måndag 23 januari 2023

Kärnvapenkriget närmar sig?

Kriget i Ukraina fortsätter, och detta elände börjar allt mer se ut som ett proxykrig mellan Nato och Ryssland. Som jag tidigare har påtalat har väst gradvis vridit upp temperaturen och med små steg blivit allt mer involverat i Ukrainas försvar. De senaste dagarnas nyhetsrapportering från kriget har handlat om huruvida väst (och framför allt Tyskland) ska sända moderna stridsvagnar till Ukraina. Detta är förstås ett logiskt följande steg i upptrappningen, men frågan är var Ryssland drar gränsen för vad de tål i form av västlig inblandning och när de anser att Natoländerna har gått över gränsen. 

Steget att ta till kärnvapen är, tack och lov, ändå väldigt stort och förhoppningsvis kommer inte, när väst slutligen beslutar sig för att sända stridsvagnar (för det kommer de att göra), Ryssland att betrakta detta som ett så stort steg att de tar till kärnvapen mot Nato-länderna. Följande steg, efter stridsvagnarna, är eventuellt stridsflyg, och detta har redan också diskuterats en del. Dessa flygplan, och en eventuell flygförbudszon för ryska plan över Ukraina, kan dock vara tillräckligt för att provocera Ryssland att gå över gränsen för att ta till kärnvapen. Speciellt om detta skulle leda till direkta stridigheter i luften över Ukraina mellan Nato-ländernas flygvapen och Ryssland. 

Hittills har olika ryska talespersoner förvisso viftat med kärnvapenkortet, men detta har (för det mesta) varit förknippat med talet om att detta blir aktuellt endast om själva Ryssland blir hotat eller attackerat. Den öppning som USA:s president Biden uppenbarligen har kommit med för en tid sedan om att USA eventuellt kan tänka sig att hjälpa Ukraina att slå till mot Krim är därför mycket oroande. Ryssland betraktar idag Krim som en del av "moderlandet", och en attack, ukrainsk eller amerikansk, mot Krim skulle därför kunna vara den gnista som störtar världen in i ett regelrätt kärnvapenkrig. 

Ryssland har som sagt ännu inte reagerat nämnvärt på det hela tiden, och med små steg, upptrappade proxykriget mellan Nato och Ryssland. Men det finns helt säkert en gräns för vad Ryssland kan och kommer att acceptera här. Vi får verkligen hoppas att västs ledare är tillräckligt lyhörda så att de inte trampar över denna gräns. T.ex. har Tyskland kritiserats för oviljan att tillåta att Leopard II-pansarvagnar sänds till Ukraina. Trots att dessa pansarvagnar skulle vara viktiga för Ukraina är det säkert en vis hållning att vara försiktig i detta. Tyskland har uttryckligen motiverat sin försiktighet med att de inte vill orsaka en eskalering av kriget. Denna försiktighet, även om den möter kritik, kan visa sig vara det som räddar världen från ett kärnvapenkrig. 


8 kommentarer:

  1. Minns Cuba krisen
    1962 och hur President Kennedy och den amerikanska administrationen valde att backa den med och man lyckades därigenom eventuellt undvika ett förödande kärnvapenkrig.
    Men är Biden administrstionen lika klok kan man fråga sig.
    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 1. Skillnaden mot Cubakrisen är att Sovjet då hade en ledare som det gick att resonera med. Jag misstänker att det samma inte gäller för Putin. Det väst gör idag är att de petar på en skallerorm med en pinne, och det går inte att veta när den fått nog och hugger till.

      Radera
    2. Chrustjev hade väl också råd med att vara försonlig.
      I utbyte mot
      att Sovjet monterade när kärnvapenmissilerna på Cuba
      lovade USA att
      montera ned sina kärnvapen i
      Turkiet och även i Italien.
      Dessutom lovade man att ej
      invadera Cuba.
      Chrustjev vann alltså ganska mycket på sin utpressning.
      Å andra sidan räddade förmodligen Kennedy administrationen världen från ett förödande kärnvapenkrig tack vare dessa eftergifter.
      Anonym1

      Radera
    3. Anonym 1. "Å andra sidan räddade förmodligen Kennedy administrationen världen från ett förödande kärnvapenkrig tack vare dessa eftergifter."

      Så var det nog, ja. Men som sagt satt det då en man i Kreml som det gick att diskutera med. Putin är tyvärr idag inte att lita på.

      Radera
  2. till skillnad från Kristian, anser jag att rädslan för kärnvapen inte allt för mycket får styra. Det som Ryssland gjort och gör i Ukraina är oacceptabelt. Man kan inte offra ett helt folk för Europas välbefinnande. Det här kriget skulle ha varit över redan om inte väst skulle vara så försiktiga. Nu finns ett tillfälle att slå ut Ryssland, så det inte reser sig på ett bra tag, de behöver förödmjukas, såsom Tyskland när de förlorade andra världskriget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 11:09. Jag håller med dig i mycket av det du skriver. Men det är en oerhört farlig balansgång väst går just nu, det behöver vi vara medvetna om. Om Leopard II är den gräns som inte kan överskridas är svårt att säga. Knappast är det så. Men Krim är, misstänker jag, med stor sannolikhet det. Därför är det NYT skriver om så väldigt farligt.

      Radera
  3. Det är Ryssland som vridit upp tempen till max och nu vrider dig sig i plågor då de blir utbastade. Putin belönar stridande förband som våldtagit och mördat. Tyskland har redan skickat bandkanoner, pansarfordon, luftvärnsrobotar, pansarbrytande raketer osv osv. Varför skulle L2 pansarvagnar vara nån röd linje? Samma stål, samma krut. Ukraina försvarar sig på sin egen mark mot en blodtörstig inkräktare som i media och politik demoniserat Ukraina i åratal. Samtidigt pratar de om fred o vänskap...bara Ukr går med på den ena stolliga eftergiften efter den andra så ska allt liksom bli bra. Sluta försvara er så slutar vi slå...men hur kan man tro på det då de kommit till Ukr med dödslistor? L2 är en röd linje enbart för att det är det enda Ryssland har att hota med och Tysklands ledare är finlandiserade (gått i sovjetskola??) nog att tro på Ryssland. Efter ukraina kommer Ryssland att sikta vidare, vem står på tur näst, Finland, Baltstaterna, Moldavien...? Hitler "skulle bara" och sedan skulle han ju vara nöjd...jo tjenare. Och vem ska Ukraina förhandla med egentligen, Putin, PrigoZZin eller nån av generalerna som byts ut titt som tätt? Stöda Ukraina är det rätta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 13:58. Jag kan också hålla med om mycket av det du skriver. Men att Tysklands ledare skulle vara "finlandiserade" har jag svårt att tro. Mer sannolikt är nog ändå att de är försiktiga för att de vet att skallerormen Putin är farlig och att man ska vara försiktig hur och när man petar på honom med sin käpp.

      "Efter ukraina kommer Ryssland att sikta vidare, vem står på tur näst, Finland, Baltstaterna, Moldavien...?"

      Knappast Finland. Moldavien kanske. Men efter detta krig kommer Ryssland att vara uttömt på militär kraft för en lång tid framöver, oberoende av hur det slutar. Men när vi ser på vad som sker i Ukraina idag är det närmast omöjligt att inte konstatera att priset för detta är alltför högt.

      Radera