lördag 31 oktober 2020

Om att ha tappat kontakten med verkligheten

Det har sagts att feminismen för länge sedan tappade kontakten med verkligheten, och på detta får vi ständigt nya exempel. Idag bjuder Svenska Yle på ett typexempel på det här när de skriver om kampanjen #eimeidänhäpeä som fokuserar på brottsoffer för sexuella övergrepp och på att dessa offer inte ska behöva känna skuld för det de utsatts för. Det ska sägas att detta är en viktig kampanj som också jag kan tänka mig att stöda. Det är alltid förövaren som är skyldig när det sker ett sexuellt övergrepp. Jag har svårt att tänka mig att det där skulle kunna finnas något undantag. 

Men. När den som dragit igång kampanjen, Nea Lundström, berättar sin historia framkommer en del saker som det kan vara bra, speciellt för unga flickor, att ta varning av. Som sagt, ingen ska skuldbeläggas för att ha utsatts för sexuella övergrepp. Men vi behöver ändå komma ihåg att vi lever i en fallen värld, och när vi gör det finns det vissa saker som vi kan, och behöver, göra för att minska risken för att råka illa ut. Lundström berättar t.ex. att hon hade druckit sig så berusad att hon tappade medvetandet. Igen: Detta är inte på något sätt någon ursäkt för någon att våldföra sig på henne eller på någon annan i samma situation, men det är ändå ett faktum att en ung människa i en sådan situation vanligen löper större risk att råka illa ut än sådana som inte befinner sig i en dylik situation. 

Detta är något som man som ung, och förstås också som äldre, med fördel kan tänka på. Vi lever som sagt i en fallen värld där det finns onda avsikter lite överallt. 

Jag skrev en kommentar med ungefär detta innehåll under artikeln, men den blev givetvis censurerad. Det är tydligen inte god ton att lyfta ett varningens finger. Detta är som sagt ett typexempel på hur dagens feminism har tappat kontakten med verkligheten. Det man säger när man vägrar låta varningarna ljuda är det samma som en feminist sade i detta ämne: "Jag vägrar leva i en sådan värld där man ska behöva vara rädd för knockout-droppar eller rädd att bli våldtagen om man dricker sig berusad." Hallå! Tala om att ha tappat kontakten med verkligheten! Världen ÄR sådan. Tyvärr. Den här världen är en gång bara sådan att det inte går att lämna bilen olåst och med nycklarna i tändningslåset mitt i en stor stad. Förr eller senare kommer någon att stjäla den. Samma sak med att dricka sig redlöst berusad på en fest. Det kan gå bra en eller t.o.m. flera gånger, men förr eller senare kommer något ont att hända. För att världen ÄR sådan. Och den blir inte annorlunda för att jag, eller någon annan, låtsas som att den inte är vad den är.

Som sagt: Detta är inte att skuldbelägga offren. Skulden ligger ALLTID hos den som begår den onda gärningen, vara vad den vara må. Men när vi vet att vi lever i en fallen värld kan det ändå vara bra att bete sig därefter och inte som om vi inte gjorde det. Inte för att ondskan försvinner för det, men för att vi på så sätt kan ha bättre chans att klara oss utan att drabbas av den. Detta måste vi kunna säga. De som censurerar dessa varningar borde snarast ta sig tillbaka till verkligheten. Även om det kan innebära att man hamnar att överge vissa av sina feministiska grundteser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar