lördag 7 mars 2020

Räsänen vs Laajasalo

Teemu Laajasalo är biskop i Helsingfors stift. Han och Päivi Räsänen har hamnat på kollisionskurs när det gäller frågan om Räsänens uttalanden om homosexualitet, och under de senaste dagarna har deras schism blivit allt värre. Det hela började med att Laajasalo hävdade att Räsänen helt enkelt har fel och att hon är hårdhjärtad, efter vilket Räsänen konstaterade att det är hårda ord för att komma från en biskop och att det tar sjukt att höra sådana omdömen. Laajasalo gick sedan vidare och hävdade att det Bibeln talar om när den fördömer homosexuellt leverne är något helt annat än dagens homosexualitet. (Något som t.ex. Robert Gagnon och Chrys Caragounis tydligt har visat att inte alls är sant.)

Som ett resultat av detta gick Räsänen ut och sade att biskopen förleder församlingen och undergräver Guds ords auktoritet, trots att han i sitt prästlöfte har lovat att troget hålla fast vid Guds ord. "Han borde inte leda människorna fel och till en sådan förhärdelse som Bibeln varnar för eftersom det leder människorna till förtappelse." Vidare har hon konstaterat att det är oroväckande att biskopen på detta sätt "med sin auktoritet och med sin undervisning förnekar Bibelns lära". "Om vi leder människorna fel och lär dem att vissa synder inte är synd, då leder vi församlingen och församlingsmedlemmarna på fel vägar, och det är allvarligt. Det är Gud som [i sitt ord] slår fast vad som är synd. Inte biskopen, inte Päivi Räsänen och ingen annan människa heller."

Till sist frågar Räsänen om biskopen också anser att Paulus är hårdhjärtad och att han har fel i det han lär [i sina brev].

Biskopens svar är rent ut sagt bedrövligt. Först och främst ljuger han rakt ut när han påstår att "bibelforskningen mycket tydligt har visat att avvisandet av homosexualiteten i Bibeln visar på något helt annat än hur man förstår homosexuella förhållanden idag". Sedan ställer han evangelieförkunnelsen mot den bibliska sexualetiken och hävdar att det förra riskerar att bli en bisak om vi betonar det senare. Behöver jag säga att också detta är synnerligen bedrägligt? Det ena utesluter givetvis inte det andra utan som kyrka ska vi förkunna ALLT Guds ord. Sedan säger han att han inte ser det som konstruktivt att, som Räsänen har gjort, under flera årtionden utmana och ifrågasätta biskoparna. "Det är biskoparnas uppgift att berätta vilken kyrkans linje är och på det sättet förverkliga läroämbetet."

Till detta säger jag bara: Nå, gör det då! Om biskoparna verkligen skulle stå för Kyrkans linje skulle det inte finnas något behov att utmana och ifrågasätta! Men när barnen tiger behöver stenarna ropa.

Behöver jag säga att jag helt och hållet stöder Päivi Räsänen i det hon säger? Teemu Laajasalo är en skam för kyrkans läroämbete och han borde förstå att avgå. Men det kommer han förstås inte att göra.

Men en mycket positiv sak hittar jag ändå i biskopens uttalande. I artikeln i Iltalehti sägs att "trots att biskop Laajasalo är av annan åsikt än Räsänen gällande bibeltolkningarna, anser han det vara ytterst oroväckande ur ett yttrandefrihetsperspektiv att man lättvindigt börjar kriminalisera gamla texter. Det börjar med bokbål och sedan börjar man bränna människor. Rätten att tänka högt är grundläggande för alla andra rättigheter."   

Där kan jag hålla med biskopen.

31 kommentarer:

  1. De olika bibeltolkningarna genom åren har orsakat många mänskliga katastrofer. Det vad enskilda personer ss Gagnon Luther eller nån Räisänen påstår har ingen relevans eftersom hela idéen med religioner är att man ska tro på korkade mirakel som inte finns.
    Det här med att bränna människor är inte nåt nytt inom kristendomen. Även indianerna i sydamerika offrade människor för att solen skulle uppenbara sig nästa morgon. Olika religioner kommer och går och ännu idag bråkar vi om olika tolkningar av texter författade på bronsåldern av ett ökenfolk. Är det inte dags att nyktra till och ty oss till det vi VET idag och sluta tro på alla skräp religioner som bara förgiftar våra tankar?
    Det finns ingen gud, inget helvete eller paradis. Lev ditt liv nu enligt gyllen regeln..

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Ulrik, det är fritt för dej att tro att du landar i paradiset efter det här "eländiga" livet på jorden.

      Det är fritt för dej att tro på att alla människor är födda syndiga pga att en orm pratade med ett revben (Eva) och lurade Adam av att bita i äpplet.

      Det är fritt för dej att tro att en jude profet föddes av en jungfru som befruktades med varmluft från en påstådd molngubbe (som ingen har sett eller hört)

      Det är fritt för dej att tro på att nån har uppstått från det döda.

      Det är fritt att tro på tomtar och troll.

      Men det gör inte fantasierna till sanningar i alla fall.

      Eflop

      Radera
    2. Håller med Eflop

      Religion är inget annat än ett maktverktyg för att kontrollera folket.

      Tyvärr, är folk rätt så naiva och lättlurade och låter sig gärna styras av maktgalna ledare och "gudar".

      Radera
    3. Anonym 12:09. Helt sant. Men den kristna tron är i den meningen ingen religion. Tyvärr har den många gånger använts som du beskriver religionerna, men det korrumperar förstås inte vad den kristna tron i grunden är.

      Radera
    4. Eflop. Det står dig, som sagt, fritt att leva i din egen bubbla, men vänligen försök inte dra in någon annan i den!

      Gagnons böcker är vetenskap, inte påståenden/åsikter. Försök åtminstone hålla ordning på termerna här.

      "Är det inte dags att nyktra till och ty oss till det vi VET idag"

      Ja, om du bara skulle våga göra det skulle mycket vara vunnet! http://kristiannyman.blogspot.com/2019/10/svar-till-t-enbuske-del-1.html

      Radera
    5. Kristian. Så, den kristna tron är ingen religion. Vad bygger du den åsikten på?

      Radera
    6. Anonym 11:31. Det finns förstås många olika religionsdefinitioner. Men den jag närmast håller mig till säger att religionen talar om vad människan ska göra för att behaga gud/gudarna. Denna definition träffar alla andra religioner utom kristendomen. Den anonyme ger ovan en också en definition som träffar alla andra religioner än kristendomen. "Religion är inget annat än ett maktverktyg för att kontrollera folket."

      Den kristna tron handlar tvärt om om frihet, inte om bundenhet och kontroll.

      Radera
    7. Kristian. Frihet till abort? Frihet att vara hbt? Frihet för kvinnor? Frihet för...

      Nej, det verkar inte så när man läser den här bloggen...

      Radera
    8. Anonym 12:53. Jag kan inte ansvara för vad du läser in i det jag skriver, bara för det jag skriver.

      Radera
    9. Ansvaret för att läsaren ska förstå ligger nog helt hos författaren!

      Dessutom var det enkla frågor som jag ställde, men du valde att byta fokus igen.

      Radera
    10. Anonym 18:04. Nej och nej. Om en läsare avsiktligt väljer att läsa in något annat än det som är skrivet kan inte den som har skrivit texten hållas ansvarig. Det kan väl inte vara så svårt att förstå? Och när har jag (igen) bytt fokus?

      Radera
  2. Orkar vi veta när du säger 'allt Gud Ord' att I debatten talas numera väldigt litet om det normala äktenskapsreglementet och om den lösa själavård som Friar en äktenskapsbrytare som bedrar en nykristen som har synderna förlåtna ovh som p g a det vad den slags broderskapstron eller otron förbittras att strida mot allt kristet(ex 1.) Tar vi upp kampen mot att låta vårt inre sövas av att vi är svaga eller tar vi ansvar i grundlig ånger och ber att sådant som förekommer i gärning kommer under Guds världsomfattande tuktan och Rätt Sanning och om möjligt nåd. Nu i fasta som är olika perioder för olika människor må vi gå till grunden be Gud gå till Rätta för att frälsning Rätt ovh nåd skall komma till I Allvar ovh Sanning; bibelsanning

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får nu nöja oss med att säll är den människa till vilken Herrens Jesu frälsning ovh tröst kommer så djupt I hjärtat att den orkar se bortom tiden ovh de som avslöjas likt konung David vara levande I äktenskapsbrott ovh mord samat annat ont skulle använda sin ånger till att predika mot SIG själva ovh allt ont enligt Bibeln om möjligt avslöjande det som döljs även I de bästa församlingar ovh de kanske skulle vara möjligt vie Rätt ånger ovh tro; bättringen. Men vi bör alla få fruktan ry Mårten talar vackert ovh stöder ändå grymheter ovh otukt,girighet,undertryckande av Sanningen för vänskaps skall ovh för att ja gott anseende. Det följer nog olycka på äktenskaps ovh otuktssynder fast Endel man få nåd.

      Radera
    2. Många. Inte MÅRTEN.dålig teknik

      Radera
  3. Kristian får ju ha vilken åsikt han vill. Han representerar inte kyrkan och det gör inte den där "drakkvinnan" heller. Deras åsikter är därför värdelösa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är du Dracula som ljuger mot Päivi Räsänen?

      Radera
    2. @anonym 10.15
      Visst får Kristian ha vilken åsikt han vill, om han representerar kyrkan vet jag inte. Alla åsikter är åsikter och vad som gör dem värdelösa gör då alla åsikter värdelösa. Faktum är att Kristians åsikt är ganska lik den kristna kyrkans åsikt. Den kristna kyrkan följer kyrkans Herre och stora delar av den lilla avfallna gren som du menar att är kyrka följer nåt annat .

      Radera
    3. Kristians åsikt är inte lik kyrkans åsikt, det säger andra, och det säger han själv. Han anser ju inte att kyrkans lära är tillräckligt riktig. Faktum är att ingen i kyrkan behandlar sina medmänniskor som Kristian gör. Det kan ingen bestrida.

      Radera
    4. @anonym 20.09
      Vi talar troligen om olika kyrkor.
      Jag (18.35) talar om den kristna kyrkan och du om den lutherska kyrkan i Finland . Visst går de en del in i varandra men det som hörs utåt har lite om ens nåt med kristen tro att göra. Sen visar ditt faktum att du knappast är insatt i kyrkans och kyrkornas lära. Det som du tycker att ingen kan bestrida bestrider jag och kan t.o.m ge dig otaliga skrifter från olika kyrkor som visar att du har fel.
      / Odd

      Radera
    5. Anonym 20:09. Intressant. Du blandar ihop åsikt och lära. Vår kyrkas lära så som den är uttryckt i de lutherska bekännelseskrifterna skriver jag under till 100%. Gör du det? Om inte kanske du borde överväga att göra något åt saken. Sedan är de åsikter som finns både bland biskoparna och i kyrkomötet något helt annat, tyvärr. De kan jag inte ställa mig bakom så länge de inte korrelerar med Skriften och bekännelsen. Men du ska som sagt inte blanda ihop dessa två saker.

      Sedan: Vad vet du om hur jag behandlar mina medmänniskor? Jag antar att du inte har sett det irl. Här på bloggen igen diskuterar vi fenomen, inte enskilda människor.

      Radera
    6. En sekt kännetecknas av att medlemmarna måste vara av samma åsikt för att få vara med, inte av att man söker efter den absoluta sanningen.

      Vilken är sannolikheten att just en pytteliten grupp skulle ha den absoluta sanningen, och att alla andra frikyrkor skulle ha fel? För en normalt funtad vore det givetvis mest intressant och till och med kritiskt att ta reda på vad som egentligen stämmer.

      Men inte i en sekt, där stänger man ut andra, fördömer, klassar ner, omintetgör precis alla, från underhuggare till påvar. Ser till att man är hårt knuten till den lilla gruppen vars ledare har ett beroende av att vara ledare.

      Så länge man tror att ens egen kunskap om kyrkans lära är överlägsen riktiga prästers och biskopars, och att den bara stämmer överens med en som hellre funderar ut bloggtexter om homosex än bibeln, så kunde man nog idka lite självkritik...

      Radera
    7. Anonym 09:50. Ja, då har du alltså slagit fast att jag inte är någon sekterist. :)

      Sedan kanske det kunde vara skäl för dig att läsa på lite kyrkohistoria innan du kommenterar vidare. Den lutherska läran är ingen "pytteliten grupp", utan det handlar om en hel kyrkofamilj världen över som har förbundit sig till den lutherska bekännelsen med de fyra sola i centrum. Att sedan många medlemmar av dessa kyrkor, präster och biskopar inberäknade, inte håller sig till denna bekännelse är tragiskt. Men det förändrar inte bekännelsen och inte heller det faktum att vår kyrka, om vi går ner på den nivån, har som sin främsta punkt i kyrkoordningen att all lära ska bedömas utifrån Bibeln. Igen: Att präster och biskopar som har lovat detta inte håller sitt löfte är oerhört tragiskt och något de säkerligen kommer att få svara för.

      Radera
    8. Ursäkta K att jag nämner Enskilda. Kan behövas vid ev brottsutredning. Vanliga bloggläsare får inte stoff av det. Det är en försäkring så att brott kan beivras ovh utredas

      Radera
  4. Ide till doktorsavhandling. ' hur otuktiga förbindelser mellan myndighets ovh privatpersoner leder till mord som ingen vrt om. Alternativt mordförsök.'

    SvaraRadera
  5. Vårdpdrsonal anser SIG vara myndighet. Efterspel på kuppis. Ovanligt trött imorse. Samma utdelare ikväll. Jag tackade för gårkväll ovh sa att syster k säkert tackar med F..tan

    SvaraRadera
  6. Släkt,polis,vårdpdrsonal ovh småbrottslingar med österbottenanknytning ovh våldtäktsintresse har gjort det som de inte kommer att lyckas med. Många av den med på satanistiska porrbilder. Tom läkaren. Knubbi F enligt utsago 71. Setts med bror å.och mw

    SvaraRadera
  7. lika bra å ta "en stilla Pripps" i trygg förvissning om att vår Herre hämtar oss hem när "dag är liden", det är ändå Han som skall strida för oss och inte vi för Honom !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hän strider bra.. Som skriftställare sa ja va ja sa.. kompisar här har 0procentigt bärs

      Radera
  8. Samma vårdare om vilken jag I jakobstad sa när jag hörde vem han fnaskade med: vad är det för vårdare? Hän sa vid möte med Öppna vården här: det är vissa säger vi inte vill att u skall uttala. Då hadd ja bara Beretta om vad som hänt mig. Kanske det är liite åsiktgörföljelje I skörlevnadsland. Får man inte säga något alla så säger jag Amen på biibelns ord ovh Ande för allt ovh alla.

    SvaraRadera