fredag 12 juli 2024

Krigshetsen fortsätter

Ungerns premiärminister Orbán fortsätter sina fredssträvanden under inledningen av Ungerns EU-ordförandeskap. Efter Nato-toppmötet kommer han, enligt uppgift, att träffa USA:s förre (och näste?) president Trump för diskussioner om fred i Europa.

Det är oerhört skrämmande hur Europas ledande politiker reagerar på dessa försök att treva efter en möjlig fredlig lösning på kriget i Ukraina. T.ex. vår president Stubb har sagt att han är "totalt oenig med Viktor Orbáns tillvägagångssätt". 

Jag kan inte begripa ett sådant uttalande. Samma sak med det som vår statsminister Orpo sade i samband med Natos toppmöte. "Orpo säger att landet som har ordförandeskapet har ett speciellt ansvar för att värna om unionens enighet – den ska bygga på en gemensam linje."

Detta sista är inte bara förbryllande, det är rent av skrämmande. Saken är den att det inte finns någon "gemensam linje", och tack och lov för det! EU domineras idag av krigshetsare, och det sätt som Nato nu retar upp Kina och går in för att skapa motsättningar mellan väst och Kina låter förstå att dessa ledare helt har tappat kontakten med verkligheten. Vill EU:s, USA:s och Natos ledare verkligen ha ett världskrig? Allt tycks tyda på det, och det är oerhört skrämmande. Men som sagt, tack och lov finns det en opposition mot detta krigshetsande. Att sedan de ledare som tycks vilja ha ett världskrig kräver rättning i ledet och uppslutning bakom en "gemensam linje" som alltså inte finns säger mer än väl vad detta handlar om. 

I artikeln på Svenska Yles webbplats - som jag hämtat citaten ovan från - sägs också att "I ett möte mellan EU-ambassadörer i Bryssel på onsdagen ska ambassadör efter ambassadör ha skällt på Ungern och Orbáns agerande". Vidare sägs att (åtminstone) Sverige och Finland kommer att bojkotta de ministermöten som hålls i juli under Ungerns ordförandeskap och i stället sända tjänstemän till dessa möten.

---

Det stora problemet med EU idag, förutom att unionen som skulle vara ett fredsprojekt har blivit en detaljstyrande tvångströja på väg mot federalism, är att unionen så totalt domineras av värdeliberal vänsterpolitik. Detta så till den grad att unionen och dess framtid rubbas om och när ett större medlemsland (eller redan ett mindre, som Ungern) får en regering som inte omfattar denna värdeliberala vänsteragenda. Hur och varför det har blivit så här är förstås en komplex fråga, men vanligen när extrema åsikter används som fundament blir resiliensen i förhållande mot det avvikande väldigt dålig. Det är precis det vi har sett hända inom EU under de senaste åren. Och denna utveckling är synnerligen oroande.

10 kommentarer:

  1. Idioterna i affärsvärlden och USA vill utmana Kina,ja, för sin egen marknadsekonomis skull och ungern och österrike och några länder till är beroende av gasen från ryssland via rör och ungern önskar kinesiska investeringar så inte är orb någon speciell fredsduva. Och alla länder och företagare och arbetare och andra som använder mammon vill maxa bnp och utkomsten. Resultatet i en värld som övergivit förbundet med Gud ser du då i Jesaja bok kapitel 2 och 24 och även hos de andra profeterna i bibeln och kriget kommer oberoende ty så har Herren talat.. inte trevligt Men fakta. Man kan lindra följderna genom att själv omvända sig och hålla Tron och bedja och ropa för annat än riistorauha som ändå skapar skökor och styggelser som det kyrkliga och världsliga i sin avfällighet gör... ulrik

    SvaraRadera
  2. Sorgligt,sorgligt att usd-hegemonin är så desperat att all realism allt förnuft är som bortblåst.Så förblindade av makten att när den dag för dag rinner iväg annanstans ser de ingen annan möjlighet än mera gas mot ett fiasko för dem och vad värre de är beredda att lägga hela mänskligheten på spel.Tyvärr är finland en icke obetydlig del i denna katastrof med spikarna i och med nato och dca-avtalet.Vi hade ej behövt bli ett ukraina i repris.

    SvaraRadera
  3. Den gemensamma nämnaren bakom krig och allehanda agendor med onda avsikter:https://swebbtube.se/w/s6MpBBpdvzG25yFE3gcyqn

    SvaraRadera
  4. Det du skriver bevisar tydligt hur djupt religiösa och ytterhögern går hand i hand. Orban, Trump och dess gelikar använder alla samma koncept. Låt oss sköta om vårt eget folk och låt de andra sköta sina problem. Orban är beroende av Ryssland, så han kan inte säga nåt emot Putin i rädslan att bli attackerad. Trump i sin tur skapar ”fred” genom att låta en annan stormakt (läs ryssland) terrorisera och erövra land av suveräna stater enbart för att hans egna anhängare inte bryr sig om annat än sitt eget land. Det som alla dessa också har gemensamt är konservativ syn och religion. Anhängarna är ofta bönder som föraktar beslutsfattarna i storstäderna, de tror på sin gud och om de någonsin skulle bli attackerade av ett främmande land, så skulle de ”förlåta” tyrannerna och så är det bra. Om Ryssland vinner kriget, vilket de kommer att göra om Orbam får sin vilja genom och Ryssland om si sådär 10 år beslutat att gå in i Finland, vad tänler du Kristian då ? Går du ut och försvarar ditt fosterland eller låter du någon som tex Trump bestämma att tex österbotten borde annekteras av grannen iom att ni ju är troende och annars också lika tänkande ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 22:53. Det är länge sedan jag har läst en kommentar så full av fördomar och generaliseringar. Jag ids inte plocka upp alla galenskaper du ger uttryck för, men låt mig bemöta det mest centrala.

      Jag kan inte se något sådant scenario där Ukraina skulle klara av att vinna detta krig - och allt fler förståsigpåare börjar luta över åt denna samma åsikt. Alternativen är således att få till stånd en så lite ofördelaktig fred som möjligt eller att Nato går in som stridande part och försvarar Kiev när Ukrainas linjer bryter samman. Det senare kommer oundvikligen att leda till att kriget trappas upp på ett helt okontrollerat och okontrollerbart sätt. Det första alternativet kan åstadkommas på flera sätt, men det viktiga skulle vara att stoppa kriget så fort som möjligt för att stoppa den utplåning av den ukrainska manliga befolkningen som pågår. Så hellre en snabb fred (med landavträdelser) än ett långt utdraget krig med ytterligare mycket elände (och de samma eller ännu mer landavträdelser).

      Detta är realism. Allt annat är fantasier.

      Radera
    2. Orbàn är ingen fredsmäklare, hur blåögt man än kan se på mannens agerande. Och som premiärminister för EU:s ordförandeland har han från dag ett valt att konsekvent strunta i EU:s konstitution på alla dess olika plan, då han i bästa diktatorstil, utan något som helst bemyndigande från dem som representerar folket, företagit sig resor till Moskva och Beijing, för "politiska förhandlingar", som i brist på vederbörlig fullmakt inte kan bidra till någonting annat än att höja mannens egen profil på bekostnad av allt annat av värde.

      Du som påstår dig vara historiker borde kunna hitta minst en parallell till förfarandet i finsk historia - Terijokiregeringen med Otto Ville Kuusinen i spetsen. Naturligtvis ansåg sig herrskapet i fråga företräda Finlands verkliga intressen på alla tänkbara nivåer, och det fanns faktiskt folk som trodde på propagandan.

      Regeringarna i Moskva och Beijing är inte våra politiska allierade, och kommer inte att bli det heller. Beijing vill söndra och behärska Europa och använder Moskva som ilsken, skällande och bitsk vallhund - och Orbàn springer välvilligt deras ärenden.

      Såsom tidigare saknar du nu helt den överblick och helhetsbild som en politisk kommentator borde ha, och uttalar dig med den tvärsäkerhet man dessvärre faktiskt kan vänta sig. Det hör visserligen yttrandefriheten till att uttala åsikter utan insikt, men man kan ju alltid hoppas på att blicken klarnar och åsikterna modifieras därefter.

      Det elaka spelet är inte regionalpolitik, dvs frågan om var enstaka gränser ska dras, utan geopolitik. Detta är realism, allt annat fantasier.

      Spectator

      Radera
    3. Både du och Kristian skulle må bra av att lyssna till omvändelsepredikan ofta. Idag LFf imorgon Lhpk så klarnar det här med politiken utan ert svammel.

      Radera
    4. Spectator. För det första: EU har ingen konstitution. EU:s värderingar och funktion regleras genom en rad fördrag varav Lissabonfördraget är det viktigaste.

      "Orbàn är ingen fredsmäklare, hur blåögt man än kan se på mannens agerande."

      Tyvärr finns det inga fredsmäklare i dagens situation. Orbán försöker vara det, men frågan är huruvida han har några som helst chanser att lyckas.

      "som i brist på vederbörlig fullmakt inte kan bidra till någonting annat än att höja mannens egen profil på bekostnad av allt annat av värde"

      Detta får du nog stå för själv. Jag betraktar detta du skriver som sprunget ur en stor frustration och därmed inte ordentligt genomtänkt. Alla försök att skapa fred, hur chanslösa de än kan komma att visa sig, bör uppmuntras. Inte skjutas ner på det sätt som du gör.

      "Du som påstår dig vara historiker borde kunna hitta minst en parallell till förfarandet i finsk historia - Terijokiregeringen med Otto Ville Kuusinen i spetsen."

      Just som historiker gör jag INTE det. Situationerna är allt annat än jämförbara.

      "Regeringarna i Moskva och Beijing är inte våra politiska allierade, och kommer inte att bli det heller. "

      Detta är ännu ett exempel på den krigshets och masspsykos som hart drabbat västvärlden idag. Varför skapa ytterligare splittring och spänning genom att attackera Kina på detta sätt? Om vi vill få till stånd fred i Ukraina måste detta ske genom samarbete med Kina som är den enda kraft som kan pressa Putin till eftergifter. Militärt går det nämligen inte att göra det.

      "Såsom tidigare saknar du nu helt den överblick och helhetsbild som en politisk kommentator borde ha"

      Mer frustration...

      "Det elaka spelet är inte regionalpolitik, dvs frågan om var enstaka gränser ska dras, utan geopolitik. Detta är realism, allt annat fantasier."

      Det är inte realistiskt att börja med den stora bilden. Detta krig och denna kris måste lösas nerifrån. DET är realism. Att börja uppifrån är både utopistiskt och dömt att misslyckas totalt.

      Radera
    5. Kristian, dina tvärsäkra kommentarer innehåller så mycket fel och missförstånd att det inte är meningsfullt att ens försöka korrigera tankegångarna med ett genmäle, så jag lyfter på hatten och önskar dig en bra dag.

      Spectator

      Radera
    6. Det är nog spectatorn som står för tvärsäkerheten.

      Radera