lördag 9 december 2017

Om när lögnen blir sanning


Blir en lögn sann om alla fås att tro på den? Jag måste säga att jag, som får stå på långt avstånd och titta på, är oerhört fascinerad av Mellanösternkonflikten mellan Israel och det arabiska folket. Eller kanske inte så mycket av konflikten i sig, som ju är en oerhört blodig och synnerligen otrevlig historia, men av det faktum att hela världen blandar sig i den och att alla har en åsikt – och i de allra flesta fall en mycket svartvit sådan. Antingen är man för araberna eller så är man för Israel. Balanserade synpunkter och brobyggare är ytterst svåra att hitta. Och det är detta som fascinerar mig något oerhört. Hur kan detta komma sig?

Svaret är egentligen väldigt enkelt, vill jag påstå. Det här är en konflikt som har en mycket djup andlig sida, och således finns här en blindhet förknippad med vissa ståndpunkter. En blindhet som omöjliggör och utesluter balanserade ståndpunkter. Eller hur kan man annars förklara att annars fullt sansade människor som i vanliga fall talar varmt för demokrati och frihet mitt i allt här tar kraftig ställning mot områdets enda demokrati och samtidigt ställer sig på samma sida som brutala diktaturer, terroriststater och terrororganisationer?

Mellanösternkonflikten hamnade igen på tapeten den gångna veckan när president Trump bestämde sig för att verkställa det gamla beslutet att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem och därmed (slutgiltigt) erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, något den de facto redan en längre tid har varit. Frågan fick en lokal, finländsk, prägel när Peter Östman i riksdagen frågade om inte Finland kunde överväga att göra samma sak. (Läs inte gärna kommentarerna under artikeln i länken – de visar bara på det som jag säger ovan och kan få den stadigaste karl att bli mer än mörkrädd...)

Men tillbaka till frågan jag startade med. Blir en lögn sann om alla fås att tro på den? De så kallade palestinierna (som ju de facto är araber och ingenting annat) har länge hävdat att Jerusalem är en arabisk, muslimsk och kristen stad och har därmed helt blundat för stadens 3000 år långa judiska historia. Denna lögn har nådigt upptagits i västvärlden och är idag nästan legio. Det samma gäller för lögnerna om israelisk ockupation (har du hört om "de ockuperade områdena"?) och om behovet av en tvåstatslösning. Dessa lögner har uttalats så ofta att de idag betraktas som oantastlig sanning. Men det faktum att de flesta tror på lögnen gör den ändå inte till sanning.

Den (förtigna) sanningen är i själva verket att vi redan HAR en tvåstatslösning i detta område. Efter första världskriget upprättades det så kallade "Brittiska Palestinamandatet" som omfattade det som idag är Israel, Jordanien och de palestinska territorierna. Detta delades de facto redan år 1921 i två delar – en mycket större arabisk del som kom att kallas Transjordanien (sedan 1946 den självständiga staten Jordanien) och det fortsatta (mycket mindre) Brittiska Palestinamandatet som år 1948, sedan Storbritannien ensidigt sagt upp sin uppgift som mandatförvaltare, blev den självständiga staten Israel.

Klarar du av att se vad som hände här? Det här är ju egentligen något alldeles oerhört! Vi har de facto redan en tvåstatslösning. En arabisk stat som heter Jordanien och en judisk stat som heter Israel. Problemet – som ligger bakom behovet av att lägga en lögnens dimridå över hela området och hela frågan – är arabernas vilja att utplåna judarna. Man har (genom tre misslyckade försök) insett att detta kan göras i ett slag, och därför har man gått in för att ta det lite åt gången. Ett första steg är att lura världen att gå in för att ÄNNU en gång dela det lilla landområde som blev kvar sedan det arabiska Transjordanien bildades när det brittiska Palestinamandatet delades mellan araberna (som nu kallas palestinier för att ge sken av att det inte handlar om araber och således kunna rättfärdiga en ytterligare delning av området) och judarna.

Den som är ens lite insatt i historien vet att det på det område som idag är Israel finns områden som hr en klar och tydlig arabisk majoritet medan det finns områden som har en judisk majoritet. Dessa demografiska fakta låg till grund för den delningsplan som FN, glömskt av vad som hade hänt bara 26 år tidigare, gick in för 1947. När man ser på de kartor som gjordes upp då inser man med lätthet – om man inte lider av den blindhet jag beskrev ovan – att en sådan judisk "lapptäckesstat" skulle ha blivit ett lätt offer för de våldsamma arabiska terroristerna. Således borde FN, och alla andra aktörer som har intresse av att blanda sig i denna sak, ha gått in för att stå fast vid de två stater (en arabisk och en judisk) som växte fram under första delen av 1900-talet. Detta skulle ha varit en framkomlig, men förvisso obekväm, väg till fred i området. I stället valde man att tro på lögnerna och neka området den fred som kunde ha varit möjlig att uppnå. Och på denna väg har man fortsatt. Hela tiden allt mera förblindad och i allt högre grad litandes på den pro-arabiska propagandan och de lögner som denna bygger på.    

Men en lögn blir som sagt inte sann bara för att alla fås att tro på den.

15 kommentarer:

 1. Roten till all denna ondska, terror, våld, krig och dödande av varandras barn i mellanöstern är religionen.

  Tänk om alla skulle ta sitt förnuft till fånga och sluta tillbe en massa osynliga andar och visa varandra respekt och hjälpa varandra istället.

  Nu bombar vi och dödar varandra för abrahamistiska sagor om flygande hästar, talande ormar och jungfrufödslar. Nog är vi människor ofattbart korkade och lättlurade som kan tro på dessa fantasier.

  Eflop

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett tungt vägande inlägg,som är värt att lyssna till?av mellanöstern/religionsexperten Eflop Evald Lindeman,så enkelt kan denna konflikt lösas?!

   Radera
 2. Ja Ole, endast en ingrediens tar vi bort, nämligen religionen så är konflikten löst. Religionerna är roten till ondskan i mellanöstern och vi är beredda att döda barn till föräldrar som tror på en annan fantasifigur än vår egen inbillade andeväsen. Eller har Ole andra orsaker varför situationen är som den är i mellanöstern?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eflop och anonym 21:50 menar att ifall religionen skulle fås bort ur ekvationen så skulle allt lösa sig. Till en del kan jag faktiskt hålla med. Det är, också här, islam som är det stora problemet och islams vilja att utrota judarna och utplåna den judiska staten Israel som är roten till det onda. Om denna vilja skulle fås bort ur ekvationen skulle en lösning, i enlighet med FN:s delningsplan från 1947, till och med kunna vara möjlig. Men eftersom sakerna är som de är är detta inte möjligt.

   Att sedan påstå att religionen är roten till allt elände (som dessa två implicerar genom att dra in andra saker i diskussionen också) är att göra det allt för lätt för sig. Det är nämligen bara i vår obskyra parentes i världshistorien som det finns sådana som inte har insett hur viktigt hoppet är för evighetsvarelsen människan. Ta bort detta hopp och vi skapar mångfalt värre problem. Eller som en vis man sade: Om du vill ha arbete i framtiden ska du utbilda dig till psykolog.

   Radera
  2. Det var jag, Eflop som kommenterade även 9 december 2017 21:50

   Ja så är det Kristian, om vi tar bort den ena parten så funkar det. Ta bort Judedomen/Kristendomen (går hand i hand på nåt konstigt vis) så har vi fred i mellanöstern. Så det är inte endast islam som är problemet.

   Det där med hopp har jag aldrig förstått, hopp om vadå? att dingla med bena från ett moln och höra harpa i evighet? eller att åter se sin pappa som slagit och våldtagit en som barn?

   Nä hörni, nyktra till och tänk själva och tänk utanför religiösa bubblan.

   Eflop

   Radera
  3. Eflop. Om du, på fullt allvar, menar att kristendomen/judendomen är jämförbara med Islam så vet jag faktiskt inte vad jag ska säga...

   Radera
  4. Kristendomen är fullt jämförbar med alla andra påhittade religioner. Det är en saga, lika bevisbar som vilken annan religion som helst. Varken du eller jag tror på Zeus, Tor, Allah eller nån annan av de 4000 påhittade religionerna. Den enda skillnaden mellan dig och mej att jag tror på en religion mindre än dej, och på samma grunder som du avvisar alla andra religioner. Religioner fördummar människor och vi borde ju redan förstå att det inte finns övernaturliga väsen som ställer krav på hur vi ska bete oss, inte i kristendomen, judendomen hinduismen eller buddismen mm...

   Eflop

   Radera
  5. Eflop. Jag kan inte bestämma mig om det är din okunskap i ämnet eller förnekelsen som talar, så jag tror att jag stannar för att det är en kombination av båda.

   Om man påstår att "Kristendomen är fullt jämförbar med alla andra påhittade religioner. Det är en saga, lika bevisbar som vilken annan religion som helst" så har man helt klart inte en susning om vad man säger. Den kristna tron, i motsats till de andra religionerna du nämner (judendomen av naturliga skäl undantagen) baserar sig på historiska händelser som kan studeras och verifieras på samma sätt som andra historiska händelser som har ägt rum i den antika världen. Ja, i själva verket har vi mycket mera solid historisk kunskap om dessa händelser än om mycket annat rån samma tid som vi betraktar som historiska fakta. Att hävda något annat, som du gör här, visar bara på den egna okunskapen. Och på ovilja att ta till sig kunskap. Och eventuellt också på lathet i och med att man inte har brytt sig om att ta reda på fakta.

   Men kanske du själv kan kasta lite ljus över frågan jag började med? Beror det på okunskap, blind förnekelse eller lathet att du säger det du gör?

   Radera
  6. Eflop.
   Muslimer krigar mot karikatyrtecknare och rondellhundsmakare också. Och de är inte alls religiösa utan de karikerar all religion. Men det är bara med islam de är i krig. Det hjälper alltså inte att ta bort judendom och kristendom.

   Får jag också fråga. Har Eflop gjort militärtjänstgöring? Är du utbildad att döda? Vem kan du i så fall tänka dig att döda och på vilka grunder?

   Radera
  7. Patrik, vi diskuterade förhållandet i mellanöstern. Tar vi bort judarna och kristna från mellanöstern har vi inte andra än muslimerna kvar och mellanöstern problemet är borta.

   I och för sej dödar ju muslimerna shia - sunni även varandra också på samma sätt som katolikerna och protestanterna på Nordirland. Samma religiösa idioti där också. Som ni ser, religionerna är roten till allt ont.

   Jag har gått militärtjänstgöring på pansarvärnet i Dragsvik. Jag är även jägare så jag har inga problem med att döda för mat. Skulle dock aldrig döda en människa för en ideologi, religion eller ledare av nåt slag. Enda situationen jag kan tänka att döda är om jag verkligen blir allvarligt hotad av nån som verkligen skall döda mig eller nån nära eller kär.

   Eflop

   Radera
  8. Eflop

   Är du medveten om att konflikten på Nordirland inte har något med religion att göra? Religonstillhörigheten är bara markörer för vilken sida man står på. Men konflikten är politisk. Hruvida även konflikten mellan sunni och shia egentligen är politisk har jag ingen aning om.

   Förhållandena i mellanöstern blir ju ”bättre” när kristna avlägsnas eftersom muslimerna då inte har någon att angripa. Annars ser jag inte hur den kristna närvaron skapar en konflikt. Det skulle dock inte bli bättre av att ersätta kristna och judar med ateister. Resultatet skulle vara precis lika. Skulle vi däremot ersätta muslimerna med ateister så skulle vi ha samma konstellation som i europa ungefär. Så du ser att det är skillnad.

   I armén lär vi oss inte enbart att döda när vi är allvarligt hotade till livet. Vi lär oss att döda även då främmande makt endast är ute efter att underkuva oss. Jag är helt med på det. Men du skulle alltså underkastadig någon som önskar regera över dig.
   Om ateismen är sådan så är det fullt möjligt att det skulle vara lugnare i mellanöstern med ateister i stället för judar. Judarna står ju ändå upp mot muslimerna. Om det är vad du menar, att ateister inte står upp, så är europa allvarligt hotat av islam.

   Radera
 3. Roten är synden,eflop. Åsamkad genom djävulens avund mot Guds perfekta i harmoni varande skapelse. Arvsynden är som ett granatäpple där varje kärna och frö är en syndighetsböjelse som hos varje människa kan gro och växa till vilken styggelig synd som helst när världens förförelser väcker begären och eller med tvång och mekanisk påverkan söndrar dopnådens trygghet. Ve ve ve världen för förförelsernas skull säger Herren. Inför det ordet kan oxå vi kristna böra ångra och tro för att inte bara tro att enskilda grövre brott vore värre än välfärdstidstidernas materilustiska världskärlek där vi alla brukare inte bör missunsamt trälbinda varandra eftersom vi alla är vårt eget livs hela egna personliga väg säger en måhända lite väl enligt församlingssynssätt för personligt självständig egenområdes smutsbitterminnes värdssjälsbetraktare under ständigt lidande under följderna av fursten över luftens härsmakt mångskiftande anloppoch sedan att av fega och av tystnadspliktslögntvång bundnas dock genomskinliga undvikenhet falhet eller slingerbultsamhet och de mångas vilja till att fortsatt i robotaktig sömnaktighetatt inte känna den sunda och plågsamma insikt där vi berusade av välfärdensbm och ssyndakärlekens söta vin plötsligt också som liten konsument uppvaknar sittande med hela världens skulder och blir medecinerade i värsta fall mot vår vilj med av statliga och medicinindustriella intressens laglöshetsdöljande sätt att måhända lite katolskt hantera världens brott och synder och den vakna icke troendes ångest och samvetsnöd inför världens fart mot domedag. Skrivet i Tron på min Frälsning i Jesus efter att likt stalins privatchaufför en dag igen tänkt syndigt kritiskt betraktat verbalt bullerhumorsvidande självsamtal gällande olika människors handlingssätt förr och nu och med vrede och missvilja blivit pissad av lögn och insikt. Talen öppet med varandra. Snusförnuftsklara antydningsnystantrådars uopnysta följande i vad folk sagt gör mig inte glad. Inte var jag heller glad av att vara utransakad som vad vi i världen är förrän trösten Av Nådens Andes kraft gav mig mod säger ulrik. NÅDENS O ÄR NU DAGENS AV GUD GIVNA KVÄLLSGÅVA. BIBLIA FACTA EST. ULRIK FD KYRKANS PRÄST��������

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo Ulrik, jag vet arvssynden. Den som är roten till alla människor synd.
   Det var ju historien om talande ormen som lurade kvinnan, hon som var gjort av mannens revben :)

   Det är ju så korkad historia att inte ens en 5:e klassist kan tro på sånt dravel om inte hen blivit hjärntvättad som barn.

   Du nämner slingerbult som är ett bra ord för logiken i kristendomen :)

   Eflop

   Radera
  2. Eflop ,du frågar."Ole andra orsaker varför situationen är som den är i Mellanöstern".Läs om blogginlägget "Om när lögnen blir sanning" och klicka på länkarna som hänvisas till.Borde vara hjälp att förstå denna komplicerade konflikt!

   Instämmer i den orsak som Ulrik pekar på,synden roten till allt ont.du har förstått att arvsynden,som är roten till alla människors synd".Kaak Nymans konfaundervisning har du tydligen fattat när det gäller ursynden,en bra insikt!Implementera insikten,kunde göra dina flummiga inlägg här på bloggen,där du i varje kommentar upprepar dina mantran vis a vis kristen tro göra det meningsfullt att föra ett vettigt samtal.du visar ett stort intresse,av dina kommentarer att döma för de andliga (religioner,religiösa) frågorna."Människan är obotligt religiös"(August Strindberg")

   Radera
 4. Den av Gud givna "kristna logiken" i Bibelns sanningar är evig och sann. Nu tycks t o m de starkaste snyggaste vara som blott rester av moralitet som stinkande i askan rann.... vad det betyder vet jag inte konkret. Frikyrkorna sjunger halvsant visande att vi ännu ser med kända liknelser: Tuhkasta nousee aamu,aamu uus' ikuinen. Hälsar torstn nils ulrik glad marginalhund skällande motskall mot orätta vindars hund. Voff voff voff vofflor tofflor och sylt därpå, låt folk ännu bättringsnåd få. Att de inte ter sig som jag ter mig för mig själv nu och då. Ack att sedan ock himlens glädje njuta få.....

  SvaraRadera