måndag 25 december 2017

Fridfull jul!


Ett av de viktigaste orden i Lukas evangelium är ordet FRID. Vi kunde säga att detta ord ramar in hela Lukasevangeliet. Detta var vad änglar sjöng om på herdarnas äng, och när Jesus lämnade lärjungarna för att fara tillbaka till sin Fader i himlen var detta ord det första han sade åt de samlade lärjungarna. "Frid vara med er!" Det grekiska ordet ειρηνη (uttalas "eireenee") kan översättas med både frid och fred, men ordet frid är absolut att föredra eftersom det säger så mycket mera än ordet fred.

I den senaste texten kritiserade jag stiftets biskop för att han, helt felaktigt, hävdade att julen handlar om Guds strävan efter bland annat fred på jorden. Detta behöver sägas så tydligt det bara går: Guds mål är inte fred på jorden. Jesus säger själv, klart och tydligt, att han "inte har kommit för att skapa fred på jorden", utan att han, tvärtom, har kommit med svärd. Detta till och med så att en son kan vända sig mot sin far och en dotter mot sin mor. (Matt. 10:34) Tydligare än så kan det inte bli att julen inte handlar om fred på jorden. Men detta hindrar förstås inte oss, och får inte hindra oss, som Guds barn att verka för och be om fred på jorden.

Men julen handlar alltså inte om fred på jorden. Julen handlar om något oerhört mycket viktigare, nämligen om frid. Och uttryckligen om frid med Gud. För att illustrera skillnaden mellan fred och frid så kan vi säga att en människa som lever i brinnande krig likväl kan ha frid i sitt hjärta. Detta om och när fridsfursten, som Jesaja talade om i julens härliga profetia i Jes. 9, bor i hennes hjärta. Men nu ska vi ta detta från början.

Synden gör oss till Guds fiender. Allt sedan Adam och Evas dagar har vi människor upplevt ett behov att gömma oss när Gud nalkas. Syndare klarar helt enkelt inte av helige Guds närvaro. Och inte bara det. Synden är också, helt konkret, ett hinder för gemenskap mellan människa och Gud. Denna fiendskap, detta främlingskap inför Gud, har fått fruktansvärda följder för mänskligheten: Ensamhet, hat, sjukdom, lidande och död. Men inte bara för mänskligheten. Till och med själva skapelsen känner av denna fiendskap. Naturkatastrofer, torka, översvämningar, jordbävningar och annat liknande elände som drabbar vår jord är följder av människans syndafall och vår fiendskap med Gud.

Gud kunde ha gett upp med oss människor och med den värld vi lever i. Men det gjorde han inte. Den första kristna julen gör det fullständigt klart: Gud är inte vår fiende. Han är inte mot oss människor. Tvärt om är han för oss. När Gud i Jesus blev människa som det lilla barnet i krubban visar han så tydligt det bara går att han står på vår sida. Han lämnade sin härliga tillvaro i evigheten för att i Jesus bli människa. För att gå in i och under allt det vi människor ställt till för oss genom synden. Han blev i Jesus en av oss. I Jesus mötte han sedan all den fiendskap som vi människor hyser gentemot det som är rätt, sant och heligt. Mot Gud själv. Denna fiendskap kulminerade när Jesu kors restes på Golgata och den helige och evige gick i döden för vår skull. Men detta var vad som krävdes för att skapa frid/fred mellan Gud och oss människor. Det skulle ha varit så mycket enklare för Gud att ge upp med oss. Men hans kärlek till oss förbjöd det. Hans kärlek gjorde att han lät sig födas som det lilla barnet i krubban, och hans kärlek till oss drev honom fram till korset.

Julens budskap är budskapet om frid med Gud. Julens budskap handlar om att Gud inte är vår fiende utan vår vän. Att han är din vän. Att han var beredd att göra allt som krävdes för att vinna oss människor för sitt eviga rike. För att vinna oss tillbaka till sin gemenskap. Julens budskap är ytterst ett budskap om kärlek. Om Guds kärlek till en fallen mänsklighet och en fallen värld. Och om vad denna kärlek var beredd att utstå.

"Ära vare Gud i höjden och frid på jorden bland människorna som han älskar!" 

Med dessa änglarnas ord önskar jag alla läsare en fridfull julhelg!
 

10 kommentarer:

 1. JAH, Han Var "det Heliga";Han som skulle skall och kallasGuds Son! HAN hade inte de syndiga och perversa lustar och synder som de av egen avfällighet fallna pådyvlar Honom som försonade i sin Kropp vad som forsoning ville mottaga. När budskapet blir ljumt och kyrkorna gamla, blir folken lystna på " härligheterna så att kättjan galopperar, hädelserna och motsägelserna flyger och flödar och även de rätta profeter står då som dårar och Andens män som förryckta. Vanliga i dopet och Trons Ord renade står i situationsmässig flit vid sina sysslor med Honom det Dyraste Renaste Rikaste Boende så djupt i "hjärtat" att t o m med fiknaste läkarsnille i tortyrtjänst finner atg vilddjurets tid var en krossande trampande förvirrande hjärtlös tid. Om sådant som sker i dag och tidigare kan förlåtas kive ni om som vanligt medan babylonen köper och säljer människor och "bluffsjäliskheter" för brödfödans skull medan Guds Frids vredesdomar manar er att tänka på vad Bibeln och god sed betyder och betydde då vi sentida gossar ölade och spydde. Tack för Omvändelsens Nåd Herre Jesus Allsmäktig skriver långsamt lärande Torstn Nils Ulrik glad över att de goda psalmerna är bäst i himlen där allting vilar i Moses Guds tjänares och Lammets Sång.... och de fagra ängder på jorden hmmm. Resten får ni lida själv ni otrogna intellektualskändligheters domssmitare. Ulrik Guds ulka nuförtiden ibland väl liden ibland lite svidende lidande då mitt försvar var så krossat att t o m pristn sa helige anne då de var viktikt att säga Ande. Petitesser säger de som

  SvaraRadera
 2. Har du sett/läst The Shack/Ödehuset? Huvudpersonen Mack kämpar med några svåra och tunga saker han mött under sitt liv och får hjälp av den treenige Guden att hitta just frid. Om du läst boken eller sett filmen, hur ser du teologiskt på handlingen, t.ex. hu Gud skildras?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem frågar du av frågar torstn nils ulrik irriterad av livets hittills fasansfullaste mardröm och lögnstatens lögnare och tvångsvården.
   Alla stater är lögnstater på ngt sätt i Gudlösa tider.... Jo du på din fråga kan jag säga: jag känner inte till det halvreligiösa litterära verk du nämner. Jag har inte ens som God kristen västerlänning intresserat mig ens för typen som skrev böcker om ngt slags Narnia. Gällande sagan om ringentrilogin så är orcherna alla slags fascister och totalitarister jämte deras pådrivande ämnen sade teologen ulrik buff buff och skrockar förlorat segervisst. Som fri rökare i ett " fritt" land skulle denna natt vara lite trevligare. Jag röker helst utomhus men de tycker att även schizofrena skalla hålla normala tillåtna tobakstider. Så små problem har jag i natt. Och vem är du då??? he he hih med lätt chaccent o och skrattar jag lite grann. Och när jag skrattat gott nog vill jag ändå gå ut och röka. Inte konstigt att läkarna trots fysiska skadar liksom hotar hur myki olanzapin di vill fittandes tvinga mig eller andra att ta 20 - 40 mg men de kanske ljuger åt universalvarnaren ulrik

   Radera
  2. Anonym 00:59. Tyvärr har jag inte sett filmen eller läst boken, så jag kan inte svara på din fråga. Jag kollade Netflix också, men den finns inte där. Var har du hittat filmen(eller boken)?

   Radera
  3. Här finns en lång "presentation" av författaren https://www.youtube.com/watch?v=3pU5XmDhjpI Har någotsånär hängt med, men från ca 55min framåt då frågan om treenigheten kommer upp räcker tyvärr inte min engelska till... Kanske ngn mera språkkunnig kunde hjälpa till ? Det verkar hur som helst vara frågan om en bok som verkligen berör med 6.5milj sålda och var det i detta nu översatt till 14 andra språk...

   Radera
 3. Kristian den finns t.ex. som förmånlig pocket på Adlibris https://www.adlibris.com/fi/kirja/odehuset-9789173874946.

  SvaraRadera
 4. "Ödehuset" skriven av av William Paul Young (och "Käre Jesus" samt "Jesus kallar på dig" av Sarah Young) är populära böcker, men de innehåller New Age och inte biblisk kristendom. Bibelns Fader, Son och Helig Ande har ingenting med dito i dessa böcker att göra. Som någon har sagt om "Jesus kallar på dig" på originalspråket: "Jesus is calling for you, oh yes, but definitely not through this book!".

  SvaraRadera
 5. Under klippet https://www.youtube.com/watch?v=3pU5XmDhjpI har kommentatorn "Now & Eternity" en lång lista på hur "The Shack" skiljer sig från vad Bibeln säger !

  SvaraRadera
 6. http://bibelfokus.se/odehuset

  SvaraRadera
 7. Vi hade en fröjdefull jul här.... Om tankeresterna och orden dårhusaktiga teopragmatiska antroposofier är förlåtna för mig; o ja; då önskar vi i alla fall God fortsättning och ett Frälsningsfyllt Nytt År! HERREN VARE OSS NÅDIG säger torstn nils ulrik

  SvaraRadera