torsdag 5 september 2019

Klimatpredikan

Svenska Yle fortsätter att klimatpredika och sprida klimatångest. För några dagar sedan publicerades en intervju med president Sauli Niinistö där han gick ut med budskapet att det är bråttom med klimatåtgärderna. Idag har Marcus Rosenlund en klimatpredikan som har genererat en massa kommentarer. Speciellt i kommentarfältet visar Rosenlund hur oerhört rabiat klimatpredikant han är. Själva artikeln slutar med en broliknelse i vilken han menar sig visa att klimatskeptikerna agerar som om den så kallade försiktighetsprincipen aldrig hade existerat. Hans liknelse fallerar emellertid på (åtminstone) en väsentlig punkt. (Liksom hela argumentationen i artikeln.) När det sägs att 97% av klimatforskarna är av den åsikten att klimatförändringen är antropocen (orsakad av oss människor) baserar detta sig på det som Rosenlund konstaterar: "I dagens läge kan man ju som sagt inte ens skylla på att konsensus skulle saknas då det kommer till den globala uppvärmningen och dess orsaker. Oavsett vilken metastudie du väljer att hänvisa till så är de klimatskeptiska referentgranskade vetenskapliga artiklarna i en försvinnande liten minoritet".

Problemet här är att det vetenskapliga samfundet långt fungerar som ett bäste broder-nätverk. Speciellt när det gäller vetenskapsgrenar som är mera av filosofisk-ideologisk natur. De som granskar artiklarna har en viss ståndpunkt a priori, och detta kommer att återspeglas i vilka artiklar som blir godkända och vilka som inte blir det. Ja, i själva verket har det gått så att de flesta forskare som inte står bakom "konsensuslinjen" inte ens ids försöka få sina artiklar genom referensgranskningen. Detta gäller framför allt i frågor som rör sexualitet och kön, men också i frågor som rör klimatet. Det vi ser här är inget mindre än ett cirkelresonemang satt i funktion: Du har fel, alltså har du fel. Dessutom, och detta har vi varit inne på tidigare här på bloggen, måste också en forskare äta. Om du inte spelar med och ansluter dig till konsensus får du inga stipendier eftersom de som beviljar dessa forskningsanslag står för gällande konsensus. Därför blir procenten vad den är.

Dessutom struntar också Rosenlund, behändigt nog, i alla de fakta som talar mot antropocen klimatförändring. Som t.ex. det faktum att slutet på den förindustriella tiden sammanfaller med slutet av den så kallade "lilla istiden". När man gör det blir siffrorna över temperaturerna nog så skrämmande.

Jag skrev en kommentar under artikeln om President Niinistös klimatbrådska som jag klistrar in här också eftersom jag menar att detta med försiktighetsprincipen också måste gälla omvänt. Alltså så att vi är försiktiga med att vidta klimatåtgärder innan vi noggrant har utvärderat vilka följder dessa får. Kommentaren lyder som följande: "Om det är bråttom eller inte med "klimatåtgärderna" kan säkert diskuteras, men så bråttom är det inte att vi inte hinner göra ordentliga konsekvensutredningar innan vi gör några drastiska beslut. Konsekvenserna för livsmedelsförsörjningen, landsbygden i allmänhet, transporter (både varor och människor), elförsörjningen mm bör utredas noggrant innan stora beslut som berör hela samhället tas. Annars kan det gå som för Greta Thunberg och hennes flygvägran - i stället för två flygresor (om hon och hennes pappa skulle ha flugit över till USA) blev det nu minst sex flygresor när manskapet på båten ska flygas fram och tillbaka över Atlanten. I hennes fall har det kanske inte så stor betydelse att utfallet av hennes flygbojkott blev helt annorlunda än planerat, men om vi som samhälle gör liknande misstag kan det i slutändan stå oss oerhört dyrt."

Försiktighetsprincipen är bra, men den behöver alltså få gälla på alla områden i denna komplexa fråga. Dessutom behöver vi förstå att procenten är 97 av en orsak. Och denna orsak är INTE att 97% av alla forskare skulle vara av den åsikten att klimatförändringen är antropocen.

12 kommentarer:

  1. Människorna har överträtt lagarna och brutit Förbundet med Gud. Därför försmäktar jordkretsen. . ( Bibeln)
    Kristian, står det någonstans klarare om det här med antropocen eller inte.
    Ifall freden håller så har du ändå rätt i att konsekvensbedömning och åtgärder är en verkligt viktig sak. Märk att människan har överträtt lagarna över hela linjen också i maskin kemi och teknik och vår hybris har varit så enorm och vårt begär efter mycket har krossat den ursprungliga kulturen: kort sagt världstaten ser att ngt är fel men vägrar att tro Bibeln och vända om till måttlighet. En del blir OMÅTTLIGA på mat av t ex psykmedicin genom att fettet skyddar dem från förgiftningen verkan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrik. I den meningen är förfallet och förödelsen antropocen, ja. Det kan inte förnekas.

      Radera
  2. Jag märkte till min glädje att en 33 cl gul jaffa riktigt bra räcker till om man vill ha limonad. Hade blivit så van med halv liters flaskor och känslan att det var nog lite myki det här säger en som sällan dricker limsa. Också tackar kroppen om man en månad röker färre cigaretter. Jag är överens om att åtgärder för klimatet ändå är de välbesuttnas låtsade godhet och de fattiga och fattiga länder lider. Men problemet har alarmisterna rätt i. Som jag ser det lönas att tro på Jesus som borttager ( vår del) världens synder men inte spotta totalt på dem som famlar materialismens mörker. Det andliga och materiella mörkret.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrik. Visst kan också små åtgärder vara bra. Både för oss själva och för den värld vi lever i. Miljön mår bra om vi drar ner på plastkonsumtionen, och jag har insett att det inte alls är någon svår sak att komma ihåg att ta med sig en återanvändbar kasse eller två till butiken. Inte för att några av våra engångsplastpåsar någonsin (vad jag kan påminna mig) har hamnat ute i naturen, men ändå. Jag skulle också gärna ha en elbil, men de är nog för dyra. Ännu åtminstone.

      Radera
    2. Problemet för en fridsmänniska är dock risken att det plast som inte används till plastpåsar och annat vardagligt istället används till krigiska ändamål för petroleum pumpar man ivrigt alltid djupt ifrån. Får jag säga från avgrunden???😒

      Radera
  3. Fortfarande någon som anser att klimatsekten står på sund basis, mänskligheten till fromma??https://www.tv4.se/efter-fem/klipp/forskaren-unders%C3%B6ker-m%C3%B6jligheten-att-%C3%A4ta-m%C3%A4nniskok%C3%B6tt-finns-m%C3%A5nga-tabun-12496854

    Nej snarare börjar dess verkliga djävulska avsikter framkomma alltmer!

    /J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, djävulskt är det. Trösta dig med att detta är åtgärdssektens högsta briljans i vansinne. Ormasäd!!!!

      Radera
    2. Klimatsekten i sig säger på basen av empirism det som Bibeln sagt att ska bli. Vi skall skilja på att vara orolig och att skrida till orealistiska åtgärder. Kriget som kommer tar tredjedelen av människorna och efter det så omvänder sig ändå ingen utan det blir vilddjurstotalitarism. Kristna kommer väl att finnas men kan ha svårt att påverka samhället då de ju inte tar vilddjurets märke i håg och hand. Panna och höger hand.

      Radera
  4. Hå hå ja ja... Greta Thunberg borde ju förstås ha frågat av Kristian först om hon kunde åka med båt. Så, dumt...

    Hå hå ja ja... Nu blev flygbolagen tvungna att flyga några resor extra för att frakta hela hennes familj och världspressen. Så, dumt...

    Hå hå ja ja... Finlands president vet ju inte alls vad han pratar om. Han borde ha rådfrågat Kristian. Så, dumt...

    Hå hå ja ja... Marcus Rosenlund borde ju helt och hållet hålla tyst och låta Kristian prata i stället. Så, dumt...

    "Om det är bråttom eller inte med klimatåtgärderna" lär vi senast få se när några miljoner klimatflyktingar står vid gränsen och vill ha mat. Kanske det är där vi borde sätta vår fokus, istället för att käftas om vem som har rätt eller fel. Hur vi kan hålla vår lilla planet beboelig även för kommande generationer!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonyhm 12:25. Nej, det borde hon förstås inte ha gjort. Men hon kunde ha gjort en enkel konsekvensutredning och frågat skepparen hur de gör när de fraktar besättningen över Atlanten. Ett litet telefonsamtal skulle ha räckt. Eller hur?

      Radera
  5. Anonym 12.25. Är du en raljant fjant?

    SvaraRadera
    Svar
    1. 12.25. Ursäkta att jag siktade på dig; budbäraren. Sköt endast varningspil. Hmm. Sori

      Radera