måndag 23 mars 2020

Fader Elia


Jag läser en hel del, men inte så mycket som jag skulle läsa ifall jag hade mindre annat att göra. Ändå har jag nog hunnit läsa ett par tre-fyra böcker sedan årsskiftet – den senaste är Michael O´Briens nästan 600-sidiga epos om Fader Elia. Med underrubriken "En apokalyps". Författaren varnar sina läsare i förordet att det är fråga om idéroman, varför man som läsare inte ska förvänta sig allt för mycket fart och fläkt. Men desto mera kontemplation och fördjupning. Jag menar att författaren på de modiga 600 sidorna har lyckats få in både fart och fläkt såväl som kontemplation och fördjupning. Det är inte illa! Dessutom är boken både välskriven och medryckande och den kan väl rekommenderas åt den som har tid att ta sig an ett så stort verk. Tilläggas kan dessutom att detta är den första boken i en serie på sex säkert lika långa böcker.

Under läsningens gång har jag ändå slagits (hårt) av en insikt som inte är ny. Jag är lutheran! Även om det finns en hel del tilltalande fromhetsuttryck i boken finns det också sådant som jag som lutheran reagerar starkt på. Då tänker jag framför allt på den Mariadyrkan som dominerar vissa delar av boken samt mässoffersläran som kommer fram vid otaliga tillfällen. Huvudpersonerna "offrar" mässa för t.ex. avlidna personer som om nattvarden skulle vara en gärning vi människor gör inför Gud när den i stället är en Guds gåva till oss människor. Dessutom begår huvudpersonen otaliga gånger en enskild mässa – något Luther vände sig emot. Med rätta. Mässan är och ska vara en offentlig handling, inget som sker i det fördolda (i olika "knutar" i meningen "hörn"). Skärseldstanken finns också i boken (om än den inte är lika klart uttryckt som mässofferläran). Jag reagerade också på den många gånger nästan svärmiska mystiken som huvudpersonen gav sig hän åt.

Nå, med detta sagt kan jag ändå rekommendera boken. Den är både spännande och lärorik. Om man alltså det var man själv står innan man börjar läsa. Jag kom igenom boken som en (om möjligt) ännu mera övertygad lutheran än jag var när jag började läsa den. Och en apokalyps är alltid en apokalyps! (Med detta sagt kan jag tillägga att jag, som alltid har varit oerhört fascinerad av allt som har med tidens slut att göra, började läsa första boken i "Left Behind"-serien för en tid sedan. Men jag klarade inte av den längre. Tyvärr.)

Vad näst? Jag började igår läsa Paul Maiers bok "More than a Skeleton", och parallellt med den läser jag Kjell O Lejons bok "Den intoleranta toleransen". Båda två oerhört intressanta men på väldigt olika sätt.  


25 kommentarer:

  1. Andra som upplevt konstiga saker på nätet nyligen ? Håller just nu i min hand en annan bok med titeln "Den intoleranta toleransen" av Josh McDowell / Bob Hostetler. Omöjlig att hitta på varken Adlibris eller Bokus för att inte tala om "Timoteus Förlag AB" där den är utgiven ( sidan kan inte visas, 500 Internal Server Error... ) Inte heller genom att söka på ISBN 978-91-89414-12-9 kommer man ngnvart.... kör med MPC-kromi ( Google chrome variant utan buggar ) + https://www.startpage.com/ som sökmotor..... Kanske Kjell O Lejons bok också är bra men den ovannämnda är definitivt läsvärd !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 23:56. Intressant att boken inte kan hittas! När jag sökte på ISBN hittade jag den nog, men bara på Slef-media. http://www.slef.fi/slef-media/apologetik/721-den-intoleranta-toleransen

      Kan det faktiskt vara så att boken har blivit så "farlig" att ingen längre vågar sälja den? (Jag har den i bokhyllan, och det jag har läst av den (inte hela ännu) har varit bra.) Förutom Slef-media då som är erkänt modiga. De vågade ju också ge ut min senaste ...

      Radera
    2. Jaa varför månne finns boken inte vid större bokhandlar...

      Radera
    3. Intressant att just du Mimmi skulle kommentera detta ! Läs den gärna om du lyckas komma över ett exemplar och återkom därefter ! Kanske just denna bok kunde vara en "ögonöppnare" för dig !

      Radera
    4. Anonym24 mars 2020 22:47
      Intressant att du verkar vara så besatt av mig

      Radera
    5. Mimmi. Frågan är intressant. Ja, varför ska vissa åsikter gömmas undan? Det är en fråga vi bra kan fundera på!

      Radera
    6. Kristian. Kanske för att det inte lönar sig att låta skräp ligga på hyllan och samla damm?


      Q

      Radera
    7. Det att man besvarar en kommentar betyder inte att man är "besatt" av någon. Tala om att vara självcentrerad, eller kanske besatt av sig själv, Mimmi! :)

      Radera
    8. @Anonym 25 mars 2020 17:05 , Tack för din kommentar ! ( så slapp jag göra det själv ;) )

      Radera
    9. Anonym25 mars 2020 17:05
      Tjaaa... Det var inte det att han svarade på min kommentar som jag påstod att var en besatthet :)

      Radera
    10. Q. Skräp? Har du läst boken så du kan uttala dig om den?

      Radera
    11. Kristian. Varför skulle jag vilja läsa den? Inte så svårt att gissa vad målet är med den boken. Har viktigare saker att göra...

      Q

      Radera
    12. Q. Ja, målet är att informera om vad som är på gång i samhället. Men om man inte bryr sig i det så ...

      Men jag tänkte att eftersom du lät förstå att du visste att boken var "skräp" så kanske du hade läst den. Men du är tydligen en sådan som gärna uttalar dig som om du visste något om sådant du inte vet något om.

      Radera
    13. Som konsument har jag rätten att välja vilken produkt som intresserar och den samma rätten gäller även för alla andra konsumenter. Ifall en produkt lämnar på hyllan och samla damm, så kan man ju utgå ifrån att produkten är ointressant och därmed skräp.
      Att ett företag då väljer att inte ha produkten i sortimentet är ju då förståeligt.

      Så, för mig är den boken bara skräp.

      Q

      Radera
    14. Q. Berätta gärna för mig, och alla andra, hur du vet att boken i fråga har "lämnat på hyllan och samla damm". Hur vet du att det inte helt enkelt handlar om att bokhandlarna har valt bort boken av ideologiska orsaker?

      Radera
    15. Bokhandlarna väljer inte bort böcker som säljer, det har dom inte råd med. Bokhandlarna beställer inte in såna som inte har efterfrågan. Efterfrågan på kristen litteratur har dalat med åren som bokhandeln allkristen bokhandel i Jakobstad bittert fick erfara.

      Eflop

      Radera
    16. Kristian. Varför skall jag hela tiden försöka förklara saker och ting för dig när du ändå inte kan ta till dig och förstå enkel information?

      Boken verkar ju finnas på slef.fi för den som är intresserad. Du kan ju fråga där hur många exemplar dom lyckats sälja. Kanske kundkretsen bland er kristna inte är så stor ändå att boken behöver säljas på andra ställen.

      Q

      Radera
    17. Är "målet att informera vad som är på gång i samhället", med en "idéroman"? Ska Dragos förklara sote kanske?

      Kristian gör det nog otroligt svårt att bli tagen seriöst :D

      Radera
    18. @Q och Eflop, det heter i den Heliga skrift; 1 Tess 20-22 "20 Förakta inte pro-fetior, 21 men pröva allt, behåll det goda 22 och håll er borta från allt slags ont." ! Förutfattade meningar och fördomar KAN ibland skydda oss men det kan OCKSÅ betyda att vi går misste om nya insikter ! Enligt "lilla jag" ska man nog först läsa den ifrågavarande boken och först därefter uttala sig ! Det blir liksom mera ärligt då än att förlita sig på vad andra säger eller huruvida en bok är tillgänglig eller ej !

      Radera
    19. Anonym 21:58. Inte nödvändigtvis. Men om man inte ids läsa så noggrant att man ens vet vad som diskuteras - då gör man det nog svårt att bli tagen seriöst. Nu pratar vi faktiskt om en annan bok, inte om idéromanen texten handlade om. Läs om, läs rätt!

      Radera
    20. Q. Jag förstår nog, bättre än de flesta, lagen om utbud och efterfrågan. Men faktum är att det idag finns vissa böcker som de stora kedjorna inte ens försöker sälja. De tar inte ens in dem - och det åtminstone ibland av ideologiska orsaker.

      Radera
  2. 4.Och när som Elia med ilande fart / jag lämnar den ödsliga strand, / all smärta försvinner och allting blir klart / hos Jesus i fröjdernas land.
    6. Så väntar jag stilla och nöjd med min del / till dess alla varför fått svar. / Mitt härliga hopp, det kan aldrig slå fel: / ett arv utan like jag har !

    SvaraRadera
  3. En formalist är en som är mycket noggrann med ordningen i matematik,religion,språk och nästan allt annat vad mänskligheten har i vars och ens personliga kunskap eller beteende i den bestående och utvecklade regelverk. Paulus använde ibland sträng formalism förrän han då Han omvändes till Kristi Frihet och tro på förlåtelsen i Jesu Namn. Med formalism fick han sanningssägare att få straff då de inte var hundraprocentiga i någon skriftsaks uttal och gudstjänstordning.

    SvaraRadera
  4. Sanningen är att Jesus Kristus är Herren. Jag lyssnade en gång 1992 på en fjärrsänd predikan och när predikanten sade 'vår lärofader luthter" kände jag att jag ville ge honom en en liten gamla tidens uppfostringstillsägelse av fysisk art ty Jesus säger: låten ingen på jorden kalla er rabbi,fader eller läromästare ty En är eder Herre Kristus. Då förstod jag att jag var onödigt petnoga men talade om saken med honom åratal efter. Alltså formalister som jag är på gott och ont. Ibland ordning i talet ibland oordning i talet så nu tackar jag Kristus Allsmäktig Gud och Fadern för det och Den Du är. Du definierar det det för var

    SvaraRadera