måndag 2 september 2019

Märklig attack

I dagens Polen, landet där allt började för 80 år sedan, finns det föräldrar som sänder sina barn till läger där barnen, för att bli föredömligt patriotiska, bland annat tränas i vapenhantering."

Så avslutar Viveka Dahl sin ledare i lördagens ÖT. Ledaren, som handlar om andra världskrigets utbrott och som i övrigt är både informativ och föredömligt allmänt hållen, blir på grund av denna märkliga - och ovidkommande - avslutning ännu ett slag i raden som har som mål att i allmänhetens ögon misskreditera de östeuropeiska EU-länder som tagit ett eller par steg tillbaka från den rödgröna värdeliberalism som håller resten av Europa i ett järngrepp idag.

Jag förstår varför vår media så krampaktigt försöker göra detta. De har insett att de själva och deras värdeliberalism kan bli allvarligt ifrågasatta ifall den utveckling som vi idag ser i länder som Polen och Ungern skulle sprida sig också till andra länder. Men sättet detta görs på är för det mesta så oerhört genomskinligt. Som t.ex. i denna ledare. Polen blev attackerat av Tyskland, och det var så andra världskriget började. Finland blev lite senare, efter en liknande bluffattack iscensatt av angriparen, attackerat av Ryssland. Så drogs också vi in i kriget. Nu är det tydligen ett problem, enligt Dahl, att det i Polen existerar läger där barn utbildas i vapenhantering. Så länge jag kan minnas har det i Finland ordnats kurser i högstadieskolor (bl.a. i Sursik i Pedersöre) där eleverna bl.a. "tränas i vapenhantering". Varför är detta fel i ett av de länder som blev attackerade i inledningen av andra världskriget, medan det är helt ok i ett annat av de länder som blev attackerade?

Dahls attack på Polen är som sagt både märklig och fullständigt ovidkommande när det handlar om ämnet för ledaren i fråga. Men attacken är en del i vår medias konsekventa och ihärdiga svartmålning av länder vars politik är icke-havlig. När man känner till vad som är på gång här blir den fullt förståelig. Men givetvis inte acceptabel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar