lördag 4 juli 2015

Hanhikivi 1?


Jag är egentligen inte kärnkraftsmotståndare. Inte på riktigt. Mitt motstånd är, medger jag, av "NIMBY"-karaktär. (Står för "Not in my Backyard".) Så därför har min hållning till kärnkraftsprojektet i Pyhäjoki varit delat. Jag anser att arbetsplatserna som skapas är bra, jag har som sagt egentligen inget emot kärnkraften i sig, men jag skulle inte vilja ha något kärnkraftverk så här nära mina hemknutar. Och ja, jag medger alltså att detta egentligen är en ohållbar åsikt. Så kanske jag borde vara kärnkraftsmotståndare fullt ut? Problemet är bara det att vi behöver energi. Säker, ren, tillförlitlig (när det gäller en jämn inmatning), billig och gärna också inhemsk.

Nu kan man givetvis föra en diskussion huruvida kärnkraften uppfyller dessa kriterier. Är den säker? I stora drag, ja. Men fråga inte de som bodde i Tjernobyl eller i Fukushima. Eller i Harrisburg. De säger säkert något annat. Är den ren? Här kommer vi in på dagens stora trätofråga. Problemet med människan är att hon (uppenbarligen) bara kan hålla en sak i huvudet på samma gång. Idag är det enda miljöproblemet som det pratas om koldioxidutsläppen. Och när det gäller just koldioxidutsläppen är kärnkraften ren. Alltså ÄR den ren - för alla som alltså bara kan hålla en sak i huvudet på samma gång. Men saken är den att det också - alltjämt - finns andra miljöproblem. Miljöproblem som sopas under mattan eftersom alla måste fås att tänka koldioxidutsläpp.

Detta är ett problem oberoende av om klimatförändringen beror på växthuseffekten eller inte. Nu hoppas jag att alla inser att detta är ett betydligt större problem om den inte gör det, för i så fall får man på allvar misstänka att det finns baktankar - en agenda - gömd någonstans i processen. Men oberoende av hur det ligger till med det är detta ett problem. Vi smutsar idag ner vår värld i en takt och en omfattning som aldrig förr. Men ingen pratar om det. Helt enkelt för att någon någonstans har beslutat att det är koldioxidutsläppen som är det stora problemet och det vi behöver fokusera på. Och eftersom människan alltså bara kan hålla en sak i huvudet på samma gång...

Så är kärnkraften alltså ren. Jag ber att få anmäla avvikande åsikt. Kärnkraften är inte ren. Åtminstone inte när det händer en olycka. Nå, vidare i resonemanget! Kärnkraften är tillförlitlig. I stora drag. Betydligt tillförlitligare än t.ex. vindkraft. Men nog har också kärnkraftverk drabbats av driftsstopp. Det är ovanligt, men det sker. Hur är det då med billighetskriteriet? Nå, det går ju alltid att fråga de som är ansvariga för Olkiluoto 3. Jag tror nog att de kanske inte håller med.

Sedan var det då detta med inhemskheten. Regeringen har beslutat att ägandet i Fennovoima - som alltså ska bygga Hanhikivi 1-reaktorn - ska vara inhemskt till 60%. När Fortum drog sig ur projektet bara några dagar före bygglovshandlingarna skulle vara inlämnade blev det problem. Men problemet löste sig i snabb takt eftersom man hittade ett kroatiskt bolag som var villigt att gå in med en ägarandel på 9%. (Hur ett kroatiskt bolag kan räknas som inhemskt övergår mitt förstånd, men politik är det möjligas konst...) Nå, nu har ÖT:s granskning - förutsatt att den håller - visat att detta kroatiska bolag i själva verket är ryskfinansierat. Detta skulle då innebära att den ryska andelen i Fennovoima skulle närma sig 50%, liksom den inhemska - men från olika håll. Om detta stämmer anser jag att det är dags att begrava Hanhikivi-projektet. Jag är osäker om denna min åsikt beror på NIMBY-faktorn eller på de fakta som finns tillgängliga, men åsikten är vad den är.

Problemet som kvarstår är att vi ändå behöver energi. Så länge ingen har fått kallfusionen att fungera (annat än i scifi-filmer och i små, suspekta hemmalaboratorier) ser jag ingen annan lösning än just kärnkraften. Men inte i Pyhäjoki. Åtminstone inte när projektet dras med så här många frågetecken.  

7 kommentarer:

  1. Business:!) Jag såg nog vi vem alla som drog nytta av att elektronikbranschen expandera speciellt på privata sidan jämte privat elkonsumption. Samhället blev så rikt så di hadd råd ti ge mig pension med tvång ganska tidigt säger argsint f. d. arbetslös arbetssökande tosrsten nils ulrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anfäktelse och bedrövelse:+) Jag blev rentvådd från scizofrenianklagelse genom ett under, genom att inte klaga mera på ångestens förlamande kraft och genom trons goda kamp mot världens lögner och dessutom prästvigd.
      När jag märkte att man inte var intresserad av Guds Ord och lydnad för gammal ordning och Tro i Kyrkliga sammanhang och livslyckan kraschade och inte ens låglönearbeten erbjöds och lögner svärtat mitt rykte och sinnet brann av utmattning och satans anfäktelse och bedrövelse tog jag pension frivilligt; den andra gången.
      Det har i alla fall gett mig möjlighet att predika fritt och allt livet i Övrigt får vara I Jesu Guds Händers omvårdnad. Hans är Nåden; Hans är hämnden. Han är Sanningen som avslöjar genstridigas lögner.
      Den som lider utan orsak må akta på de genstridiga Trolldomlögnens bedrivares ände; Hur det blir för dem i ande kropp och själ när helvetet öppnas och Gud frälser sina rättsinniga ...Och alla lögner avslöjas. Amen i Herrens Jesu Namn

      Radera
  2. Eftersom jag trots många ord ändå inte har eller ser något alternativ till de moderna samhällskulturen med sina maskinella "vinningar" så nöjer jag mig med att vända mig till Gud i bön Om Nåd och övrigt söka Guds Rike....
    Medaljen baksida har jag sett och försökt få fram i ljuset, men ingen ville höra, o nej, man ville sannerligen bara köra allt snabbare och bekvämare säger Ulrik

    SvaraRadera
  3. Vi skall alltså alltid ha större och mera "tillväxt" (när kom det modeordet)+?. Greater an´ bigger som vinden i väster som är lika östanvind som all annan ren och skär materialism.
    De blåses upp våra behov nuförtiden+!, också de materiella+, och klarar sig nån på litet och håller igång och blir eldigt mager och aktiv även utan bergoljdrivna spinnande föremål ja (o ja hur sku vi annors klar oss?+) då har ju kontrollen olika bergsoljederivat som lugnande i pillerform också för att återställa latamansliv och "aptit".
    Bon Appetit, Kristian. Det blev väldigt tyst på linjerna;?) hälsar ulrik som vet attäven spurguna fann ett korn av sanning men de ville inte HELLER predika göra och ha Ett Helt GUDS ORD eller följa det.
    P:S: Ordet "spurgu" kanske kommer av att man ofta kom i "hänryckning" och domnade in att lyssna till Herren När den Helige Ande predika på de tider då Spurgeon var Predikant men sådant ville torra lutherska samhällsstela (ja ngn gng orättfärdiga t o m+) kyrkodogmer inte livas av.
    Nåväl,Jag eldar på och brukar allt på gott och ont jag oxå.
    Äran och Tacket för Livet Nåden och Allt utom Synden tillhör Gud och Lammet. Vak upp en stämma bjuder försnoingen viskar milt och då kan man mänskligt vara både klok eller "spilt".
    Huvudsaken är att man Har Guds Ords och Ande (s) smörjelse och lever i den. Bokstaven dödar; Anden gör levande därför skal ingen förskräckas ock låta sig lura till att fångas eller besinningslöst ge ifrån sig ngt ty Skökostan satan är mångkunnig och hänsynslöst avundsjuk på allt det Goda Vägen Livet och Sanningen Jesus ger mänskligheten under färden Amen Hall-Elu-Jah Jesus

    SvaraRadera
  4. Enligt KB 1917 är homosexuell gärning en styyggelse. I analogi därmed brukar jag kalla sexuellt utnyttjande av barn för "förödelsens styggelse" alternativt förödande styggelse.
    Så kallar jag fossila bränslen för styggelse och kärnkraft och kärnvapen till förödande styggelse.
    "På styggelsens vinge skall förödelsen komma" säger Bibeln. Den vingen är homosexuella barnaskändande världsledarnes bön. hälsar nykter chockad torsten nils ulrik

    SvaraRadera
  5. För att antyda att ovanstående är spekulationer i det jordiska regementets sfärer så frågar jag mig själv:-)? Är snus kanske en styggelse och cigaretter förödelsens styggelse???!
    Tabuu, tabaj in i ..slet aj, aj dom går upp i rök dom onda+ (denna sista mening var ulriks variant på en mening i en bok om djur som flydde från en anstalt är man gjorde hänsynslysa experiement med dem (Den långa flykten hette den kanske) Originalmeningen gjorde starkt intryck på oss fast vi var skogsjägare och härdade djurätare...Det vill säga normala människor... Om nu nån fått för sig att jag sku skula mat som Herren skapat att mottas med tacksägelse hälsar ulrik

    SvaraRadera
  6. Med mera energi borde människan ha fått mera tid (till Gudstjänst, bön omsorg och andakt) men det har inte funkat så. Människorna har mera bråttom än någonsin och eftersom man undviker Gudstjänsten som kanske skull få ögonens begärelse, köttets begärelse och högfärd över materialismen att avta så anser jag att vi inte behöver mera energi... Vi behöver omprioriteringar etiskt till Bibelns regler och samhällsmässigt till svettig blomsterhattsverksamhet i dess bästa mening... Däremot håller jag med om att teknologin gett oss ett gott liv och gett alla handikappade bättre möjligheter samt andra saker som vårdat livet och tjänat till dess uppehälle. Men vem har omvänt sig andligt och gett Gud Äran för allt detta???+ Eftersom Gudlösheten tilltar exponentiellt med framgången och begäret efter mera så drar Gud kanske på "ve"-bromsen och -gasen nu... hälsar torsten nils ulrik i Jesu Namn

    SvaraRadera