onsdag 1 augusti 2018

Naivt!

USA:s president Trump trampar ofta i klaveret. Hans twittrande innebär för vår vänsterliberala, Trumphatande, media en outsinlig källa till kritik och ifrågasättande. För oss som skulle vilja försöka vara objektiva i förhållande till Trump innebär detta ofta stora svårigheter. Vad är sant, och vad bottnar i medias hat och heta vilja att hitta saker att skjuta in sig på?

Igår spreds nyheten att Trump och NY Times-chefen AG Sultzberger träffats och haft ett samtal. Efteråt twittrade givetvis Trump och kommenterade, igen en gång, de "Fakenews" som han hävdar att hela den vänsterliberala median sprider. Om honom själv och om det han gör. När sedan den unge ishockespelaren Aapeli Räsänen kommenterade Trumps tweet och påståendet att media är folkets fiende blev det närmast en sensation här i Finland.

Det ord som kommer för mig när jag läser både nyheterna om detta och speciellt de flesta kommentarer i kommentarfälten under dessa nyhetstexter är ordet "naivt". Jag finner det nästan chockerande att det tycks finnas så här många finländare som inte har insett att vår media inte är någon objektiv nyhetsrapportör utan som tycks tro att allt media rapporterar, speciellt om Trump, är sant. Räsänen skrev att "Nej. Amerika och demokratin i västvärlden baserar sig på frihet; yttrandefrihet, fri marknad och pressfrihet. Den fria pressen har genom historien varit på folkets sida, på de förtryckta nationernas sida och gett en röst åt de röstlösa. En ledare som försöker begränsa pressfriheten är en totalitär ledare, en diktator. Den fria pressen är inte folkets fiende utan tvärtom, fiende är totalitarism och diktatorer."

Naivt var ordet. Ett obestridligt faktum är att media/pressen inte är fri idag. Som en kommentator konstaterade är i princip alla mediehus idag ägda av sex stora megaföretag, och att tro att dessa ekonomiska kopplingar inte skulle avspegla sig i nyhetsrapporteringen är, just det, fruktansvärt naivt. Dessutom, och det är ännu viktigare när vi diskuterar bindningar, är dagens mainstreammedia fullständigt i händerna på, inte en politisk aktör, men väl ett värderingskluster som är väldigt vänstervridet och synnerligen värdeliberalt. Så den fria pressen är en illusion. En myt. Märk dessutom mycket väl att Räsänen studerar i Boston college – skolan där stora och våldsamma protester bröt ut sedan Trump valts till president. En nittonåring är oerhört lättpåverkad, och det torde inte vara så svårt att förstå varifrån hans tankar kommer.

Flera kommentatorer på svenska Yle ifrågasatte påståendet, som några kommentatorer förde fram, om de samordnade attackerna på Trump och hans presidentskap. En kommentator frågade t.ex. "hur är det när AP, Reuters, BBC, SVT, YLE osv också rapporterar samma saker? Matar de också ut propaganda, och hur koordineras det i så fall?"

Naivt var alltså ordet. Ännu en gång. Som jag tidigare har konstaterat så är USA ett oerhört delat land idag. Den för den vänsterorienterade delen duger inget som Trump gör. Samma sak när det gäller den vänsterliberala pressen. Allt är fel, och allt är Trumps fel. (Därmed inte sagt att allt som Trump gör är bra, verkligen inte. Men det är inte så svartvitt som dessa element låter oss förstå.) Vår media här i Europa, som sitter fast i samma vänsterliberala värderingskluster som den dessa medier i USA, citerar i princip rakt av vad dessa USA-medier skriver. Mera koordination än så behövs faktiskt inte.

Det sker idag en oerhörd indoktrinering och ett spridande av propaganda som är synnerligen hänsynslöst. Se t.ex. vad vår media skriver om speciellt presidenterna Trump och Putin. Eller om situationen i Polen och i Ungern. Här finns ingen som helst balans. Allt ska svärtas ner. Helt enkelt för att dessa ledare, och dessa länder, går emot det som det vänsterorienterade värdeliberala tankeklustret (i brist på ett bättre ord) står för och kör fram.

Som nyhetskonsumenter är vi hjälplösa offer i detta spel. Speciellt om vi naivt tar in allt som media skriver som om vore det sant. Tyvärr gör de flesta det, och då förvandlas vi till en fårskock som med stor lätthet kan ledas i princip hur och vart som helst.

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera