tisdag 24 oktober 2017

Om sexuella trakasserier


Det har knappast undgått någon att det den senaste tiden har pratats oerhört mycket om sexuella trakasserier. Och gott så. Dylikt elände behöver lyftas fram och, om möjligt, begränsas genom att det på detta sätt skuldbeläggs. För detta är något mycket skamligt.

Men det som jag tycker är väldigt intressant i detta sammanhang är att åtminstone jag ännu inte har sett en enda artikel som ställer de rätta frågorna och som tar sig för att gå till rötterna när det gäller detta skamliga beteende. Visst. Det talas om brist på respekt, och det är en del i detta. Om man respekterar sin medmänniska gör man inte något sånt här. Det finns inte ens på kartan. Eller finns det kanske ändå?

Det finns nämligen en annan, åtminstone lika viktig, faktor bakom detta som ingen talar om. Helt enkelt för att ingen vill tala om det eftersom det i så fall skulle utmana grunden för hur vi idag ser på sexualiteten. Sexualiteten ses idag mer eller mindre som en mänsklig rättighet, och det egentligen enda som begränsar sexualiteten är frånvaron av godkännande. (Eng. "Concent") Med andra ord: Om båda parter går med det så är det ok. Vad innebär detta så för ett sexuellt närmande? (Verbalt eller fysiskt.) Givetvis att det, om den som "blir närmad" accepterar det, är helt ok. Men om det inte är ok så är det fråga om sexuellt trakasseri. Är det då så konstigt att det sker en massa sexuella trakasserier?

Roten till de sexuella trakasserierna är, kort sagt, vår fullständigt snedvridna syn på sexualiteten idag. Om vi skulle se på sexualiteten som något som ENDAST förekommer i en livslång relation mellan en man och en kvinna skulle vi överhuvudtaget inte behöva diskutera sexuella trakasserier och inte behöva läsa om alla dessa tragiska #Metoo-historier. Men när sexualiteten har perverterats på det sätt som har skett idag (=ses som en mänsklig rättighet och något som kan existera utanför det livslånga äktenskapet mellan en man och en kvinna) är detta något vi får lov att leva med. Det kommer på köpet, helt enkelt.

När människan tar sig friheter som Skaparen inte hade tänkt och inte tillåter får det alltid följder. I bästa fall följder som även den fallna människan upplever som negativa. Problemet är bara det att vi så väldigt sällan klarar av att se vad dessa följder egentligen beror på. Som till exempel när det gäller detta. Helt enkelt för att vi inte vill. När någon försöker påtala detta så gör vi dessutom allt vad vi kan för att tysta ner det. Jag skrev t.ex. en kommentar om detta på svenska Yle. Är någon överraskad över att den inte blev publicerad? Jonas Jungar må hävda att alla kommentarer på svenska Yle behandlas lika i modereringsskedet, men vi som skriver kommentarer baserat på en konservativ (och till och med kristen) livssyn vet att så givetvis inte är fallet. Åsikter som utmanar och avslöjar den värdeliberala människo- och samhällssynen och som dagens människor därför kan uppleva som utmanande och till och med stötande, blir mycket ofta censurerade. Stör för allt i världen inte människan i hennes syndasömn!

7 kommentarer:

  1. Menar du den här ? "KN 22.10.2017 - 19:51
    För konservativa kristna finns sällan utrymme. Ordet tolerans har blivit manestream. Bara de med samma åsikt får höras."
    Fick själv en kommentar publicerad under en artikel i flyktingfrågor, "Papperslös 22.10.2017 - 12:26
    Hur kan de "plötsligt" bli papperslösa utanför flyktingboendet ? Sanningen är väl nog den att de har varit papperslösa hela tiden !" Det stannade vid fyra kommentarer och man får känslan av att där nog modererats bort ett ganska stort antal kommentarer eller så orkar folk bara inte skriva längre då så mycket refuseras....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 10:54. Nej, det var inte den kommentaren. Innehållet i min kommentar gick ut på ungefär det jag säger i texten ovan. (Men mycket kortare.) Sedan skrev jag en kommentar till under en annan text, men inte heller den blev publicerad. Nu försvarar sig moderatorerna med att kritiska kommentarer visst publiceras, men inte sådana kommentarer som säger samma sak som tidigare kommentarer. Behöver jag säga att ingen annan kommentar kritiserade dagens syn på sexualiteten? Nej, utan detta är nog bara en sak som inte får sägas eftersom människor kan ta illa vid sig. När sanningen blir så anstötlig att man måste censurera den är läget allvarligt...

      Radera
  2. Kan inte låta bli att länka det här åt dig Kristian: http://www.cbc.ca/news/canada/toronto/ontario-abortion-protest-bill-1.4372090

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju utmärkt. Man har rätt att protestera men behöver inte göra det just där. Lite liknande som att nynazister får demonstrera men behöver inte göra det just utanför en judisk synagoga.

      Radera
  3. Jag tycker det är intressant att det just är journalister och all slags kulturarbetare som blir fast för sina trakasserier . (Finns säkert i alla grupper )
    De har stått över vanligt folk och agerat både åklagare och domare .
    /Tor

    SvaraRadera
  4. sker alltför ofta i religiösa kretsar, det har vi ju bittert fått erfara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 13:20. Öh? Bara för att du vill att något ska vara sant så blir det inte så.

      Radera