torsdag 19 mars 2020

Kinesiska Covid-19 Wuhan-viruset?

Donald Trump har igen hamnat i blåsväder. Delvis för att han inte kan låta bli att twittra (ogenomtänkta saker) och dels för att media gärna ser till att han framstår som en idiot. (Och, det måste man ju medge, han gör många gånger mycket för att underlätta detta för dem.) Nu handlar det om vad pandemi-viruset ska heta. Trump har i flera tweets följt den gamla traditionen att kalla viruset efter dess ursprungsland/område. (Eller efter det område där det blev känt.) Influensapandemin år 1918 kallades "Spanska sjukan" (men borde egentligen ha hetat "Kentucky-sjukan"), 1957 hette den "asiaten" och 1968 var det "Hongkong-influensan". Att nu kalla den pågående pandemin för "Kinaviruset", som Trump har gjort, är således både följdriktigt och korrekt.

Men det är givetvis inte politiskt korrekt. Att kalla det för "Wuhan-viruset" är tydligen inte heller det, så därför används i media namnmonstret "Covid-19". Eller rätt och slätt "Corona-viruset".

Jag ser förstås problemet med att använda benämningen "Kina-viruset", men ändå har jag svårt att förlika mig med att det skulle vara fel att göra det. Alla, eller åtminstone de flesta, vet ju ändå att det är från Kina det ursprungligen kom. Idag finns det dessutom, när vi talar risk att smittas, orsak att vara mycket mera rädd för en italiensktalande (eller, om några dagar, en svensktalande) människa än för en människa som ser kinesisk ut. Dessutom tycker jag inte om att det politiskt korrekta (i onödan) ska förändra godtagen praxis.

Jag använder vanligen ordet "Corona" när jag talar om viruset. Men jag varvar det med "Kina-viruset", och jag ser ingen orsak att sluta med det. Speciellt som det inte finns några som helst rasistiska orsaker till att jag använder den benämningen. Det handlar uteslutande om ursprung och gammal och vedertagen praxis.

10 kommentarer:

  1. Man får väl kalla viruset vad man vill, men jag förstår inte varför någon som vet virusets namn ändå vill kalla det för "Kinaviruset". Den enda jag vet som har använt den benämningen, trots att denna garanterat vet namnet på viruset, är Donald Trump (samt nu tydligen också Kristian Nyman).
    Bara för att man förr kallat pandemier utifrån land gör inte Trumps agerande mer korrekt. Det är ju löjligt att jämföra med spanska sjukan som bröt ut 1918. Då hade man ingen aning om vad för virus som låg bakom. Det var okänt ända fram till 2005. Fortfarande smittas och t.o.m dör människor av det viruset, men nuförtiden använder man inte gamla namnet längre.
    N.

    SvaraRadera
    Svar
    1. N. Man använder nog det gamla namnet när man talar om sjukdomen. Kanske inte i första hand när man talar om viruset (H1N1). Men du har nog en poäng här. När man talar om sjukdomen kan man hänvisa till Kina, men för virusets del är det nog, som du säger, säkert mera korrekt att använda namnet på viruset. Så där ska jag korrigera mig själv.

      Radera
  2. Vad ska man kalla viruset när allt kommer omkring? Covid-19 är benämningen på infektionen i fråga, jämförbart med Spanska sjukan, asiaten eller hongkonginfluensan. Själva viruset heter någonting annat, nämligen SARS-Corona-Virus-2. Kanske bättre att använda kortfilmen coronavirus i alla fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Esa. Sant. Det var något jag inte hade koll på. Men Covid-19 står förstås för Corona Virus Disease 2019. Man lär sig alltid något nytt!

      Radera
  3. Är ni säker på att inget annat land eller laboratoriegrupp forslat viruset till kina. Redan 1995 såg jag i en syn hur i laasmo i våningen ovanför mig fanns ritningar till 'coronavirus'. Usaintresse och medicinering med psykmedicin vanlig i i trakten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samt samma medicintortyr och eltortyr förekommer allmänt i världen. Extra gifter genom inbrott med olika syften är vanligt ??????

      Radera
  4. Har du tänkt på att det går att ha en alldeles egen blogg?

    SvaraRadera
    Svar
    1. ? Om det är "Unknown" du syftar på så är du "ute och seglar"..., När har Ulrik haft fel då det gäller andliga frågor ? Vi är många här som lider än av det ena, än av det andra... Att inte Kristus skulle återupprätta det som var förlorat finns inte på våran karta !

      Radera
    2. Jag har inte sagt att Ulrik har fel, så jag seglar inte. Däremot tycker jag mej skönja en viss dragning till offtopic-inlägg. Eftersom Ulrik tycks vara en person med förkärlek för monologer skulle kanske en egen blogg vara en bra kanal för honom.

      Radera
    3. Har bekänt offtopictendensen åt Kristian då han inte verkade märka det. Men ibland måste man ta till de kanaler som finns.

      Radera