onsdag 18 september 2019

Om "The Benedict Option" i finländska förhållanden, del 2

I den förra texten presenterade jag en kortfattad "samtidsanalys" för att orientera oss i dagens värld och vår situation som kristna i dagens situation. I det följande kommer jag att presentera några punkter om hur vi som kristna kan/ska verka i en situation som denna. Jag poängterar ännu en gång att denna textserie baserar sig på Rod Drehers bästsäljande bok "The Benedict Option". Överförd till finländska förhållanden med allt vad detta innebär, men dock. (Den första punkten finns, t.ex., inte alls i Drehers uppställning eftersom detta inte är ett problem på riktigt samma sätt i USA.)

1. Vi behöver säkerställa att vi har en andlig gemenskap där Guds ord förkunnas rent och klart och där sakramenten förvaltas i enlighet med Guds ord. Detta är prioritet nummer ett, och utan detta finns det ingen möjlighet att överleva som kristen i en kollapsande kultur. Detta behöver inte nödvändigtvis innebära en församling i den mening vi idag talar om en församling, och alldeles speciellt inte en kyrka i den meningen vi idag tänker på en kyrka, men denna gemenskap (som förstås gärna får vara en församling eller en kyrka) behöver ha en klar och tydlig läroformulering och en lika klar och tydlig avgränsning mot villoläran. Om så inte är fallet kommer den felaktiga läran förr eller senare att ta över också här. (Den gör det, alltid, och mönstret är alltid det samma: Först önskar den att få vara med i rummet, sedan vid ändan av bordet, efter en tid vill den börja bestämma, och till sist kastar den ut den rena läran.) Det här innebär att en församling i folkkyrkan svårligen kommer att kunna svara mot detta behov, inte ens fast det idag finns en hel del församlingar med goda präster och arbetare. Detta eftersom en sådan församling ändå på längre sikt är beroende av biskoparnas och kyrkoledningens goda vilja. Denna goda vilja kommer förr eller senare att ta slut - om den alls existerar. Detta syns framför allt i tillgången på bibeltrogna präster – när sådana inte längre prästvigs och de som finns förr eller senare kommer att gå i pension kommer villoläran oundvikligen att erövra också de församlingar vi idag ser som trygga och trovärdiga.

Att se till att det finns en sådan andlig gemenskap/församling är emellertid ingen lätt sak att åstadkomma. Jag har i detta nu inget svar på frågan hur detta kan och ska ske (alltså i den omfattning som skulle krävas i vår situation), men detta är som sagt prioritet nummer ett och något vi måste få en lösning på. Gärna så fort som möjligt.

2. Som kristna kommer vi inte i det långa loppet att kunna sända våra barn till allmänna/kommunala skolor. Idag går detta ännu bra på många håll, men med den tilltagande klappjakten på bibelrotade och sunda värderingar kommer situationen snabbt att förvärras. Kulturens stundande kollaps kommer snart att manifesteras och bli synlig i skolsystemet. Troende lärare kommer att tvingas välja mellan att kompromissa med vad de tror på eller att byta yrke. Könsnihilismen tar nämligen inga fångar. Den kräver total underkastelse och de som vägrar underkasta sig måste bort.

Här är vi i speciellt Finland i en mycket sämre situation än vad de kristna i t.ex. USA. Där har det redan länge funnits ett system med kristna skolor, och i våra nordiska grannländer är situationen också något bättre än här. Här kommer vi att tvingas starta mer eller mindre från noll när vi tvingas börja sörja själva för våra barns grundläggande utbildning. Detta kommer att vara en enorm utmaning, och därför borde vi utan dröjsmål åtminstone börja fundera på vilka alternativ vi har.

Fortsättning följer ...

49 kommentarer:

  1. Kristian,
    Några reflektioner i anledning av "samtidsanalysen" punkt 1)
    "att säkerställa en andlig gemenskap där Guds ord förkunnas rent och klart och där sakramenten förvaltas i enlighet med Guds ord".Undrar om för en historiker närhistorien är för "nära"för att se den:-)
    varför "uppfinna hjulet" på nytt?De strukturer du frågar efter finns redan sen ett antal år sedan,Missionsprovinsen i Sverige ,Mission stiftet i Finland och de Lutherska bekännelsekyrkorna i Norden.Visst vigs biskopar och bekännelsetrogna präster i dag,har deltagit i flera biskops-o prästvigningar!
    "att se till att en sådan andlig gemenskap/församling finns är ingen lätt sak".Tror att Ola mfl.har en del att berätta om dessa svårigheter!
    Idag firas bekännelsetrogna gudstjänster i församlingar/gudstjänstgemenskaper på ett drygt 40 orter varje söndag i Finland där Guds ord enligt den Lutherska bekännelsen och sakramenten förvaltas rent och klart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och tonen och klangen är Rätt och Ren där också. Ulrik

      Radera
    2. Det är som nya grenar som skjuter fram ur oljoträdet. Fräscht men grundbudskapet detsamma. Tid för mässa blir efter Guds tid. Att gå bara på lyssnande är att gå på halvmaskin. Men som sargad varit det för tungt. Hälsn till er alla på fi- sve. Tempore salvatori???

      Radera
    3. Ole. Nej, missionsprovinsen har inte undgått mig. Den är definitivt ett alternativ. Men jag ser två problem med MPr. Dels om den klarar av att "svälja" så mycket folk det onekligen kommer att handla om när det väl börjar ske något. Dels, och det här är det större problemet, är MPr högkyrklig och prästdriven. Våra väckelserörelser är extremt lågkyrkliga och lekmannadrivna, speciellt då laestadianismen. Jag kan svårligen se att detta problem skulle gå att "trolla bort" bara så där.

      Radera
    4. "klarar av att "svälja" så mycket folk": Nej, så mycket folk blir det inte, Kristian! Det sluttande planet har fört de flesta till en likgiltighet som inte ger någon chans att de verkligen tar tag i sin situation. De är nöjda med storsamlingar ett par tre gånger per år där det känns gott att vara med. Men ansvar för en församling är något helt annat.

      Det största hindret för anslutning till goda lutherska församlingar är traditionen: kärleken till den egna kyrkobyggnaden, "fädernas kyrka". Den känslan väger i de flesta fall starkare än kärleken till en rätt och gedigen förkunnelse. Men du har helt rätt i att Guds ords rätta bruk och en rätt sakramentsförvaltning är grunden, och detta utan att konstgjort försöka öka skaran genom att se mellan fingrarna med olikheter i läran. Två eller tre kan börja, i Jesu namn. Sedan får vi lämna resten åt Gud.

      Radera
    5. Ola. Jag är inte så säker på att det kommer att handla om så alldeles små skaror. Men framtiden lär få utvisa det. Men oberoende hur det blir med det står den andra sidan av problemet kvar när det gäller MPr. Men din analys av hindren är säkert helt korrekt.

      Radera
    6. Kristian ,något överraskad av dina invändningar mot Missionsstiftet,(du talar om Mpr.Sverige):En god vän sa för ett tag sen."Missionsprovinsen kunde gärna läggas ner och starta på nytt enl,modell Missionstiftet i Finland".
      Invändningen"större problemet(Mpr)är högkyrklig och prästdriven",varifrån har du fått det?Sigtrygg Serenius var kkh i Helsingfors på 50-60 talet och var en representant för den högkyrkliga riktningen,men"högkyrkligheten fick inte något större genomslag i Finland av svensk modell"(enl.HH).
      "våra väckelserörelser är extremt lågkyrkliga och lekmannadrivna".Den väckelserörelse jag växt upp i var till stor del"prästdriven" och lekmän(predikanter),men i ämbetsfrågan fanns ingen oklarhet.Delar Olas uppfattning"nej så mycket folk blir det inte"om det vore så väl som du befarar så får vi tacka Gud om något sådant sker!

      Radera
    7. Jag håller med Ola och Olle. Enligt Bibeln och bekännelsen (och kyrkohistoriens långa vittnesbörd) behöver ju en församling pastorer. Om de nu kallas präster, pastorer eller predikanter.Och faktum är att den världsvida kristna kyrkan alltid har haft liturgi I sina gudstjänster (även om det är läran och förkunnelsen som ska avgöra medan den liturgiska sången mm alltid är adiafora). Ibland undrar jag verkligen varifrån denna "prästskräck" och den enorma rädslan för "högkyrklighet" egentligen härstammar ifrån. Marko Sjöblom

      Radera
    8. Ole. Jag borde kanske tala om MS så att det inte blir några förväxlingar. Men ja. Både SLEF och i synnerhet LFF är lekmannadrivna i den meningen att lekmän har ansvar för predikoverksamheten. Utan lekmannaförkunanre skulle båda föreningarnas mötesverksamhet upphöra. I MS ska man vara prästvigd för att kunna predika - om jag har förstått saken rätt. MS är dessutom starkt påverkat av LCMS i USA, och i den kyrkoorganisationen är det kraftigt ifrågasatt om lekmän ens kan läsa texterna i gudstjänsten. Hur det är med den saken i MS vet jag inte. Men här ser jag nog stora svårigheter att sammanjämka ståndpunkterna.

      Radera
    9. Marko. Det handlar inte om någon "prästskräck", men om två helt skilda synsätt på vem som kan förkunna Guds ord. Som svårligen kan sammanjämkas. I övrigt har du givetvis rätt.

      Radera
    10. Kristian, menade alltså inte Dig. Har bara noterat en märklig misstro gentemot präster och lutherskt samfundsbygge i allmänhet i nejden under en Lång tid. Jag undrar om det inte i grund och botten ändå handlar om något helt annat än textläsning mm I mässan! Bekännelsen är nog väldigt tydlig I fråga om att endast ordets tjänare (=prästvigda eller annars tydligt tillsatta, ordinerade) ska predika och förvalta sakramenten I en offentlig gudstjänst. Hela frågan om tex lekmannapredikan har ju uppstått först på 1800-talet egentligen. I laestadianska sammankomster läser ordets tjänare alltid också predikotexten. Jag kan inte tro att det skulle vara omöjligt att konstruktivt diskutera och lösa sådana frågor med MS. LCMS (Missouri-synodens) nyaste dogmatik slår tydligt fast att läran alltid kommer först och alla benämningar och liturgiska frågor kommer först därefter. Med stor variation dessutom. Men det verkar finnas en kraftigare lekmannabetoning I den österbottniska väckelsekristendomen över huvud taget än tex I finska evangelieföreningen och bedjarrörelsen. De har alltid haft en mera sakramental ämbetssyn (se tex Apologins diskussion om sakramenten här!). Vad jag minns från 1980- och 1990-talen hade man aldrig en lekman som predikant på finska sidan I en högmässa. Vare sig I evangeliska eller (gammal)laestadianska sammanhang. Enda undantaget var en sley-are med officiellt predikolov I norr. Det är olyckligt om man blir hänvisad till bibelkretsar, vilda "lekmanna-nattvard" och ett par mässor per år som kristen då det redan finns stadiga lutherska alternativ. Marko Sjöblom

      Radera
  2. Kristians idealsamhälle kommer aldrig att finnas. De religiösa sekterna minskar med åren och den finska kyrkan mister sin betydelse i människors vardag. Unga föräldrar döper inte sina barn längre => http://tiny.cc/w5uycz

    Förnuftet segrar över fördummande sagor om gudar och andar.

    Menar Kristian på fullt allvar att vi ska ge upp vårt skolsystem och återgå till medeltiden?

    Om vi ska inrätta religiösa skolor i Finland hur ska de se ut? Leastadianerna har egna skolor för sina irrläror, Jehovas sina irrläror och då ska säkert även muslimerna ha egna skolor för utbildning av framtida terrorister som ska utrota otrogna?

    Nej, tacka vet jag skolsystemet vi har idag som utbildar våra ungdomar till kritiskt tänkande individer i stället för hjärntvättade religiösa korkskallar som tvingas tro på tomtar och troll.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop, en sak kan du vara säker på ! muslimerna kommer att ha egna skolor ( vid sidan av våra egna ) där man lär barn till "framtida terrorister som ska utrota otrogna" !

      Radera
    2. Ännu en iaktagelse som kanske också återfinns på andra orter, gravgården på orten har utökats med lika mycket till som den befintliga, varför ? Är det ett tecken på annalkande av krig, farsoter eller.... ? Något är i allafall på gång, alla tecken tyder på det !

      Radera
    3. Eflop. Hjärntvätten finns nog redan i våra skolor, åtminstone på sina håll, och det blir garanterat värre med tiden. Snart får vi i skolorna inte kalla pojkar för pojkar och flickor för flickor av rädsla för att trampa någon på tårna och bryta mot könsnihilismens dogmer. Detta om något är fördummande och uttryck för en "tro på tomtar och troll"!

      Den framtid du propagerar för är för övrigt ingen ljus framtid, trots att du tycks tro det. Den är, tvärt emot vad du vill tro och har lyckats inbilla dig, en framtid av mörker och barbari. Nedgången i doptalen är en bedrövlig början på detta: Nyhedendomen med dess mörker drar fram!

      Radera
    4. Doptalen går ner, går hand i hand med att man skriver ur sig ur kyrkan. Ca 50 000 lämnar kyrkan årligen, det är många gånger fler än vad det finns hbqt i vårt land, så problemet med framtiden kan man nu inte belasta homosexuella med.

      Topparna i utskrivningarna sker i samband med anklagande uttaladen, Räsänen är nog den som lyckats köra ut flest från kyrkan. Där ska vi börja om vi vill ha kvar nån kyrka i framtiden.

      Berätta gärna i detalj hur din påstådda hjärntvätt ser ut i skolorna.


      d

      Radera
    5. d. Igen lyckas du läsa in saker som inte finns i det jag skriver. De homosexuella kan du gott utelämna här. Det har nämligen jag gjort. Problemet, och det är där hjärntvätten kommer in, är könsnihilismen som speciellt media driver på hårt idag. Sedan är jag inte alls intresserad av att ha kvar de i kyrkan som skriver ut sig alltid när Päivi Räsänen uttalar sig. De som inte är beredda att skriva under vår kyrkas grunddokument får mycket gärna ta konsekvenserna av detta och skriva ut sig. Men givetvis ännu hellre omvända sig, men om detta inte är något alternativ så får de som sagt gärna skriva ut sig.

      Radera
    6. Nåväl, men berätta nu konkret, exemplifiera hur den påstådda hjärntvätten ser ut i våra skolor. I vilka ämnen, eller är det alls i ämnen det är inbakat? Finns det i läroplanen eller agerar lärarna individuellt och autonomt emot styrdokumenten?

      Du påstår att den finns, så bevisa nu hur du kommit till din slutsats.

      d

      Radera
    7. @d 17.31
      Ett litet exempel.
      Åk 7-9 i skolboken elämänkatsomus oppikirja, där lärs det ut att men kan föda barn.
      / odd

      Radera
    8. Det var ju intressant, och du är helt säker att det inte står att män kan fostra (kasvattaa) barn, utan riktigt föda (synnyttää), ur livmodern på en man? Det finns många olika förlag som har denna bok, vilken av dem är det?


      d

      Radera
    9. @d, Sluta med dina dumma frågor !!! Om det så skulle stå att "män kan fostra (kasvattaa) barn, utan riktigt föda (synnyttää), ur livmodern på en man?" Vad är det för skillnad ? De allra flesta av oss vet hur biologin fungerar, det behövs en man och en kvinna för att sätta nytt liv till världen ! Detsamma gäller fostran (kasvattaminen), en pojke behöver både mor & far för att bli den HAN är ämnad till likaledes som en flicka behöver både mor & far för att bli det HON är ämnad till !!!

      Radera
    10. Ursäkta "d", men du är mycket likt en fästing eller älgfluga om jag får säga det bildlikt... Man vill gärna bli kvitt dem med alla medel som erbjuds... Likväl är fästingarna och älgflugorna Guds verk i naturen...

      Radera
    11. Jag förstår att begreppet Hen verkligen provocerar när man måste skriva HON o HAN med fetstil. Det finns flera barn här ute i världen som uppfostras till superfina människor av ensamstående föräldrar, eller av föräldrar av samma kön. Av ditt inlägg att döma kan man ana att du aldrig träffat såna människor men har många fördomar. Ut o träffa folk som vet hur det är istället för att säga hur det ska va. Jag vet att ni säger det står så i Bibeln, men då på den tiden fanns inga såna alternativ hur som helst. Men det betyder inte att det är fel idag. Ni kan säga att Gud har sagt.. MEN faktum kvarstår att ingen kan säga vad Gud Har sagt, för Bibeln är sist o slutligen skriven med en människas hand. Hur man man veta vad som är Guds egna ord o vad som är " författarens"? O det svaret går inte att få. Så därför ska vi alla vara väldigt försiktiga att uttala oss om vad som är rätt o fel. Alla får tro som de vill men säg inte till andra hur man bör tänka och leva. Lev kärleksfullt o va den bästa medmänniskan du kan vara. Inte döma eller fördöma.
      Med vänlig hälsning,
      Pia E

      Radera
    12. @ Pia E
      Vi börjar i slutet . ” säg inte till andra hur man bör tänka och leva ” gäller det alla andra utom Pia E? Blir ironiskt när besserwisser försöker men det blir så fel.
      Sen när det gäller Bibeln så litar jag mera på den en Pias tolkningar . Bibeln är näst intill omöjligt lika på de 4 språk som jag kan och experter har visat att dödahavsrullarna inte nämnvärt avviker från dagens översättningar. Den har klarat tusentals översättningar och århundraden kanske är det slumpen eller kanske är det bibelns herre som styrt. Han Jesus som också sa ” den som hör er han hör mej ” . Så jag litar mycket mera på bibeln än Pias svammel.
      / Odd

      Radera
    13. @d

      Ordagrant står det ” mies voi synnyttää” och bilden visar en man ( som också liknar en man )

      / Odd

      Radera
    14. @odd jag måste säga att jag har kallats en del saker men aldrig besserwisser. På vilket sätt har jag talat om hur du ska leva? Förutom att leva kärleksfullt? Men om du uppfattar mitt inlägg som besserwisser så är det ju din upplevelse. Inte så mycket jag kan göra åt såklart. Imponerande att du kan fyra språk! Tyvärr så tänker jag ändå att den allra första Bibeln skrevs ju av människohand så det spelar ingen roll hur översättningar varit korrekta osv. Att få Guds ord till sig på den tiden var nog säkert lika lätt som att Odd själv skulle idag sitta i anteckna vad Gud har för planer för oss. Gud var inte mer närvarande o högpratande då än nu. Vi människor är dåliga lyssnare så det måste redan då varit svårt att tolka vad som möjligen var Gud o vad som som antecknarens egna värderingar o åsikter från den tiden - det måste väl även den mest bibeltrogne ha funderat på? Jag säger inte att Bibeln inte är Guds ord men att tolka den bokstavligen (tydligen dock inte alla uppmaningar utan utvalda avsnitt åter igen) är att vara ute på hal is.
      Med vänlig hälsning, Pia E

      Radera
    15. Pia E,enligt wikipedia är en besserwisser "vetare,en som vet bättre.ordet viktigpetter är en ungefärlig svensk synonym".Vet inte om du känner igen dej i den beskrivningen,enl. Bibeln "var och en skall pröva sig själv"(1Kor.11:28).Inte vet jag om du är en besserwisser,men här ovan i ditt svar till Odd om bibeln är ditt svar ett verkligt "besserwissersvammel".Du använder flera vackra ord "leva kärleksfullt,vänliga hälsningar osv. och det är iofs.inget att säja om.av tonen i dina inlägg kunde flera ta efter:-)
      Men det är nog du som är ute på hal is i bibelfrågan!
      Med vänlig hälsning Ole

      Radera
    16. d. Nu gör du dig olovligt dum. Eller gör du? Du vet nog mycket väl vad det här handlar om. Och om du inte vet så nämnde jag det redan. Men det kanske du missade i hastigheten.

      Radera
    17. Nej, det gör jag inte. Jag vet mycket väl vad skolans undervisning handlar om, och nu är du igen ute på hal is med dina påhitt som du inte kan verifiera utan måste svara med motfrågor. Och halmdockan är framme igen...

      d

      Radera
    18. odd, förutom denna lösryckta fras, vad handlar hela texten om? Vilken bokserie pratar vi om?

      Är detta faktiskt allt som "hjärntvätten" begränsas till? En fras? Dn är ju inte så hemskt subtil för att fungera som hjärntvätt :D

      d

      Radera
    19. @ d
      Som jag skrev ” ett litet exempel ” har i övrigt inget behov att diskutera med dej.
      Tyckte det passade in i debatten . En mamma visade vad som lärs i skolan och vi var några som tyckte att idiotin inte har några gränser. Kollade inte vilket förlag eller upplaga det var och bryr mej inte så mycket heller. Om du vet så väl vad skolans undervisning handlar om så borde du kanske snabbt hitta boken.Såg att b.l.a. riksdagsmannen M . Peltokangas också gjort en video på Facebook om samma sak.
      / Odd

      Radera
    20. @Odd, jag har gått ut ur "Fakebook", finns möjligen detsamma på youtube? Hittade annars mycket bra av Peltokangas på youtube !

      Radera
    21. Visst, det var ju nån som hade postat bilden till Peltokangas sida, inte är det ju svårt att kolla upp om man bryr sig.

      Det blir ju så galet då man tar allt bokstavligen, som då man ser en photoshopad bild med den korta bildtexten "män kan föda" under, och man tolkar det som fakta.

      Då man läser kontexten, att då människor delas strikt i två kön och könsroller, har man svårt att förstå att dessa konstgjorda barriärer kunde överträdas. Att män kunde jobba som sjukskötare och kvinnor som svetsare. Bilden är som ett test, ju häftigare man reagerar på tankeexperimentet, desto svårare har man att frångå dessa konservativa och polariserade könsrollerna. Därför finns dylika photoshopade bilder i läroböcker.

      Men det är otroligt intressant hur många människor som inte fattat det. :D


      d

      Radera
    22. Kom igen nu "d" ! Indoktrineringen och hjärntvätten var ju verklighet redan i början av 80-talet då jag själv gick i högstadiet ! Tex. hade vi en lärare i biologi som påstod att evolutionen inte behövde stå i strid med skapelseläran...Om tusen år är som en dag, sätt en vanlig krukväxt i källarmörker en dag (tusen år) och se vad som finns kvar ! Å andra sidan, röjde häromdagen ur min källare på sättpotatis som blev osatta i våras.. otroligt vilken växtkraft de visade trots allt mörker ! Groddar hade växt så det stod härliga till, endel rentav på väg uppåt genom källargolvet ! Kan vi ha ngt att lära härav ? "Vänd blicken uppåt,sänk ej blicken neder" !!!, trots att vi vandrar i mörker, ett mörker som bara blir större för var dag som går, får vi rikta våra ögon mot ljuset (likt potatisgroddarna) och invänta vår Herres återkomst till dess att Han kommer åter!

      Radera
    23. Om sättpotatis är det starkaste argumentet för att evolutionen inte borde stämma, så förstår jag väl att din lärare inte ville ge sig in i diskussionen, utan ville visa hänsyn och inte börja diskutera saken desto mera inför hela klassen. En lärare ska inte lägga sig i varken din eller min övertygelse, men ska hålla sig till den vetenskap som är gällande. Skapelseteorin är ingen vetenskap, den är en förklaringsmodell för den som saknar en sådan.

      d

      Radera
  3. Ok, låt oss föreställa oss en vanlig skoldag i Kristians kristna "idealsamhälle"

    På lågstadiet får vi lära oss om hur människorna blev till. Yahwe bakar en sandkaka och blåser liv i den genom näsborrarna. Adam är född. Sen gör guden en kvinna Eva genom att söva ner Adam och bryta ett revben och simsalabim har vi första kvinnan skapad. Ormen pratar osv.

    Adam och Eva får 3 söner och därifrån härstammar alla människor på vår jord...

    Lisa sträcker upp handen och frågar läraren (manlig förstås) "Lärarn, om Adam och Eva fick tre söner, vem gjorde dom barn med, sin mamma eller????"

    Den kristna "gode" läraren blir röd i ansiktet och ryter "Tyst Lisa, i skamvrån med dej resten av dagen!

    Är det en sån här skola vi ska ha? på riktigt?

    Eflop


    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Den här kommentaren måste nog vara något av rekord i att bygga upp en vederstygglig halmdocka! Förstår du att det är ganska svårt att ta dig på allvar här?

      Radera
    2. Jaa Kristian, hoppas du förstår att det är ju helt absurt att vi skulle mata dylik religiöst rappakalja åt våra barn i skolan. De ska lära sig det vi vet om verkligheten och lära sig att tänka kritiskt och ifrågasätta allt.

      Eflop

      Radera
    3. Eflop. Otaliga saker som vi vet om verkligheten kan verifieras också i Bibeln. Visserligen talar dess historia inte alltid i samma termer som vårt uppfinnarlatin. Problemet när forskningar visar att det som hänt i bibeln också kan verifieras t ex genom geologiska iaktagelseriaktagelseriagenom instrument som t e x uppmätt en exakt sådan stund att solen stått stilla på himlen en viss tid och att genforskare i ddr funnit att alla människor kommer från en man och en kvinna så gör både politiska och idiototrogna som du allt för att ni skall kunna fortsätta och mörklägga. Saker som postmoderna forskningen konstaterar om skapelsens till synes outtömliga mångfaldighet uttalades redan i bibeln. Och konung Salomo beskriver vattnets kretslopp precis som på Gymnasiets geografi... Det lönar sig inte att ta fram dessa saker för sådana som dig men jag friskare upp mitt eget minne med de små saker som vittnesbördet i världen fört fram.

      Radera
    4. @Eflop, Läs på ! "5 Detta är boken om Adams fortsatta historia. När Gud skapade människor gjorde han dem lika Gud. 2 Till man och kvinna skapade han dem. Han välsignade dem och gav dem namnet människa den dag de skapades.

      3 När Adam var 130 år fick han en son som var lik honom, hans avbild. Han gav honom namnet Set. 4 Sedan Adam fått Set, levde han 800 år och fick söner och döttrar. 5 Adams hela ålder – den tid han levde[a] – blev 930 år. Därefter dog han.

      Visserligen pippade man syskon i begynnelsen och inte sin mor.. men var detta en följd av syndafallet och en början på degenereringen bland oss människor ? Sug på den karamellen !

      Radera
    5. 20 september 2019 21:46

      Du tyx ju vara ett riktigt päron :)

      Incest för hela slanten, låter som skutnäs när det var som bäst hahahaha

      Radera
    6. @20 september 2019 21:52 Tack för den kommentaren ! Kalla det incest eller vad du vill men hur skulle människosläktet annars fått sin början ?

      Radera
    7. Anonym20 september 2019 21:46

      Det är just för att undvika dylika irrläror du nämner vi behöver en en bra skola vars utbildningsprogram baserar sig på forskning och vetenskapliga fakta.

      Sen om elevens intellekt inte kan ta till sej vetenskapliga fakta finns det möjlighet att hen kan börja tro på tomtar, troll och osynliga väsen när nån vuxen tutar i hen detta. Det är ju bara för tråkigt att även det förekommer.

      Inom några decennier kan vi människor kanske leva tills vi är 130 men att nån människa skulle ha levt i flera hundra år kan ni ju glömma. Det förstår ju till och med en modern lågstadieelev att är omöjligt.

      Eflop

      Radera
    8. Eflop. Nu träffade du för en gångs skull rätt! Undervisningen i skolan bör bygga på seriös forskning och vetenskapliga fakta. Och det är det som denna diskussion började från! När flummig genderideologi tränger undan vetenskapligt underbyggd undervisning om kön och fortplantning - då är vi ute på sju famnars vatten!

      Radera
    9. Eflop har två rätt!"Då sade Herren:Min ande ska inte bli kvar i människorna för alltid på grund av deras förvillelser.De är kött och deras tid ska vara hundratjugo år."1 Moseb.6:3
      Rätt ska vara rätt! (Lisas manliga lärare)

      Radera
  4. Eflop, mänskligt sett var det elakt att kalla dig idiototrogenidå du ju bara för fram den köttsliga syn som du bestämt dig för sedan den stunden då du i slutet av barndomen förnekade ngt och inte visste ngt om Guds förlåtande sinne och stora tålamod med oss människor. Gräv fram den där stötestenen som skadade ditt sinne och låt som Jakob Gud gjuta olja över den så blir det med insikten att Gud förlåter också förnekare när de ångrar och tror och låter Gud reda upp med sig själv och/eller de människor som är inblandade i att du kom in på otrons väg. Tanken när vi på bloggen beskriver en synd så är det en hälsning till alla att Gud Är en mäktig Förlåtare... Och att han kallar; inte först och främst dömer

    SvaraRadera
  5. Ulrik, du får kalla mej vad du vill, jag kommer inte att komma ner på din nivå. Ha en bra dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Underskrift till kommentaren åt Ulrik glömde jag :)
      Eflop

      Radera