstjänster ska, enligt Halla-aho, inte produceras med lånade pengar, utan vi bör rätta munnen efter det som faktiskt finns i matsäcken.

Nu förstår du kanske varför jag kom att tänka på Halla-aho när det diskuteras byggande av bollhallar i Pedersöre. Alla inser nog, utan att jag gnuggar in det, att vi här ser exempel på två fullständigt olika sätt att se på samhällsekonomin. Ursäkta att jag säger det, men när det gäller ekonomiska frågor så är nog Halla-aho bra mycket knepigare än "kommunens fäder" i Pedersöre.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar