söndag 8 januari 2023

Bedrövligt!

Låt mig börja med att säga att jag inte har något som helst behov eller vilja att försvara Andrew Tate. Han har hållit på med saker jag inte kan omfatta eller stöda, och oberoende av om han är skyldig till de våldtäkter och den trafficing han nu beskylls för anser jag hur som helst att han är en otrevlig människa. Detta trots att han inte gillar Greta Thunberg.

Men fallet Andrew Tate visar hur galet vårt samhälle har blivit. Och detta gäller framför allt de följder detta fall har fått för t.ex. fotbollsspelaren Abbas Muhammad i svenska GAIS i superettan. 

Speciellt efter den infamösa "Me to"-kampanjen för några år sedan har media i allt högre utsträckning tagit över som både åklagare och domare i mål som rör sexuella dispyter/brottsmål, och personer som hängs ut - märk väl utan att först ha dömts skyldiga i en domstol - har kunnat förlora i princip hela sina liv. Ett exempel på detta är den amerikanske skådespelaren Kevin Spacey som sedermera har friats i domstol. Men den obotliga skadan för hans karriär var redan då ett faktum. 

Men nu handlade detta alltså om Andrew Tate. Och om Abbas Muhammad. Tate, och hans bror, har arresterats av rumänsk (!) polis och anklagas alltså för en rad våldtäkter. Detta är givetvis allvarligt och något som bör utredas och prövas av en domstol. Visar det sig att anklagelserna är riktiga ska de båda bröderna givetvis dömas till passande straff. Men det finns emellertid stora frågetecken kring anklagelserna. Ändå har media redan, i numera vanlig ordning, redan åtalat och dömt de båda. Kontroversen med Greta är, får man förmoda, en bidragande orsak till detta. 

Men bedrövligheterna slutar inte där. Abbas Muhammad konstaterade, helt riktigt, på Instagram att Tate bör betraktas som oskyldig tills motsatsen har bevisats. Detta är, eller borde åtminstone vara, en självklarhet. Men tyvärr lever vi numera, efter "Me to", inte längre i något rättssamhälle. Som sagt har media, beredvilligt, tagit över som både åklagare och domare. Åtminstone i sådana fall där de misstänkta är ohavliga så där annars. Men som sagt blir det inte med det. GAIS, som alltså tills alldeles nyligen var Muhammads arbetsgivare, meddelade på sociala medier att de var medvetna om att en av deras spelare (utan att nämna något namn i det skedet) hade "uttryckt offentligt stöd för en person som misstänks för brott riktade mot kvinnor". 

Frågan är om det hela hade blivit med det ifall Muhammad hade låtit sig censureras med denna första varning, men eftersom han inte gjorde det utan delade ett par av Tates uppdateringar fick han helt kallt sparken från klubben. 

Detta är det samhälle vi lever i idag. Ohavliga personer åtalas och döms i media, och sådana som opponerar sig mot denna inskränkning av rättsstatens principer hängs också ut och kan förlora sina jobb. Så här går det när medias godhetsknarkande och mobbmentaliteten förenas och tar över, eller snarare kväver, viktiga samhällsfunktioner.

Är det verkligen ett sådant samhälle vi vill ha? Och följdfrågan: Går det längre överhuvudtaget att stoppa denna ytterst skrämmande utveckling? Och ännu allvarligare: Vill vi stoppa den?

 

25 kommentarer:

  1. Rimligen har fotbollsspelaren skrivit på ett kontrakt där det står saker om värdegrunden. Tates värdegrund och (bevisade) kvinnofientliga uttalanden sammanfaller rimligen inte med GAIS värdegrund som han skrivit på om. Att sedan lägga fokus i ett flertal some inlägg på Tate är nog ett avsteg från värdegrunden, detaljerna i inläggen vet jag inte men enligt recensenter handlar det inte om Martin Luther jr aktigt stöd för Tates mänskliga rättigheter utan mer onyanserat stöd (går säkert att googla fram). Det är ju inte så att Tate anhållits i Iran o ligger i en låda med påse över huvudet. Sånt är mer förbehållet de som försvarar kvinnors rättigheter där, vilket nog i allmänhet borde bekymra både Tate och fotbollsspelaren i fråga. Vart väljer man att lägga sitt fokus, kvinnor och flickor som far illa eller en föredetting med dubiöst rykte och bevisat ruskig kvinnosyn?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 16:41. Du missar poängen. Eller menar du att du verkligen vill ha ett samhälle där människor åtalas och döms i media, och de som talar för deras rätt att få en rättvis prövning i domstol också straffas?

      Radera
    2. Ingen har åtalats eller dömts förutom Tate, och det åtalet verkar vara på goda grunder där han får försvara sig med advokat. Vad gäller fotbollsspelaren så har hans inlägg väck anstöt och han har trots uppmaningar från arbetsgivaren fortsatt att posta dubiösa försvarande och relativiserande inlägg om Tate. Han gjorde sitt val och är kanske tom nöjd över utgången, det lär väl klarna.

      Radera
    3. Kristian. Vem har blivit åtalad och dömd i media?

      Radera
    4. Här bara ett exempel på varför det är så viktigt att vi (individer, samhället, arbetsgivare, föreningar och kyrkor) står upp för värderingarna:

      Klipp från dagens VBL intervju med en 21 årig ung kvinna:

      För 21-åriga Julia Dals del började det med en krypande känsla att allt inte stod rätt till på jobbet.

      – Till en början gjorde jag allt och mer därtill. Jag hjälpte alltid kunderna och var energisk.

      Julia jobbade i en matvaruaffär och till en början var allt bra, säger hon. Kunderna, chefen och kollegerna var trevliga och hon trivdes med jobbet och chefen. Men ju mer problemen hopade sig desto värre blev det.

      – Jag fick ingen respekt av kunderna. Det kunde handla om äldre farbröder som kom med konstiga sexuella anspelningar, kunder som vidrörde en och äldre tanter som pratade opassande saker i kassan.

      Vad hände då?

      – Då jag berättade om det här för mina äldre kolleger sade de att jag inte skulle bry mig, att det händer hela tiden. Kanske de vant sig vid det men för mig var det en stor sak.

      https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/649560

      Hur vill vi ha det??

      Radera
    5. Anonym 18:34. Tate har varken åtalats eller dömts. Annat då än i media. Förhoppningsvis blir det en riktig rättegång så småningom där hans sak prövas och, om han befinns vara skyldig, han får ett passande straff. Men det ska ske på ett korrekt sätt och i rätta instanser. Inte som nu, i media.

      Radera
    6. Anonym 18:56. Läs gärna texten innan du kommenterar! Det framgår där klart och tydligt.

      Radera
    7. Anonym 19:29. Som jag har påtalat tidigare har samhället blivit översexualiserat. Detta är ett val vi har gjort, och nu tvingas vi tyvärr leva med följderna. Men det är viktigt att vi inte blandar ihop dåligt beteende med brottsliga handlingar. De senare ska prövas i domstol och en korrekt dom ska utdömas. De förra behöver vi arbeta mot genom upplysning och genom att arbeta för en attitydförändring. Men inte genom att människor, utan dom, hängs ut i media.

      Vad gäller att "stå upp för värderingarna" är detta synnerligen ihåligt i ett värdeliberalt, översexualiserat och närmast nihilistiskt samhälle. Det är de värderingar vårt samhälle hyllar som har lett fram till dagens situation. Att vägra se detta späder bara på problemet.

      Radera
  2. Rumänien är ju inget drömland för stora flertalet, och man kunde ju undra varför en miljonär väljer Rumänien framom Storbritannien. Varför valde Tate att flytta från hippa London till Europas bakgård? Han har svarat på det själv:

    “40 percent of the reason I moved to Romania was because rape laws are more lenient there,” he later said in a shockingly candid admission. “I’m not a f***ing rapist, but I like the idea of just being able to do what I want.”

    Han säger att han är ju ingen våldtäktsman men gillar idén att göra vad han vill, därför till Rumänien med sin liberala våldtäktslagstiftning. Klart att The Federalist gillar sånt också.

    Och självklart att The Federalist har bättre information än rättsväsendet i Rumänien...
    https://www-diicot-ro.translate.goog/mass-media/3829-comunicat-de-presa-29-12-2022?_x_tr_sl=ro&_x_tr_tl=sv&_x_tr_hl=sv&_x_tr_pto=wapp

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvirringslobbyn. Och vad vill du säga med detta som går emot det jag skrev?

      Radera
    2. Frågetecknen är nog inte så stora kring påståenden, muslimen Tate har ju själv avslöjat att våldtäkter är orsaken till att han flyttat till Rumänien. Det är ju inte så konstigt att omvärlden fördömer honom då han själv ger incitamenten? Omvärlden säger att "vi accepterar inte våldtäkter och vill inte ha med dem att göra som stöder densamma". Det är en helt sund omvärld.

      Tate har en hälsning till kristna, alla som förstår det goda borde konvertera till islam.
      https://tribune.com.pk/story/2383612/british-american-influencer-andrew-tate-says-he-has-converted-to-islam

      Radera
    3. Förvirringslobbyn. Nu undrar jag om du missförstår vad Tate säger. Du skriver ju själv att han konstaterat att han inte är någon våldtäktsman. Det andra låter förstås suspekt, men i dagens läge finns det alltid orsak att förhålla sig kritiskt till det man läser i media. Är du t.ex. säker på att det inte är de nya samtyckeslagarna som införs i land efter land som han reagerar på?

      Radera
    4. Tate är medveten om att hans sexuella aktiviteter skulle klassas som våldtäkt i länder där stramare lagar (läs: samtyckeslagar) råder, så han flyttar till ett land där han får ta ut sina svängar. Han vet att hans offer inte skulle ge samtycke till fysisk våld, förnedring och publicering av material på nätet, så därför måste det ske i ett land där samtycke inte behövs.

      Skulle inga våldtäktsmänniskor finnas, hade det inte funnits behov av samtyckeslagar. Klart att Tate inte medger att han våldtagit nån, men underligt att han i så fall valt ett land där det är svårare att bli dömd för våldtäkt, men tydligen inte omöjligt.

      Radera
    5. Förvirringslobbyn. Samtyckeslagarna är mycket problematiska eftersom de vänder på bevisbördan. Med detta inte alls sagt att jag på något sätt godkänner det som Tate håller på med. Men redan det att det behövs en samtyckeslag visar hur galet vårt samhälle är och hur mycket jobb det skulle finnas att göra när det gäller att skola, speciellt män, i sexuellt uppförande. Men det hela borde utan vidare börja med det att vi städar bort sexualiteten från det allmänna rummet. Den hör helt enkelt inte hemma där. Skulle vi gå in för det skulle redan mycket vara vunnet.

      Men nu var det förstås inte det som denna diskussion handlade om.

      Radera
    6. Bara för att förtydliga: "Men det hela borde utan vidare börja med det att vi städar bort sexualiteten från det allmänna rummet."
      Vad menar du då? Att vi inte ska prata om sex i klassrummen eller i familjerna?

      Radera
    7. Samtyckeslagarna är problematiska för såna som Tate, som nu tvingas se över sitt beteende. Problem har funnits innan samtyckeslagar, där har offret har bevisbördan, och det är ju knappast schysst det heller. Våldtäktsmän har ju spelat väldigt långt på det, och kommit undan.

      Ja, att ta bort sexualiteten som är synlig, från det allmänna rummet, det är ju ingen enkel sak, men våldtäkt handlar om maktbehov, och det löser vi inte genom att låtsas att sex inte är en drift som livet bygger på.

      Radera
    8. Till föregående kommentatorer, ( ser bara rubriken ), https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/699d2624-d41b-4631-900b-105f04b5f3ab , detta är något som definitivt borde "städas bort" från det allmänna rummet tillsammans med alla "Sodom & Gomorra" parader ! Minns hur det gick för Lots hustru...

      Radera
    9. Anonym 10:36. Nej, det var inte det jag menade. Det jag avsåg var att i princip allt idag handlar om sex. Reklam säljer med avklädda modeller, TV-serier och filmer handlar ofta bara om sex. Är det då konstigt att människors tankar styrs in på just detta? Dagens me to-rörelser och annat liknande moraliserar mer än gärna, men de är inte villiga att ens börja diskutera själva roten till det problem de försöker göra något åt. Och när det är så blir det, just det, bara moraliserande.

      Radera
    10. Kära Kristian de flesta filmer jag ser på har inget med sex att göra.Men du har kanske andra intressen!

      Radera
  3. Det är ju journalistreglerna som skall reglera detta.
    Har dessa eventuellt förändrats under senare år?
    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 1. Nej, det tror jag inte. Men det hindrar förstås inte att praxis har förändrats.

      Radera
  4. Det är ju självklart att kriminella av alla sorter, vill att media låter bli att rapportera om vad de sysslar med. Ingen skulle vara gladare än sex brottslingen om hen får fortsätta med sitt sjuka beteende i hemlighet.

    Bra enligt mig att media presenterar de där människorna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 15:59. Så du ser alltså inga problem i att sådana som sedan visar sig vara oskyldiga hängs ut i media?

      Radera
    2. Kristian. Vem är oskyldig?

      Radera
  5. re:9:10
    Läs en gång till!
    Repetition är inlärningens moder.
    Anonym1

    SvaraRadera