måndag 30 mars 2020

Kenny Rogers 1938-2020

Jag hade helt missat att en av de stora countrymusik-legendarerna flyttade över från tiden till evigheten för knappa två veckor sedan. Kenny Rogers var mest känd som "The Gambler", och det var också genom den sången, och filmen med samma namn, som jag fick upp ögonen för honom för kanske knappa fyrtio år sedan. Sedan dess har sången varit ständigt återkommande på min "spellista" när jag har satt mig ner med gitarren. Jag vet egentligen inte varför - den är INTE någon andlig sång, men den har en tilltalande melodi och en intressant story. Som en bra countrylåt ska ha. Dessutom är den ganska lätt att lära sig spela.

Den sång jag kanske ändå gillar bäst av de sånger Rogers sjöng var en duett med Dolly Parton, nämligen julsången "Once upon a Christmas". Den har, förutom en bra melodi, även ett mycket bra budskap.

Nu har alltså också Kenny Rogers gått ur tiden. Det är inte många kvar av de stora countryartisterna från förra århundradet. Men sångerna finns ju kvar!

4 kommentarer:

  1. Lyssnade till de båda sångerna och fastnade för en sak i "The Gambler", "And the best that you can hope for is to die in your sleep"... Yes ! Det vore det bästa som kan hända att Jesus hämtar oss hem i sömnen utan att vi i vaket tillstånd skulle anfäktas av den onde i alla slags anfäktelser !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 20:49. Sant, om vi skulle få välja. På tal om döden så lyssnade jag för en tid sedan på när Hans Weichbrot berättade om hur hans far dog. Han konstaterade att han inte "gick bort" utan att han "gick hem". Det var ett bra sätt att säga det på!

      Radera
  2. En annan profil som torde ha gått hädan, https://www.youtube.com/watch?v=f38gW5Jm-Hs&list=RDATrt1qUNUZI&index=2 Kan inte annat än instämma i en del av sångens ord även om jag misstänker att många inte tar allt på allvar... :/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 01:39. Mig veterligen lever nog Kristofferson ännu. Men ja, sången är fantastisk! På Youtube kan man också hitta storyn bakom den, och den är minst lika fantastisk. Han berättar där om hur Gud kallade honom. Med kanske lite andra ord än vi skulle använda, men hur som helst är det starkt!

      Radera