torsdag 25 juli 2024

Obehaglig gallup

Jag snubblade för någon dag sedan över en undersökning utförd av professor Eric Kauffman (University of Buckingham, England) som visar att en tredjedel av demokratiska väljare understöder påståendet "Jag önskar att Trumps lönnmördare inte hade missat". (I wish Trumps assassin hadn´t missed.")  

Detta är givetvis en undersökning som aldrig kommer att nå över nyhetströsklarna i mainstreammedia. Dels för att resultatet är så oerhört, dels för att den gode professorn inte redovisar för hur undersökningen är gjord och hur många respondenter han använt sig av. Han säger bara att det handlar om en snabbgallup ("snap poll").

Eftersom undersökningens kvalitet därmed förblir oklar är det tveksamt om man med säkerhet kan säga att det verkligen är så att drygt 30% av de demokratiska väljarna önskar livet ur Trump, men helt klart är ändå att denna uppfattning/önskan är utbredd. På sociala medier har liknade åsikter framförts efter mordförsöket.  

Det som gör Kauffmans undersökning ännu intressantare är det faktum att han gjort en kombinerad undersökning och kunnat se att de som håller med om påståendet att "vita republikaner är rasister" i mycket hög grad ville se Trump död. (Hela 71% av de som "håller med starkt" gällande rasismfrågan ville också se Trump död.) 

Är någon förvånad? Jag är det inte, även om de höga siffrorna kanske är aningen överraskande. Det skulle ha varit intressant att se huruvida ett starkt stöd för sena aborter också korrelerar med en stark önskan att se Trump död. Dock tror jag att vi kan anta att så definitivt är fallet. Människor med en hög "Woke-faktor" kallar gärna andra rasister och har vanligen också en extremliberal hållning i abortfrågan. 

Eftersom ingen sådan undersökning är gjord kan man inte dra paralleller mellan en beredskap att godkänna mördandet av ofödda barn och av ohavliga politiker, men så alldeles otänkbart är det inte. För att säga det försiktigt. Och den tanken är milt sagt otrevlig. 

 

13 kommentarer:

  1. Kristian , handen på hjärtat. Är det någon skillnad på liberal och extrem abortionism...ulrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Obehaglig fråga??? Ulrik

      Radera
    2. Ulrik. Egentligen ingen skillnad, men tiden för när abort är tillåten säger något om inställningen.

      Radera
  2. Jag måste bekänna att jag tänkte; rätt så! När sipiläministern fick på käften.
    I tron på Guds Förlåtelse skrivet av ulrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ty vad fanns kvar av heliga dagar och högtidsseder sedan handelsmannastatsmännen fördärvat landet i övrigt. Bekvämt nog att få köpa och handla när man vill och eventuellt har pengar Men den regeringens merkantila politik för att få sprätt på handeln och svälta gummor och gubbar med medicinskulder var så fräck tillägger jag ulrik att jag står vid mina ord

      Radera
  3. I USA är det en religiös rättighet att inneha och bära skjutvapen. När både vilja och förmåga till blocköverskridande samtal och samförstånd saknas ökar polariseringen, hatet blir legitimt och våldet det enda sättet att lösa konflikter. I USA önskar man i allmänhet livet av politiska motståndare, men de flesta drar sig för att föra fingret till avtryckaren. Bortsett då från allehanda publika skjutningar.

    Det här är inte bara ett problem bland demokrater. Det våld och hat som kom till uttryck vid stormningen av Kapitolium hade sitt politiska och religiösa flöde på annat håll.

    Och kopplingen mellan politiskt våld och abortförespråkare är nog bara ett hjärnspöke. Du kan skarva i hur många politiskt ändamålsenliga faktorer som helst, bara för att få ännu mera att vara indignerad över. Ta det lugnt nu, andas in och ut några varv, annars skenar fantasin iväg med dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag talade lite med en tant nyligen. Hon visade hur hon med automatvapen?? skulle avsluta ' den faderlöses liv' . Det är vanligt bland vanligt folk denna ministerutrotandetanken. I jakobstad och bland många andra har jag hört och sett samma gester och tankar gällande andra kändisar och politiker. Själv blir jag hellre skjuten än att jag skjuter och dödar någon Men en rejäl örfil för falsk lära och en rak höger för politisk orättvisa kunde jag tänka mig leverera i upprört tillstånd...ulrik

      Radera
  4. Ledarskribent Susanne Öberg Östersunds-Posten är hon med besviken över det misslyckade
    mordförsöket....

    Läsarna fortsätter prenumerera?

    Undrande

    SvaraRadera
    Svar
    1. Undrande. Jag såg det. Nå, hon insåg dock att "så får man ju inte tänka", och det är förstås något...

      Radera
  5. Ur kristen synvinkel är det naturligtvis viktigt att minnas: du skall icke mörda. Nolltolerans med politiska mord alltså. Helt oavsett ens politiska agenda.

    Samtidigt vet vi, att aggressiv retorik och upphetsning i samband med en känsla av uppgivenhet föder och matar våldsbenägenheten. Särskilt bland dem som lider av mental obalans. Nyhetsrubrikerna rapporterar, att Trump kallat Kamala Harris "dum som en sten", påstått henne vara antisemit och barnamördare. Skulle vara förvånad om sådan retorik INTE skulle föda önskemål bland demokrater om att kulan hade träffat bättre. Så fel som sådant önskemål än är från kristet perspektiv. När åsikterna går tillräckligt mycket isär och motparten upplevs som ond, måste man bara försöka hålla tonarten saklig och argumentera rationellt. För mig som är uppvuxen med ett flerpartisystem är det en självklarhet, att man oftast måste kompromissa även med de mest centrala frågorna när man väljer en president, riksdagsledamot eller kommunfulmäktigemedlem. Tydligen är det annorlunda i USA.

    Drygt 120 år sen var en betydande del finländare uppriktigt glada över Eugen Schaumans mord på Nikolai Bobrikov, som både i ord och handling ville "närma" Finland med moderlandet Ryssland. Först på 1980-talet uppdagades (i den utmärkta Schaumanbiografin Fem skott i senaten av Zetteberg), att det hela handlade främst om Schaumans mentala obalans och kärleksbesvikelser. Han lyckades maskera sitt eget självmord till en "hjältedöd" för fosterlandets autonomi som den onde generalguvernören hotade. Majoriteten av finländarna var främst chockerade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kommentaren 16:48 av Marko Sjöblom

      Radera
    2. Marko. Tack för kommentaren, och framför allt för att du kommenterar under eget namn.

      Det är helt riktigt som du säger att aggressiv retorik matar våldsbenägenheten. Därför skulle alla vinna på om tonläget i speciellt USA skulle skruvas ner ett par grader. Från båda sidorna. Jag hade hoppats att Trump skulle tona ner sitt tonläge efter attentatet, och att demokraterna skulle göra det samma gällande deras tal om att han är en "fiende till demokratin", men tyvärr ser det inte ut att ha gått så.

      Radera
    3. Kristian och Marko. Ni tycker alltså om dem som skriver om vårt lands historia så fort någon trend inom de nya vetenskaperna gått tillräckligt nära era präst och studiekollegium utan den gamla ladugårdstanken ty ännu på Eugen schaumanstid tror jag att kossor gick och sket på gatorna. Så undrar om Eugen Schauman hade borstat skosulorna då för att ta sig in i senapen ursäkta senaten. Senapsgasen kom ju först i samband med första världskriget när de nya tenologiska vetenskaperna stridde om landamären igen... ulrik

      Radera