torsdag 29 november 2018

Fullständigt dödsdömt

Igår publicerade EU-kommissionen en rapport som går ut på att EU ska bli "koldioxidneutralt" senast år 2050. Detta för att, som man menar, bromsa klimatförändringen. I medias rapportering har det funnits knapphändigt med information om vilka åtgärder som kommer att krävas för att uppnå detta mål, men orden i Svenska Yle:s artikel om rapporten är synnerligen olycksbådande: "För att uppnå det här ambitiösa målet krävs djupgående samhälleliga och ekonomiska förändringar, skriver kommissionen. Ingen kommer att bli oberörd av förändringarna."

Enligt kommissionen är målet att EU ska visa världen att "ambitiös klimatpolitik och ekonomisk tillväxt kan gå hand i hand."

Det här är givetvis fullständigt omöjligt. Så sent som i förrgår nåddes vi av nyheten att koldioxidutsläppen igen har ökat. Orsaken till detta är att världsekonomin igen har börjat växa efter några år av nedgång. Men visst kan det gå att kombinera växande ekonomi med "ambitiös klimatpolitik". Enda kruxet är det som sades ovan. Det kräver "djupgående samhälleliga och ekonomiska förändringar" som ingen förblir oberörd av. Vad innebär detta, i klartext?

Ordet som vi söker är "tvångsåtgärder". Och förbud. En massa olika förbud. Med mindre än så kommer detta inte att lyckas. Dessutom kommer det att kräva ENORMT mycket pengar. Redan de åtgärder som nämndes i artikeln kommer att stå de europeiska länderna oerhört dyrt. T.ex. ska energiproduktionen dubbleras samtidigt som man helt ska överge de fossila bränslena. Är det någon som inser vad detta kommer att innebära? Vind- och solenergin ska byggas ut extremt mycket. Enorma arealer kommer att behövas för detta ändamål. Och detta för att få en energiproduktion som inte ger någon energi när det behövs mest energi. (Under kalla vinterdagar blåser det inte och de ljusa timmarna är mycket få.) Om man ska ha ett fungerande elnät behöver man säker tillgång till energi. Hela tiden och inte bara när det blåser eller solen skiner.

Det här är ett dödsdömt projekt som kommer att orsaka oerhört mycket elände och t.o.m. lidande. Och som kommer att beröra alla – förutsatt att makten verkligen går in för att försöka genomföra detta. Jag skrev "makten" eftersom detta inte är något som några folkvalda ledare kommer att kunna förverkliga. De "samhälleliga förändringarna" kommer utan tvekan också att innebära stora förändringar för vårt demokratiska styrelsesätt. Ja, inget mindre än demokratins död. Men det är så otrevligt att tala om det. Då är det bättre att tala om "samhälleliga förändringar". Det låter inte så illa.

Behöver jag säga att jag inte ställer upp på detta?

8 kommentarer:

  1. Inte är det väl dödsdömt, det är bara att bygga ut kärnkraften, ren energi med låga koldioxidutsläpp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. Hur ren kärnkraften är kanske vi ska fråga de som bodde i Pripjat eller i Fukushima... Nåväl, så länge det inte sker några olyckor är den relativt ren, det måste jag hålla med om. Men problemet är ju att så gott som alla länder (förutom Finland som här får fungera som avskräckande exempel på hur dyrt det kan bli med kärnkraft) skär ner. I tisdags meddelade t.ex. Macron att Frankrike ska stänga ner 14 av 58 kärnkraftverk före 2035. Sverige ska helt stänga ner, eller så är det åtminstone beslutat. Men det kan ju hända att vi får tänka om här.

      Radera
  2. Kristian,
    Det du antyder i det sista stycket,"demokratins död.samhälleliga förändringar"som följd av satsningarna på detta vansinniga projekt,i tron att människan kan rädda jorden genom de åtgärder som diskuteras och basuneras ut av klimatexperterna.Läs Ps. 102:26-27
    Undrar om det är den här tiden Jesus talar om i Matteus 24:21-"för då ska det bli en så stor nöd att något liknande aldrig förekommit från världens begynnelse och ända fram till nu,och inte heller ska komma.Hade inte den tiden förkortats skulle ingen människa bli frälst.Men för de utvaldas skull kommer den tiden att förkortas".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ole. Den som lever i Herren får se! Det jag snarast avsåg var att om dessa beslut ska kunna fattas måste vi avskaffa demokratin. Inga demokratiskt valda ledare kommer nämligen att klara av att fatta dylika beslut. Se t.ex. på hur svårt vi har här i Finland att komma överens om att reformera vår sjuk- och hälsovård! Och då är det bara en liten sak jämfört med detta.

      Radera
    2. Kristian,
      God morgon yxskaft:-)förstod nog hur du tänkte,men det scenario du målade upp,fick mej att tänka på dessa Jesu ord,när vi läser hur bibeln beskriver vedermödorna tiden före hans andra ankomst.

      Radera
  3. Du skriver Kristian att det inte blåser då det är kallt, nu har jag inte stått under ngn vindmölla då det faktiskt har varit kallt men många gånger har jag varit nära och rakt under dessa då det varit helt vindstilla vid markytan och inte ett löv har rörts men ändå snurrar vingarna för fullt !!! Man gör ju vindmätningar förrän man börjar bygga så riktigt på måfå reser man dem säkert inte. Nu kan jag visserligen inte garantera hur pass tillförlitlig denna sida är men det påstås i allafall att det skulle blåsa mera vintertid ! http://www.tuuliatlas.fi/vindpotentialen/index.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 20:11. Det är helt sant att man gör mätningar. Likaså är det sant att vindarna kan vara helt annorlunda bara 50 meter upp än vad de är på marknivå. Och sant är också att det kan blåsa mycket vintertid. Idag, till exempel, har det blåst en hel del. Men när jag var liten fick jag lära mig att ett tecken på att det är riktigt kallt är att röken från skorstenarna går rakt upp i luften. Ordentliga högtryck vintertid brukar vanligen innebära vindstilla - och det ganska högt upp. Givetvis finns det undantag från denna regel, men det är då fråga om just undantag. Grejen här är att vi, om vi planerar att fasa ut de fossila bränslen helt och hållet fram till år 2050 behöver hitta nya reservlösningar. Om denna är kärnkraft behöver vi börja bygga många nya kärnkraftverk snabbt nu. Det senaste bygget har ju redan dragit nio år över planerat ibruktagande, och idag fick vi veta att det kommer att ta över ett år ännu innan det är klart att koppla till stamnätet...

      Radera
    2. Jo, det har jag också fått lära mig, att vid kallt väder och högtryck så stiger röken rakt upp. Kollade du alls länken ? Världsomseglare brukar tala om "Roaring Forties", sträcker sig från fyrtio till femtio grader syd beroende på årstid ( https://en.wikipedia.org/wiki/Roaring_Forties ) Skulle inte förvåna mig om vi har motsvarande på norra halvklotet, vilket skulle försvara tuuliatlas.fi's resultat om bättre vindar vintertid. Vacklar du i tron ? ;) Det finns väl inga riktiga bevis på att vi skulle behöva "fasa ut de fossila bränslena helt och hållet" -eller ? Redan min farfar var på ngt sätt övertygad om kärnkraftens förträfflighet 1981 och jag protesterade tyst inombords över hur naiv människan kan vara...

      Radera