fredag 18 september 2020

Fantastisk nyhet!

 När jag gick in på Svenska Yle idag möttes jag av en lika oväntad som fantastisk nyhet. Högsta Förvaltningsdomstolen har i ett utslag konstaterat att Uleåborgs domkapitel inte agerade olagligt när det gav den s.k. "regnbågsprästen" Arpad Kovacs en varning för att han vigt ett samkönat par tvärt emot kyrkans lära angående äktenskapet. Detta innebär att vår kyrkas äktenskapssyn INTE kommer att avgöras av HFD, vilket har befarats och dessutom varit ett av de starkaste argumenten förespråkarna för att kyrkan borde ändra sin äktenskapssyn har haft. Nu går det därför inte längre att hota med att om kyrkan inte tar beslutet att öppna äktenskapet för samkönade par så kommer domstolarna att göra det i kyrkans ställe.

I en tid av, som det tycks, bara dåliga nyheter var detta den bästa nyhet jag läst på länge!

5 kommentarer:

  1. Kyrkan borde endera acceptera och godkänna samkönade äktenskap, eller så helt avstå från vigselrätten. Finns väl inga andra möjligheter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 14:00. Fel. i och med detta utslag finns det faktiskt möjligheten att fortsätta som förr med en äktenskapssyn där man bara viger en man och en kvinna.

      Radera
    2. Ifall vigseln är en juridisk handling borde väl kyrkan inte ha rätt att diskriminera mot samkönade par? Vigseln har juridiska konsekvenser utanför kyrkan, och därmed borde kyrkan inte få välja att diskriminera i frågan.

      Så endera borde kyrkan gå in för att endast välsigna par, och låta vigseln skötas av andra. Eller så borde de bara acceptera att en del av människorna som vill gifta sig i kyrkan är av samma kön, och bara acceptera det.

      Radera
    3. Anonym 10:43. Den diskussionen kommer garanterat att följa på detta. Jag vill då hävda att det inte handlar om någon diskriminering, dels för att det går att få borgerlig vigsel, dels för att alla kan få gifta sig om de väljer att gifta sig med en person av det motsatta könet som är över 18 år och som personen i fråga inte är nära släkt med. Det finns, som synes, vissa restriktioner när det gäller ingående av äktenskap. Om det inte är diskriminering att inte låta två nära släktingar gifta sig, eller att låta en 14-åring gifta sig, hur kan man då motivera att det är diskriminering att inte låta två män eller två kvinnor gifta sig med varandra?

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera