måndag 16 mars 2020

Om bön

Signaturen "Eflop" hånar och idiotförklarar i ett par kommentarer under den senaste texten kristna för att de/vi ber om beskydd från Coronapandemin. Jag har som många gånger sagt en policy här på bloggen att jag inte censurerar ens de mest idiotiska kommentarer - i stället får de stå kvar som dokument över det hat och de illvilliga tolkningar en del anonyma kritiker ger uttryck för. Men samtidigt förbehåller jag mig givetvis rätten att bemöta dessa kommentarer. Eller att helt enkelt bara strunta i dem om jag finner det mest ändamålsenligt.

Eflop skrev bl.a. följande: "Trump har ju utlyst en allmän bönedag för kampen mot viruset idag i USA. Dom har ju sitt på det när deras gud utrotat COVID-19 i hela USA imorgon, eller hur? Nu får vi se hur effektivt bönen funkar ;)"

Nu är det givetvis så att Eflops, och andras, fullständigt galna förståelse av den kristna tron, och i detta fall av bönen, inte definierar oss som kristna eller, i detta fall, bönen. Eflop, och andra, får förstås ha sina egna märkliga funderingar. Men jag vill ändå klargöra att Gud och bönens gåva INTE, som Eflop tror, är någon automat som vi sätter in en bön i för att sedan få svar följande dag. Nej. Bönen är, som den kristna fromheten alltid har förstått, "hjärtats samtal med Gud". I detta samtal kan, och får, vi förstås frambära alla våra önskningar inför vår älskande Far. Han har dessutom lovat att alltid svara på våra böner. Men min erfarenhet, liksom många andras, är att svaret ofta är det som Paulus fick på sina böner: "Min nåd är nog för dig, ty kraften fullkomnas i svaghet." (2Kor. 12:9)

Eller sagt med andra ord: Ofta handlar bönen - alltså samtalet med Gud och hans svar på våra böner - inte om vad han kommer att göra utan om varför jag inte kan få det jag vill. I bön och bibelläsning formar Gud oss människor och vår vilja. Svaret på våra böner är inte sällan inte det vi bett om utan svaret är att vi skolas i ödmjukhet och tacksamhet. Och detta alltid med evigheten för våra ögon. Så i klartext: Svaret på bönerna om att förskonas från Coronaviruset kan givetvis bli att vi förskonas från viruset, men det kan lika gärna bli att vi får sinnesro och frid inför de prövningar som ligger framför oss. Och alltid att vi får en förnyad visshet och glädje i hoppet om att vi en dag kommer att få vara tillsammans med Herren i en tillvaro där alla sjukdomar och all död för evigt är borta.

Herren Gud är ingen automat som vi stoppar in en bön i och som vi sedan får det svar vi vill ha av. Eflop kan förstås fortsätta att håna och tillvita oss saker vi inte tror, men hans hånfulla kommentarer förändrar givetvis inte verkligheten det minsta. I stället för att fortsätta med sitt hånande kunde han försöka smaka på orden jag citerade ovan: "Min nåd är nog för dig, ty kraften fullkomnas i svaghet."

Människan behöver en hel livstid för att lära sig förstå vad de orden innebär, och när vi trodde att vi förstått öppnas ständigt nya djup i dem. Bönen är en härlig gåva från Gud till oss människor!  

20 kommentarer:

  1. Kristian, det är du som påstår att jag hånar och idiotförklarar böner, tänk på det en stund..

    Jag ifrågasatte effekten av böner (det hände inget i USA och Israel så bönerna funkade som de brukar även igår)

    Egentligen har vi nåt gemensamt här Kristian när du påstår att jag hånar.

    Om du tycker jag hånar bönerna och du hånar sexuella minoriteter så gör vi det båda med hänvisning till en bok skriven av ökenfolk på bronsåldern. En bok full av felaktigheter, lögner och motsättningar och en ondskefull gud.

    Är det inte dags att skippa de här tokiga religiösa historierna och börja leva det här livet, det enda liv vi får?

    Eflop


    SvaraRadera
    Svar
    1. @Eflop, du lyckas då alltid få allting fel ! När har Kristian hånat sexuella minoriteter ? "en ondskefull gud" , hur många tusen gånger har inte Kristian vid dethär laget förklarat motsatsen ? PS. Detta liv är inte det enda vi får/har, hemma hos Gud i vårt rätta hem väntar oss ett helt annat liv och vi ser med tillförsikt fram emot detta ! Det finns en sångstrof som lyder enligt följande " Och till sina löften Han eden har lagt, att nåden för alla är fri !" Upplever just nu att ännu ett av Hans löften går i uppfyllelse ! "När ni blir anklagade, rädens icke ty Han skola lägga sina ord i er mun" !

      Radera
  2. Bästa Anonym 16 mars 2020 22:34. Är det inte konstigt att jag och några andra alltid lyckas få allting fel fast det är vi som har riktig fakta?

    Hur vet du att inte detta liv är det enda? bara för att nån har sagt det åt dej eller för att det står nåt sånt i en gammal bok som blev till när människor trodde på vandrande vålnader, häxor och troll och talande ormar? Kom igen nu :)

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktig fakta hittar du här, https://www.biblegateway.com/quicksearch/?quicksearch=d%C3%A5ren&qs_version=SFB15

      Radera
    2. https://www.biblegateway.com/quicksearch/?quicksearch=+b%C3%B6jas&qs_version=SFB15

      Radera
    3. En bön för oss alla ! https://www.biblegateway.com/passage/?search=Psaltaren+51&version=SFB15 Direktlinjen till Gud, Psaltaren 50:15 " ropa till mig på nödens dag.
      Jag ska rädda dig,
      och du ska ära mig." !

      Radera
    4. Eflop, du kanske inte är döpt i den treenige Gudens namn ?
      I dopet skänks oss tro, tron på En Helig Gud, syndernas förlåtelse och ett evigt liv !

      Radera
    5. Till att behålla i liv bekännelse av Jesu Namn ett heligt liv i kraft av Syndernas förlåtelse och att dra ner på utövandet av grova synder som både gamla testamentet och nya testamentet förbjuder. Om man syndar fritt i lösaktig ond och grov synd utan att akta sig enligt Bibelupplyst samvete och förstånd bör man be om personlig väckelse ånger och tro och sakta ner på dårskapen häxeriet och satanismen morden i smyg lögnerna för egen eller falska bröders egennytta och besmittande av gemenskaper och mycket gärna ja nästan alltid be om förlåtelse där och hos deem mot vilka man felat. Vid grova brott kanman först gå till polisen. Om man vill frälsning får man i fängelset predikan och själavård. Andliga grova häxeri och med förgiftningsförsvagning stödda mord och mordförsök kan leda till omedelbar död hos dem som gör det. Sociala och gemenskapssynderier i orätt syfte drar skam över namnet kristen gemenskap. Att rätt förmana kräver mod och nåd av gud och man hatas. Lätt är att skriva eller hur? Nog om man var lydig far och mor och studerade och läste även om det brottsliga att supa sig full på permission nästan ledede till döden. Ryktet var dock räddat trots en kort sejour med diagnosen icke demonisk kort psykos. Så var jag sedan snäll mot poliser och de mot mig?😁🙄

      Radera
  3. Anonym 17 mars 2020 21:01 När jag döptes hade jag inget val. Jag som alla andra barn föds till antiteister enda till nån berättar historier om den gud som råkar vara aktuell på den plats jag växer upp. Föds jag i Indien blir jag hindu, föds jag i Iran blir jag muslim och föds jag i Larsmo blir jag lestadian. Du ser mönstret eller hur?

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bästa Eflop !
      Däri har du rätt att när du döptes hade du inget val ! Gud själv handlade ( genom dina föräldrar ) så att Han själv kallade dig att bli ett Guds barn ! (Förutsatt att du döptes i Faderns och Sonens och den Helige Andes namn ! ) Barn föds till antiteister om det är så du vill kalla det, Bibeln kallar det för "det som är fött av kött är kött" ! Kan till en del hålla med om mönstret då det gäller majoriteten av befolkningen men nu råkar det ju faktiskt vara så att det även i Indien, Iran och även i lilla Larsmo föds barn som döps i "Faderns, Sonens och Den Helige Andes namn !

      Radera
    2. Nog räcker det att vara döpt i Jesu Namn om man vid läran säger att att Han är Herranom, Fadern Sonen och den helige Ande Gud treenig Allsmäktig avskild dvs helig men ändå genom hela skapelsen till hela skapelsen och för hela skapelsen som i kraften av Jesu försoningsdöd och uppståndelse gett oss jämte gamla testamentet och nya testamentet och otaliga andra vittnesbörd böcker och böner och så många frälsta att ingen kan räkna dem. Just nu är det så fredligt och gott som då papp var medelålders så bered er på att Guds vilja borde ha följts,bör följas, ty det är en bra täckmantel att pröva för kommande fasor genom att folk sitter hemma inför ett svagt verkande virus. Hurdana nyheter får ni. Man har prövat att se om jag minns gamla nyheter när de sänds som nya. Är det ngt någon vill undanhålla mig? Vad har hänt?? Vad har den och den gjort? Sport av U T N

      Radera
  4. För alla och envar, Romarbrevet 5 ! Gäller för Eflop, Mimmi och övriga tvivlare !!!

    SvaraRadera
  5. Efter Trumps internationella bönedag senaste söndag har COVID-19 fallen i USA ökat exceptionellt. Antingen funkar inte bön eller så är den ondskefulla guden full av vrede när hen sprider död och fasa i hela världen, även i de religiösa hycklarnas USA.

    https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_pandemic_in_the_United_States

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Eller så är detta en dom över världens avfall från den levande Guden. Har du tänkt på den möjligheten? Jag säger inte att det är så, men vi behöver åtminstone våga vara öppna för den möjligheten. Ingen kan ju hävda att det skulle vara en felaktig dom om så skulle vara fallet ...

      Radera
  6. Kristian, du menar de kristna guden är så ond att han hämnas på alla människor urskillningslöst oberoende om dom tror på kristna guden eller inte? Varför skulle den kristna guden bry sig om att skapa ett virus som dödar muslimer, hinduer och ateister om hen vill ämnas på otrogna kristna människor?

    Inte är det väl så att vilken gud du än ber till så får du samma resultat?

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Du vill inte försöka förstå. Jag begriper det. Det är ett fritt land, än så länge, så det står dig förstås fritt.

      Radera
    2. Kristian det var inget bra svar

      Radera
    3. Gud har full kontroll. Han hämnas med punktinsatser i fredstid på dem som orsakar att vilddjurslika urskillningslöst gör illa också då är liv och och död och ordnings absolut sett i hans makt. Gud är God. Människor som föraktat Hans nåd talar som eflop och andra som har en medveten eller omedveten dårskapsagenda. Lepo.

      Radera
    4. ANONYM 08:23. Det är ingen idé att försöka diskutera med någon som bara är ute efter att missförstå och som är fullständigt resistent mot alla former av argument som säger något annat än det han vill se. Det var inget bra svar? Nej, det var det förstås inte men ett bra svar skulle "Eflop" bara ha ignorerat.

      Radera

    5. ... fortsättning. Det bra svaret kommer nog, men det kommer inte här i kommentarfältet, och det kommer inte att vara riktat till "Eflop".

      Radera