lördag 23 december 2017

Ett falskt - och oerhört fattigt - julbudskap


Ja, jag vet. Jag borde inte läsa Kyrkpressen. Men samtidigt menar jag att det är viktigt, som medlem i vår kyrka, att veta vad som pågår och vad vi som medlemmar får oss till livs genom stiftets officiella nyhetskanal. I stället för "får oss till livs" tänkte jag skriva "hur vi blir vilseledda", men det kunde kanske ha uppfattats som allt för negativt så jag lät bli. Eller gjorde jag?

Nåväl. Julen närmar sig och i julnumret av nämnda publikation stämmer både chefredaktören och stiftets biskop våra sinnen i julstämning. Så, vad valde de att skriva om inför denna stora fest då vi firar Jesu födelse och inkarnationens stora hemlighet? Maj Vikström skriver om den påstådda klimatförändringen och ger en rad (obevisade och till känslorna vädjande) exempel på hur denna klimatförändring har ställt till vår glansbild av hur julen borde se ut. Slutsatsen blir att vi "som värdiga efterföljare" till julens barn bör gå till handling och gå in för förändring. Min fråga blir att är det faktiskt detta som julens budskap handlar om?

Biskopen går, i sin julhälsning till stiftet, till attack mot hierarkierna. Han slår ett slag för jämlikheten och konstaterar att vi först nu, efter 2000 år, har fått se detta sprängfyllda budskap ta konkret gestalt i våra hem, våra kyrkor och i vårt samhälle. Nu vet jag förstås inte vad han syftar på, men jag som läsare av hans kolumn kommer att tänka på ämbetsfrågan och vigselfrågan och hur vi där gått, och håller på att gå bort, från Guds ord. Något som alltså biskopen applåderar – förutsatt alltså att jag förstått orden i hans julhälsning så som de var avsedda. Nå, han fortsätter. Detta "julbudskap" motiverar oss till en radikal förändring/förnyelse. Julen vill "hjälpa oss att bryta med sätt att leva som är skadliga för oss själva, våra närmaste och naturen".

Sedan kommer de ord som jag törstat efter ända sedan inledningen av kolumnen: "Julen handlar om Guds överraskande (?) och frälsande ingripande i vår värld." Ja! Där satt den! Det är detta julen handlar om! Tack! Men vänta nu... Biskopen avslutar inte meningen där. Han sätter ett kommatecken, och så fortsätter han: "men också om Guds strävan efter fred, försoning och rättvisa på jorden". Och så fortsätter han på denna linje och om att vi ska "uppmuntra varandra till förändring och förnyelse". Och jag som hann bli så glad! Innan jag insåg att evangeliet blev reducerat till en liten bisats i det "viktiga" budskapet som biskopen vill förmedla åt oss så här inför julen. Och hur var det nu riktigt? Är det faktiskt så att Jesus kom eftersom Gud strävar efter "fred, försoning och rättvisa på jorden"? Jag tror, på min ära, att biskopen har glömt vad Jesus säger i Matt. 10:34. Men dessa ord kanske man inte ska lyfta fram så här inför julen? De är ju allt för obekväma. Ja, och så hindrar de oss från att tala om fred på jorden. Och då kan vi ju förstöra julstämningen.

Lagen. Det är vad vi får oss till livs i detta den lutherska evangeliska kyrkans i Borgå stift officiella nyhetskanals julnummer. Vad vi bör göra. Hur viktigt det är med att vi förändras och förnyas. Men inte vilken förändring och förnyelse som helst, nej, utan här förkunnas en lag som av allt att döma vill driva oss bort från det som Guds ord har talat. Är detta verkligen vad julen anno 2017 ska handla om?

När blev vår kyrka så här oerhört fattig?    

11 kommentarer:

 1. Ja, säj det, sade de gamle förnumstigt förr i tiden-:) Torsten Nils Ulrik.Teologicius Nasarenus uUltimatus Scriptura Vivo et Biblia Sacra. P.S. Pater Noster: Omnipotentus Naturalis en Scriptura Apocalypton Verbum Christi!!!+** Ad Fontem Gratsias! Hoschiaannaaa! Skynden o själar gömmom er Herran.Tiden av alla tider är nu den fasligaste och jag är spyfärdig av sorg och evig glädje. Han Jesus lyfter upp vart krossat mod och jag Tillåter Herren över himlarna och Jorden all Hans allsmäktighet som ock Bibeln lär. Ulrik

  SvaraRadera
 2. "Julen handlar om Guds överraskande och frälsande ingripande i vår värld"

  vad är det här för nonsens uttalande? Jag har då aldrig sett nåt som helst överraskande och övernaturligt ingripande av nåt väsen. Jag skulle gärna bevittna när nån hand lyfter upp ett barn istället för att hen blir överkörd eller förolyckas i annan trafikolycka, särskilt så här nära jul och allt..samma gäller för alla som dör i Indonesien för tillfället.

  Alla era gudar är impotenta eller bryr sig inte.

  Eflop

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är gränsen nådd "eflop"!

   Radera
  2. Jag skulle heller inte vilja vara i Eflops skor den dag vår Herre väljer att utdöma sina rättfärdiga domar !

   Radera
  3. Anonym 22:18. Så sant. Men vi ska komma ihåg att det för Herren inte finns några hopplösa fall! Vi ska fortsätta att be för personen bakom signaturen Eflop. T.ex. kan vi ju be att hans julottebesök skulle få vara så välsignat i år att han förutom lite julstämning skulle få också ett stygn i sitt hjärta och en törst efter nådens dyra och heliga evangelium!

   Radera
 3. Bästa Anonym23 december 2017 22:18 Det låter som om du har ditt på det torra vad gäller helveteseldarna? hur kan du vara säker på att det är din gud som är hen som skickar dig till helvetet?

  Du råkade födas här i Finland så du blev indoktrinerad i kristendom av dina föräldrar. Hade du fötts i Pakistan vore du muslim.

  Religionen är bara geologi.

  Muslimerna är helt på det klara att alla andra utom muslimer brinner för evigt. Hur kan du veta att muslimerna har fel?

  Är det inte en typ av sadomasochism att vara tvungen att avguda en gud som skickar dig til helvetet om du inte avgudar honom?

  Vänligen lista de gärningar som faller under de "rättfärdiga domarna" så även jag vet vad jag borde undvika för att brinna för evigt.

  God Jul, och kanske vi träffas i julottan i morgon :)

  Ja, jag deltar i de av oss människor påhittade religiösa traditionerna. Det ger lite julstämning, på samma sätt som yule firandet gjorde före kristendomen patenterade det och hittade på att det har nåt med jesu födelse att göra.

  Eflop

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Men för att du ska komma bort från dig själv, bort från ditt fördärv, ställer Gud framför dig sin älskade Son Jesus Kristus. Genom sitt levande, trösterika ord säger han till dig att du med fast tro ska ta honom på orden och frimodigt lita på honom.

   På så vis ska enligt denna förtröstan alla dina synder vara förlåtna och allt ditt fördärv vara besegrat. Du ska räknas som rättfärdig, äga frid och helighet och alla bud ska vara uppfyllda. Du ska vara fri från allt, som Paulus säger i Rom 1:17: Den rättfärdige ska leva av tro. Och i Rom 10:4 säger han: Kristus är lagens fullbordan, till rättfärdighet för var och en som tror. "

   God Jul !

   Radera
 4. Tack för omtankarna, nu ska jag vara snäll och inte skriva mera sanningar i julhelgen :)

  God Jul och ta hand om varandra. Vi går mot ljusare tider, idag redan 37 sekunder längre dag sedan vintersolståndet. Det ska vi fira!

  Eflop

  SvaraRadera
 5. En av sista tidens medbröder till en broder bland alla tiders Kristi lärjungar dvs medbroder till författaren av "Dårhusjonet"; alltså en lärobroder till Dårhushjonets författare bland dem
  som åtnjutit Kristi Lära i Biblia Sacraform och levande Ande Och Ord; alltså även jag torstn nils ulrik jubelidiot som idag på ett ställe som förr var vistet för nämnda sorters "hjon" även om det liknar en folkpensionsanstaltssymbol av tidigare modell hörtittade i dag på folkkyrkogudstjänsten från en stad vars ryttarestatys riddare snuskstämplats av folk med lägre besinningskaraktär att tillbakahålla de djupa själiska smegmatankarnas snuskiga uttalanden och slutsatser i även den formella avfällighetens yttersta ännu lugna dagar och log bakom handen som jag höll för mumunnen när jag märkte prästens ljumma predikans bedräglighet;sorgsen smiley.
  Jag ville undvika att muntligt störa julfreden som störing liksom som igår då jag fick nya tiden fyrvitaväpplingsdos då jag konstaterade vid min lilla intelligensvänding att den " den direktsända" julspelsheligheten från en ort som rimmar på ett mera humanistiskt skymford för orätt sexuell kvinnosexnätsvarelsegärningars kvinnor faktiskt var sänd direkt på dumburkens sista anologa tider alltså ca 17 år sedan. Alltså. Må Kristus som vet vad Ordet Av Herren är vär värt vara Mig och många ännu nådig. Först nu förstår jag att en finsk halvateist hade fått höra en bandning av gamla prästers samtal då han sade; (min övers.) 'Inte är jag bitter men oxå Kummin... har som vi vet böjt sig för svintids krav på kvinnopräster vid församlingsmötena... Nog vet finska analanalysen att jag vet att detta är mitt sätt att syrligt bulleröppen visa hur man bröt mot oxå min frid och fred.. Vad döljer vi människor annat än vår uppenbara hjälplöslöshet och feghet? Humoristisk frågande smiley av ulrik

  SvaraRadera
 6. Också yle och påven var så fattiga med " kristna" araber och muslimer för fred att ingen Tackade Davidsfolket för deras optimala bevisade uthållighet i Kristi Fred och Kärlek som Herrarnas Herres och Konungarnas Konungs kallade men av vår hednkristna gammalkyrkors feghet ständigt allt starkare vetande att nu i Sista tidernas fjärde värld så passligt slarvigt sagt så lurar alla fega lögnkyrkor och stater sig själv så grundligt att De redan vet sig vara älskade av sin Konung; i staden som inte kan bombads sönder som ej heller jordeJerusalem med döttrar och kullar och allt levande att också Torstn Nils Ulrik brakafjärt vet varför harar är så svåra att snara. Klippdassarna bo dock i konungapalats säger KyrkoBibel svenska av år 1917 på ett ställe. Hej Happi Christmass på oss alla oljedrivna om nu wikipedia har rätt i sin kemilära gällande förvirrade nyckelper som befinns vara på syndastråt. För dem Gud älskar och som håller Kristi ord om omvändelse och tro utan att tilltvinga sig mera goodwill än vad Bibeln talar om folkens stilla i Klippan Kristi vård står hoppet om nya himlar och en ny jord utan historieförfalkning Frid över landet Israel och de kristna och om möjligt efter Guds vilja; åt förnekare lögnare utnyttjare och " antikrister" efter den Helige Kärlekfulle Outrannsakeli Eviga Skaparen Gud;FadernsSonensdeHeligeAndes vilja. Ty så sant Han är Treenig Är Han Dock En. Tack Jesus nu Ulrik än kvider fast sorgsen i ljusaste natt. Min glädje är nu större än min sorg Fader när landet Israel blir givet det Du Dem lovat! Hall-Elu-Jeschuu-Jah. Evig Frälsare falskas avslöjare och syndernasFörlåtare dyre Helige Ande väldig i Strid de betrycktas tröst och stöd inför dig springer jag fram och tillbaka i det anliga Akors dal och minns vad du sa när Jag lärde mig be i spjälsängen då... Be för många Käre. DU VET ALLT. BIBLIA FACTA EST! BLIV OCH HOS MIG... TY ....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag rättar: ...geckoödlan är ett ringa folk men bor dock i konungapalats.. samt: ...klippdassarna bo trygga i den starka klippan hägn...
   I brådskan blev det så och då jag inte hann få med mig Hela KB 1917 då jag fördes av blå och vitrockar så försökte jag restaurera två sådana meningar och idag så kom jag så här långt som skrivet är i kommentaren här. Ulrik

   Radera