söndag 18 november 2018

Kyrkoval idag

"När den 'icke-kyrkliga' kyrkmedlemmen vågar sig in i båset och röstar i församlingsvalet måste hennes röst betyda något", skriver Sofia Torvalds i en bedrövlig ledare i denna veckas Kyrkpressen. Eller egentligen skriver hon inte det, men på högst uppe på första sidan av tidningen sägs det att hon skriver det. Min fråga till Sofia Torvalds blir att: Varför det? Varför ska en röst som går fel betyda något? Vore det till och med inte bättre att låta bli att rösta än att rösta fel? I ledaren berättar Torvalds om en av hennes vänner som vill rösta "liberalt", och detta ser Torvalds som något positivt. Problemet är bara att det som Torvalds beskriver som att "rösta liberalt" innebär att rösta fel.

I detta sammanhang är det viktigt att påpeka vad vår kyrkas kyrkoordnings första paragraf säger:

Den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland bekänner sig till den kristna tro som grundar sig på Guds heliga ord, det Gamla och Nya testamentets profetiska och apostoliska skrifter, och som är uttalad i den gamla kyrkans tre bekännelser samt i den oförändrade Augsburgska bekännelsen och i de övriga bekännelseskrifter för den lutherska kyrkan som intagits i Konkordieboken. Kyrkan fasthåller som sitt högsta rättesnöre den i dessa bekännelseskrifter uttryckta principen, att all lära i kyrkan skall prövas och bedömas enligt Guds heliga ord.

Detta är något som var och en som tänker söka sig till röstningsbåset i dag behöver hålla i minnet. Ja, egentligen skulle det vara ännu viktigare att alla som ställt sig till förfogande som kandidater i valet skulle komma ihåg detta. Men tyvärr har långt ifrån alla gjort det. Därför blir vårt ansvar som kyrkomedlemmar och väljare så mycket större. I denna situation är det vars och ens kyrkomedlems skyldighet att rösta på en sådan kandidat som vill bekänna sig och hålla sig till denna vår kyrkas kyrkoordnings kungsparagraf. Den som inte vill eller menar sig kunna göra detta borde allvarligt överväga att låta bli att rösta. Det är nämligen mycket bättre att låta bli att rösta i ett kyrkoval än att rösta fel.

Detta borde också Kyrkpressen ha framhållit. Tyvärr skedde inte det. Tvärtom kan man förstå Torvalds ledare som en uppmaning till sådana som riskerar att rösta fel att gå till valurnorna och de facto rösta fel. Detta är mycket allvarligt och försvagar ytterligare Kyrkpressens renommé som en banérförare för den kristna tron. För att inte tala om banérförare för biblisk, luthersk kristendom. Om någon sådan renommé fortfarande finns kvar. Jag är inte så säker.


12 kommentarer:

  1. Ja det var i sanning en bedrövlig ledare i KP. Att som allmänkyrklig tidning ta ställning på det där sättet för en liberal hållning i stället för att stöda båda riktningarna är väldigt irriterande. Jag tror kyrkan överlag i vårt stift skulle klara sig bättre utan KP. Min uppmaning till alla församlingar i vårt svenska sift är att sluta prenumerera på den tidningen! Den har inte tillfört kyrkan några flere medlemmar o den verkar mera splittring än enhet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med ! Det jag saknar mest är debatten från insändare, den tycks ha avstannat helt... Vad månne det beror på ? Har de med "rätta åsikter" givit upp inför majoriteten med fel åsikter eller sensureras de bort ?

      Radera
    2. Anonym 21:40. Du ställer en mycket relevant fråga. Jag kan bara svara från mitt perspektiv. Kp under May Wikström tillåter inte att den bibelfientliga agendan kritiseras. Insändare som försöker göra det censureras bort. Så har det åtminstone varit i mitt fall. (Säkerligen under förevändning att de varit "påhopp på person" - men offentliga ämbetsinnehavare som far vilse måste kunna kritiseras...) När man fått ett par insändare refuserade slutar man försöka. Det är liksom ingen idé att sätta tid på att skriva och frisera en insändare om man ändå inte har någon chans att få in den. Det här var nu som sagt ett svar från mitt perspektiv. Andra har kanske andra erfarenheter.

      Radera
  2. Om dalande intresse oroar folk gällande Eu, kommunal och riksdagsval så då är vi nog i helt olika sfärer gällande kyrkovalet. När vi pratar om folk som hör till kyrkan och dom som röstar i valet så pratar vi om en skillnad på ca. 57% enheter, 71% av befolkinen är medlemmar och bara ca. 14% röstar, vad är problemet? För det första så visar 14% antagligen det sk. "verkliga" antalet, dom som känner sig "aktivt kristna", deltar i församlings verskamheten mm. och resten är dom som bara är med för att det hör till, är för lata för att skriva ut sig eller annars bara inte bryr sig.

    Problematiken är ju uppenbar, den som säger något annat ljuger, ifall det vore en röstningsprocent på 14% i riksdagsvalet så har nog demokratin gått förlorad för redan länge sedan.

    Nu finns det säkert någon med mer exakt statistik gällande åldersfördelningen men också här är problemet större jämfört med riksdagsvalet, medelåldern på invalda i riksdagen var 47,2 år. I kyrkovalet kan jag tänka mig att dom invaldas medelålder närmar sig 60, i Replot tom. 62, detta fastän åldersgränser är 16 år jämfört med 18 år i riksdagsvalet, detta reflekterar ju klart vilka som röstar i kyrkovalet, inte är det unga inte utan dom äldre.

    Kyrkan sitter nog i en svår sits, hur kommer det att se ut efter säg 20 år, aktiviteten dalar, äldre blir bara äldre och yngre är totalt ointresserade, har kyrkat spelat ut sin roll förutom för pensionärerna, hur går det när dom dör och yngre inte deltar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. Att aktiviteten i kyrkovalet är låg är inget större problem. Som jag konstaterade så är det bättre att låta bli att rösta i ett kyrkoval än att rösta fel. Men givetvis skvallrar den låga aktiviteten här om att intresset för kyrkan och dess budskap inte heller är så alldeles stort, och detta är ett problem. Den fråga du ställer i det sista stycket är därför mycket relevant. Det finns en lösning på detta, men alla gillar det inte. På latin brukar det fungera t.o.m. som ett stridsrop: Ad fontes! (Sv. Till källorna!)

      Radera
  3. Församlinsvalen i FELK är genomförda,men för hur många väljare och kandidater har "kyrkoordningens första paragraf,att all lära i kyrkan skall prövas och bedömas enligt Guds heliga ord"varit rättesnöret?
    Verkar av uttalanden i media att många har en annan agenda.I Närpes blev Ulla-Maj Wideroos röstmagnet,hennes agenda "kvinnoprästfrågan den viktigaste i valet".En ung röst i Vasa Josefin,"viktigt att använda sin röst för kandidater med moderna åsikter om jämställdhet och samkönade äktenskap".Mikaela Björklund också i Närpes"är för alla präster som vill vara med och utveckla församlingen,oberoende av kön?absolut"!
    Antagligen finns också väljare och kandidater med "kyrkoordningens första paragraf" som rättesnöre men troligen en minskande minoritet??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var kan man hitta Mikaela's uttalande ? Låter väldigt främmande med tanke på att hon ganska nyligen var för att fråga kvinnoprästförespråkarna hur ofta de besökt Kaskö församling för att få sina "behov" tillfredsställda !

      Radera
    2. Ole. Helt säkert är dessa en minskande minoritet. Situationen är mycket allvarlig, och därför behöver vi, menar jag, tala klarspråk. Hur obekvämt det än är.

      Radera
    3. Kristian,har följt med kommentarer i media efter församlingsvalen i FELK som enligt min uppfattning visar tydligt vad "klockan är slagen"och att det inte är "första paragrafen i kyrkoordningen" som är prio ett,utan en för kyrkoordningen främmande agenda där Guds ord och den lutherska bekännelsen inte är rättesnöret.Det har förts diskussioner och samtal inom de"konservativa kretsarna"inom folkkyrkan i ett 20 tal år.nu behövs inte mera prat(klarspråk) utan handling situationen är allvarlig!
      Rekommenderar Missionstiftet som i Finland har ett drygt 40 tal församlingar(finska),endast tre svenska och behoven finns på många orter i Svenskfinland och särskilt i Österbotten!

      Radera
  4. Anonym 00.23
    https://svenska.yle.fi/artikel/2018/11/16/manga-nya-kandidater-i-forsamlingsvalet-i-narpes-forvantningarna-ar-stora#&=0&pid=3952
    Hoppas länken fungerar!

    SvaraRadera
  5. Anonym 00.23
    länken tycks inte fungera,googla,församlingsvalet i närpes

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fungerade nog ! Aldrig läst artikeln förrän nu, däremot nog kommentarerna :) Bedrövligt..., det skulle man inte ha trott !

      Radera