tisdag 14 mars 2017

Om fallskärmsjournalistik och papegojjournalistik


Donald Trump satte igång en stor snöboll när han satte internationell fokus på den totalhavererade svenska integrationspolitiken. Efter hans uttalande har det politiskt korrekta Sverige fått stå i med att förklara hur fel Trump hade. Och som om detta inte skulle räcka har nu också diverse internationella journalister hittat till Sverige och gör artiklar om det samma som Trump talade om. Det här innebär givetvis ännu mera brandsläckningsarbete för de politiskt korrekta i Sverige. Journalisterna får här bära en tung börda, och desperationen börjar skina igenom när de gång efter annan blir tvungna att förklara att det som de utländska journalisterna hittar och får belägg för givetvis inte är sanningen. Ja, inte ens påminner om någon sanning.

Skulle inte ämnet vara så oerhört allvarligt skulle jag nästan vilja säga att det är komiskt att se hur de politiskt korrekta journalisterna våndas och svettas i sina försök att avväpna kritiken. Den senaste i raden är Ann Törnkvist på Sveriges Radio. Hon tar till demokratikortet och hävdar, i polemik mot journalisten Tim Pool, att "den sortens journalistik han representerar är ett större hot mot Sverige och demokratin än män som maskerar sig för att slippa filmas". "Den sortens journalistik" syftar på så kallad "fallskärmsjournalistik" ("Parachute journalism") som går ut på att en journalist utifrån kommer in, gör ett snabbt uppdrag och sedan igen åker iväg med de svar han/hon fått på sina frågor. Och visst. Denna typ av journalism har sina svagheter, och detta grepp behöver absolut problematiseras. Men, och det är viktigt att komma ihåg, denna etikett kan också användas för att stämpla alla journalister som kommer till "fel" slutsatser. Och att hävda att denna typ av journalistiskt arbete är ett hot mot demokratin och mot Sverige är nog att gå alldeles för långt.

Det stora hotet mot demokratin är, tvärt om, den papegojjournalistik ("Parakeet journalism" kunde vi kalla det om vi vill leka med orden) som de svenska medierepresentanterna ägnar sig åt i denna situation när de som papegojor sitter och upprepar "Nothing is rotten in the state of Sweden, nothing is rotten in the state of Sweden". Detta samtidigt som de utländska journalisterna tvingas ty sig till poliseskort för att komma ut ur de no go-zoner som, enligt de "seriösa journalisterna", inte finns och som de svenska tidningarna dagligen rapporterar om mord, överfall och annat elände i de svenska förstäderna.

Tim Pool må vara "fallskärmsjournalist", men han har rätt i åtminstone två saker. Det stora problemet i Sverige just nu är att media diskuterar, och kritiserar, journalistiken i stället för de problem som finns. "De för metadiskussioner angående journalistik i stället för att diskutera de fakta och de problem som min journalistik visar på", säger han i ett videosvar på Törnkvists kritik. Detta är i och för sig inget nytt. I Sverige har man redan en lång tradition av att skjuta budbäraren i stället för att ta tag i de problem som har påvisats. Den andra saken där Pool har rätt är att svenskarna, när de i allt större skaror genomskådar medias lögner och allt mera desperata försök att gömma undan problemen, kommer att vända sig till alternativ media och i förlängningen börja stöda mera konservativa politiska partier. Sverigedemokraterna har en lysande framtid, med andra ord.

Jag vill nog påstå att det verkligt stora demokratiproblemet här är inte fallskärmsjournalistiken, utan det stora problemet är den brist förtroende som etablerad media råkar ut för, och kommer att råka ut för i allt högre utsträckning. Om och när den vanlige Svensson inser att det inte går att lita på så kallad kvalitetsmedia kommer han att vända sig till alternativmedia. Och där lurar många fula fiskar i vassen.

6 kommentarer:

  1. Det stora problemet i Sverige är att vad skall dom göra då 17% av invånarna är invandrare + 5% är andra generations invandrare och att denna gupp har det generellt sämre än infödda svenskar, arbetslösheten bland invandrare över 50%, mottagare av socialbidran 60%, stor andel av elever klarar inte grundskolan så att dom får behörighet till gymnasie, stor del bor i utanförskapsområden med hög arbetslöshet, oroligheter, kriminalitet osv, ja problemen är många och i åratal har man tittat åt ett annat håll, jag har personligen blivit bländad i denna fråga men ju mer jag läser och tar reda på fakta så ju mer försår jag hur fel regeringer har gjort i Sverige sedan 1990 talet, detta problem löses förstås inte med att ta emot mera fattiga, arbetslösa invandrare från utomeuropeiska länder med genomsnittligt låg utbildning men dom som har kommit måste man ta hand om, där har Sverige mycket jobb att göra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. Du skriver att du har varit bländad. Det samma gäller för mig också. Men jag tror nog att vi inte har så stor skuld själva här. Värre är det med beslutsfattarna i Sverige som garanterat har vetat/vet men väljer att inte se. Det är ju så mycket lättare att skjuta budbäraren/-na än att (försöka) göra något åt saken. Och så får alla som vaknar till insikt och försöker säga något rasiststämpeln...

      Radera
  2. Problemen är stora, men svenskar är smarta och organiserade. När denna flyktingkris är över efter kanske tio år är Sverige den ekonomiska vinnaren. Igen en gång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 22:56. Vi får hoppas att du har rätt. Allt annat skulle vara illa för det svenska samhället och framför allt för de nysvenskar som hamnat/hamnar på sidan om samhället.

      Radera
    2. Det finns en chans att Sverige kan få rätsida på det, men då måste de först inse sjukdomen.
      Men många menar att no go zonerna är dömda för lång tid framöver.

      Det senaste som var uppe på tapeten är polishuset i Rinkeby som ingen vill bygga. Smaka på den, ett byggprojekt mitt i stan men ingen vill ge offert. I samma veva som jag följt den diskussionen så har det framkomit att övriga projekt i Rinkeby blivit svindyra pga alla extrainsatser som krävs. Kommer man lyckas underhålla dessa stadsdelar framöver ens.

      Jag ser ingen vinst i detta inom 10 år, inte inom 20 år heller.

      Radera
    3. Dom 10 åren har gått redan, ser man på statistik och verkligheten från 90-talet och framåt så är det inte vackra siffror, det är inget man kan blunda för men utom-europeiska invandrare är i huvudsak en belastning för Sverige, inom många områden, fattigdom, barnfattigdom, mängden brott, utbetalda socialbidrag, arbetslöshet, långtidsarbetslöshet, låg inkomst, skolresultat, låg utbildning, så har det varit och så kommer det att förbli om dom inte tar tag i problemet riktigt ordentligt, och igen vill jag påpeka att detta är inte islams fel, individens fel eller att dom är sämre utan det beror helt och hållet på en misslyckad integrationspolitik, det är politikernas fel,det är pga. av deras beslut som så många människor har det dålig av dom som kommit till Sverige jämfört med infödda Svenskar, det är politikernas fel att ghetton uppstått var stor del av problemen finns, det är ju inte konstigt att det uppstår problem då 60% är lågutbildade arbetslösa oberoende vilken etnisk grupp det gäller, båda sidorna av dom politiska falangerna har fel, vänsterfolket och högerfolket, man kan inte ha öppna dörrar i ett västerländskt välfärdssamhälle men man kan heller inte hata människor utifrån etnisk härkomst.

      Radera