lördag 18 augusti 2018

Om vår strid mot verkligheten

Det är lätt hänt att man, när man läser en rubrik eller en ingress, får fel bild av vad artikeln i fråga handlar om. Jag läste för några dagar sedan en rubrik som ledde mina tankar in på ett intressant ämne, men när jag sedan läste artikeln inne i tidningen visade det sig att den handlade om något annat än jag först trott. Jag hade missat ett ord i rubriken som, när det fanns med, gjorde att också rubriken fick annan innebörd. Liksom givetvis artikeln. Intressant det också, men inte lika intressant som det mina tankar halkade in på. Nåväl, jag får i stället möjlighet att här och nu skriva den artikel som rubriken kunde ha handlat om!

Ruriken i original lydde "Taistelu luotua todellisuutta vastaan ei voi koskaan päättyä hyvin". ("Striden mot den skapade verkligheten kan aldrig sluta väl.") Det var ordet "luotua" ("skapade") jag hade missat i hastigheten. (Jag läste rubriken upp och ner när tidningen låg på köksbordet. Då är det lätt hänt att man missar ett ord.) Nåväl. Rubriken jag trodde mig läsa lydde "Striden mot verkligheten/sanningen kan aldrig sluta väl", och det är så sant som det bara kan vara. När vi människor går emot sanningen och verkligheten kommer verkligheten förr eller senare att slå tillbaka mot oss.

Debatten kring hbt-frågor , abort, genus och andra liknande frågor belastas idag av en oerhörd blindhet på tillskyndarsidan. De som kämpar för dessa saker ser helt enkelt inte att de kämpar mot verkligheten sådan den är. Att de kämpar mot sanningen. Om och när vi försöker göra våld på verkligheten kommer vi bara att skada oss själva. Sanningen är bland annat den att för att ett barn ska bli till behövs det en man och en kvinna. Så är naturen beskaffad, och inget kan och kommer någonsin att kunna ändra på detta faktum. Naturen fungerar på det sättet. Vi kan inbilla oss allt möjligt annat, men då kämpar vi mot naturen, mot Skaparen och hans intentioner och mot det sunda förnuftet. Och en sådan kamp kan aldrig sluta väl. En sådan kamp kommer alltid att sluta i katastrof.

Allra tydligast kommer vår kamp mot verkligheten  till synes i den genusförvillelse som har drabbat hela västvärlden och i den transgenderdiskussion som rasar här och i de brutala övergrepp samhället begår mot barn som har bringats till i det närmaste total förvirring när det gäller sitt eget kön. Då pratar jag alltså om medicinering och kirurgi för att "korrigera" könet i de fall när barn och ungdomar har fått för sig att de är "födda i fel kropp".

Naturen är så beskaffad att människan är skapad med två kön. Det finns män och det finns kvinnor. Punkt. Detta handlar inte om någon social konstruktion, utan det här är biologi. En kvinna har två X-kromosomer och en man har en X- och en Y-kromosom. Tidigare förstod vi det här och sjukvården gick in för att behandla psyket i de fall när psyket kommit i konflikt med biologin. I dag är det tvärtom. Med grava övergrepp som följd. När vi beter oss på detta sätt kommer verkligheten förr eller senare att slå tillbaka, och de som kommer att drabbas hårdast är de stackars människor som dagens förhärskande ideologiska strömning har fått att tro att de var något annat än de egentligen var.

Jag lyssnade igår på en intressant podsändning på min telefon. (Tack för länken, David!) Där beskrevs vår tid som "The transgender moment". Mannen som blev intervjuad hävdade att det som nu sker är så totalt förvirrat och sjukt att vi ganska snart kommer att inse att vi var helt fel ute. Därav ordet "moment". Han menade att det här är övergående. Jag är tyvärr inte så säker på att han har rätt. Det är nämligen här blindheten kommer in i bilden. Det finns helt tydligt en mekanism inbyggd i avfallet från Gud och hans goda ordningar. När vi förkastar Guds vilja och hans ordningar slås vi ofta, men inte alltid, av en blindhet som gör att vi inte ser hur illa vi gör mot oss själva och andra och inte heller klarar vi av att se var det gick fel och varför. Detta leder till att vi, när vi ändå uppfattar att allt inte är som det borde vara, går ännu längre i vår villfarelse. Vi försöker helt enkelt korrigera det elände vi har ställt till med genom att gå ännu längre på avfallets väg. Vilket i sin tur leder till att verkligheten kommer att slå tillbaka mot oss ännu hårdare.   

Striden mot verkligheten kan nämligen aldrig sluta väl för oss människor.

29 kommentarer:

  1. Ordet intersexuell är säkert ett ord du läst om (förmodligen ingen du mött personligen). Du får det att låta så enkelt Kristian med att det är så lätt att se kromosomuppsättning. Men det finns ca 15 fall per år där barnen har en sk mosaikuppsättning av kromosomer så även läkarna har olika åsikter om vilket kön barnet har. Barnet har båda könsdelarna ibland synligt o ibland bara en av dem men ändå inte hormonellt åt det ena eller andra hållet. Får be dej respektera dessa människor o inte avfärda dem som ”barn som fått för sig att de hamnat i fel kropp”. Livet är så mycket mer komplext än du vill få det till. Jag önskar att du kunde lyfta blicken lite mer. Med vänlig hälsning, Pia E

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pia. Jag är nog bekant med fenomenet, även om jag kanske inte träffat någon människa som är intersexuell. Men som du konstaterar är det ett synnerligen ovanligt fenomen.

      Argumentet som du framför (de intersexuella) är ännu svagare än argumentet att aborter bör godkännas eftersom kvinnor blir gravida efter våldtäkter. Visst ska vi ha medlidande med de människor som föds med detta handikapp, men vi kan och får inte låta detta medlidande störta hela vår kultur i kaos.

      När jag skrev om sådana som fått för sig att de hamnat i fel kropp var det inte dessa jag avsåg, och om du är ärlig förstår du nog att det här är ett synnerligen svagt argument i denna diskussion.

      Radera
    2. Jag ser inte ju inte den framtid som du ser , att världen håller på att gå under pga hbtq o intersexualitet. Det som skrämmer mig är snarare de som säger sig ha sanningen. INGEN av oss vet exakt vad Gud vill, med eller utan Bibel. Med tanke på att det åter igen är människor som valt ut vad som får finnas i denna bok. Men jag ger dej cred för att du kämpar för det du är så övertygad om. Som tur är är du i minoritet, men ändock en minoritet som ska respekteras o få ha en åsikt. Precis som alla de barn som just nu i denna stund får utstå trakasserier, mobbing, hot o hat från egna släktingar o familj, o religösa frontfigurer. Depression , sjålvmord självhat osv går hand i hand med dessa människor som får utstå allt detta onödiga lidande! O du hjälper inte till med din okunskap o din agenda att få folk att tycka som du. O nej mina argument med 15 barn är inte svaga. Varenda unge räknas . Ha en bra lördagkväll! Nu ska jag ägna mig åt mer harmoniska saker :-) Med vänlig hälsning,
      Pia E

      Radera
    3. Pia. Givetvis räknas alla, men vi kan inte förändra hur hela samhället ser på dessa saker utgående från dessa några individer. Speciellt inte som förändringen är av sådan natur att den leder till oerhört mycket förvirring, lidande och även de brutala övergrepp som just nu sker när barn och ungdomar medicineras och utsätts för fullständigt onödiga "könskorrigerande" operationer som befäster dem i den könsdysfori som denna samhällsförändring har orsakat. Så ja, ditt argument är väldigt dåligt.

      Det du skriver om att ingen av oss kan veta exakt vad Gud vill (och anser) är ett genomfalskt påstående. Bibeln är Guds ord, oförfalskat och rent, och där får vi veta Guds tankar. Det du skriver om att det är människor som har valt ut vad som får finnas i Bibeln är inte sant. Visst. Det var människor som slog fast kanon,. men det gjordes i enlighet med principer som garanterade att de böcker som kom med var sådana som Jesus stod bakom. (Han valde ut sina apostlar, och NT:s böcker är skrivna av hans apostlar eller av apostlalärjungar.)

      Radera
    4. Men ärligt talat undrar jag hur man 367 år e Kr kunde veta så säkert vilket material som var Guds ord o inte. Det fanns ju en hel del material man då beslöt inte fick godkännas som Guds ord. O en del texter var ju rätt annorlunda mot de övriga , men där o då beslöts av mänsklig hand vad som skulle vara NT. Så nej jag tycker inte jag är så helt ute o cyklar eftersom du vet lika väl som jag, hur fort man missförstår varandra o hur lätt fel blir rätt . O lägg då till att 367 år har gått sen Jesus dog. Så åter igen : nej vi har INGA garantier för att vi idag veT exakt vad Gud vill. Vi kan bara följa vår tro o tyckande så gott vi kan.
      Med vänlig hälsning,
      Pia E

      Radera
    5. Pia. Varifrån får du året 367? Faktum är att det långt före det var mer eller mindre klart vilka böcker som skulle ingå i Bibeln. Detta baserat på bland annat det kriterium jag nämnde ovan. Att det, som du hävdar, skulle handla om ett beslut taget någonstans stämmer överhuvudtaget inte. Mänskligt sett kunde vi tala om någon form av utveckling, men det är ändå inget bra sätt att beskriva det. Den bibliska kanon blev till, helt enkelt. Visst fanns det några få böcker som det var diskussion om huruvida de skulle höra till Bibeln eller inte, men det är fråga om undantag.

      Vad gäller "beslutet" om vilka böcker som inte skulle höra till kanon var inte heller det något som beslöts i den mening vi idag ger åt ordet. Det fanns som sagt kriterier, och de böcker som inte uppfyllde dessa kriterier ramlade helt enkelt bort. Och, som sagt, dessa kriterier (åtminstone det viktigaste av dem, alltså att en bok i NT ska vara skrivet av en apostel eller en apostlalärjunge) går tillbaka på Jesu apostlaval där han satte sitt "seal of aproval" på dem och deras undervisning.

      Dessutom kan jag tillägga att den största orsaken till att vi idag missförstår varandra och hur lätt rätt blir fel beror på att vi gör uppror mot Gud och mot hans ord. Också diskussionerna här på denna blogg visar detta med all önskvärd tydlighet.

      Radera
    6. Ursäkta mitt dåliga minne Kristian. Jag var tvungen att slå upp det o inser jag mindes fel. Året var såklart 363 e kr, kyrkomötet i Laodikeia- det kanske klarnar upp saker o ting. Med vänlig hälsning,
      Pia E

      Radera
    7. Pia. Nej, egentligen ändrar det ingenting. Kanon fastslogs inte på något kyrkomöte i den meningen t.ex. Dan Brown framställer det på. Kanon växte fram i den kristna kyrkan utifrån framför allt kriteriet att böckerna skulle vara skrivna av en apostel (eller apostlalärjunge) som skrev med Jesu auktoritet i just sin uppgift som apostel.

      Radera
    8. Vem pratar om Dan Brown? Detta är något som man får till sig när man läser om hur Bibeln kom till, o då från en kristen synvinkel. Läs på om kyrkomötet där för den hade större betydelse än har förstått innan. OCH det viktiga faktum att man där beslöt att avlägsna sånt man inte var helt överens om. Lite som din början på en av blogginläggen att man kan lätt läsa fel i rubriken o få fel innebörd av själva innehållet . Vem säger att det inte kan hända även med Biblens texter med många tänkande o tyckande män i samma rum drygt 350 år e Kr? Med vänlig hälsning,
      Pia E

      Radera
    9. Den första "kanon" var Muratoriska bibelkanon, som sammanställdes i AD 170. Muratoriska bibelkanon inkluderade alla nya testamentets böcker utom Hebreerbrevet, Jakob och 3 Johannes. I AD 363, meddelade rådet av Laodikeia att bara Gamla testamentet (tillsammans med Apokryferna) och 27 böcker i Nya testamentet skulle läsas i kyrkorna. Rådet i Hippo (AD 393) och rådet i Karthago (AD 397) bekräftade också samma 27 böcker. I vissa sammanhang nämns ett påskbrev av Athanasius 367.

      Radera
    10. hmmm...skrev me Jesu auktoritet?

      Radera
    11. Anonym 06:09. Skrev med Jesu auktoritet och på hans mandat. Ja. Apostlavalet var väldigt viktigt på mera än ett sätt. Du kan se vad Jesus säger om detta och hur t.ex. Paulus uttrycker sig om detta att skriva med Jesu auktoritet. Det är verkligen inga små ord han använder.

      Radera
    12. Anonym 00:22. Tack för den preciseringen. Det som ännu kan och bör tilläggas är att det givetvis redan före 170 varit mer eller mindre självklart vilka böcker som sågs som kanoniska, om vi använder det ordet. Kanon är inte resultat av någon omröstning utan ett bekräftande av det som redan tidigare ansågs vara mer eller mindre en självklarhet.

      Radera
    13. Pia. Uppmaningen att läsa på om kyrkomötena är bra. Det kan vi alla må bra av. Ser du, med den bild av ett beslutande organ (vilket som helst) som vi har idag får vi med nödtvång fel bild av hur ett kyrkomöte gick till under den här tiden. Det du skriver om 350 män visar att det faktiskt kunde löna sig för dig att läsa på lite till. Och inte på wikipedia! :) Om denna vår felaktiga bild sedan kommer via Dan Browns fullständigt galna beskrivningar av sakernas tillstånd eller inte spelar ingen roll. Men han har nog mycket att stå tills vars för...)

      Men ja. Bland det viktigaste som kyrkomötena gjorde var att göra avgränsningar gällande vad som inte var kanoniskt. Kyrkomötena handlade långt om att säga vad som inte var rätt lära. Men igen: Inte genom någon omröstning i dagens mening.

      Radera
    14. Pia. Fortsättning, det viktigaste lämnade bort... Man beslöt inte på något kyrkomöte om vilka böcker som skulle ingå i kanon. Man diskuterade, man gjorde avgränsningar. Men kanon var mycket långt klart långt, långt innan de år du nämner. Inte genom något beslut utan genom att det var självklart vilka skrifter som var kanoniska och vilka som inte var det. Detta gäller för 20 av de 27 böckerna. Gällande de 7 sista har diskussionen faktiskt pågått nästan ända in i vår tid. I huvudsak för att vi inte med säkerhet vet vem som har skrivit dessa böcker, och som sagt var det viktigaste kriteriet att en kanonisk skrift skulle vara författad av en apostel (eller en apostlalärjunge - vilket fallet är med Markusevangeliet och Lukas skrifter.)

      Radera
    15. Hahaha 350 män??? Nej drygt år 350 e Kr skrev jag ... bara en rättelse . Rätt ska va rätt.
      Med vänlig hälsning,
      Pia

      Radera
    16. Pia. Ser man på, det gjorde du! Jag läste mellan raderna. Det var nämligen (nästan) 350 män på kyrkomötet i Nicaea år 325. Det sagt till mitt försvar... :)

      Radera
  2. Pia E. Efterkrigstida världen och kärnkraftsbruket och supergifter och antikristliga naturvidriga läkarteknologers tillämpning av gammalt babyloniskt häxeri parat med kunskap i allmänsöndring av Guds Nåds enhet i kyrkor och samhällen och i människokroppen och skapelsen till exempel för att dölja världshärskarnationernas avfall från Guds Förbund med Himmelen och jorden samt för att i orättfärdighet dölja människors brott och synder utan att i Ande och Sanning bedja Gud om den Frälsning i Jesu Messias Förlåtelse i alla andliga tilltal enligt Biblisk lära i de församlingar och samfund och bland alla kallade och döpta på jorden över där Ordet om frälsning rätt och fritt förkunnas till frälsning och bot från att leva i synder och styggelser och att i den Heliga Skrifts Biblias fakticitet så småningom klarna till frälsningsbringande lyckoinsikt att nog hade Bibelns Lag Nåd den eviga Livets Guds Frälsande Sanning varit värld att akta på tidigt i livet istället för att dölja sitt själiskas livs synderoch brott med lånad kunskap list medicin och lögner t o m mot dem som vet att de ljugande vet men att brottslingarna och materialisterna som i alla länder var nyttigare för myndigheterna än svagstarka sanningsödmjukade t E x genom att fortsätta ljuga så att sådana med kärlek och lojalitet med alla blir mera arbetsodugliga än de som tappert dödar för att försvara de avfälliga som till synes var kyrkligt goda nog att låtsas som om inte andra världskriget redan visat avfällighetens bottenlösa ondskas välden i världen där de som stöder samhället och talar smeksamt förförande falska nådeord för att övertyga att ingen nöd är nu för de stackars tyskar ryssar och kineser amerikaner som lärde t o m de vanliga tjära och brännvinssyndande finnar och svenskar medicinska apoteks och giftblandaremords underbara konst på gott och ont att förtrycka dem som efter nyväckelse i KristK Jesu troTbörjade varna andra för syndens farligheter och visa vägen till tro på rent liv enligt Guds Nåd i Jesu Kristi Nådesbekännelsen ungefär som Bibeln den Heliga Skrift lär i vardagslivet, och på Helgerna nu eller på fritiden efter antkristliga tidens yttersta genombrott i slutet på 1960-talet då de förnuftiga semiternas kallelse att sätta tilltro till 'kristna' och även Kristkyrkors disparata vittnesbörd och övriga världens rädsla för att bli utan trygghet när Kristi lag Skulle upprättas åt Judarna världen runt och Israel ty de hednakristna kom väl ihåg sina egna tvåtusen år av Nåd som gjort deras svek mot för Lagen ivrande Judeokristnas barmhärtighet mod Helighet och vanlighet systematiskt för att på fel sätt nu till slut medbnästan lovliggjorda hedningars förödande styggelser och lösaktiga liv och omättliga materiella babyloniska girighet stöda de starka syndare som orkar ljuga även som ' benådade' Eller tiga och lida som de stilla i länderna som väntar på sin förlossning i Jesus KRISTUS som Gud och Frälsaren oftast kallas på svenska språket. Hälsning från en störd elektronskrivmaskinsanvöndare Torsten nils ulrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har då talets gåva du Torsten Nils Ulrik. Även om jag inte förstår dej alls. Ha en skön lördagkväll! Med vänlig hälsning,
      Pia E

      Radera
    2. Pia E och Kristian. Själslig könsdysfori botas enbart i Ordets och Guds Andes vård. Psykologers och psykoteknikers vansinnesförsök att via intellektuell och kemisk påverkan övertyga t E x en som tror sig vara en strömming kan nog ge resultat men vid avslutandet av terapin frågade en sådan ändå sin terapeut; vet också katten att jag inte är strömming. Skrivet av en dryg pensionslaxutkomst havande 'torsken' Nils ulrik.

      Radera
  3. Vad gäller enskilda brott och synder i sekulära samhället är detta mönster också gällande,för syndens trälars verksamhetsmönster har alltid varit likadan. T o m Israel och Juda levde i sådan kunskap som katoliker protestanter och politiker hur man kan söndra andras äktenskap för att eventuellt få en begärligare fru eller make utan att tänka på att den Skapelseomfattande äktenskapsordningen av Herren är konstant. Man kan undfå Syndernas förlåtelse för äktenskapsbrott ty det sägs i Sakarja bok att den mest svaga i vandeln skall av de som då blir frälsta vara som kung David, för hans liv var syndigt; han fick förlåtelse men syndade icke mera utan höll Guds Lag och Stadgar högt. Kristna i kristnade länder må tro och besinna att för dem är icke detta lovligt utan må de som syndat och haft omgiften eller äktenskapsbrott leva ensamma eller i nuvarande om möjligt förlåtna. Samboende och tillfällighetssamlag är självfallet synd. Alla som vill frälsas må dock flitigt bruka rätt predikan enligt Lag och Evangelium om Skapelsens Gud Skaparen,Fadern Treenig, dock en, till att få kraft att leva i tro på Jesus Guds son som syndernasS förlåtare i Ande Ord och Sakrament
    och som bekännare enligt Livets möjligheter i Sanningen enligt Vägen som är JESUS GUD OCH Fadern så att man inte sätter hinder för andra med yttre attribut och tvång bara för att man ville stänga öppen tillgång till Kristi frihetsliv på grund av lokala , internationella ,ekonomiska politiska eller brottsligt sekteristiska eller kyrkoordningskrav som binder kristna, judar ,semiteroch alla andra kallade folk till tidigare generationers brott och tvingar enskilda så att de tvingas ljuga mot Guds andes samvetsupplysning redan som små. Kristi Frihet, Biblias bibelns ellrreden Heliga Skrifts Allsmäktige Herre Jesus Kristus Gud och Fadern tillhör all makt i Himmelen och i jorderikena han frälser nog enskilda som i Ande och Sanning lever utan tanke på att med svek låtsas att lösaktiga friheter som kallas nikolaitiska enligt Johannes uppenbarelse därmed skulle kunna göras lovliga i kyrka och samhälle som nu skett. Jesu Sanning vare med Guds frälsta och kallade och alla människor må vi alla veta Att Guds Ord är evig Sanning,endel till ånger och tro endel till förtappelse. Må vi vara trygga i Guds väldigs frälsningstids sista tider vetande att det är sant som Jesus sade vi är som får dock havande honom som frälsande herde och vårdare bland sluga och kallt beräknande hundar björnar och vargar som straffar och vill skada oss då de fått oss tillräckligt långt in i antikristi intelligensberömmande värld där Syndens strukturer dock är de samma som i de tre tidigare världsrikestiderna och som man genom Guds Nåd och heligaHSkrifts grundsatser kan fatta intill man av nyatestamentlig Nåd Tron och bekännelsen ibland omedvetet frälses tills man fått åter Nåd att leva i Trons mottagande och verksamheter. Hälsn Ulrik Torsten Nils

    SvaraRadera
  4. Nyman har fortfarande inte gått igenom gymnasieböckerna där ALLA gymnasieelever lär sig att det förutom XX och XY finns variationer med flera könskromosomer?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 09:20. Visst har jag det. Där framkom också att detta är en försvinnande liten minoritet. Som jag konstaterade i diskussionen med Pia kan och får vi inte stänga våra hjärtan för dessa människor heller, men det är fullständigt galet att omforma hela vår syn på kön på grund av dessa undantag. Argumentet är som sagt ännu sämre än våldtäktsargumentet i frågan om aborter. Och det säger inte lite.

      Radera
    2. Det framkommer inte alls vilka mängder det gäller. Det som vi inte kan bestrida är att sexualiteten bestäms av faktorer som vi inte kan mäta, och det betyder att du kan inte heller påstå varken från eller till. Först fanns det inga andra faktorer, nja, sen finns det en försvinnande liten del, och så finns det i slutändan hur mycket som helst. :-)

      Om du är "botad" från din sexuella läggning så är du trovärd, men det du skriver är förhoppningar som stöder nån sjuk agenda du har. Din agenda har inget med tro att göra, så mycket som du skriver om kön här. Det är nog nånting annat.

      Radera
    3. Anonym 15:22. Ser man på! Att jag känner till det måste ju då betyda att jag har läst på ännu mera!

      Vad gäller min agenda så har du faktiskt rätt. Det handlar om någonting annat. Försök med omsorg om människor som blir lurade av ett fullständigt förvirrat samhälle. Eller försök med att jag vill att sanningen ska komma fram. Det kan också fungera med att jag bryr mig om att försöka försvara åsikts- och yttrandefriheterna. Hur låter det, tycker du?

      Radera
    4. Du tvingas äntligen medge att det finns annat än det simplifierade XX och XY som du tjatat om hur länge som helst, men fortfarande drar du fram "fakta" ur rockärmen.

      Vi läsare på din blogg är alltså enligt dig sexuellt förvirrade och räddningen för oss är att tack vare dina texter blir vi räddade från, ja vad då?

      Radera
    5. Anonym 09:39. "tvingas äntligen medge..." Du är nog ganska rolig, du! Men det här är faktiskt inget att skämta om.

      Det andra stycket förstår jag inte alls. Eller kanske det är du som inte alls har förstått vad det här handlar om?

      Radera
    6. Det är väldigt mycket du inte förstår om sexualitet, eller förnekar.

      Radera