måndag 30 oktober 2017

Prästbrist

Svenska Yle uppmärksammade idag ett av vår kyrkas problem. Inom några år kommer det att behövas ett femtiotal nya präster i Borgå stift. Situationen är allvarligast i Pedersöre prosteri där många präster kommer att gå i pension inom några få år. Varför allvarligast, det går ju nog präster i pension på andra håll också? Jo därför att det speciellt här finns en beställning på nya präster som vill hålla sig till Guds ord. Sådana prästkandidater prästvigs inte idag. Därav ordet allvarligast.

Jag hade förmånen att få vara med på en predikantskolning i Vörå för några helger sedan, och där satt en rad unga män som har en kallelse från Gud att predika Evangeliet. En del av dem var dessutom teologiestuderanden. Ingen av dessa kommer, med nuvarande praxis, att prästvigas till tjänst i vår kyrka. Trots att de så förtvivlat skulle behövas. Trots att de uppfyller de krav som Guds ord ställer på sådana som eftersträvar tjänst som församlingsledare. För ja, det finns en lista på sådana krav. På två ställen i vårt Nya Testamente, till och med. (1Tim. 3 och Tit.) Tyvärr läser våra biskopar inte dessa listor längre. I stället tycks det mig, när jag ser som mörkast på situationen i vår kyrka, som om de förväxlat listorna i NT och använder sig av listan i 1Kor. 6:9-10 när det gäller prästerna i vår kyrka idag.

Jag säger bara Kyrie Eleison! Herre, förbarma dig!


4 kommentarer:

 1. Amen! Från en av dessa teologistuderanden.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Kanske Missionsstiftet och fristående lutherska församlingar kunde vara ett alternativ att fundera på? Marko Sjöblom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marko. Det är väl dit vi blir tvingade. Men det är ju verkligen ingen idealsituation. Speciellt som många inte kommer att följa med utan blir kvar i FELK-sammanhang där nivån på undervisningen kommer att börja (och redan på många håll) har börjat avspegla nivån på kyrkans teologer. Tack och lov finns det ännu församlingar, likt Larsmo, där menigheten kan få god, biblisk undervisning och kan få uppleva ett sunt församlingsliv! Men om vi går tio-tjugo år framåt är detta, med dagens utveckling, ett minne blott.

   Radera