fredag 30 oktober 2020

295 -243

Valvinden i USA efter den sista debatten mellan Trump och Biden är allt tydligare till förmån för den sittande presidenten. Så gott som alla opinionsinstitut är överens om detta, om än siffrorna varierar. Jag följer som bekant med The Trafalgar Groups mätningar eftersom detta institut lyckades bäst med att peka ut vem som skulle vinna i det senaste presidentvalet. Också i deras mätningar går Trump hårt framåt. Jag skrev för någon dag sedan att vågen nu tippat över i Pennsylvania, och nu idag har TG publicerat flera nya mätningar som visar att Trumps ledning i några av de viktiga swingstaterna har ökat ordentligt. T.ex. i Michigan, som jag har förutspått kommer att vara den delstat där valet avgörs, har Trumps tidigare mycket tunna ledning nu utökats till en stadig ledning på 2,5% (49,1 - 46,6). Samma sak har hänt också i Florida där Trumps ledning nu är uppe i 2,7% (49,6 - 46,9). Även i Wisconsin, som är den sista av de swingstater som Trump vann 2016 där Biden ännu enligt TG leder, har det hänt saker. Från att ha lett med 2,8% i september har Bidens ledning nu krympt till nästan försumbara 0,4%.

Det är nu bara fem dagar kvar till valet, och opinionsläget är hur spännande som helst! Men om TG får rätt kommer Trump att vinna nästan lika överlägset som han vann mot Clinton för fyra år sedan. Men där finns ett stort OM. Det finns nämligen inget som garanterar att de får rätt också denna gång.    

4 kommentarer:

  1. Verkar faktiskt som om Trump knappar in lite. Trots att Biden ligger bättre till fortfarande i opinionsundersökningarna sett till medeltalen tycker jag att medier överlag är försiktigare med att ta ut något i förskott, just med tanke på vad som hände 2016.

    Det finns ju ändå några saker som skulle tala för att samma sak inte nödvändigtvis behöver upprepas :
    - De flesta institut har justerat upp vikten för lågutbildade vita i sina undersökningar som var en orsak till att de visade fel förra valet.
    - Andelen osäkra väljare är färre än 2016
    - Biden är mindre impopulär än vad Hillary var. Många som inte ville se Trump som president, tyckte även genuint illa om Hillary och valde därför att stanna hemma.
    -Senast öppnade FBI upp en utredning om Hillary kort före valet, efter att många institut gjort sina sista undersökningar

    Det som jag däremot tycker talar för Trump är kanske framför allt att hans väljare verkar vara mycket mera entusaistiska, och kanske orkar ta sig till vallokalerna i högre utsträckning än bidens väljare. Sen har ju intresset för förtidsröstning varit stort, men ändå svårt att säga nåt om det slutgiltiga valdeltagandet med tanke på det speciella med att hålla val mitt i en pandemi. Men blir valdelatagndet högt, gynnar det ju Biden.

    /G

    SvaraRadera
    Svar
    1. G. Håller helt med. Det jag kanske ännu skulle kunna tillägga är att vi inte vet hur medias märkliga tystnad kring avslöjandena om Bidens rysslandskontakter påverkar väljarnas beteende. Vänstermedia försöker tysta ner allt om detta, men frågan är om detta är kontraproduktivt. Eller om det inte är det.

      Visa tycks mena att det mycket stora antalet förhandsröster tyder på att valdeltagandet kommer att bli mycket högt, men precis som du konstaterar hålls valet mitt i en pandemi. Det kan hända att det är väldigt få som väljer att rösta på själva valdagen.

      Radera
    2. Läser man CNN och Fox News samma dag tror man inte att man läser nyheter från samma land. Ofta är det helt olika nyheter och råkar det vara samma nyhet är det vinklat helt annorlunda. Det är fiins ingen oklarheter vems sida man står på. CNN kan inte sägas vara 100 % objektiv, men det kan man ju verkligen inte heller sägs om fox news. Inte underligt att polariseringen i samhället är stor och att klyftan bara vidgas.

      /G

      Radera
    3. G. Så är det. Mediefältets polarisering i USA är faktiskt inget mindre än recept på katastrof. Befarar jag. Jag lyssnar ofta på medieveteranen Terry Mattingly, och vissa gånger tycker jag att man hör att han inte har långt till gråten, eller åtminstone inte långt till uppgivenhet, när han talar om mediefältets polarisering.

      Radera