tisdag 28 oktober 2014

Päivi Räsänen, ännu en gång


Eroakirkosta.fi hade en produktiv helg. I söndags skrev nästan 1000 personer ut sig ur kyrkan via denna webbsida, och igår, måndag, nästan 2000. Takten ser ut att hålla i sig, fram till klockan tio idag hade nästan 500 personer skrivit ut sig. Orsaken? Jo, igen skyller de som skriver ut sig på Päivi Räsänen.

Hon uttalade sig under helgen i en intervju i Turun Sanomat där hon sade att ifall regeringen avger en proposition om könsneutralt äktenskap så kommer kd att lämna regeringen. Detta fick tidningen på något sätt till att kd hotade lämna regeringen ifall riksdagen godkänner medborgarinitiativet om samma sak. Det här är ju fullkomligt ologiskt, och om jag har förstått saken rätt kom det senare också någon form av rättelse i ärendet. Men skadan var tydligen redan skedd, och nu har alltså 2500 personer igen lämnat kyrkan.

Frågan är sedan om detta alls har något med Räsänen att göra, för en människa som inte har starkare band till kyrkan än att ett misstolkat uttalande av kyrkoministern kan få dem att lämna kyrkan ska kanske inte alls vara med överhuvudtaget. Som jag ser det. Men detta hat som många tycks hysa för Päivi Räsänen är synnerligen anmärkningsvärt. Hon har blivit något av spottkoppen nummer ett här i landet när människor som inte begriper sig på den kristna tron vill avreagera sig.

Igår uttalade Räsänen sig på sin blogg angående tragedin i Rautavaara och talade för vikten av att satsa på att stöda familjerna och deras välmående. Iltalehti slog upp detta, och i kommentarfältet kom kommentar efter kommentar som andades hat och mordlust och i vilka Räsänen blev kallad det ena värre än det andra. Och detta alltså under en artikel där hon uttalade sig i en angelägen sak som de flesta säkert håller med om!

Jag läser som bäst en intressant, men på många sätt en fruktansvärd, bok som heter "Den intoleranta toleransen". Fruktansvärd för att den på ett synnerligen brutalt sätt avslöjar den utveckling som just nu är på gång i väst. Vi går, menar författarna, mot ett samhälle som på många sätt påminner om det samhälle George Orwell tecknade upp i sin bok "1984". De visar hur "dubbeltänket" har slagit igenom i och med att det idag anses både intellektuellt och trendigt att kunna tro på och hålla med om två helt motsägelsefulla påståenden. T.ex. när man påstår att allas uppfattningar om Gud/gudarna och livet efter detta är lika sanna. "Nyspråket" visar sig i det att den som inte håller med om ett påstående anses vara "fobisk" (gärna då homofobisk), i det att den som har en avvikande åsikt sägs vara hatisk, fientlig, grym och trångsynt samt i det att de människor som har en övertygelse kallas fanatiska. Till nyspråket hör också att utmåla kristna trossatser, böner och sånger (t.ex. på skolavslutningar) som diskriminerande. Sedan finns det givetvis idag också "tankebrott", precis som i Orwells bok. Författarna talar om en utveckling som går från att motståndarna mot den kristna tron (och de värderingar som springer fram ur denna) har utmanat och ifrågasatt det som sägs till att nu i allt högre grad ifrågasätta rätten att överhuvudtaget ge uttryck för denna tro och dessa värderingar. Det handlar alltså, skriver de, inte längre om sanningshalten i budskapet utan om rätten att få framföra budskapet överhuvudtaget. Om man har "fel" åsikter ska man inte göra sig besvär, helt enkelt.

 Författarna skriver också att det idag inte räcker med att acceptera människan, utan för att man inte ska få stämpeln som "intolerant" så måste man också acceptera och hålla med om allt som människan gör och godkänna alla val som människan gör. I dagens samhälle finns det inte rum för någon objektiv och universell sanning, utan alla människors "sanningar" är lika mycket värda och i samma utsträckning värda acceptans och respekt. Därav följer så att den religion eller riktning som hävdar att det faktiskt finns en för alla människor och alla tider gällande sanning kommer att ses som både kränkande och heretisk - och därför måste motarbetas. Med alla medel.

Jag har vid upprepade tillfällen skrivit om detta här på denna blogg. Alltså om olika exempel på när kristna människor, som alltså enligt denna nya doktrin ska motarbetas, har råkat illa ut just på grund av detta. Jag har bara inte haft helhetsbilden klar för mig och inte heller haft alla termer på det klara. Men i denna bok förklaras och ges alltså bakgrunden till vad som just nu sker. Och det är som sagt fruktansvärd läsning.

Päivi Räsänen är idag för många finländare synonym med klassisk kristen tro. Se där orsaken till det fullständigt oresonliga och blinda hat hennes person utsätts för. Även de gånger hon alltså uttalar sig i helt okontroversiella frågor. Det handlar alltså ytterst om hat mot den kristna tron som hävdar att det finns en objektiv och universell sanning - och att det således också finns saker, åsikter och tendenser som är osanna. Päivi Räsänen får alltså klä skott för detta hat. Det här måste vara oerhört jobbigt, men med detta sagt och med kunskap i och om vad som håller på att ske kan man ju inte annat än tycka synd om dessa människor som utspyr detta hat. De är både vilseledda och blinda, och vi kan bara föreställa oss hur jobbigt de måste ha det som ska leva med detta hat inom sig. Stackars människor!

6 kommentarer:

  1. För det första så måste man inte direkt ha något att skylla på för att skriva ut sig ur kyrkan, vad jag vet så är det både konservativa samt liberala som skriver ut sig och allt däremellan, dvs. man tycker kyrkan inte har någon klar linje, man tycker kyrkan inte är tillräckligt liberal eller man tycker den är för liberal, kanske dessa händelser bara får människor att hajja till och fundera värför man är med överhuvudtaget, man kommer snabbt fram till att man inte ser någon orsak till att vara medlem eftersom man inte bryr sig, jag skälen är många, det speglar ju verkligheten ändå inte sant? Människor är inte intresserade av ev.lut.

    Du har så rätt där att dom inte borde vara med, jag är av den åsikten att betydligt fler borde skriva ut sig så att det faktiskt skulle mer spegla verkligheten, den verkligheten som vi ser då vi besöker kyrkorna på söndagen, antalet tomma sittplatser i kyrkbänken, församlingsmedlemmarna lyser med sin frånvaro.

    För det andra, att påstå att någon inte "begriper sig på kristendomen", ja Kristian, den raden får stå för sig själv i hela sin härlighet.

    Du har annars en hel del bra poänger men pga. tidsbrist har jag inte möjlighet att kommentera dem just nu, en sak som jag dock lämande och fundera på är att det du förklarar går ju långt hand i hand med hur kristendomen har behandlat människorna genom historien i hundratals år fastän jag inte förstår hur det är möjligt, att det har gjort i kärlekens, i Guds namn?

    Tack för bokstipset igen, dom är alltid välkomna, har ett par C.S Lewis i hyllan nu som väntar på sin tur.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. Uppgifterna om orsakerna till utskrivningarna kommer från eroakirkosta.fi. Men givetvis har du rätt i det att man inte behöver ange någon orsak.

      "Människor är inte intresserade av e.lut." Det är nog en sanning med en viss felmarginal. Så gott som alltid när det kommer någon nyhet om kyrkan blir det kommentarsmaraton på olika nyhetssplatser. Så detta vittnar ju nog om något annat. Vad sedan gäller kyrkan och dess verksamhet kan man ju nog leda i bevis, om man vill, att folk inte är intresserade, men samtidigt GÅR folk nog i gudstjänster och på möten. Givetvis ingen stor procent, men dock.

      Vad sedan gäller orden jag skrev om att de som spyr hat och galla över PR inte begriper sig på kristendomen så visar deras kommentarer (se vad de skriver t.ex. på IL!) just det att de inte begriper sig ett dyft på den kristna tron.

      Sedan, Markus, ska du inte blanda ihop "kristendomen" med kyrkan (och kyrkliga ledare) när det gäller olika historiska missförhållanden. När dessa missförhållanden har åstadkommits, i kristendomens - eller ännu värre i Jesu - namn, handlar det långt om samma sak: De som ligger bakom dem har inte begripit sig på vad sann kristendom handlar om och är. Det är i stället själviskheten och synden överlag som har styrt.

      Trevligt att höra att du har Lewis i bokhyllan. :) Den nu aktuella boken behöver dock förses med en liten varningstext (vilket jag ju faktiskt redan gjorde ovan): Den är brutal i sin analys av samtiden, och man kan faktiskt bli mörkrädd när man läser den. Speciellt om man, som jag, har sett det de skriver om s.a.s. inifrån.

      Radera
  2. Som en liten notis bara så ser ju kommentarsfältet på IL ut i stort sett så där oavsett vad eller vem artikeln handlar om, och i synnerhet om det råkar vara en kvinna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 22:39. Det du skriver är säkert ganska långt sant. Jag läser sällan kommentarer på IL, denna gång var närmast ett undantag, så jag känner inte till hur det ligger till med detta. Men samma sak gäller nog också på andra tidningar, t.ex. ÖT. Där städar de visserligen bort det värsta, men PR råkar nog också där ut för många låga kommentarer. Samma sak också på svenska.yle.

      Radera
  3. Överlag är jag kluven gällande anonyma kommentarer på nätet, jag undrar om det inte gör mer skada än nytta?

    Vågar man inte stå bakom det man skriver?

    Man kan iofs. dra paraleller till valsedeln och anonymiteten i att det är hemligt vem man röstar på men iom. internet så har nog dethär med anonyma kommentarer spårat ur, man har en tendens att skriva sådant som man inte skulle våga säga ansikte mot ansikte, man gömmer sig bakom det anonyma skynket.

    Tidningars kommentarsfält (forum,bloggar mm.) tycks nog till största del vara ett avlopp för diverse människors hat gällande allt möjligt här i samhället....

    SvaraRadera
  4. Ja, stackars oss alla människor. Jag förstår hur du känner det när du skriver så.
    Tidvis har jag haft perioder då jag var förundrad över folks bitterhet och kivlust i skolor och på arbetsplatser och andra sociala sammanhang.
    Nu då jag själv är förstörd (bryr mig i alla fall för mycket,)så vet jag att fridens ton dock finns kvar hos mig. Jag är ju ledsen då jag själv skriver och talar "åtminstone endels "argt och bittert". Jag tar min tillflykt till Jesus;GUD Fadern och ber att Han inte tar sin Helige Ande från mig eller andra utan ännu meddelar sig. Ulrik torsten Nils.Frid över Allt Sion och alla ärliga sökare som tror att Gud finns och att Han är värd respekt fast han Är KÄRLEK. ulka

    SvaraRadera