lördag 11 oktober 2014

Efterlysning!

Den som har läst mina två senaste texter har säkert förstått att jag retar mig på det faktum att församlingsanställda idag - och då talar jag om andliga arbetare, märk väl! - överhopas med administrativa uppgifter och tvingas sitta och vända papper i stället för att göra det som är deras egentliga uppgift, nämligen att möta människor och på olika sätt betjäna dessa med evangeliet. Bönearbetet, som ju borde vara självklart för en andlig arbetare (också på arbetstid!), är vanligen det första som får stryka på foten när pappersvänderiet ska ha sitt. Det här är fullständigt galet.

Det stora problemet här är att kyrkan idag är ett offentligrättsligt samfund. Det innebär att administrationen formligen exploderar, och när det dessutom sitter människor (främst kanske vid kyrkostyrelsen) som ser det som sin främsta uppgift att tänka ut ännu mera pappersarbete att dränka församlingsarbetarna i, ja, då hittar vi oss i precis den situation där vi nu är. Pappersarbetet minskar dessutom inte när de ekonomiska ramarna krymper och antalet anställda minskar, varför andelen av den totala arbetstiden som måste sättas på pappersarbetet ökar även om kyrkostyrelsen et alii skulle besinna sig och inte hitta på nya administrativa uppgifter. Men det är ju förstås bara en from förhoppning - om de inte gör det kunde ju någon få för sig att börja tvivla på om de alls behövs...

Inför senaste biskopsval talade åtminstone en av kandidaterna (den som blev vald) för en nedbantad administration. Av detta har det givetvis inte blivit någonting alls. Slutsatsen torde vara att det inte går att göra det på det sättet, alltså uppifrån. Därför efterlyser jag nu kyrkoherdar och församlingsråd som vill och vågar vara föregångare och som vågar deklarera att här gör vi först det viktigaste, och sedan, om vi hinner, det mindre viktiga och det oviktiga! Som vågar obstruera mot den ovanifrånkommande diktatpolitiken och säga att här går det andliga arbetet först, och om vi inte hinner vända alla papper som vi förväntas vända, om vi inte hinner fylla i alla rapporter och uppfylla all pappersrättfärdighet, ja, då gör vi det helt enkelt inte!

Finns det några sådana kyrkoherdar och församlingsråd?

2 kommentarer:

  1. Kristian,
    Varför slösa krafter och energi på detta hopplösa projekt, kämpa mot väderkvarnar!
    Kom med i församlingsbyggandet inom Missionsstiftet!

    SvaraRadera
  2. Kristian,
    Varför slösa krafter och energi på detta hopplösa projekt, kämpa mot väderkvarnar!
    Kom med i församlingsbyggandet inom Missionsstiftet!

    SvaraRadera