fredag 17 juli 2015

"Everybody look - what's going down?"



"There's something happening here. But what it is ain't exactly clear..."

Vissa gånger kan man hitta guldkorn i kommentarfältet på olika nyhetssajter. För någon dag sedan hade svenska.yle.fi en artikel med rubriken "Rekordmånga reservister säger nej till militären." En "K.Westerlund" skrev i sin kommentar bland annat: "Det gäller att förstå, att krig - trots att det glorifieras och trivialiseras i vår kultur - enbart är förstörelse, lidande och ett enormt slöseri med resurser, som kunde användas konstruktivt i stället. Krig är ingen naturkraft, som kommer när den kommer, utan alltid ett resultat av mänskligt planerande och myglande. Det är alltid någon, som VILL ha krig, och arbetar hårt för att uppnå "punkten, där ingen återvändo är". Men eftersom ingen psykiskt frisk människa VILL kriga, behövs det en hel del grundläggande arbete (svartmåleri, beskyllningar, demonisering) för att allmänheten skall komma "i rätt stämning", och när denna negativa atmosfär har laddats upp tillräckligt, ett falskt flagg som tänder krutet."

Själva huvudpunkten i kommentaren - att det är kapitalet och "korporatokratin" som ligger bakom alla krig och att kriget enbart är en "perverterad form av affärsverksamhet" - håller jag knappast med om. Men de ord jag citerade ovan är riktiga och viktiga. Och framför allt precis vad som sker för tillfället. I Ryssland - och i rysk media - demoniseras väst, och mycket av det som händer här (och som har med Ryssland att göra) förvrängs och misstolkas för att det ska se ut som om allt vad väst gör handlar om att förnedra och hålla Ryssland och det ryska folket på plats. Västmedia är kanske lite mera nyanserad, men även här finns de samma tendenserna. Ryssland och det ryska svartmålas och misstänkliggörs. När man läser kommentarfälten, speciellt kvällstidningarna, märker man att den "rätta stämningen" håller på att infinna sig.

Det här är mycket skrämmande. Jag undrar vad de som driver på den här utvecklingen menar sig ha att vinna på det här? Om det alltså inte gäller det här!

"There's battle(bad!) lines being drawn. Nobody's right if everybody's wrong..."

(Den som vet vilken sång citaten kommer ifrån får en bonuspoäng! Den som inte vet kan kolla här.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar