torsdag 5 oktober 2017

Uppmaning till bön!


Svenska Yle rapporterade igår om en mycket glädjande nyhet. Hundratals, ja kanske tusentals muslimska flyktingar som har kommit till Finland har konverterat till den kristna tron och mottagit det kristna dopet. Enligt artikeln handlar det främst om ensamkommande unga män från framför allt Irak och Afghanistan. I artikeln sägs också att detta är ett specifikt finländskt fenomen. Glädjande nog har tjänstemannen på Migri fått detta fullständigt om bakfoten. Redan en längre tid har liknande massomvändelser rapporterats från i princip hela Europa. (Googla på t.ex. "Thousands of muslims convert to christianity" så får du se!) Dessutom ser vi idag en aldrig tidigare skådad väckelse som drar över hela den muslimska världen med t.o.m. miljoner omvända muslimer – en väckelse som bara tycks tillta i styrka.

Det vi nu ser är något som världen aldrig tidigare har skådat, och vi får be att Herren Jesus skulle fortsätta att kalla muslimer till tro på den Herre som ensam kan ge verklig frihet. Samtidigt får vi också be för alla de som omvänder sig att de skulle få tillgång till god kristen under visning och att de skulle bevaras från det hat som islam spyr över sådana som överger islam. Vi ska inte heller glömma bort alla de kristna, pastorer och vanliga lekmän, i den muslimska världen som med sina liv som insats troget arbetar för att leda muslimer till tro på Herren Jesus.  

19 kommentarer:

 1. Du tror inte att dom "omvänder" sig bara för att det skall öka deras chanser att få uppehållstillstånd med hänvisning till att dom inte kan som kristna åka tillbaka till ett muslimskt land?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart är det så, Nylund. Tänkte själv genast på samma sak. Att de alla plötsligt skulle ha "kommit till tro" kan vi nog glömma.

   Radera
  2. Nylund och Anonym 10:28 har helt rätt. Ända sättet att bli accepterade av "kristna" är att själv påstå att man plötsligt gjort en total hel omvändning och gått och blivit "kristen".
   Lättlurad och fake news är ord jag kommer att tänka på när jag läser inlägget.

   Radera
  3. Markus. Givetvis finns alltid den möjligheten. Men vi ska akta oss för att nedvärdera det kristna dopet, tror jag. För en vanlig finländare betyder hans eller hennes dop kanske inte överlag så mycket, men dopet är faktiskt en väldigt stor sak. Speciellt för en muslim. Jag kan därför inte tänka mig att en muslim på detta sätt skulle ta det kristna dopet så där väldigt lätt. Haditherna stipulerar faktiskt dödsstraff för apostasi (= att överge islam), och oberoende av om de får stanna här eller inte så kommer hela deras släkt att ta avstånd från dem ifall de tar dopet. Men, som sagt, vi kan inte veta vad som finns i en människas hjärta. I detta fall är detta dock egalt eftersom det inte kommer att frågas efter det ifall en före detta muslim återvänder. Det som frågas är kort och gott: Är du döpt med det kristna dopet?

   Sedan kan jag inte låta bli att berätta vad patriarken Kyrillos av Jerusalem (315-386) sade i ett av de tal till katekumenerna (=dopkandidaterna) i Jerusalem som finns bevarat. (Jag använder inte citationstecken eftersom jag inte är helt säker på ordalydelsen emedan jag tar det ur minnet...) Det spelar ingen roll varför du är här. Om du kom hit för att det finns en vacker flicka som du vill komma nära eller om du är en slav som vill göra intryck på din herre. Det har ingen betydelse. Fly inte undan! Låt dig fångas i den levande Fiskarens nät! Från denna dag framåt ska du leva!

   Idag kan vi kanske byta ut orden ovan mot "ifall du vill påverka Migris beslut". Dopet är Guds handlande med en människa. Det, plus dopundervisningen, kan förvandla också en hycklare. Nu liksom på 300-talet.

   Radera
  4. Dock tror jag att om dom faktiskt är/blir kristna så har dom enklare att integrera sig i det Finländska samhället, är dom t.ex. med i en församling som öppenhjärtat stöder dem så har dom ett stöd som dom annars skulle sakna.

   Radera
  5. Markus. Sant. Men det har visat sig kunna vara svårt ändå. Tyvärr.

   Radera
 2. Uppmaning till bön, men härregud. Tror nån ännu på bönesvar?

  Böner har aldrig hjälp nån. Sluta be och gör nåt i stället. Det hjälper inte att skicka 5 långtradare fyllda med böner och omtanke åt svältande barn, men skicka samma långtradare fyllda med mat så hjälper det för stunden.

  Har aldrig förstått varför man ber till nån låtsasgud i samband med katastrofer och masskjutningar, har inte guden redan gjort det klar att han inte bryr sig ett smack om vad som händer och våra patetiska böner?

  Det gör heller ingen skillnad vilken gud du ber till, samma svar får du alltid.

  Eflop

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eflop. Speciellt vissa gånger gläder jag mig åt att du har fel! :)

   Radera
  2. du tror att barnen i Afrika blir mätta och belåtna genom att vi ber för dom? låt mig småle åt religiöst enfald :)

   Eflop

   Radera
  3. Eflop. Ser du vad du har gjort här? Du har fört in en ny och främmande sak i diskussionen. Var någonstans har jag hävdat att det RÄCKER med att be för att barnen i Afrika ska bli mätta? (Det kan det i och för sig göra, men det är en helt annan diskussion.) Nu handlade det om bön om väckelse och om beskydd samt om tillgång till god, kristen undervisning. Eller tror du att väckelse kommer genom att vi sänder långtradare fram och tillbaka till Afrika?

   Radera
 3. Bloggens böne-logistikexpert Eflop Malte Lindman har igen gjort
  ett av sina oemotsägliga expertutlåtanden,men medger samtidigt att "han aldrig har förstått"...!!

  SvaraRadera
 4. Det jag aldrig har förstått är att hur människor kan vara så korkade att dom kan tro att genom att mumla mantran till nån påhittad molngubbe kan hjälpa nån överhuvudtaget. Men Ole har säkert en massa bevis att hans böner har blivit besvarade, eller hur ;)

  Eflop

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eflop,Ja Gud,himlens och jordens skapare hör bön!"Åkalla
   mej i nöden och jag skall hjälpa dig",PS. 50:50 (Guds telfonnummer)det är också min erfarenhet efter ett långt liv!
   Läs berättelsen om Elias kamp med baalsprofetera på berget Karmel. 1 Kungab. 18:20- hur Gud hörde Elias bön!

   Radera
 5. Studien finns att hitta på engelska för den intresserade. Här en kort sammanfattning på svenska.

  Bön kanske ger den religiöse psykologiska underlättnader och illusioner, men några rent vetenskapligt bevisbara effekter i naturen har bön inte. Bön är lika effektivt som att offra kor eller flaxa med armarna om man vill åstadkomma något konkret i naturen.

  http://www.dagen.se/studie-forbon-hjalper-inte-1.242858

  Humanisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Humanisten. Allt går att förklara bort om man vill det riktigt hett. Min erfarenhet är att Gud hör bön och att han svarar på den. Men otron ser bara det otron vill se, och det är det som är den stora vattendelaren i denna fråga.

   Radera
  2. Man kan dra likhetstecken mellan religiös tro och placebo-effekten.

   Radera
  3. Anonym17:19. Sant. Men när det gäller den kristna tron är det något helt annat.

   Radera
  4. Dom gör noga kontroller o uppföljningar på Migri. Det hjälper nog inte bara säga att msn vill bli kristen. Läste en artikel om det
   Fråga dom där
   Dom tar nog en stor risk att bli kristna, o sen kanske bli hemskickade efter neg asyl , för då kan dom bli torterade o mördade.
   I de flesta fall är det nog på riktigt

   Radera
  5. Gunilla. Så sant. Den stora vattendelaren är dopet. Den som tar det kristna dopet riskerar döden om/när de skickas tillbaka. I vissa länder anser upp till 75% av befolkningen (vanliga muslimer, inte isis) att apostasi ska straffas med döden. Detta t.ex. i Afghanistan.

   Radera