söndag 4 november 2018

Mera om Asia Bibi

För några dagar sedan nåddes vi av den glädjande nyheten att Asia Bibi, som suttit i Pakistanskt fängelser sedan år 2010 och väntat på att hennes dödsdom skulle verkställas, har frikänts och skulle släppas på fri fot. För den som inte kommer ihåg bakgrunden kan jag berätta att den kristna fembarnsmamman Asia Bibi dömdes till döden för hädelse av profeten sedan hon druckit vatten ur samma vattenskål som muslimska kvinnor, och i den dispyt som följde hade hon, enligt uppgift, sagt att "Jesus Kristus dog för mig. Vad har Muhammed gjort för er?"

Nu har alltså en domstol i Pakistan bestämt att hon ska sättas på fri fot, men frisläppandet har än så länge inte kunnat verkställas. Detta eftersom en brådskande överklagan av den frikännande domen har lämnats in och stora skaror som protesterat mot domen har dragit ut på gatorna. Asia Bibis advokat och hans familj har också tvingats lämna landet eftersom han, liksom de domare som bestämde att Bibi skulle släppas fri, har mottagit dödshot. Dylika dödshot är inga tomma hot i Pakistan, utan de bör absolut tas på största allvar. Guvernören som, då det begav sig, försvarade Asia Bibi mördades, liksom den kristne ministern och människorättskämpen Shahbas Bhatti. Också han på grund av den uppståndelse som rådde kring just detta fall.

Hädelseparagrafen är allmänt ökänd i Pakistan, och den används ofta för att komma åt den kristna minoriteten i landet. Straffet för hädelse är döden. Dessutom anser en stor majoritet av helt vanliga pakistanier att apostasi (= att överge islam) ska straffas med döden. Detta enligt vad Muhammed påstås ha sagt och vad som finns återgivet i en hadith hos al-Bukhari (6922).

Vår media har, sin vana trogen, inte brytt sig i fallet Asia Bibi, men de senaste dagarna har ändå några tidningar valt att skriva om henne och hennes fall. T.ex. Hufvudstadsbladet. När man läser artikeln ser man ändå ordval som gör att förståelsen av artikeln blir förvrängd. Bland annat talas om att protesterna, som "förlamade Pakistan fram till i fredags", utfördes av "ultrareaktionära islamister". Med detta låter tidningen oss förstå att de som protesterar mot frigivningen är allt annat än vanliga pakistanier. Och att de inte kan vara så många. Sanningen är dock en annan. Det krävs nog mera än en handfull protestanter för att lamslå ett helt land.

Dagsläget är att Asia Bibi är frikänd. Men en överklagan har lämnats in, och kravet från landets muslimska majoritet är att den frikännande domen upphävs. Det skulle i så fall kunna innebära att domen kan komma att verkställas. Ännu vet förstås ingen hur utfallet blir, men Pakistans högsta domstol kommer troligtvis att ta upp ärendet i brådskande ordning. Om den frikännande domen vidmakthålls kommer protesterna säkerligen att öka i både omfattning och våldsamhet, och då är landets kristna minoritet förstås i fara. För att inte tala om Asia Bibi och hennes familj. Som en följd av protesterna har myndigheterna bestämt att hon inte, trots att hon alltså är frikänd, får lämna landet.

Fortsätt gärna att be för Asia Bibi, hennes familj och hela situationen i Pakistan. Och för det pakistanska folket. Det allra viktigaste skulle förstås vara att pakistanierna skulle få bli befriade från det ytterst hatiska och våldsamma ideologiska monster som har dem i sitt våld.   

3 kommentarer:

  1. Ännu en gång gör jag mig skyldig att framföra ngt som inte alls har med inlägget att göra men som jag gärna vill dela med mig... Såg ikväll https://www.youtube.com/watch?v=rtayJReyAvU och dessförinnan läst nyheter där Jordan jämförs med Alexander Bard eller vice versa, Bard som enligt Yle orsakat uppståndelse på ÅA... Såg en stund på video om Bard också, han hade definitivt endel goda "pointer" han med ! Vad har du Kristian funderat om ÅA's agerande ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Länkade tydligen fel...Kom att tänka på endel kommentarer jag läste som var om inte "guld värda" så åtminstone läsvärda ! Under https://www.youtube.com/watch?v=_iudkPi4_sY hittar man signaturen "PowerRedBull" vars kommentar jag uppskattade ! han fick svar på sitt inlägg från Ordspråksboken 31:10 -> "Hyllning till en driftig hustru[e]
      10 Vem kan finna
      en driftig[f] hustru?
      Långt mer än pärlor är hon värd.
      11 Hennes mans hjärta litar på henne
      och han saknar ingenting.
      12 Hon gör honom gott, aldrig ont,
      i alla sina livsdagar.
      13 Omsorg har hon om ull och lin[g],
      och hennes händer
      arbetar med lust.
      14 Hon är som köpmannens skepp,
      hon hämtar sin mat fjärran ifrån.
      15 När det ännu är natt går hon upp
      och sätter fram mat åt familjen,
      portioner[h] åt tjänarinnorna.
      16 Hon har planer på en åker
      och köper den,
      hon planterar en vingård
      med vad hennes händer tjänat.
      17 Hon fäster ivrigt upp sina kläder[i]
      och går till verket
      med starka armar.
      18 Hon märker
      att hennes arbete går bra,
      hennes lampa släcks inte
      om natten.
      19 Hon sträcker händerna
      mot spinnrocken,
      och fingrarna fattar om sländan.
      20 För den betryckte
      öppnar hon sin hand,
      hon räcker ut sina armar
      mot den fattige.
      21 Hon oroar sig inte för sin familj
      när vintern kommer,
      för alla i huset är klädda
      i scharlakansröd[j] ull.
      22 Täcken gör hon åt sig,
      hon är klädd i finaste linne
      och purpur[k].
      23 Hennes man är känd
      i stadens portar
      där han sitter bland landets äldste.
      24 Linneskjortor gör hon och säljer,
      köpmännen förser hon
      med bälten.
      25 Kraft och värdighet
      är hennes klädnad,
      och hon ler mot dagen som kommer.
      26 Hon öppnar sin mun med vishet
      och har vänlig förmaning[l]
      på sin tunga.
      27 Hon vakar över ordningen i sitt hem
      och äter inte lättjans bröd.
      28 Hennes barn står upp
      och lovordar henne,
      och hennes man berömmer henne:
      29 ”Många kvinnor har gjort storverk,
      men du överträffar dem alla.”
      30 Charm är bedräglig
      och skönhet förgänglig,
      men prisas ska den kvinna
      som vördar Herren.
      31 Låt henne få njuta frukten
      av sitt arbete,
      och må hennes gärningar
      prisa henne i portarna."

      Radera
    2. Anonym 00:08. Du ställde frågan vad jag anser om ÅA:s agerande. Nu känner jag så dåligt till Alexander Bard, men att förbjuda en debatt luktar nog väldigt illa, tycker jag. Om Bard har fel borde han konfronteras och sättas på plats, och finns det något bättre tillfälle att göra det än i en debatt? Om han har rätt och debatten stoppas av hänsyn till det politiskt korrekta är det mycket illa. Så oberoende av hur det ligger till med Bard menar jag att ÅA gjorde bort sig.

      Radera