lördag 14 mars 2020

Pk-pandemi, del 2

Igår meddelade Danmark att de stänger landets gränser på grund av Coronapandemin. Sveriges Statsepidemolog Anders Tegnell säger att det här är "en fullständigt meningslös åtgärd" eftersom det inte går att hålla viruset ute från något land. "Det kan fördröja utbrottet med några dagar eller på sin höjd med med en vecka".

Men var det inte det som var viktigt just nu? Att plana ut kurvan och fördröja smittspridningen? Jag kan hålla med om att det inte går att hålla bort viruset från något land helt och hållet, speciellt inte som viruset redan finns i landet, men det borde väl nämnde Tegnell veta? Alltså att viruset redan finns i Danmark och att orsaken till nedstängningen därför inte kan vara att försöka hålla viruset borta? Detta är samme Tegnell som för en vecka sedan dömde ut Umeå kommuns åtgärd att hålla de barn och lärare som på sportlovet varit i epidemiområden hemma i två dagar som en "onödig åtgärd".

Är det andra än jag som har börjat undra vad denne Tegnell har för avsikt med sitt agerande? Borde inte statsepidemologen arbeta för att förhindra smittspridningen och därmed "plana ut kurvan" och ge sjukvården en reell chans att klara av att sköta de som behöver vård? Jag sitter med förvåningens finger i häpnadens mun när jag läser denne mans uttalanden. Eller det skulle jag göra, om det inte skulle vara farligt ur smittspridningssynpunkt.

Men Tegnell har nog rätt att det är för sent att stänga gränserna om vi vill stoppa viruset. Den chansen hade vi i januari, men ingen var beredd att göra det då. Det skulle ju ha varit rasistiskt att peka ut Kina och stänga gränserna för dem. Så vi valde det här i stället och nu rasar en dödlig pandemi. Men det är ju fint att vi inte kan beskyllas för att ha varit rasistiska! (Även om det inte skulle ha varit fråga om rasism utan om vanligt sunt förnuft.)

Det är annars intressant att man inte får påpeka detta i kommentarfältet hos det statliga propagandainstitutet. Signaturen "svartepetter" hade skrivit en kommentar som sade det samma jag säger här - alltså att vi hade chansen att stänga ute viruset genom att stänga gränserna för människor från Kina i januari men att vi missade den chansen. Jag fyllde på med en kommentar som sade att "Det kunde vi givetvis inte göra eftersom det skulle ha kunnat anses vara rasistiskt". Några minuter senare var "svartepetters" kommentar borttagen och därmed fanns det ingen grund heller för att publicera min kommentar. Det finns helt tydligt vissa självklara saker man inte får säga. Som t.ex. att påpeka varför vi nu är i den situation vi är och att det långt är rädslan för att uppfattas som politiskt inkorrekta som har lett till den här situationen. Men nu går det som sagt nog att stänga gränserna eftersom det inte drabbar ett enskilt folk. Även om det alltså inte kommer att ha något annat än en fördröjande verkan.

För övrigt anser jag att vi omedelbart borde stänga gränserna till Sverige. (Det kan väl inte anses vara rasistiskt?) Med den coronapolitik som förs där, på inrådan av nämnde Tegnell, kommer Sverige att bli det värst drabbade landet på jorden inom bara några få veckor.

36 kommentarer:

  1. Vi människor har antingen vi-rus eller jag-rus. Snus?

    SvaraRadera
  2. Likt en invasion av fientliga rymdutlänningar, attackerar COVID-19 hela mänskligheten och kommer inte att förhandla med någon. Den bryr sig inte om din nationalitet, ideologi, politik eller religion. Denna fiende kräver en globalt internationellt samarbetsinsats för att bekämpas, styrd av vetenskapliga metoder och verktyg och inte av magiskt tänkande.

    Stolpskott som Trump och Kenneth Copeland tyr sig till böner. Ifall böner hjälpte skulle vi inte behöva nån sjukvård alls..

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Varför är du så väldigt kategorisk? Det ena måste väl inte utesluta det andra?

      Radera
    2. Som Kristian skriver så handlar det om att fördröja och plana ut kurvan.
      Jag tycker det är fel att säga, såsom media framför det, att Danmark stänger gränserna. Det Danmark gör är att man vill förhindra "nöjesgränsöverskridningar". Danskar som vill hem, arbetspendlare, varutransporter etc tillåts fortsättningsvis korsa gränsen. Det handlar om en åtgärd som tillsammans med andra åtgärder får smittspridningen att sakta in.
      Eflop tror att det handlar om en attack som kan bekämpas med vetenskapliga metoder. Det är ingen attack, det är ett virus som överförs mellan människor. I teorin skulle det vara möjligt att stoppa virusets framfart. Men i praktiken kan man bara bromsa, inte stoppa framfarten. Staten (eller någon annan) skall inte ha en sådan total kontroll över enskilda individers liv som det faktiskt skulle krävas för att kunna isolera smittade till 100%. Alternativet skulle vara att isolera varenda människa.
      Corona-viruset är inget dundervirus som tar livet av alla om inget görs. Men om man med rätt åtgärder (bl.a köpa tid) kan begränsa antalet döda så att istället för att 0,01 procent av befolkningen stryker med, så dör tiondelen så mycket, dvs 0,001 procent så kan man välja att genomföra dessa åtgärder.
      N.

      Radera
  3. Kristian, det är bara den ena som hjälper, eller hur?

    Det hjälper inte att be till Allan i Iran eller den kristna guden här i Finland. Det enda som hjälper är vetenskapliga metoder. Då får man tacka sin fantasivän om man vill. Det är alltid vetenskapen som hjälp dej och din religiösa kollega i Iran, inte fantasivännen..

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Vetenskapliga metoder kan missbrukas. Eller menar du att statsepidemilogen i Sverige, som ju i rimlighetens namn borde vara banerföraren på det området, beter sig på ett bra sätt? Tillämpad på det sättet stjälper nog vetenskapen mera än den hjälper.

      Sedan har du nog ett styvt jobb framför dig om du ska bevisa dina påståenden om bönen.

      Radera
  4. Kristian, bevisbördan för bönesvar faller helt på dej. Bevis för att vetenskapliga metoder fungerar ser vi hela tiden varje dag.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Jag ifrågasätter inte vetenskapliga metoder. Inte heller ifrågasätter jag bönen. Det är du som gör det.

      Radera
  5. Jag har inga problem med att ifrågasätta det som inte fungerar. Det är lätt att testa hur bönesvaren funkar. Du får samma svar på bön från Tor eller Allah.

    Två arbetande händer får mera gjort än en hel församling som ber och mumlar inlärda religiösa texter.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Nej, det får man nog inte. :) Sedan får nog en hel församling som ber och arbetar mera gjort än två händer som inte ber.

      Radera
  6. Kristian. Läs om och läs rätt. Du har satt till en detalj i din andra mening som Eflop inte hade med i sin kommentar.

    Hur vet du btw vad man får för svar av andra gudar, har du testat?

    L

    SvaraRadera
    Svar
    1. @L det vet du väl vad man kan få till svar av "andra gudar" , "Skulle Gud hava sagt" ? Förmedlar härmed en sista hälsning från en kommentator här på bloggen (låter vara osagt vem,men han är numera hemma hos vår Fader ! ) "Jag är i Herrens händer, vad än med mig sker" !

      Radera
    2. Sh 473, "jag är i Herrens händer" , må det gälla för dig liksom för mig och alla som "gått före oss" ! https://www.youtube.com/watch?v=d0CvhtrmmI0

      Radera
    3. Anonym 22:07. Så du menar att jag måste hålla mig till Eflops felaktiga beskrivning av verkligheten? Ser du, kristna ber inte "bara", vi arbetar också. Eller menar du att vi bör sluta med det eftersom Eflop tror att vi inte gör det?

      Radera
    4. Anonym 01:48. Det är ett gott citat i denna situation! Nyheten, om än väntad, tog mig faktiskt hårdare än jag väntat. Men som kristna har vi alltid återseendets glädje att se fram emot!

      Radera
    5. Kristian. Dethär skrev Eflop ”Två arbetande händer får mera gjort än en hel församling som ber och mumlar inlärda religiösa texter”. Det har du valt att tolka så att han anser att kristna inte arbetar. Du kanske ska läsa meningen en gång till och försöka att inte tolka den. Alltså bara läsa, inte tolka. Tycker du då fortfarande att Eflop har fel?

      L

      Radera
    6. Kristian slingrar sig igen, inget nytt iofs ;)

      Kristian sa "Sedan har du nog ett styvt jobb framför dig om du ska bevisa dina påståenden om bönen."

      Som sagt behöver inte jag bevisa att bönesvar från den kristna guden besvaras. Det är upp till religiösa människor att bevisa att just deras egen gud svarat på deras böner.

      Bön är lika effektivt som att prata med sej själv.

      Eflop

      Radera
    7. L. Eflop skrev det han skrev. Det behövs inget tolkande för att förstå det som jag förstod det. Eller menar du att Eflop verkligen menade att de kristna han beskrev nog ändå arbetade, men att de två händerna som inte bad ÄNDÅ fick mera gjort än den kristna församlingen? Det är ju rakt inte logiskt.

      Radera
    8. Eflop. Sant. Och jag, och alla andra kristna bedjare, har de bevisen. Men de duger givetvis inte för dig eftersom du har bestämt dig för att alla bönesvar bara råkade sig. Men ett litet råd: När den här coronaplågan är över: Ta redan på en äldre kristen och frågan honom/henne om bönesvar. Jag tror att du kunde bli överraskad. Men det vågar du kanske inte göra?

      Radera
  7. Propagandamininstern går visst på högvarv igen, hellre hitta på saker för det är så jobbigt att läsa och undersöka vad som egentligen gäller.

    Finns ju ingen som helst orsak att ens nämna ordet rasism, om man inte annars har det på sin agenda förstås. I själva verket var det en italiensk marathon-löpare som tog viruset till norra Italien och att stänga gränserna för vissa nationaliteter skulle fungera endast i det fallet att viruset kan läsa deras pass.
    https://www.thesun.co.uk/news/11139314/italys-coronavirus-patient-one-38-finally-taken-off-life-support-18-days-after-marathon-runner-was-struck-down/

    Porpagandamininstern tror sig igen vara kunskapsmässigt överlägsen en som är utbildad och har erfarenhet. Läser man hela meningar, som Kristian gärna kunde göra, och inte försöker förenkla allt till sin egen nivå, så är det mera logiskt:

    "Han berättar att man tidigare försökt genomföra liknande stängningar.

    – Historiskt har det visat sig vara en fullständigt meningslös åtgärd, säger han till Aftonbladet."

    "Historiskt sett" har lämnats bort, vilket är en rätt central fras i meningen. Vidare har ju du Kristian ingen som helst aning om vilka åtgärder som görs i olika länder eller hur de kommer att påverka samt vilka kommer att bli mest effektiva. Du vet nog ingenting om hur drabbat Sverige kommer att bli, men det verkar kännas bra att hitta på dramatiska domedagsprofetior igen.

    Gällande bönen: varför inte göra slag i saken och bevisa hur väl bönen fungerar? Då ni i er sekt blir smittade, låt hälften få läkarvård utan böner och andra hälften böner utan läkarvård. :D

    Men nej, jag hoppas innerligen att ingen är så stupdum (trots att många trotsar rekommendationen att ordna sammankomster) att hen ens vågar överväga...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anopnym 09:45. "Finns ju ingen som helst orsak att ens nämna ordet rasism"

      Men saken är ju den att många har tagit avstånd från gränsstängande just med den motiveringen. Det är inte jag som har hittat på detta.

      "I själva verket var det en italiensk marathon-löpare som tog viruset till norra Italien"

      Nej, det var det inte. Läs på! Maratonlöparen var "patient 1". "Patient 0" har ännu inte kunna tidentifieras, så ingen vet vem det var som tog viruset till Italien.

      " att stänga gränserna för vissa nationaliteter skulle fungera endast i det fallet att viruset kan läsa deras pass."

      Fel igen. Om viruset bara finns i ett land stoppar man viruset genom att isolera detta land.

      "Porpagandamininstern tror sig igen vara kunskapsmässigt överlägsen en som är utbildad och har erfarenhet."

      WHO säger något helt annat än denne "utbildade och erfarne" statsepidemolog idag. Hur kan du hävda att jag har fel som går på WHO:s linje? Vad har du för utbildning och erfarenhet som kan ge dig orsak att gå på en linje som går tvärt emot WHO?

      "Vidare har ju du Kristian ingen som helst aning om vilka åtgärder som görs i olika länder eller hur de kommer att påverka samt vilka kommer att bli mest effektiva. "

      Njae, det är inte så alldeles självklart. Det finns (igen WHO!) studier och erfarenheter som visar i en bestämd riktning.

      "Du vet nog ingenting om hur drabbat Sverige kommer att bli, men det verkar kännas bra att hitta på dramatiska domedagsprofetior igen."

      Nej, det vet jag inte. Men om WHO och kinesiska experter varnar för Sveriges sätt att hantera detta och talar om att Sverige hotar hela världen kanske det är något som man inte bara kan strunta i?

      "Gällande bönen: varför inte göra slag i saken och bevisa hur väl bönen fungerar? Då ni i er sekt blir smittade, låt hälften få läkarvård utan böner och andra hälften böner utan läkarvård."

      Varför det? Jag tror inte att det finns någon kristen i Finland som ställer bönen mot läkarvetenskapen. Eflop gör det, men det är hans ståndpunkt. Inte vår, och alldeles säkert inte min.

      Radera
    2. För att andra tar upp rasistkortet så måste du göra det. Ok.

      Mattia är patient 1 eftersom det inte finns någon patient före honom, utom hans vän som inte är sjuk och hade kommit hem från Kina. Bra att läsa på, Kristian.

      Om viruset skulle finnas i enbart ett land, men då fallet inte är det.

      Länka gärna till stället där WHO säger att det historiskt sett har fungerat med att isolera. Vad har du Kristian för utbildning och erfarenhet som kan ge dig orsak att gå emot statsepidemologen?

      Bönen hjälper inte ett dyft, lyckligtvis har ni på något vis internaliserat det och vågar inte pröva. Gott så.

      Annat är det med väckelserörelserna i USA som plockat upp silvervattnet som botemedel..
      https://www.npr.org/2020/03/11/814550474/missouri-sues-televangelist-jim-bakker-for-selling-fake-coronavirus-cure?t=1584269713797

      Radera
    3. Anonym 12:56. Du är oerhört skicklig, måste jag säga. Du lyckas ha fel i precis allt du skriver! (Förutom då eventuellt det sista som jag inte bryr mig om att kolla upp ens.)

      https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/jdAmB9/sokandet-efter-italiens-patient-0-fortsatter

      I övrigt ids jag inte bemöda mig om att bemöta det du säger - det faller allt på sin eget grepp.

      Radera
  8. Som sagt tidigare, virus bryr sej inte om landsgränser. Fast Kina hade stängt sina gränser genast dom upptäckte viruset så fanns det redan i omlopp, även utanför Kina.

    Via länken nedan kan ni se olika simuleringar hur virus beter sig i olika sammanhang.

    https://www.washingtonpost.com/graphics/2020/world/corona-simulator/


    Trump har ju utlyst en allmän bönedag för kampen mot viruset idag i USA. Dom har ju sitt på det när deras gud utrotat COVID-19 i hela USA imorgon, eller hur?

    Nu får vi se hur effektivt bönen funkar ;)

    https://thehill.com/homenews/administration/487623-trump-calls-for-national-day-of-prayer-to-monitor-online-service

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många virus är följderna av vad stater och människor gjort mot enskilda relativt oskyldiga......

      Radera
    2. Eflop. "Som sagt tidigare, virus bryr sej inte om landsgränser. Fast Kina hade stängt sina gränser genast dom upptäckte viruset så fanns det redan i omlopp, även utanför Kina."

      Hur vet du det? Och visst, virus bryr sig inte i gränser, men människor gör det. Virus förflyttar sig inte utan en värd, och om värdarna inte rör på sig så gör inte viruset det heller. Detta är fullständigt elementärt. Men tydligen ändå svårt för vissa.

      Radera
    3. Kristian, kolla virussimulatorn en gång till så kanske du förstår, om du inte förstår så är det inte mitt fel.

      Nåt som du dock förstår är bönesvar så imoron får vi uppleva ett guds mirakel när Coronaviruset är utrotat i hela USA halleluja ;)

      Eflop

      Radera
    4. Det är sant eflop. Mitt i livet har vi döden i oss och mask som bränner i evighet om vi kastas i helvete. God natt. Broder spratt.

      Radera
  9. Att göra synd och styggelse lovlig utan att uppmana folk att slita synda är att göra folk och länder till presumtiva Sodoms och Gomorras. Omän domen den eviga dröjer så står det i Skriften att en dag skall folkens städer störta samman. Då gäller det att ha förlåtelse av Gud om man lämnar i spillrorna och dör. Eller är det då ssom Gud redan upptagit de sina och låter elden komma som Han sagt. Han lämnade ju sodom och gomorra som varnande exempel för oss kommande släkten. Också många andra kulturer har smakat detsamma. T o m en hedervärd kyrka i helsingfors fick bombträff i andra världskriget.

    SvaraRadera
  10. Att sluta synda skall det stå i andra raden

    SvaraRadera
  11. Jag medger att Gud kan tukta riktigt ordentligt utan att tvista med folkväldesländerna om vad som är Rätten. Jag tar till Guds Ord och fråntar satan och antikristerna rätten att bedra människorna mdd lösaktighetslagar.Amen i Jesu Kristi Namn. Putin har fattat galoppen. Han utrotar barnaskändare och djävulsdyrkarenästen och satanister av bannareart är lika svaga och löjliga som i finland. Men han må få nåd till personlig nåd och förlåtelse enligt Anden och Ordet som är i konformitet med skriften d v s den heliga skrift; på så sätt tackade man till först Gud för samhällsbevarande i FINLAND men man har tystat det kristna vittnesbördet i veteranerna som får tala offentligt. Det är inte pop med återhållsamhet från all slags syndaliv och otrosstyggelse och som stockholmsprofetian säger så stjäl man hejdlöst av varandra och staten och sinsemellan. Jag har fattat att tjuvarna tror att de gör rätt tills kroppsstraffen förr eller senare kommer genom livets händelser.. Satan och den gamle ormen vet att lära folk blåneka vad de än sagt gjort eller ljugit jämte övriga synder. Gud låt alla Rätt ångerfyllda få tid om Du vill.Amen på Din viöja Jesus du som också kan tukta grundligt genom dina ordningar.

    SvaraRadera
  12. Viöja betyde vilja. Underligt att man tror att mina andliga texter kan vara ett problem för finanserna: de som blir kristnade på nytt slutar ju med synd och brott och ondska och då mår samhället ocvh finanserna bra. Eller hur? Eller är vi mitt i mångfaldig och enfaldig härva av laglöshet där riksdagen och regeringen arbetar övertid dag och natt och t o m på söndag och ändå gnäller de flesta. Jagrus eller virus? En väninna på sjukhuset sa att medicin inte är onykterhet. De borde den flitige desertören på amfetamin i övervåningen vet. Han verkar tycka om eletronik. Jag svettas redan; av smygskratt. Att de orkar. U T N

    SvaraRadera
  13. Det är inte bara korkade kristna i USA som ber bort Coronan ikväll, även i Israel ber dom till fantasivännen :)

    http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/276027

    Så då ser vi 2 mirakel imorgon. Coronaviruset är utrotat både i Israel och USA när gudarna svarar på bönerna..

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har tre turer bett i anda och sanning till Nådens Gud och flunsan och infektionen har då gått bort. Jag var gammal förrän jag bad. Jag tror att flunsan på avdP 3 Kuppis var ett coronatest på grupp. Viruset uppstod då natsistaterna sprängde hjärtan elektroniskt genom tak eller vägg. Kanske nybörjare inom hjärtkirurgi ville ha de vekare som provmaterial om de hann ringa ambulans. När frun sköt sönder min lungtopp mdd ett av öolisen beslagtaget vapen efter atg de sex veckor genom frimurardrängen i undervåningen avfettat min rygg och jag som hade i bön hindrat dem att stråla henne så svarade 112 inte med hjälp. Hon fortsatte tre dagar att vaka mig och sedan gick vi till tyks. Hon trrodde väl att jag i sånt stresstillstånd skulle likna bror Valter som hade supit vilt i åbo då jag var präst på houtskär.

      Radera
    2. Och i början på nittiotalet. Kanske 1992. Var valter igen nära denna min adress då. Då bodde jag i laasmo. Pressade en annan bror med enträgna uppmaningar till att gå enligt bättringsvägen. Jag förlät honom nog den saken muntligt att han fixade in mig på sinnessjukhus. Att man fick lite medicinstryk där också var oväntat då jag i min oskuldsfulla diskussion med en tant i sjukhusparken igenkände eller hon trodde sig bli igenkänd av mitt prat och hon hade vårdanknytning och gav ngn på avdelningen order. Jag mötte henne här i åbo våren 2019. Denna gång hade hon tydligen fått fängelse eller annat gödningstraff efter att troligen gett blodtrycksmedicin i smyg åt mig som åt 900mg lito,200 mg ketipinor och 24 mg ketipinor per dygn. Sådant torde vara livsfarligt.???

      Radera