tisdag 1 september 2020

Viktigt medborgarinitiativ

 Det är sällan jag sätter mitt namn under något medborgarinitiativ. Dels för att det är sällsynt att det kommer något sådant initiativ som inte skulle föra samhället i helt fel riktning, dels för att jag menar att detta är en onödig påverkningskanal. Finland är en representativ demokrati, och då faller detta helt enkelt utanför bilden. De enda frågor som har avgjorts på basen av medborgarinitiativ har dessutom varit fullständigt galna - vilket ytterligare visar på denna påverkningskanals bedräglighet. 

Nåväl. Nu finns denna möjlighet, och när det någon gång kommer ett riktigt bra initiativ finns det förstås orsak att stöda det. Igår lanserades medborgarinitiativet för stamvårdande jakt av varg som bl.a. går ut på att det ska bli mycket lättare att ta bort vargar som beter sig hotfullt och som stör landsbygdsnäringarna. Detta är något som jag stöder fullt ut, och det är glädjande att initiativet redan första dagen fick över 27 000 underskrifter. Det är emellertid ännu en bra bit kvar till de 50 000 underskrifter som krävs, och det skulle förstås också vara bra att få ordentligt mera än det och dessutom ganska snabbt. 

Därför vill jag också på denna plats uppmana dig att gå in och understöda initiativet. Det tar bara några minuter. Det du behöver göra när du går in på sidan är att identifiera dig elektroniskt, antingen med bankkoder eller på annat sätt. Initiativet hittas HÄR.


3 kommentarer:

  1. Underskrivet ! på samma gång man är inloggad på tjänsten finns det ett antal andra som man också bra kan skriva under !
    -https://www.kansalaisaloite.fi/sv/initiativ/6914
    -https://www.kansalaisaloite.fi/sv/initiativ/6806
    -https://www.kansalaisaloite.fi/sv/initiativ/6572
    -https://www.kansalaisaloite.fi/sv/initiativ/6512
    -https://www.kansalaisaloite.fi/sv/initiativ/6455
    -https://www.kansalaisaloite.fi/sv/initiativ/6635
    -https://www.kansalaisaloite.fi/sv/initiativ/6134

    SvaraRadera
  2. Det vore ju roligt om ngn ville kommentera ens några av förslagen....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 22:40. Jag bläddrade lite samtidigt som jag undertecknade varginitiativet, och insåg att det faktiskt finns ett par riktigt bra initiativ till där. Problemet är att de har fått så väldigt få underskrifter att de knappast når 50 000. Vi finländare vet tyvärr inte längre vad som är bäst för oss. Men som jag skrev i texten ovan, i princip är jag motståndare till denna typ av påverkningsmöjlighet. Vi har representativ demokrati här, och dessutom räcker det att se vad som har åstadkommits genom medborgarinitiativ för att komma till att detta INTE är någon bra sak...

      Radera