tisdag 18 september 2018

Om Sirkka-Liisa Anttila och dagens intolerans

Henrik Othman är helt tydligt förnärmad. I dagens ledare i ÖT går han hårt åt Sirkka-Liisa Anttila (C) för att hon uttalat sig om samtalsklimatet i Finland och efterlyst ett mera tolerant samtalsklimat. Anttila gav i en intervju i söndagens ÖT uttryck för åsikten att samtalsklimatet i dagens Finland präglas av intolerans mot avvikande åsikter. Hon hävdade i intervjun att det finns "rätt" och "fel" åsikter och att de senare inte kan uttalas i offentligheten utan att man blir stämplad.

Othman har rätt i en sak, dock. Anttila borde ha varit mycket tydligare i sin kritik och gett konkreta exempel på vad hon avser. Men i övrigt låtsas han vara fullständigt oförstående. Nåväl, det kan faktiskt hända att det inte alls handlar om att låtsas. Vi har fått många exempel på att media och medias representanter är så fast i sin egen "godhetsbubbla" att de inte klarar av att se hur snedvridet samtalsklimatet i Finland (och framför allt i Sverige) de facto har blivit idag. Men nog krävs det ändå ganska mycket för att klara av att inte se var problemet sitter, menar jag. Speciellt när Othman och ÖT publicerar denna ledare samma dag som oppositionen i riksdagen kommer att väcka misstroende mot utrikesminister Timo Soini för att han – hör och häpna! – uttryckt en "avvikande åsikt" i abortfrågan. På sin blogg. Märk mycket väl detta sista. På sin privata blogg. Notera också det ordet. Privata. Det här är nämligen något som Soinis kritiker (till vilka Othman också kan räknas) så väldigt gärna missar.

Othman har alltså rätt i en sak. Anttila kunde, och borde, ha varit mycket tydligare och gett exempel på vad hon avser med sin kritik. Sådana finns ändå i mängd och massor, och de blir hela tiden flera. Jag har nämnt ett par här på bloggen, och de som har läst vad jag har skrivit kommer nog ihåg dessa. Aki Ruotsala. Tapio Puolimatka. Timo Soini. Om vi vill lyfta fram ett par andra exempel – denna gång från Sverige – kan vi också nämna läkaren som hävdade att feminismen är roten till mycket av det elände som vi ser runt omkring oss i dagens samhälle. Han fick sparken från sin tjänst eftersom landstinget anser att de inte kan ha anställda som inte "omfattar deras värdegrund". Så har vi också professorn Germund Hesslov vid Lunds universitet som blivit anmäld för att han under sina föreläsningar lyft fram biologiska skillnader mellan könen. Ledningen för läkarprogrammet vid universitetet kräver en ursäkt av Hesslov på grund av detta, något han har vägrat. Vi får säkert ännu se var det slutar.

Faktum är att det under de senaste några åren har skett en stor och allvarlig förändring i synen på själva ordet tolerans. Förut innebar toleransen att man tolererade åsikter som var annorlunda än de man själv hade. Idag innebär tolerans mer eller mindre en form av intolerans mot, framför allt, konservativa idéer. Bakom denna förändring står den tyske filosofen Herbert Marcuse som var den som omdefinierade själva termen tolerans.

Sirkka-Liisa Anttila är ute i ett mycket angeläget ärende. Om vi inte tar tag i denna fråga kommer både åsikts- och yttrandefriheten att minska och i förlängningen kanske helt försvinna. Om vi frågar Aki Ruotsala, Timo Soini och Germund Hesslov kan det hända att de skulle säga att så redan har skett. Visst. Anttila kunde, och borde, ha uttryckt sig mycket tydligare, men i övrigt har hon helt rätt.

När Othman beskärmar sig över hennes uttalanden visar han bara hur oerhört blind vår media är i dag när det gäller de här frågorna.


3 kommentarer:

  1. Tycker du gör en tankevurpa här. Othman säger sig gärna ta en diskussion om diskussionen, som han uttrycker det. Men behöver mera konkreta exempel. Du tillstår att det är så, men menar ändå att ledaren visar hur blind medierna (ÖT) är. Jag tycker ledaren är ute i ett angeläget ärende.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 19:34. Det kan mycket väl vara så att jag läser mellan raderna. Men jag var på debatten i Karleby stadsbibliotek i fredags och hörde vad Othman anser om Timo Soinis abortuttalande. Så det får kanske duga som orsak till att jag vågar läsa lite mellan raderna...

      Radera
  2. Media är röd-grön politiskt färgad i vårt land. Alltifrån Yle till våra lokala dagstidningar.Inte kan man ju skriva positivt om centerkvinnan Anttila då.

    SvaraRadera