söndag 15 januari 2023

Om tro på magi och pyramidspel

Det är mycket sällan jag kan hålla med om något Sofie Stara skriver i sina ledare i ÖT. Ibland är det hon skriver ändå kanske inte så tokigt att jag anser mig behöva reagera på det, men vissa gånger går hon så långt över gränsen att den närmast förvandlas till en punkt (för att citera Joey Tribbiani i "Friends"). 

Så gick det i gårdagens ledare. I en häftig attack på Sannfinländarna skriver hon bl.a. att "Vi har inte tid med ett parti som i sitt ekonomipolitiska program hävdar att den gröna omställningen leder till industriell massflykt från Finland, att det på lång sikt är extremt riskfyllt att lita på "den så kallade gröna tillväxten" och att Finland i stället ska satsa på traditionella styrkor som båtbyggande, skogs-, kemi- och verkstadsindustri samt it-sektorn. Vi har inte tid att tro vi kan gå tillbaka till något som fungerat förr, utan hänsyn till att världen förändrats och vi måste förändras."

Problemet med detta resonemang, och med den "gröna omställningen" är att det hela bygger på en närmast blind tro på vad som inte kan beskrivas som annat än magi. Eller om vi säger det så: En tro på att mera av det som har ställt till dagens problem (en huvudlös satsning på fossilfri energi) kommer att lösa dessa samma problem (energibrist, höga elkostnader och allt som följer på detta). Förvisso kommer den "gröna omställningen " att skapa en hel del arbetsplatser och ekonomisk tillväxt, men bara för de som är först ut med nya lösningar och som klarar av att sälja dessa innan bubblan brister och alla inser att hela konceptet är dömt att misslyckas och att kejsaren faktiskt är naken. Ja, faktiskt: Om du märkte vad jag just skrev och tyckte att det lät bekant så har du helt rätt. Hela den "gröna omställningen" har mycket gemensamt med olika pyramidspel. Pyramidspel är som bekant sådana att det går så länge det går, men förr eller senare brister det och då står de som deltagit där med Svarte Petter på hand och en tom börs.

För den "gröna omställningen" kommer inte att fungera. Inte förrän vi på allvar klarar av att lagra stora mängder energi och mjölken och brödet verkligen finns att köpa i affären utan att någon har producerat det först. 

Så Stara har fel. Saken är den att detta inte är fråga om vad vi har tid med, utan om vad vi har råd med. Det vi absolut INTE har inte råd med är en orealistisk politisk ledning som tror på magi och pyramidspel - som den nuvarande regeringen tycks göra. Det vi behöver är i stället en regering som har en realistisk syn på energiproduktion, livsmedelsproduktion och på ekonomin i stort. Och då är det oerhört svårt att sidsteppa Sannfinländarna, trots deras språkprogram. 

Men vi kan ju förstås fortsätta att, som Sofie Stara och så oerhört många andra tycks vilja göras, tro på magi och på att vår tids stora pyramidspel till äventyrs skulle vara annorlunda än alla andra pyramidspel. Och det går som sagt så länge det går. Men ve oss när bubblan brister.  

 

25 kommentarer:

  1. Ja, du själv väljer ju en blind tro på religiös magi.
    Menar du att alla måste tro som du, annars har dom fel och därmed inte rätt till sin tro?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 15:01. Nu har du knappast läst vad jag har skrivit om den kristna tron. Den är i själva verket en tro med starkt historiska rötter. Så den är de facto allt annat än blind.

      Hur du sedan kommer fram till det du skriver i andra meningen i din kommentar är för mig en gåta. Förklara gärna hur du tänker där!

      Radera
  2. "Ingen ska kunna undfly hållbarhetsmålen. Det gäller såväl nationer och företag som individer. Som FNs tidigare Agenda 2030-samordnare David Nabarro yttrade i en intervju i Sveriges Radio 2016:
    Agenda 2030 är inget man kan välja att säga ja eller nej till -den är obligatorisk, det är nyckeln till mänsklighetens och planetens fortbestånd."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läs vidare här, https://pharos.stiftelsen-pharos.org/4-folj-internationell-lag-och-sakerstall-rattvisa-digital-identifikation/

      Radera
    2. Ett mastodont företag som ska genomföras på en till synes rätt så kort tid.
      Och till vilket pris?
      Låter väldigt mycket som en utopi
      sjösatt av
      folk som ej lever i verkligheten
      Men å andra sidan :
      sikta mot stjärnorna
      och du kan överträffa dig själv.
      Anonym1

      Radera
    3. Fatta hur snabbt det bär "utför" just nu ! Försökte nyss lyssna till "Järviradio" på nätet, "Tietosuoja- ja evästeasetukset
      Googlen hallinnoima. Noudattaa IAB:n läpinäkyvyys- ja suostumuskehystä (TCF). CMP-tunnus: 300" , "Ingen ska lämnas utanför"... Jo, jo, alla ska registreras, varje steg du tar, ALLT vad du gör på nätet strävar ngn att få kontroll över !

      Radera
    4. --> Anonym 1 ,15 januari 2023 kl. 21:27, Läs på ! Detta är inget som ska genomföras "på kort tid", i själva verket är det ngt som pågått länge redan ! https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/97df84af-c5fd-4720-a1d3-d36870dc792b

      Radera
    5. re:22:24
      Finns det någon mellanrapport
      om hur mycket av de uppställda målen som uppnåtts till dags dato?
      Anonym1

      Radera
    6. Anonym 1, 17 januari 2023 kl. 09:36, det känner jag inte till... två länkar som kanske kan tillföra ngt ? https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/97df84af-c5fd-4720-a1d3-d36870dc792b och https://injektiopiikki.com/2022/12/18/charagma-digitaalinen-henkilo-id-se-on-tulossa/ Var dock säker på att Kinas system med poängsättning av människor kommer att införas även för resten av världen ! Såg för ngn dag sedan ett förslag om att införa personliga kvoter för "koldioxidutsläpp"... Hur nära ett digitalt-ID befinner vi oss ? Har själv inget pass men benämns de inte redan som "biometriska" ? Färdiga för AI ?

      Radera
    7. Mera läsning, https://www.nwt.se/2022/08/08/klimatmalen-sakras-med-rattvisa-koldioxidkvoter/

      Radera
    8. Ett litet stycke från swebbtv, "och nu till World economic forum i Davos
      EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens tal under World Economic Forum fokuserade starkt på vikten av den påstått gröna ekonomin. Hon menade att EU ska gå före med att ställa om ekonomin i enlighet med den klimatalarmistiska lobbyns önskan.


      Klaus Schwab inledde veckans tal med att världen har just nu är full av multikriser som lyckligtvis World Economic Forum är rustade att möta genom sin globala plattform och den nya intressekapitalismen även kallad Stake holder capitalism som är lösningen på alla problem som våra politiker har drivit fram världen över de senaste åren.
      På plats från Sverige var givetvis Carl Bildt och Jacob Wallenberg i vanlig ordning och även prins Daniel. Kronprinsessan Victoria var inte där men har redan gått Organisationens utbildning Young global leaders tillsammans med Norge och Danmarks kronprinsar. Anna Borg från Vattenfall samt representanter för HM och Ericson och Volvo är även de på plats." ... Rätta mig gärna i det jag delar om ngt skulle vara fel ! PS. till Anonym 1, såg på min arbetsdator att jag skulle ha sett https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/4949be96-793f-4662-a358-d2060117dc4d vilket jag tvivlar på... läs gärna även den !

      Radera
    9. Anonym 16:59. "Agenda 2030 är inget man kan välja att säga ja eller nej till -den är obligatorisk, det är nyckeln till mänsklighetens och planetens fortbestånd."

      Intressant citat! Men det är lite märkligt att jag inte kommer ihåg när och hur vi har sagt ja till detta. Jag kommer inte ihåg den folkomröstningen eller ens om när Finlands riksdag skulle ha förbundit oss till något sådant. Eller kanske det är så att vi inte längre lever i någon demokrati?

      Radera
    10. Kristian 20 januari 2023 kl. 19:03, tyvärr misstänker jag nog att vi inte lever i någon demokrati... Naturligtvis har vi inte sagt ja till detta, det är något som sker "över våra huvuden". Efterlyste i en annan kommentar hur Sanna Marin lyckats nå den post hon har idag. Hon har gått i en "viss skola", deltar i WEF, kanske också Bilderberg ? Nu på förslag som efterföljare till Ursula von der Leyen ! Något som annars är intressant är att personer på dessa höga poster ofta har många barn ! Ursula är sjubarnsmamma !

      Radera
    11. Anonym 19:51. Jag har faktiskt misstänkt detta en längre tid. Vi är t.ex. på väg mot "Europas Förenta Stater" i rask takt, men det är också något som vi inte har fått någon möjlighet att säga varken ja eller nej till.

      Radera
    12. http://pharos.stiftelsen-pharos.org/nyarsbrev-2023/#more-4419

      Radera
  3. Industrin gör gott om investeringar på många fronter och det är i internationell konkurens. I denna konkurens ingår i stigande grad att vara mer miljövänlig, dvs mindre utsläpp och mer slutna cykler.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 23:33. Vi ska akta oss för att blanda ihop miljövänligt med klimatvänligt. Det förra är något som är rätt och som betjänar alla människor, det senare är något annat. Kanske.

      Och ja, industrin investerar mycket, men det är en del av hypen just nu och säger inget om vad som kommer att fungera i längden. Ett bygge på sand kan se bra ut tills det rasar.

      Radera
  4. Har viljan att kommentera avtagit eller är "Big Brother" redan aktiv ?
    Vår "egen" Sanna Marin figurerar också här, https://pharos.stiftelsen-pharos.org/5-place-women-and-girls-at-the-centre-ai-for-kvinnor/ "Bland kvinnor med sin lojalitet hos WEF som fått toppositioner inom politiken hittar vi namn som Chrystia Freeland, Jacinda Ardern, Sanna Marin, Paula Ingabire och Annalena Baerbock." Hur gick det EGENTLIGEN till när hon blev statsminister ???

    SvaraRadera
  5. Nu belönas Stara med Topeliuspriset
    av Finlands svenska publicistförbund och Svenska folkskolans vänner bl.a. för
    sin "skarpa samhällsanalys
    och sitt bemötande av konspirationsteorier
    med fakta och vetenskapliga rön"!
    - Mycket grön färg i hennes arbetsrum förresten.
    Följdriktigt eller en tillfällighet?
    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym19 januari 2023 kl. 19:07

      Kanske det är Du och Kristian som är grön av avundsjuka.

      Stara var ett utmärkt val för priset. Massor av gratulationer!

      Radera
    2. Stara fyller helt klart kriterierna för "Our Common Agenda" , därav fick hon priset !

      Radera
  6. re: 22:27
    Så är det nog ganska långt!
    Anonym1

    SvaraRadera
  7. re: 21:29
    Kristian borde nog få ett pris för att han breddar den finlandssenska debatten i sann demokratisk anda men inte ens Svenska folkskolans vänner ger erkännande!
    Det säger väl en del om Svensk-Finland det gäller att vara en i ledet bland tongivande
    agendasättare.
    Du är med andra
    ord I gott sällskap.

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 1

      Att driva en elak trollblogg på internet med ett tiotal följare kvalificerar nog inte till något fint pris. Kanske någon trollfabrik i Ryssland delar ut något pris, men då får nog hen börja skriva på ryska.

      Radera
    2. 20.1. 10.15
      Kristian Nyman kommer aldrig att få ngt. pris för de texter han skriver på sin blogg. Negativ, konservativ .... uppviglar folk som läser hans blogg. Han borde avsluta sitt bloggande och koncentrera sig på pälsdjursaveln, som är det mest oetiska som finns. Att hacka på kvinnliga präster, människor med annan läggning än den han har själv. Då kan man undra om en sådan person borde få typ Topeliuspriset??

      Radera