söndag 26 juli 2015

En synnerligen illasmakande soppa

Sannfinländarna är ett märkligt parti. Det märkliga består, enligt mig, kanske närmast att partiet har lyckats hålla ihop trots att åsikterna inom partiet är så väldigt spretiga. Det skulle förvåna, stort, ifall partiet/Soini klarar av att hålla ihop leden under fyra år i regeringsställning. Nå, det kan ju hända att Soini leder sina trupper i opposition så snart han inser att partiet riskerar att splittras. Med detta tredje greklandspaket runt hörnet kan detta bli aktuellt snarare förr än senare. Vi får se.

Igår föll medias ljuskägla igen en gång på den sannfinländske riksdagsmannen Olli Immonen som på sin facebooksida publicerat en engelskspråkig (!) text som snarast för tankarna till det tankegods som Anders Breivik drevs av. Missförstå mig inte nu. Jag menar utan vidare att vi behöver - och måste - kunna diskutera mångkulturalismens baksidor. För de finns. Se bara på Sverige som ju under de senaste decennierna har genomfört ett gigantiskt experiment på detta område. Med fruktansvärda följder. Men för att kunna föra en sansad diskussion behöver språket också vara sansat. Fakta ska lyftas fram, och all form av agitation behöver läggas undan. Att som Immonen använda sig av krigstermer leder bara till onödiga låsningar och motsättningar. För att inte tala om att det kan trigga någon galenpanna till att försöka göra något liknande som Breivik gjorde.

Men reaktionerna på Immonens utspel har också "gått över". Till det värsta jag läst här hör det som professorn i statslära vid ÅA, Kimmo Grönlund, påstår. Han menar att Immonens utspel går emot grundlagen. "Grundlagen säger att människor inte kan sättas i en ojämlik ställning. Riksdagsledamöter är förpliktade att följa grundlagen."

Om Grönlund återges korrekt är nog detta bland det mest skruvade påstående jag läst på länge. Faktum är att vi ÄR i olika ställning. ("Ojämlik", om vi så vill.) En invandrare eller en flykting som kommer till Finland har inte finländskt medborgarskap. Eller varför inte en turist. En sådan har inte heller finländskt medborgarskap. Det har en infödd finländare. Alltså är vi redan från början i "ojämlik ställning". Det hör till sakens natur, helt enkelt. Eller menar Grönlund att vi ska börja ge medborgarskap och finländska pass åt alla som kommer hit? Turister inberäknade? Eller kanske åt alla som redan funderar på att göra det? Om vi inte gör så ÄR vi de facto i ojämlik ställning.

Det är skrämmande att en som borde veta bättre tar till detta grundlagsargument för att försvara mångkulturalismen. Om/när man gör så finns det ingen gräns för när man kan ta till grundlagen för att bemöta sådant man inte gillar/stöda sådant tankegods man vill understöda. Immonens inlägg är av den kalibern att det finns många andra, och mycket bättre, sätt att bemöta det. Jag måste säga att jag blir nästan mörkrädd när jag ser en ansedd statsvetare uttrycka sig på detta sätt. 

37 kommentarer:

  1. En verkligt delikat fråga:-) Ulrik

    SvaraRadera
  2. Det är sådana som Grönlund som tyvärr styr Norden. Partiboken må vara i vilka färger som helst så är åsikterna röd-gröna - i starkare eller svagare ton. Soini och Räsänen är de enda undantagen i Finland.

    Immonens åsikter är inte behagliga eller ens rumsrena. Hans och hans gelikars svenskhat är kränkande.

    Men inte är det heller behagligt med en ökande muslimsk population i Väst, Norden och Finland, när man vet hurdana grymheter som pågår i Afrika och Mellanöstern (den enda positiva detaljen med muslimsk invandring är, att det mänskligt sett är just i Väst som dessa muslimer ännu kan komma i kontakt med Kristi ord och bli omvända). Mot bakgrund av dessa hemskheter är det ju galenskap och hädelse som pågår i Sverige, där man gör allt för att dessa islamister ska vara nöjda.

    Det som Finland och Norden behöver är, att ta emot de förföljda kristna i Afrika och Mellanöstern. Man tycker ju att muslimer (shiiter) på flykt skulle få rum i egna muslimska länder (Saudi-Arabien, Iran osv.).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Saarinen. Är ditt inlägg verkligen representativt för din "kristna" livssyn? Jag blir helt beklämd av din "vi och de"-syn. Låt mig upplysa dig om att det finns miljontals fredliga, fantastiska, härliga, goda muslimer, som kan berika allas våra liv. De behöver inte "komma i kontakt med Kristi ord och bli omvända". Lika lite som jag behöver bli muslim för att någon ska ha glädje av mig och mitt sällskap.

      Det du sen skriver i sista stycket är exakt den ideologi som ger upphov till krig och konflikter. Vi och de. Vi kan vara här och de ska hållas där. Pga den religion de utövar!?? Du måste skämta.

      Radera
    2. När man sen ännu betänker vilka grymheter som utförts av kristna så tycker jag nog att man ska vara väldigt försiktig med att kasta första stenen.

      Radera
    3. Det blir nog aldrig full harmoni och balans i världen.
      Detta med "mång"kultur och kristendom och samhälle och nazitendenserna som komer igen smygande och öppet och rödgrönas och otroende människors förakt för reson och landstradition medan de själva rider med på besten och föraktar Guds Lag och Nåd bör nog diskuteras(och något borde kanske göras) men i ljuset av Historien tycks olika system, i-er och -ismer och riktningar avlösa varandra vid makten och tycks sin stund av att regera eller "ha det bra" på jorden.För att sen dömas och bedömas av Gud och eftervärlden,
      "Säg inte att de forna dagar voro bättre... säger Skriften. Jag tror inte att jag som Kristen skall ta politisk ställning i hur världen skall se ut. Jag håller med Markus att förföljda kristna borde få en fristad hos oss hellre än att företrädare för en erövrarkultur av "annat :-)" slag skulle få rumstera om i vår stadigt framväxta lagbundna fädernesNord som synes ha varit så fattig att man först reste till Amerika och sen inte ville föda utan hellre t. ex spermier döda.
      Nu finns här Rum och jag skulle hoppas att de inte vore så att kristnas påverkningsmöjligheter är så begränsade som de på grund av rödgrönblåsvartvitgulas Lagnedrivning med ogudaktighetsmajoritet är, utan att de döpta och Kristi förföljda och sargade bekännare skulle prioriteras vid immigration.
      Kristen dom är ju nog de facto vi och de men också Ropet: KOM, TRO PÅ Jesus Enligt Skriften och Hävdvunnen tro och be att Han kommer åter snart och befriar oss från denna jämmertid som nu råder ty snart brakar e ordentligt för oss bildskärmskristna också samt ropet; Vänd om till Guds Lag och Nåd i Jesu Tro enligt Skriften och akta er för Romerska Lagar,och förbund med Muslims statsförbund, Nazism Socialism, Grönsvartism och Kapitalism ´just name it´ ty Ingen rättfärdig finnes bland människor av sig själva, Endast Jesus Är Helig med Gud och Fadern, den Helige Ande och Guds församlingar och han kallar till Nya Himlar och en ny jord.
      P.S. Inget samhällssystem är betjänt av att vara utan korrektiv. Jag är säker på att du Markus inte skulle må bra om inte t. ex arbetar- och miljörörelse skulle ha gjort det modiga praktiska motståndet mot orättvisa, rovdrift och totalförgiftning av områden på grund av den giriga "högerbest" som du syns tillbe(rida på) med så många andra av bröderna samt allas gemensamma arbete att få "fram åt oss alla Jordens alla Goda frukter." P.SS vi sk int som kristna vara elit vi ska vara Sanningens tjänare enligt Skriften.
      PPSS Maskintiden som jag personligen käpphätsar är lika myki på gott och ont som gamla tider som inte var bättre men kanske naturligare. NU skall vi Tro på Jesus enligt Skriften och göra och säga enligt Tron. Jag bli glad den dag Herren berövar oss möjligheterna till syndig förnöjelse säger torsten nils ulrik allmänriktad

      Radera
    4. Anonym 15:39. "När man sen ännu betänker vilka grymheter som utförts av kristna så tycker jag nog att man ska vara väldigt försiktig med att kasta första stenen."

      Kom gärna med en lista på dessa grymheter så vi andra också får veta det du menar dig veta. Men på denna lista ska du bara sätta med sådana saker som kristna har gjort uttryckligen för att de har varit kristna. Inte för att de t.ex. har haft makt som de velat bevara, haft rikedomar som de velat behålla o.s.v.

      Jag ser verkligen fram emot denna lista! Det ska bli intressant läsning!

      Radera
    5. Markus. Jag håller helt och fullt med dig. Den lilla mängd flyktingar vi tar emot får gärna bestå av förföljda kristna. Fredliga muslimer i all ära, men Islam är en svärdets religion, och radikalisering är inget ovanligt idag. Dessutom är det bra mycket lättare för en kristen människa som kommer hit att hitta sin plats - om än också det kan vara svårt nog. Kristna flyktingar skapar inga ghetton som blir till nogo-zoner!

      Radera
    6. Förutom inkvisitionen, häxbränning, slaveri, och korsriddarfärder har kristna även i modern tid utövat terrorism. Förföljelse och förnedring av bl.a homosexuella och oliktänkare är vanligt bland de som kallar sig kristna.

      Bush anfall i Irak var ju ett exempel på verklig storskalig terrorism (Gud hade ju talat åt den här korkade presidenten) och ni ser resultatet i dag med Isis och andra terrorgrupper som blommar upp som svampar i våt jord. Nedan några exempel på kristna terrorister

      https://en.wikipedia.org/wiki/Christian_terrorism

      http://goo.gl/YDWz7E

      terror attackerna i Amerika

      http://goo.gl/19HpN

      Det finns hur mycket som helst av terror som görs i fantasifiguren jesu namn än idag.

      Eflop

      Radera
    7. Kristian. De muslimer som begår illdåd i islams namn fördöms kraftigt av majoriteten muslimer, precis som jag nu antar att du tänker att kristna mördare och terrorister inte är kristna på riktigt. Det finns en talande bild som florerat på nätet. På ena sidan en bild av fanatiska jihadister och på den andra ett gäng ur Ku-Klux-klan med frågan: Varför anses den här representativ för islam men inte den andra för kristendom?

      Men Eflops lista är nog rätt saklig. I synnerhet korstågen och inkvisitionen är svåra att bortförklara.

      Radera
    8. Anonym 21:22. Vad gäller frågan om vad som är repressantativt och vad som inte så är det mycket lätt att besvara den. Om någon dödar eller ljuger i Jesu namn går denne rakt emot Bibelns budskap. Om någon dödar eller ljuger (för "otrogna") i Allahs namn gör denne precis som Koranen uppmanar honom att göra.

      Jag har varit på jobb/På Power Park hela dagen så jag har inte hunnit bekanta mig med Eflops lista ännu, men jag ska göra det. Så mycket kan jag emellertid redan säga att korstågen bör strykas. Den som har läst på vet att korstågen INTE handlade om tro, utan om makt och framför allt om ekonomi/pengar. När det gäller upptakten var det givetvis annorlunda - då handlade det om att slå tillbaka mot århundraden av muslimska våldsdåd mot kristna pilgrimer och säkra tillgången till de heliga platserna i dagens Israel för dessa pilgrimer. Men observera då orden "slå tillbaka" och "århundraden av muslimska våldsdåd".

      Radera
    9. När Eflop eller någon annan här på bloggen citerar Bibeln om hur man ska hantera slavar eller döda homosexuella och olydiga barn, då har du långa förklaringar på hur man inte kan läsa texten bokstavligt eller hur det inte gäller oss nu eller whatever. Tänk om muslimen har liknande förklaringar till de ställen du tänker på ur Koranen? Tänk om du inte är större expert på Koranen än jag på Bibeln?

      Radera
    10. Anonym 00:57. Det där är inget dåligt argument. Men jag misstänker/menar att det i detta fall är fel att jämföra med slavhanteringen och dödandet av homosexuella. Det du borde se på och jämföra med i stället är frågorna om vigsel av frånskilda och kvinnliga präster. Där har Bibeln en klar undervisning som inte kullkastas av inombibliska faktorer, utan av faktorer som kommer utifrån. Detta så att de allra flesta kristna - åtminstone i våra länder här uppe i norr - menar att de inte behöver/bör följa det som Bibeln säger. Det är en sådan funktion/ett sådant förhållningssätt du ska jämföra med när vi talar om Koranen och påbudet att döda otrogna. Det hndlar alltså om något som amjoriteten anser, men inte p.g.a. av den skrift man säger sig följa säger, utan p.g.a. andra orsaker.

      Radera
    11. Tack för det medgivandet! Min poäng är kanske bara att fast bibeln innehåller massa grymheter så utgår jag från att majoriteten kristna är bra människor som vill väl. Samma tänker jag, baserat på erfarenhet, om muslimer och ateister. Så när det snackas om att bara ta in kristna flyktingar hit eller att muslimer borde bli omvända eller att islam är en svärdets religion - då tänker jag bara att det är lätt att prata svartvitt och tvärsäkert om saker man har stor distans till och inte känner allt för bra till. Det är väl självklart att nån miljard muslimer inte lär sina barn en svärdets religion om kvällarna! De vill också uppfostra sina barn till bra människor och gör sitt bästa för att vara goda medmänniskor, vänner, arbetskamrater, söner och döttrar och fäder och mödrar. Jag kan ju inte sitta hemma och bläddra igenom koranen ett varv och tro att jag förstår vad deras liv och gudstjänst går ut på. Det blir allt för ytligt när man gör så.

      Radera
    12. Anonym 00:43. Min poäng, som jag har fört fram tidigare, är att en kristen som gör ont i Jesu namn går emot Bibelns budskap. Tyvärr är historien behängd med exempel på sådana kristna. En muslim, däremot, som mördar en otrogen, gör detta i enlighet med vad Koranen säger. Tack och lov är de flesta muslimer idag av sådan art att de inte lyder sin heliga bok till fullo. Men om redan, låt oss säga 10%, av dem är sådana att de under vissa förhållanden kan utvecklas/bli sådana att de börjar göra det har vi stora problem om och när de bor här mitt ibland oss. Detta är nog en sak vi behöver ha i tankarna åtminstone.

      Jag har också sagt, vilket jag fortfarande menar, att muslimerna inte är problemet. De är människor som alla andra. "Bra människor som vill väl." Det är Islam som är problemet.

      Radera
    13. Du har så rätt Kristian, det är inte muslimerna och islam som är problemet. Problemet är religion!

      "Det finns onda och goda människor överallt här i världen, såväl innanför som utanför religiösa grupperingar. Men det krävs religion för att få en god människa att göra onda saker.”

      Eflop

      Radera
    14. Eflop,det säges "att män kan bara ha en tanke i gången. ..".Du bekräftar att påståendet är sant!?"Religionen "är orsaken till allt ont,att utrota och tänka bort "religion"("tänk själv "),då löser vi önskan problem och vi kan bli lyckliga och återvända till Edens lustgård och där finns inga "talande ormar"osv.
      Ungefär så här har jag fattat ditt budskap på bloggen,rätta mej om jag förstått dej fel!:-)

      Radera
    15. Eflop. Du är nog en mästare på¨att misstolka och läsa in saker i skriven text som inte finns där! Men om det förgykker din dag och ditt liv, så varsågod... Men det innebär nog att det inte är någon som helst idé att försöka diskutera med dig.

      Vad sedan gäller citatet du slutar med så kan jag bara förundras. Hur kan någon människa vara så fullständigt blind för verkligheten att han/hon kan prestera ett dylikt citat?

      Radera
    16. ...förgyller... skulle det givetvis vara.

      Radera
    17. Jag tycker citatet är väldigt träffande t.ex då det gäller de sekter som förskjuter egna barn och släktingar för att de inte tror som sekten längre. Lokala exempel kan vara laestadianer och Jehovas vittnen. De är säkert annars goda människor men gör i de fallen något utstuderat ont - just pga sin religiösa övertygelse.

      Radera
    18. Jag påstår att varje barn som föds hit till världen föds som en god människa.

      Det är från sin omgivning som barnet får impulser och intryck. Ifall alla barn skulle få en proper utbildning och lära sig tänka själv och kritiskt utan påverkan av imamer, präster och religiösa föräldrar och släktingar skulle världen se mycket bättre ut idag.

      I en religiös värld fullt med fördomar och trångsynthet blir barnen vingklippta
      marionetter som gör som dom blir tillsagda av korkade auktoriteter.

      Vi får inte stänga in våra barn i mentala burar, utan de måste få tänka själv och göra det som de är intresserade av.

      Ifall Muhammad Atta (som flög in i tornet) fått en bra undervisning i skolan och fått delta i nåt för mänskligheten vettigt projekt, skulle han möjligtvis jobbat som forskare i nåt lab i stället för att brunnit upp i kerosin i ett betongberg.

      Han trodde på en korkad teori om att han får tillbringa evigheten med 72 oskulder. Stackars religiösa dåre...

      Det finns människor idag som tror på helvete och paradis...dom hör till samma kategori som Muhammed Atta..

      Eflop

      Radera
    19. Eflop. "Det finns människor idag som tror på helvete och paradis...dom hör till samma kategori som Muhammed Atta.."

      Smaka en gång till på det du säger. Och be sedan om ursäkt, för detta är nog bland det grövsta jag läst på länge!

      Radera
    20. Nu ska vi inte ta det så personligt det jag skriver. Om nån blir sårad av det jag skriver ber jag det ödmjukaste om ursäkt. Jag är inte elak, fast det kan säkert uppfattas så ibland.

      Det jag menar är att alla religioner är endast dyrkan och tillbedjan av en fantasivän som ingen nånsin har sett eller hört.

      Vi kan inte ta religioner på allvar och rätta mänskligheten efter dem, det blir bara konflikter baserat på fantasier och det får vi läsa om i media dagligen.

      De som på riktigt borde be om ursäkt är människor som indoktrinerar sina barn till fördömande och trångsynta människor. Tyvärr tror dessa människor att dom gör något gott..

      Eflop

      Radera
    21. Eflop,uppfattar inte din kommentar som elak,mera som uttryck för omedveten dumhet! Dù ber "ödmjukast om ursäkt",du kunde ha stannat där,men fortsätter med något "mildare formulering"dina påståenden, upprepningar/mantran.Varit bättre med en förbehållslös ursäkt för en korkad kommentar utan krumbukter!

      Radera
  3. Tack Ulrik för den nyktra eftertanken. Visa ord. Var välsignad.

    PS. Jag talar inte med spöken. Därför nonchalerar jag de anonyma personernas frågor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. Jag talar inte heller med spöken. Det är därför jag helt nonchalerar gud - men inte människor.
      Inte sådär värst "kristet" och moget att ignorera människor som ställer jobbiga frågor. Är delvis förståeligt, blir säkert snurrigt att försvara att man tror på det övernaturliga samtidigt som man säger att man inte pratar med spöken.

      Radera
    2. Men du/ni som är ateister är ju enligt er egen åsikt förnuftighetens och mognadens yttersta bevis. Ändå rör ni er här spökaktigt anonymt och ropar från buskarna, som finnen brukar säga. Och det man ger som svar åt er rinner bara av som vatten från en gås.

      Radera
    3. Markus,
      Tror inte att det finns spöken, men nät-troll finns,och de lär spricka om de bemöts ! :-)

      Radera
    4. Ole, jag skrev "spökaktigt anonymt" som en närmare bestämning på vad jag menade med spöken. Dessa ateister vill ju fegt vara osynliga men samtidigt hålla på och jamsa.

      Förresten finns det visst spöken, även om de inte är avlidna människors själar utan demoner, fallna änglar.

      Radera
    5. Markus och Ole. Jag har mina orsaker till att jag skriver anonymt. Här i bibelbältet blir man inte sådär värst uppskattad och vänligt bemött om man inte följer den religiösa flocken och/eller ifrågasätter kristendomens påståenden. Det är iaf min erfarenhet. Det kan också vara en bidragande orsak till att jag inte alla gånger är så vänlig i tonen när jag skriver.
      På tal om påståenden: fallna änglar och demoner, kan du förklara lite mer ingående och bevisa deras existens? Eller räcker det som vanligt med att bara tro? Barn tror tex på jultomten, gör det honom verklig också?

      Radera
    6. Markus. Det att våra argument rinner av er som vatten från en gås hindrar inte mig från att argumentera för min sak. Du får naturligtvis lägga dig platt utan diskussion med hänvisning till spöken om du vill, men det gör ju inte bloggen intressantare om jag säger så.

      Radera
    7. Anonym 12:41
      "Har mina orsaker till att jag skriver anonymt".Din motivering låter inte särskilt övertygande, det brukar vara tvärtom för den som har en kristen och bibeltrogen bekännelse!Har för egen del inget problem hur man väljer att uppträda anonymt eller eget namn (som kanske är att föredra ),men använd gärna signatur trevligare attveta vem man samtalar med bland alla anonyma kommentatorer!

      Radera
  4. Markus, du har många likasinnade som pratar åt spöken varje dag. Antingen pratar det till en som kallas Allah eller Gud. Tidigare i världshistorien hette dom Tor, Odin, Freja, Afrodite Amon och Ra. Dom finns i tusental, bara att välja. Samma svar får du..

    Eflop

    SvaraRadera
  5. Eflop, de där tusentals "spöken" från "tidigare i världshistorien" är deformerade projektioner och dunkla förvridna och förvirrade minnen av GUDSTron som fanns på Jorden då Man ännu inte Hade som mänsklighet rest sig upp mot kunskapen om Herren och som följd förskingrats ut över jorden och bildat sina egna språk genom Guds Språkförbistring.
    Den här förvillelsen varar och Varade Tills Kristi Evangelium Kom, Kommer en sista gång och Gick och Går Jordkretsen Runt och gav och ger upplysningen om Gud och Frälsningen åt människorna...
    Det Evangelium som nu förkastas medan människosläktet uppblåst av djävulen rest och alltmer sig Upp mot Gud, Kunskapen om Gud och Jesus Messias Frälsaren från Nasaret och Skriftens Lagar och ORD.
    Med vänlig hälsning Torsten nils Ulrik.
    P.S. Den Heliga Skrift Är den Uppenbarelse som gäller och som vi behöver på denna sida av Evigheten för att kunna få Rätt Kunskap och för att Göra Rätt. Man kan Tro å Frälsaren och göra gott enligt Guds Moral fast man inte vet så myki kognitiva saker. Kort sagt inte ens en mindre fiffig som Vill Tro Rätt och Leva Rätt och Därmed be om Nåd kan gå Vilse så säger andemeningen i Guds ORD som Är Evig Sanning. till Frälsning eller Förtappelse.

    SvaraRadera
  6. Ulrik, "spöken från tidigare i världshistorien" upprepas hela tiden. Religioner kommer och går. I långa loppet är alla religioner parenteser i historien. Nya kommer till hela tiden och konstigt nog finns det människor som tror på vad som helst som nån tillfällig auktoritet predikar. Jag tänker främst på scientologin som är en så absurd fantasi att t.o.m historier om talande ormar, brinnande buskar och människor som förvandlas till saltstod bleknar.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop,
      Vet inte hur jag kom att tänka på dej i anledning av denna artikel,
      svenska.yle.fi/artikel 2015/07/26/internet-ses-som-en-extern-harddisk-till-var-hjarna. Hoppas jag lyckades länka till artikeln -:)

      Radera
    2. På tal om brinnande buskar...https://www.youtube.com/watch?v=I1sQmZ1EzhA

      Radera
    3. jepp, och en talande orm

      https://www.youtube.com/watch?v=5rnpYGKqpdk

      och Lots fru..

      https://en.wikipedia.org/wiki/Dead_Sea#/media/File:MountSodom061607.jpg

      jag får väl nog ge mig nu då, allt i bibeln stämmer ;)

      Eflop

      Radera