lördag 31 oktober 2020

Journalistisk skandal i USA

Det har länge varit uppenbart att presidentvalet i USA inte står mellan Donald Trump och Joe Biden, utan att det står mellan Trump och landets vänstermedia. De senare står inte på valsedlarna, men i deras ställe står namnen Biden/Harris. Man behöver faktiskt inte följa med vad som skrivs och sägs särskilt länge för att inse att det är precis på detta sätt. Om någon ännu tvivlade har Hunter Biden-affären (som handlar om att han eventuellt sålt tillgång till Joe Biden för utländska intressen medan denne var landets vicepresident) gjort det helt klart och tydligt hur landet ligger. Det må vara hur det vill med sanningsläget i dessa anklagelser (men det har bekräftats av flera insatta personer att e-posterna det hela handlar om ÄR skrivna av Hunter Biden), men den stora skandalen är medias behandling av ärendet. TYSTNAD. Det är hur vänstermedia har behandlat saken. Orsaken är alldeles uppenbar: Detta är något som skulle skada Bidens, eller rättare sagt vänstermedias, chanser att vinna valet. 

Detta är förstås inget som jag har hittat på. Det är många på högerkanten av mediespektret i USA som säger samma sak. Men igår hände något stort i denna sak. Glenn Greenwald - mannen som samarbetade med visselblåsaren Edward Snowden - en traditionell vänsterjournalist som var med och grundade internettidningen The Intercept (som grundades för att undvika censur i det journalistiska arbetet) sade igår upp sig från The Intercept för att hans medarbetare vägrade publicera en lång, och mycket kritisk, artikel han skrivit om fallet Hunter Biden och framför allt om hur vänstermedia mörkat hela denna affär för att gynna Joe Biden. Kravet för publicering var, hör och häpna!, att alla kritiska utsagor om Joe Biden skulle censureras. Så långt har det alltså gått, att en nättidning som grundades för att undvika censur nu kräver censur för att inte skada medias presidentvalskampanj.

Hela den här historien är inget annat än en massiv journalistisk skandal. Greenwald konstaterar bl.a. i sin långa text att det inte finns någon annan orsak att tysta ner detta än att inte vilja riskera valresultatet. Han hävdar att det finns lika mycket stöd för att dessa e-poster är äkta som det fanns för Edward Snowdens uppgifter, och där tvekade inte vänstermedia att gå med. Hänvisningarna till att materialet på hårddisken skulle vara hackat och att det därför inte kan tas upp är likaså inget värda, säger Greenwald, utan visar bara ännu tydligare vad detta handlar om. Han sätter nämligen detta i relation till NYT:s publicering av Donald Trumps skatteuppgifter som vänstermedia inte hade några betänkligheter överhuvudtaget att publicera. Den ansvarige redaktören konstaterade att "han inte bryr sig" i hur dessa uppgifter fåtts fram. De skulle publiceras i vilket fall som helst. Men nu är plötsligt frågan om hur uppgifterna kommit fram så oerhört viktig. 

Splittringen av mediefältet i USA och misstron mot "den andra sidans media" blir garanterat inte bättre av denna skandal. Skulden för splittringen läggs gärna, också i vår media, på Donald Trump. Men faktum är att det vi ser här är något som är långt värre, när det handlar om att skapa splittring och öka misstron i USA, än något Trump någonsin har gjort. 

Jag avslutar med ett citat ur Greenwalds artikel: "But the real scandal that has been proven is not the former Vice President’s misconduct but that of his supporters and allies in the U.S. media. As Taibbi’s headline put it: “With the Hunter Biden Exposé, Suppression is a Bigger Scandal Than the Actual Story.”"

29 kommentarer:

  1. Det är ju inte bara i USA vänstermedia dominerar.

    Se bara på HSS media som väl öppet tar ställning för Trump.
    Statsvetaren Claus Stolpe kommer till journalisternas försvar
    och visar på Trumps lögner men ser ut att förhålla sig rätt okritisk till Biden vars affär kan tyckas betydligt mer allvarlig.

    För att inte tala om svenska yle.

    Journalisters vänsterlutning har ju lett till uppkomsten av
    alternativ media.

    Julia Caesar, Katerina Janouch och Marika Formgren är tidigare
    journalister som fått nog av förljugenheten.

    - Det kan ju tyckas något naivt att förvänta sig en vilja till renhårighet eller objektivitet från vänstermedias sida!

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. ..."mot Trump", bör det ju vara.

      HSS medias favorit ser ut att vara Biden som ju är mer till vänster och bättre passar journalisterna.

      Anonym1

      Radera
    2. Anonym 1. Vår media kopierar som sagt långt okritiskt vad vänstermedia i USA skriver. Ta t.ex. galluparna som - speciellt vissa av dem - uppenbarligen är helt fel. Skulle man tro det man läser i vår media är valet mer eller mindre avgjort redan. Om det skulle gå som för fyra år sedan kommer de igen att sitta där och gråta och inte alls begripa hur det kunde gå så här. Ingen kunde se det här komma! Nej, det brukar vara så om man stirrar blint på en punkt och vägrar att se något annat.

      Radera
  2. ”Skulden för splittringen läggs gärna, också i vår media, på Donald Trump. Men faktum är att det vi ser här är något som är långt värre, när det handlar om att skapa splittring och öka misstron i USA, än något Trump någonsin har gjort.”
    Denhär tolkningen är du nog ganska ensam om. Har du överhuvudtaget lyssnat hur Trump uttrycker sej den senaste tiden, alltså inte bara det som Fox rapporterar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. L. Trump uttrycker sig ganska burdust. Också om media. men det finns ju faktiskt en orsak till detta. Så som vänstermedia beter sig just nu förtjänar de nog en hel del skäll.

      Radera
  3. Hur osakliga och vinklade analyser får man publicera, ens på nätet - med bibehållen självaktning?

    Vari ligger det sakliga i det här inläggets första mening? Är det Trump och landets vänstermedia som står mot varandra i presidentvalet? Av dessa är det bara den ena som lagligen kan väljas till president, den andra är liksom inte uppställd...

    Säkert är vänstermedia aktivt i valet. Och högermedia gör ingenting, bara saklig rapportering utan minsta egetintresse? Kan något bli mera parodi på analys?

    Allt det här är bara djupt tragiskt. För inte så länge sedan såg man ännu USA som de stora möjligheternas land. Nu är det mera den stora misstrons, missämjans och fiendskapens land. Förr talade man om Amerikas förenta stater, nu får man undra vad det ska heta i framtiden, typ Amerikas förbittrade stater.

    Jag hade hoppats att det kunde bli bättre. Ju mera jag följer med rapporteringen via olika kanaler, dess mer ökas misstron. Oförsonligheten kommer att förstöra allting, även för jänkarna.

    Diogenes

    SvaraRadera
    Svar
    1. Diogenes. " Oförsonligheten kommer att förstöra allting, även för jänkarna."

      Så är det, och så gott som alla (nu också t.o.m. Aftonbladet!) har insett att splittringen började med att mediefältet splittrades.

      Sedan är insikten att valet står mellan Trump och vänstermedia (som har namnet Biden på sin valsedel) inte min. Så detta kan jag inte alls ta kred för. Nej, det är många over there som har insett detta. Det jag presenterar i denna text (och som du tydligen inte alls vill se) är några av beläggen för detta faktum. Annat, som man kunde lyfta fram, är hur vänstermedia behandlar Biden med silkesvantar i alla sammanhang och inte missar en chans att misskreditera Trump. T.ex. talas det inte alls om vad han har åstadkommit under sin tid som president. Nu i dagarna presenterades t.ex. att USA:s BNP visar den största ökningen sedan åren efter krigen. Men detta sägs INGET om i vänstermedia. Om rollerna skulle vara omvända (eller att BNP skulle minska) skulle det garanterat vara mycket ljud om detta.

      Så jag står absolut för vad jag skriver. Och det med bibehållen självaktning. I själva verket är jag ganska nöjd med den här texten.

      Radera
  4. Ja, jag hade nog inte väntat mig någonting annat heller än detta, med tanke på att du så tydligt tagit ställning för den ena parten.

    Jag tror som tidigare att Trump vinner i presidentvalet. Och att amerikanerna förlorar oavsett hur det går.

    Freden och sanningen är döda, vapnen talar!

    Diogenes

    SvaraRadera
    Svar
    1. Diogenes. Vapnen kan nog komma att tala om Trump vinner. Vänstermedia har byggt upp ett massivt hat och en våldsam misstro mot Trump och demokraterna. En viktig byggkloss id etta är den ständigt upprepade lögnen att Trump sagt att han inte kommer att acceptera valresultatet och de därpåföljande spekulationerna om att det kan behövas ett arméingripande för att få ut honom ur vita huset. Så här har man eldat på hatet och skapat en situation där galningarna på vänsterkanten mycket väl kan (fortsätta att) ta ta till våld.

      Radera
  5. Vapenskrammel bara till vänster?

    Hur blind och döv får man vara?!

    Diogenes

    SvaraRadera
    Svar
    1. Diogenes. Vapenskrammel finns nog också på högerkanten. Men se på de våldsamheter som har dragit över USA detta år. Vem är det som ligger bakom dessa? Det är dessa samma element som ställde till med upplopp för fyra år sedan och som riskerar att göra det nu igen. Om Biden vinner kan det bli lite rörelse här och där, men inga massor som drar ut på gatorna och plundrar och slår sönder USA:s städer.

      Radera
  6. De här grabbarna är inte vänster och definitivt inga söndagsskolgossar. Och enligt fbi finns det en hel massa mer av samma sort. De krossar inga fönster och plundrar inga butiker, de betraktar sig som alltför sofistikerade för det.

    https://tinyurl.com/y2em886c

    Diogenes

    SvaraRadera
    Svar
    1. Diogenmes. Visst var det en av dessa (Croft?) som sågs på en video där han hotade att hänga Trump? På videon sågs dessutom en Antifa-flagga. Dessa typer har vanligen en högerextrem lutning, men inte alltid. I Crofts fall torde det handla om en anarkist.

      Radera
  7. Jag tror tyvärr att valet står mellan Trump och möjligheten att få ha kvar någon form av en sund demokrati,sådan vi känner den de senaste decennierna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym. Trump är ingen vanlig politiker, nej. Han skulle med fördel kunna hålla sig lite mera inom vissa ramar. Sanningen t.ex. Men sedan är det nog ett synnerligen beklagligt faktum att den Trump som uppmålats i vår media inte finns. Han har nära på demoniserats. Så verkligheten är nog inte alls så illa som man kunde tro om man tagit in den bild som förmedlats.

      Radera
    2. Tyvärr så har bilden av trump för mig bara blivit mera klar. Han är en varg i fårakläder,En showman som inte tvekar att ta till vilka lögner som helst för att gynna egna syften!Jag litar noll på honom, och jag är rädd för att de konservativa krafternas trovärdighet i USA och i världen blir lidande efter stödet man gett åt Trump.



      Radera
    3. Anonym 22:12. Jag har också lite svårt att lite på Trump. Hittills har han haft detta val i blickfånget, och då har han varit tvungen att se till att han håller sina kärnväljares intressen i förarsätet. Men efter detta val har han inga val kvar att se fram emot. Men det behöver förstås inte betyda att han flippar för det. Han är ju faktiskt en av mycket få presidenter de senaste decennierna som verkligen har hållit sina löften.

      Radera
  8. Det är nog onödigt att klandra våra media för att frammana en vrångbild av den sittande amerikanska presidenten. Jag läser en hel del av vad som skrivs i USA och jämfört med den offentliga diskussionen där är de kritiska synpunkterna på Trump högst civiliserade. Den kritiska approachen hos oss är begriplig i sig med tanke på att Europa ändå präglas av demokrati och socialt ansvar, sittande POTUS har blivit känd för nyckfullt diktatoriska tendenser. Men de värsta beskrivningarna publiceras aldrig hos oss.

    Jänkarna får säkert färgstark show business i förening med social och politisk osäkerhet i fyra år till.

    Diogenes

    SvaraRadera
    Svar
    1. Diogenes. Den bild som presenteras i vår media ÄR en obalanserad vrångbild. Inte tu tal om den saken. Det är sant att vänstermedia i USA är ännu värre, men det gör inte vår medias bild korrekt.

      Radera
  9. Är då din egen bild korrekt? Tolkar du inte händelseförloppet i USA utifrån dina egna politiska och andra preferenser och skönmålar saker och ting utifrån det förhållandet?

    Självklart har du en vinklad syn på händelserna i USA, och det med all rätt. Har inte alla andra samma rätt till en åsikt? Varför borde pressen vara neutral om inte du själv har samma skyldighet?

    Vi i Europa förhåller oss till det amerikanska presidentvalet som läktarplatserna till en pågående fotbollsmatch. Vi kan väl rasa över både spelare och domare, bua och vissla, för vi är inte parter: det är de på spelplanen som borde spela ett rent spel, utan att motspelarna får tänderna i halsen eller skickas ut med ambulanshelikopter - det borde ligga i deras intresse att det finns folk även i framtiden som vill spela fotboll med dem.

    Men hur var det nu som Obelix' stående fras löd: de är knepiga, de där romarna. Precis detsamma kan man säga om amerikanerna.

    Diogenes



    SvaraRadera
    Svar
    1. Diogenes. "Tolkar du inte händelseförloppet i USA utifrån dina egna politiska och andra preferenser"

      Gör inte alla det? Jag menar, om man t.ex. är för abort gillar man säkert Biden bättre. Är man mot gillar man Trump bättre. Det är väl helt naturligt.

      "Varför borde pressen vara neutral om inte du själv har samma skyldighet?"

      Som privatperson har jag ingen skyldighet att vara objektiv (även om det förstås är en klar fördel att försöka), men pressen har faktiskt denna skyldighet.

      Radera
  10. På vad grundar du objektivitetskravet gällande pressen?

    Diogenes

    SvaraRadera
  11. Aha. Förklara närmare!

    Diogenes

    SvaraRadera
    Svar
    1. Diogenes. https://journalistiliitto.fi/sv/etikochjuridik/journalistreglerna/

      Radera
  12. Det där är blaj, ursäkta, hög svansföring i branschen utan verklig i juridisk mening normativ betydelse. Du vet, sånt som man nämner i festtal, men annars följer när det passar. Som nån formulerat saken: journalistreglerna har skapats för att media inte skall tvingas trava i rätten stup i ett. Men din "skyldighet" var en pappersdrake som seglade iväg med stormen. Bye bye, stolta resonemang!

    Diogenes

    SvaraRadera
    Svar
    1. Diogenes. Om du frågan t.ex. Jonas Jungar på Svenska Yle tror jag nog att han inte riktigt håller med dig här. Men sedan är det förstås precis som du säger att det finns en diskrepans mellan de vackra orden och verkligheten.

      Radera
  13. Föreställningen om en politiskt värdeneutral press är en ouppnåelig dröm. Alla har sina värderingar, mer eller mindre outtalade och så måste det få vara.

    Annars skulle vi hamna i en situation där t.ex. partiorgan skulle tvingas vara politiskt obundna, kyrkliga tidningar livsåskådningsmässigt värdeneutrala och all press överlag sakligt tråkiga. Vad skulle vi med kvällspressen till om de var tvungna att skriva utan braskande rubriker?

    Den värdeneutrala press du efterlyser finns inte annat än i fantasin.

    Det organ Jonas Jungar företräder har sin tillkomst och sitt existensberättigande i de europeiska demokratiska, mångkulturella och värdeliberala samhället och betjänar sin förmodade läsekrets.

    Diogenes

    SvaraRadera
    Svar
    1. Diogenes. Du har förstås rätt angående värdeneutraliteten, men det jag efterlyser är att de ändå skulle försöka vara någorlunda objektiva. I dagens läge är kantringen så total att det tar sjukt att läsa vissa nyheter.

      Radera