torsdag 23 oktober 2014

Trovärdig?



Gunnel Högholm lyfter fram en intressant frågeställning i en insändare i ÖT 21/10. Hon menar att vi kan sluta med "allt käbblande om kvinnliga präster, vigsel av samkönade par och homosexualitet" och i stället koncentrera oss på frågan huruvida kristendomen är en trovärdig religion.

Det här med trovärdighet är intressant. För det kommer alltid att ställas en följdfråga - eller så borde åtminstone ske: Trovärdig i vems ögon? I världens ögon? Men att vara trovärdig i världens ögon, det går ju inte, åtminstone inte med mindre än att man är beredd att hela tiden ändra vad som gäller allt eftersom åsikterna bland människorna i världen förändras. Och det gör de idag med oerhört snabb takt. Så hur trovärdigt är nu det? Att hela tiden stå med fingret i vädret och känna efter varifrån det blåser - och så ändra sina dogmer varje gång det sker ett litet skift i vindriktningen. Dessutom vet vi att människorna har olika åsikter. Även i de frågor Gunnel Högholm anser att vi ska lämna bakom oss. Så vem ska kyrkan och den kristna "religionen" i så fall lyssna på?

Men det finns faktiskt en annan vinkling på hela detta problemkomplex som har att göra med trovärdigheten. Om vi svänger på det hela, helt och hållet. Hur är det med vår, och då talar jag om människosläktet i stort, trovärdighet i Guds ögon? Detta är, menar jag, så oerhört mycket viktigare än att jaga efter att vara trovärdig i människors ögon. Är vi människor trovärdiga i Guds ögon?

Tänk dig följande situation: En allsmäktig Gud skapar en härlig värld och skapar även människor som får bo i denna härliga värld. Sedan gör dessa människor bort sig och ställer till det så att de drabbas av olika sjukdomar och av åldrande och att de sedan till sist dör. Men denne allsmäktige Gud satsar allt han har och lyckas reda upp situationen. Sedan ger han sina människor en uppenbarelse i vilken han berättar om vad han har gjort för dem och varför. Att han har skapat dem för att ha någon att slösa sin kärlek på, att han sedan i sin stora kärlek gav det yttersta offret för att återföra dem sedan de gått vilse och att han vill att de alla ska få leva i en livsgemenskap med honom. I tiden, men sedan också i evigheten. Och inte nog med det. Han berättar också för dem vilka olika hemska följder deras självvalda elände för med sig, men hur de kan leva för att minimera dessa skadeverkningar för sig själva och för sina medmänniskor. Tänk dig sedan att dessa människor, i stället för att med glädje ta till sig dessa ord och gå in i denna livsgemenskap med sin Skapare och välja att leva efter hans råd, väljer att förkasta denna uppenbarelse och tror sig själva veta bäst. Såväl när det gäller Skaparen (att han inte alls finns), när gäller dem själva och varifrån de har kommit och varför de finns till och även när det gäller offret Skaparen gav för att reda upp den eländiga situationen människorna ställt till. Dessutom gör människorna också ständigt uppror mot de råd Skaparen i sin uppenbarelse gav dem gällande hur de ska leva sina liv för att ställa till så lite elände som möjligt för sig själva och för andra.

Är detta trovärdigt i Skaparens ögon? Nej, givetvis inte. Men det är så här vi beter oss, vi människor. Så  om vi vill vara trovärdiga, vi människor, då ska vi inte bara fundera på de frågor Gunnel Högholm anser att vi borde sluta fundera på, utan tvärt om ska vi ta reda på vad Gud säger i sitt ord angående dessa och vända om från våra egna vägar och våra egna åsikter. Och före detta, och oerhört ännu viktigare: Ta reda på, läsa om och sätta tro till vad Gud säger i sitt ord om sig själv, om oss och om frälsningen i Jesus Kristus. Då, och endast då, kan vi bli trovärdiga i Guds ögon. Och det är som sagt långt mycket viktigare än att jaga efter en ständigt bortflyende trovärdighet i människors och världens ögon.  

20 kommentarer:

  1. Bra, ingen vill kommentera assit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Modige anonym", om det nu enligt dig är ´assit´ så nog tycker jag att du själv är mer än assit som inte kan stå med eget namn som smädare av kristet inlägg med strong förkunnelse.
      Den som ser sakerna som Kristian ser dem kan gå under eget namn även om de har en eller annan syndavideo i bittert och ångerfyllt minne. Hälsn Torsten Nils Ulrik Fagerholm som vanligen skriver svårare än så här. Men för anonyma amatörer måste man tala enkelt..... ulrik iakttar _ lämnar domen åt Gud men tänker inte snällt på de som skadar barn, Guds Barn, och om sådana skulle finnas; ´oskyldiga´; Ty Utan Guds Ande finns inget skuldfritt eller skyddat. Gud Avgör. God Natt. P.S

      Radera
  2. Svar åt Gunnel:

    Nej!

    Eftersom alla historier om paradis, helvete, synder, talande ormar och en Gud som utrotar hela mänskligheten och allt levande för att han är sur är fantasier. Det förstår ju alla förnuftigt tänkande människor i dagens samhälle.

    Eflop

    SvaraRadera
  3. Tankar angående Eflops inlägg:
    Allt Samhälle och tillvaro och varande har för människosläktets del varit på gott och ont sedan olydnaden och med den svåra följder såsom synd och död och förbannelse kom in i tillvaron. Skriften uttrycker händelserna med sina speciellt utvalda ord (som dock har även bokstavlig betydelse), de ord och de tankar som èflop´i sitt förnufts blindhet och oförnuft ständigt hånar. Men ett gammalt kristet talesätt säger att: "VI måste ta vårt förnuft tillfånga under Trons lydnad"; det är att Ge Gud Rätt och be om förbarmande som första och ständigt nya läxa.
    Dessutom talar Eflop om GUD såsom vore Gud blott en lynnig människa; O, nej, Jesus Kristus Är densamme, igår idag och så i all Evighet. (O djup av Nåd min Gud Hos dig, att porten öppen står för mig).Han Är nog mest Barmhärtighet. Hos Honom(Hosiannah, Jesus Kriste Davids son!) sker ingen förändring av Ljus och Mörker utan Han väntar tålmodigt på det att alla skulle omvända sig till Ordet tron och Lärjungaskapet. (((I Herrens nåd till liv har ju alla och allting sin tilllvaro; men den kan utfalla till förtappelse när jordelivet är slut och vi ställs inför Guds Ord, den Levande Gud som de otrogna här föraktar)))
    Och Paulus skriver även att om Gud vore (såsom) en människa. HUR skulle Han då kunna döma världen. Men nu skall Gud en Gång döma Världen Genom Jesus Kristus och hur mycket vi än skulle förneka Bibeln så skall De Ord som Han talat dömma på Yttersta Dagen) Och Bibelns Ord Är Guds Och Jesu Ord. säger Torsten Nils Ulrik förvånad över att Gud har sådant Tålamod. Det säger Ju Skriften, men när man ffår uppleva det blir man glad att han beskär oss så mycket förlåtelse....

    SvaraRadera
  4. Surgubben och oraklet Eflop har talat: "det finns ingen Gud".David säjer i Ps.53:2 Dåren säger i sitt hjärta det finns ingen Gud....I Ordspråksboken 18:2 ,Dåren frågar inte efter förstånd,han vill bara föra fram sina egna tankar....Vilket "ingångsvärde"(Stefan Löfven,)finns i detta påstående "tänk själv"mantrat som ofta upprepas av bloggkommentatorn,får intrycket att det inte finns så mycket "tänk" i uppmaningen!?mantran,mantran.

    SvaraRadera
  5. Ole, det är ju du som tar till mantran "David säger .....", finns ju inga bevis att David existerat ens. Det är ju bara påhittade historier i fantasiboken från bronsåldern. Visa mig t.ex den orm som pratar (ingen skillnad på språk) så är jag omvänd.

    När vi ser och följer med vad som händer i världen idag så undrar jag att hur ofta ni ser en gud ingripa i händelser? är han bara impotent eller bryr han sig bara inte?

    "Tänk själv" tycker jag passar bra in på de här diskussionerna, man ska kunna ifrågasätta och tänka själv om det är nån rim å reson i de här religiösa fantasierna.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. titta skälmskt grinande i spegeln och säg: Skulle Gud då ha sagt, "Ingalunda",... då ser du en bild av "Ormen som talar";ja, ett huggormyngels anlete. Har du skägg, så dess bättre om du grinar ordentlig och ser hånfull ut. hälsar Tosrsten Nils Ulrik

      Radera
    2. Man måste nog vara troende för att ha mage att kalla en annan människa för huggormsyngel med jämförelse till djävulen själv.

      Radera
    3. Eflop,
      Har försökt konfrontera dina tankemönster,dina" tänk"verkar vara så cementerade att de ser ut att vara omöjligt.Sträcker upp händerna!!
      Du betvivlar att David funnits,men eftersom du kan läsa vad han skrivit måste han funnits!Varifrån har du förresten fått för dej att ormar talar?Mej veterligen har inte djur den förmågan,men om du gör som Ulrik uppmanar dej till tror jag att du möter "en talande orm"samma röst som Adam o Eva hörde,"skulle Gud ha sagt"!

      Radera
    4. Bästa Ole. Jag är van att byta tankemönster och tror inte man kan påstå att jag är cementerad. Jag har jobbat inom i it-branchen i över 25 år och där är man tvungen att byta tankemönster och uppgradera sina kunskaper hela tiden.

      Jag har även märkt att det inom min branch finns religiösa element när man diskuterar olika datasystem och operativsystem Linux/Mac/Windows. Även här gäller det att vara öppen för olika alternativ för att få det optimala resultatet i stället för att blint tro att det system man själv kan är det bästa.

      Du undrade var jag fått för mig att ormar talar, jo jag läser bibeln...

      1 Mos 3
      Ormen var listigast av alla vilda djur som Herren Gud hade gjort. Den frågade kvinnan: ”Har Gud verkligen sagt att ni inte får äta av något träd i trädgården?” Kvinnan svarade: ”Vi får äta frukt från träden, men om frukten från trädet mitt i trädgården har Gud sagt: Ät den inte och rör den inte! Gör ni det kommer ni att dö.” Ormen sade: ”Ni kommer visst inte att dö"


      Torsten Nils Ulrik, jag gillar skarp din humor ;)

      Elop

      Radera
    5. Låt vara att det verkar vara humor eflop; för mitt gamlajag tycks det oxå så:)
      Men senare i Bibel i Hesekiels bok talas i gamla översättningar om en vitskäggig kerub, en härlig Ängel ett skapat väsen, som Gud hade utrustat med allt dyrbart(pärlor kan vara sannningar och diamanter kärlek) för ordningen i Guds Paradiska Skapelse.
      Men denna Kerub,en skapad ängel, föll i girighet vid sitt ordnande med köpenskap i orättfärdighet, när han den såg vad man Kunde göra av ordet om man vore som hans DEN EVIGE Skaparen Jah Ordet genom vilket han var till. Denna fursteängel brukade sin förmåga till att bedra människan sedan Gud förbannat Honom för orättfärdighet som Fanns hos andemakter i Himlarymderna.
      Om en människa kan vara buktalare, eflop, håller du det då för otroligt att ett ändå starkt och ont andeväsen drar med både ormen och människan i lögnen(trolldomen) ja förbannelsen sin.
      Men Gud trädde som Kristian alltid sagt fram, Han Är ju Allestädes närvarande och Han skipade den på Ort och Ställe den Rätt som var möjlig. Han visste Att det Sanna Ordet Hans Son GUDS LAMM AV evighet, av evighet född, skulle få uppgiften att frälsa människan. Djävulen fick då inte människans natur som straff; Han fick Ormens natur, att ligga försåtligt och ofta vara giftig som fan, ja det är ju han. Människan det då högsta av de skapade fick som straff Både den ondes natur Löftet om NÅD och behövde oxå Tro att Tro Frälsningen som Gud lovade där. Ormen däremot som ett markdjur(medelklassreptil) blev symbolerna för striden mellan jord och Himmel, förbammelse och välsignelse, Men löftet står idag ännu om Nya Himlar och en ny jord. Där vi inte handlar och vanddlar och bygger fabriker och slaktar Naturen på Gott och Ont utan Allting Frälst vilar då i den eviga Moses Guds Tjänares och Lammets sång.
      Jag tror att jag har predikat nu eflop. Jag vill inte ha beröm , jag sku vilja höra att någon någonstans kommit till tro genom kärleksfulla evangelister dock med oomkullrunkeligt Sanningsbudskap, ty eflop; lillaJag har blitt grymt sanningskär PÅ Gott på grund av att den Onde har pinat mig alldelses förfärligt... Det onda bar Jesus bort och Tron läta Herren mig behålla säger Torsten Nuls Ulrik

      Radera
  6. 10.59. Igen en modig anonym(strumpebandssnok måhända???) den är ju inte giftig vad jag vet. den anomym är Bara uppbragt som den anda som Korsfäste Mästaren Jesus.
    Var Trygga Han Lever och ändrar inte ordet trots barmhärtighet och Nåd. Hälsn ulrik torsten Nils fullkomligt medveten om att icketroende alltid talat fulare än Jesus och Johannes döparen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du, anonym av kl 10.59 idag.
      Hur dömer du.???
      En kristen pojke kommer vid ganska nära grannars kaffebord ute i bersån en sensommardag. Han är livrädd ty han har varit olydig och gått ut när mamma och pappa sagt att hålla sig hemma. de for på nåt viktigt med bilen. Nåväl han karskar upp sig och försöker tala om GUD el bättring som morfar sin. En rödhårig kvinna säger bittert åt honom. DU vet inte vad bättring är. Vi gör bättring varje dag(?)
      Pojken rädd av den bittra anklagande tonen blir pissträngd.
      Kvinnan frågar på "Högspråk" Skall vi gå och Kissa?, och leder in honom på sin grannkollegas toalett. (vad som där Händer skall man inte tala mera om.)
      När hon tvättat hans hand och dragit på honom hans yllebyxor igen går de ut och Grannen den finskspråkiga ser frågande ut?? "Helahoito" säger den Rödhåriga.
      Pojken vill hem och säger . "Jag skall berätta för pappa att vi skall förlova oss" och sedan brakar den över trettioåriga vilddjurskvinnans helvet löst över honom. Jag är redan gift.... Pojken till att springa och Hammare från uppfarten till att svinga med ett klingande in bakskallen på fyraåringen.
      (följdes måhända upp med träskostamp i ryggen.
      Pojken ropar Jesus i sitt hjärta och får frid.
      Efter en stund reses han upp och de finskspråkiga säger "Vi kommer att döda hela din släkt om du berättar för någon...
      En ung man träder in på scenen och frågar varför gör ni pojken illa?
      Han gick i min handväska och stal en slant (1fmk).
      Pojken upplyft av vad Jesus talat i hjärtat säger till Kvinnan. Tro synderna förlåtna ! "II Jesu Namn och blod"
      Kvinnan säger. Där ser ni en, sån där (djävla ((skitig)) laestadian.
      Pojken är slagen och från jorden hoppar upp ett paket tre svordomar som bottenfryser det fromma barnet ihonom för många år Saatana Perke v--ttu.
      säger han och släpar sig hem
      NU du anonym. Vem syns mest rättfärdig av de inblandade förutom det Trogna Vittnet i Skyn som en gång skall döma över allt fördolt och nertystat.
      Hans far behandlade honom som en tjuv efter det så, och hans farmor och farfar, men Gud gav pojken en trösten när han lyssnade på ett av deras samtal ngt år efteråt.
      Barnet är aldrig skyldigt i sådana fall. Pojken blev lättad av att inte behöva sätta "släktens liv på spel" och anade änglar över huset i sommarskyn. De har hjälpt intill nu.
      Är jag för petnoga med allting i ljuset av mitt lidande som ändå är mindre än ett myggstick om vi anar vad <Jesus LIDIT Han som KONFIRMERADE Lagen och Profterna och talade som Skrifterna. hej då säger Torsten Nils Ulrik

      Radera
  7. Också jag som troende har talat mycket fult. Önskar att jag sku ångra som/enligt Gud ju också vill.
    Petrus, ett verkligt nådebarn,sade i en av de första predikningar vid första pingsten bara: "LÅT frälsa er från detta horiska och förvända släkte" snabbtolkning här
    he he jag är av naturen en slarver men ibland skarpögd som fenein själv för att int tala om min vrede och andra förlåtna synder. säger Ulrik

    SvaraRadera
  8. Kanske människan och djävulens förbund egentligen är en "apa"; det säger ju "utvecklingsläran" och om det inte är en apa så var apan en gång en reptil som kröp igång ur uralhavet eller Hur de nu tolkar Darwin idag::::)))
    I alla fall har djävulen och människan genom synden ett förbund genom vilket man försöker efterapa GUDs väldiga gärningar varom Bibeln talar.
    NYtidens teknokrater kan anologiskt jämföras med Egyptens trollkarlar som Mosebok talar om....P:S inte veit ja helder hur läng ja sku ork leva i en riskoja ivårt klimat. Ni vet he he jag satt på skolbänken så länge och läst så länge på kvällarna så int jag lärt mig till bygg he he
    Israel kom till färdigbyggda hus I det Utlovade landet.
    Idag har Aporna(se första meningen) gjort så myki oordning att alla må bygga så myki som Herren Herren ger mark och skydd åt dem och he tror jag han gör välkommen Snart Jesus. Den med Nåd och bekvämlighet bortskämde kan nog vänta och arbeta med städning och röjning ( ocksåav gamla lärosatser i ny men sannningsenlig dräkt men inte som Kejsarens nya maksimer säger en som helder hatar stoft och mull,människoverk; än sköra människor, jag hoppas he e sant säger ulrik

    SvaraRadera
  9. Jag tycker Ulrik är riktigt på gång i dag :) men du skall inte blanda fantasier om djävular och religiösa förbund med utvecklingsläran. Darwins teorier är ett enkel svar på det som vi inte förstod för 150 år sedan (vissa förstår inte ännu heller) och var tvungna att anse som gudomliga skapelser. I dessa dagar behöver vi inte längre gudar för att förklara evolutionen och andra naturliga fenomen.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. som ni smädar det andliga ni inte vill förstå så smädar jag er vantro.
      Alla har nån form av vantro. Vore du en som utstått nazi och kinahjärntvätt och tortyr sku jag föstå att di int vill tro. He finns filler samt piller som blandar bort vittnen säger u

      Radera
  10. Eflop,
    Vid läsningen av dina kommentarer på denna blogg där du ofta kommenterar när det gäller religiösa frågor(inget ont i det)är intrycket att dina uttalanden är anmärkningsvärt stereotypa o förutsägbara!Verkar inte som It-branschen som du hävdar"tvungen att byta tankemönster o uppgradera sina kunskaper hela tiden"har hjälpt så mycket för att uppdatera dina kunskaper vid kommenterandet på denna kristna blogg där du av någon anledning är en flitig deltagare!
    Denna feedback vill jag ge dej!:-)

    SvaraRadera
  11. Underhållnings-sagorna, filmerna och staraträcken och rymdträlarna, eflop???
    Mat och dryck och Herrens Ord väljer jag. och önskar frid där möjligt är.??? Jag tackar Gud för allt, och väljer framförallt Mat och dryck och Herrens Ord i trygga husrum och arbets- och viloplatser för egen del! Vore nog beredd att jobba som en karl för det, men förmannen ville en gång till en kollegas släkt pastoratet ge och hos stillsamt förmanade samboende hade man oxå en plan, se.
    Och då fick jag mig ge(iväg som alltid hittills med skuldkänsla ;utan att se anklagelseskriften och ändå i detalj utan någon reell offentlig syndagärning eller ens välutvecklad tankesynd)
    Och utan uppgift när oxå vanliga jobben tar slut blir man riktigt streess"galen."
    Jag stöder ändå allt som inte stöder kärnvapendroger och ultragifter men var finns nu sådant jobb mera i denna värld bland svavelosande vagnar och flyg och skepp med drygtillverkad naturstörande teknologi i ngt sked av processen???.
    Skulle då inte människan behöva någonting frågar jag av mig själv och dig. Och så störtar jag i säng som en pannkaka. Vill GUD, så "stiger solen över horisonten imorgon bitti igen" den meningen kan alla förnuft enas om, om de är normalvästerlänningar odrogade och läs- eller talkunniga, I Universum Råder Han min GUD och alla trogna lyssnar till Hans bud.
    Jesus är Herre och Frälsare. Amen säger t n u

    SvaraRadera
  12. Skulle Allt ha varit enbart Mat och Dryck och Herrens Ord så hade himmelen varit fullkomlig för mig under de dagar som följde på denna debatt.
    Men mitt kött och världen tog ett sataniskt grepp efter vilan I Ordet och så står jag där som kristenheten alltid stått, en fattig skuldtyngd syndig människa till vilken Anden dock viskar:Synderna är förlåtna i Jesu Namn och Blod. men ändå nog är man svag. t n u i Faderns Sons och Helig Andes Namn

    SvaraRadera