tisdag 27 oktober 2020

Publicerad insändare, ÖT 27/10

Jag skrev en insändare angående Ann-Sofi Bergers ledarkommentar i ÖT 23/10. Jag försökte uttrycka mig så försiktigt som möjligt för att öka chanserna för publicering, och till min, trots det, förvåning togs texten in i dagens tidning. Berger svarar i ÖT, men redaktionen öppnar inte upp för ytterligare debatt i ämnet, vilket är helt ok för mig. Dock vill jag här ändå kommentera hennes påstående om att "yttrandefriheten medför ansvar". Detta är ett bekvämt sätt att rättfärdiga grova ingrepp i yttrandefriheten, och något som både media och rättsväsendet har förfallit till. Hur galet detta påstående används ser vi när vi betraktar hur det missbrukas: Endast sådana fakta och åsikter som på förhand godkänts av hbt-lobbyn (i medias redaktionssrum) får komma fram. Obekväma fakta får inte höras och synas - med motiveringen att dessa kan vara kränkande. Detta leder givetvis till att någon debatt i dessa frågor inte längre kan föras, varken i media eller i samhället i stort. Vi har alltså låst dörren till ett helande i denna fråga (både när det gäller frågan i sig och för alla de människor som kämpar med detta) och kastat bort nyckeln. Detta är oerhört sorgligt på så många olika plan. 

 Nåväl, här är min text för de läsare som inte har tillgång till ÖT på nätet:

 

Ibland blir det bara fel. Ledarskribenten Ann-Sofi Berger skriver i ett ledarstick på ÖT:s webbplats (23/10) att Karlebys stadsfullmäktigeordförande Reino Herlevi uttryckte sig klumpigt, alternativt vilseledande, när han jämförde Soldiers of Odin med Priderörelsen inför behandlingen av förslaget att Karleby skulle flagga med regnbågsflaggan under Pridevenemanget i staden. Herlevi menade att alla föreningar borde behandlas jämlikt och om staden upplåter sina flaggstänger för Priderörelsen borde det samma också gälla för Soldiers of Odin. Berger menar att man inte kan jämföra dessa två storheter eftersom den ena är en organisation som har invandrarfientliga och rasistiska drag med våldsinslag medan den andra, alltså Pride, är en rörelse som "betonar alla människors lika värde".

Som sagt, ibland blir det bara fel. När Berger hugger i sten så flisorna yr som hon gör här drabbar det både hennes läsare och medias trovärdighet. Saken är nämligen den att Priderörelsen INTE står för alla människors lika värde. Åtminstone inte bara. I själva verket är Priderörelsen och den social rättvisa-ideologi som går hand i hand med denna rörelse en av de starkaste pådrivarna i fråga om den oerhört obehagliga Cansel-kulturen och med den hithörande s.k. "some-arkeologin". Om du inte tror mig, fråga t.ex. Aki Ruotsala. Denna ideologi är likaså en fiende till både religions- och yttrandefriheten. Här kan den som inte tror mig fråga t.ex. Päivi Räsänen.

De som talar för Priderörelsen, nu också Ann-Sofi Berger,  vill få oss att tro att denna rörelse handlar om jämlikhet och alla människors lika värde. Det gäller kanske på ytan, men bakom den färgranna fasade döljer sig en annan verklighet som vi inte kan blunda för. Om vi går lite djupare ser vi en ideologi som förföljer och idkar våld mot, kanske i en något mera latent form än i fallet med Soldiers of Odin men dock, sådana som inte köper det propagandapaket de försöker sälja. Jag har använt ordet "regnbågsfascism" för att beskriva detta, och jag menar att det är ett inte alls missvisande ord för vad detta handlar om.

Reino Herlevi har fullständigt rätt när han säger att alla föreningar och rörelser bör behandlas lika. Vi ska verkligen inte flagga med Soldiers of Odins flagga, men det är precis lika illa att hissa regnbågsflaggan. Att en majoritet av de folkvalda inte har begripit detta är illa, men att vår media, som i fallet med Ann-Sofi Berger, sprider vilseledande information om regnbågsrörelsen är ännu värre. En oberoende media, och denna medias trovärdighet, är en så viktig del av vårt demokratiska system att vi verkligen inte har råd att på detta sätt offra den på regnbågsfascismens altare.

 

Kristian Nyman, Esse


42 kommentarer:

  1. Det går väl inte alltid lika glädjefyllt till inom Pride
    som man kan tro på basen av de färggranna demonstrationerna!

    Mig har berättats att många homosexuella är rätt så olyckliga
    pga den relativa otroheten som väl är obestridlig.Dessutom förekommer våld även i dessa förhållanden. Självmord är inte
    alldeles ovanligt.

    Sedan finns väl också de relativt lyckliga men frågan är ju
    hur stabila dessa parförhållanden är. Om de ej är kommer det väl ej fram i media.

    Försökte i en insändare i svenska yle för några år sedan påvisa detta att det kunde tänkas finnas också en negativ, mindere glad sida, men den refuserades.

    -Å andra sidan kan man jämföra med tidigare: uppmanigsförbudet
    ledde väl till censur eller försiktighet i media varför ämnet
    sällan eller aldrig ventilerades. Lagbokens text var otillfredsställande vilket ledde till att man ej riktigt visste var gränsen gick: saklig information kunde tolkas som positiv som kunde tolkas som uppmaning.

    Det var nog ej bra då heller!

    Det finns väl tecken på att Pride som väl ursprungligen hade
    goda intentioner och ville synliggöra en minoritet tyvärr
    med tiden urartat och hemfallit åt fanatism, intolerans och
    verklighetsflykt. Som väl Kristian här beskriver.

    Men tänkas kan att en del medlemmar i dylika sällskap kan
    tänkas hysa en viss kritisk syn på ledningen och de tongivande figurerna i nämda sammanslutningar.

    Anonym 1

    SvaraRadera
    Svar
    1. arsenokoitai-lobby27 oktober 2020 kl. 15:44

      Kristian brukar ju inte heller visa källor för sina påståenden, tagna helt ur luften. Men det är ju så som propaganda fungerar.

      Det finns otaliga källor som motsäger anonym 1:s påståenden, man kan ju börja med den första googlingsträffen:

      https://www.washington.edu/news/2017/04/13/married-lgbt-older-adults-are-healthier-happier-than-singles-study-finds/

      Radera
    2. Lobbyisten, får du någon slag av sjuk tillfredställelse av att ljuga på människor? Det du skriver i första stycket är ren lögn. Det finns länkar överallt.

      Radera
    3. Anonym 04:53. Det tycks vara så.

      Radera
    4. arsenokoitai-lobby28 oktober 2020 kl. 08:43

      Visst länkar Kristian till sina egna texter, men det räknas inte riktigt.

      Vad säger du anonym om länken jag la upp? Att hbqt är lyckligare människor än genomsnittet? Nå, det var väl det där med faktaresistens då igen.

      Radera
    5. Lobbyisten. Nu som då länkar jag faktiskt till mina egna texter för att visa vad jag skrivit i ämnet tidigare och för att ge noggranna läsare tillgång till ytterligare källor. Du hör helt tydligt inte till denna grupp utan du väljer vad du ser och inte ser utifrån preferensen som går ut på att missförstå. Det är inte seriöst att bete sig på detta sätt. Men det bryr du dig tydligen inte i.

      Radera
    6. arsenokoitai-lobby28 oktober 2020 08:43

      Det lönar sig inte att debattera med idioter. Att reta dom, gör dom bara till arga hundar som skäller efter allt och alla.

      Bäst att bemöta dårskap med tystnad och låta dom sitta i sin sandlåda och kasta kattskit på varandra.

      Vill man stöda hbt, feminismen, antirasism, så finns det bättre och mer intelligenta sätt att göra det på.

      Radera
    7. Anonym 13:06. Den var rolig. Men på allvar: När lobbyisten här går in i ett rum är diskussionen om vem som är den största idioten i rummet avslutad. Han snajar inte ens att han får stryk fast han ligger under 10-0 som i diskussionen på den andra tråden om just arsenokoitai.

      Radera
    8. arsenokoitai-lobby28 oktober 2020 kl. 17:43

      Anonym 08:43
      Jag är fullt medveten om att ingenting får Kristian att förändras, men i många trånga kristna grupperingar finns en del som tvivlar om sektledaren har rätt, och det kan behövas lite stöd för att de människor ska ta ställning för det goda.

      Kristian, du har fortfarande inte lyckats presentera "god vetenskap" varför arsenokoitai har "felaktigt" haft betydelsen pojkskändare åtminstone från Luthers översättning fram till mitten av 1900-talet.

      Radera
    9. Lobbyisten. Du missade tydligen att jag konstaterade att jag inte vet hur Luther tänkte här. Jag har visat vad orden betyder, och vad det sammansatta ordet därför betyder. Men jag förstår inte om du inte har läst det eller om du avsiktligt hoppar över/blundar för det.

      Radera
    10. Lobbyisten. Fortsättning. Det "goda" i din tappning är en översättning av ordet arsenokoitai som inte har något stöd/ytterst svagt stöd i seriös vetenskap av idag. Bara som förtydligande.

      Radera
    11. arsenokoitai-lobby28 oktober 2020 kl. 22:50

      Jag är fortsättningsvis nyfiken över varför Luther översatte arsenokoitai till pojkskändare, och hur länge det har betytt det. Den kan ha funnits innan 1545 och fram till 1951, men då blev det översatt till "män som ligger med män".

      Måste läsa lite om hbqt-historik, och till min förvåning skedde nånting på den fronten i samband med att bibelöversättningen förändrades:

      Samtidigt då homosexualitet avkriminaliserades i väldigt många europeiska länder (slutet av 1930 och början av 1950-talet), kom kyrkan på att ersätta pojkskändare (som hängt med i minst 400 år) med "män som ligger med män". Sammanträffande? Eller en betydelsfull vetenskaplig upptäckt? Med tanke på hur mycket homofober och pedofiler det finns inom kyrkan så ser jag ett väldigt tydligt samband.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_LGBT_history,_20th_century

      Kristian, om du vill förtydliga, så förtydliga då med länkar till den "seriösa vetenskapen", eller sluta nämna den om du inte känner till den.

      Radera
    12. "Mig har berättats att många homosexuella är rätt så olyckliga".

      Men vad är det här för dravel riktigt? Vad har det med något att göra? Varför skulle homosexuella behöva vara lyckligare än heterosexuella? Det räcker helt bra med att få leva sitt liv med samma frihet. Sen har homosexuella precis lika stor "rätt" att vara lika lyckliga eller olyckliga som heterosexuella (som minsann inte har så himla snygg statistik att stoltsera med). Tänk er att byta ut orden i den här kommentaren, typ: Mig har berättats att många heterosexuella är rätt så olyckliga osv.....

      Radera
    13. Lobbyisten. Igen visar du att du inte har koll - och att du inte läser det jag skriver. Samt att du är väldigt konspiratoriskt lagd. Nå, jag har bemött det du skriver, visat hur det hänger ihop, berättat var man hittar vad den moderna vetenskapen har kommit till. Men du låtsas som om att jag inte svarat på dina frågor. Som sagt: Du får gärna för min del bygga en egen bubbla åt dig, men vänligen låt bli att dra med oss andra in i den!

      Radera
    14. arsenokoitai-lobby29 oktober 2020 kl. 07:21

      "...berättat var man hittar vad den moderna vetenskapen"

      Det finns ingen här som ser att du skulle länka till någon modern vetenskap. Med tydlighet visar du också att du inte har det minsta koll på vetenskapen, och min frågeställning verkar få dig helt ur balans eftersom den kunde dra mattan undan den bibliskt stödda homofobin.

      Det är ingen idé att försöka börja kommentera din insändare, det är en samling av alla dina homofoba föreställningar som det inte har några som helst anknytningar till i verkligheten. Föreställningar och drömmar kan man inte diskutera, däremot kan man diskutera verkliga diskrepanser i bibelöversättningar, vilket du nu tydligt undviker.

      Danmark, Grekland, Storbritannien avkriminaliserade homosexualiteten, det gjordes filmer och började synas i samhället som en normal företeelse. Samtidigt "översattes" pojkskändare till homosexuella, det som inte varit syndigt, blev det plötsligt. Det, Kristian, är reella händelser, som du vägrar diskutera och presentera "god vetenskap" för (med det menas hänvisade artiklar med namngivna forskare, inte dina ord "forskningen säger"). Så snälla, tills du har nånting att bidra med i just den frågan, sluta föra över diskussionen till mig.

      Radera
    15. Anonym 02:04

      Min poäng är ju att otrohet enligt denna hörsägen
      (berättad av en kvinna själv involverad i denna miljö
      och med många gayvänner) är rätt så vanlig bland homosexuella och detta leder till gråt och tandagnisslan.

      Sedan kan man ju hävda att otrohet också är väldigt vanligt bland heterosexuella, sant eller ej.

      Kanske har otrohet ökat även bland heterosexuella?
      Helt klart är väl att skilsmässostatistiken är hög i Finland så allt står väl inte rätt till bland heterona heller.

      Ser man de färggranna demonstrationerna kan man lätt
      få uppfattningen att i denna värld råder ständigt glädje och glam.

      Men det ser ut att också här finns en avigsida som dagens media ej vill vidkännas (många bögar och lesbor bland journalister?).

      Själv tror jag i alla fall tills vidare att otrohet är
      ett stort problem i gaymiljön och många av dessa ej har nerver för detta.

      Man brukar ju också prata om att homosexuella har väldigt många partners och förhållandena tyvärr ofta är kortvariga.

      Anonym1

      Radera
    16. Anonym1. Klart är hur som helst att det finns många hbt-lobbyister i journalistkåren. På samma gång bedragare och bedragna.

      Radera
    17. Lobbyisten. Du klarar helt tydligt inte av att läsa skriven text. Så vad är det för idé alls att försöka diskutera med dig?

      Radera
    18. arsenokoitai-lobby29 oktober 2020 kl. 11:40

      Vi får notera att Kristian har noll att komma med i denna sakfråga. Inga artiklar, inga forskare, bara ohyfs om att misstänkliggöra min läsförmåga.

      Finns ju förhoppningar att nån annan kunde fortsätta denna diskussion, som på riktig är rätt intressant.

      Radera
    19. Lobbyisten. Alla som läser här inser att du endast är ute efter att obstruera nu. Ge dig!

      Radera
    20. Jag måste helt hålla med här. Ge dig! Du (lobbyisten) är tydligt så oinsatt i ämnet att du inte ens förstår när du får svar på dina frågor och inte heller när du får stryk 10-0.

      Radera
    21. Jag håller också med Kristian Nyman 29 oktober 2020 11:59 och Anonym 29 oktober 2020 12:08 !

      Radera
    22. arsenokoitai-lobby30 oktober 2020 kl. 07:48

      Tänka sig att både Kristian (11:59, 11:59) och en "anonym" (12:08, 12:10) hittar bägge mina kommentarer inom loppet av några minuter och kommenteras med liknande formuleringar... :D

      Men det är inget nytt, Peter Albäck avslöjades också med att hitta på pseudonymer som stödde hans agenda då ingen annan gjorde det.

      Man får avslutningsvis konstatera att det är intressant att se hur vaga argument kristna homofober förlitar sig på, hur skenhelig deras "kärlek" är och hur de vägrar ta till sig fakta i rädsla för att gå miste om sin trygghet: hatet.

      Radera
    23. Lobbyisten tar sig ton! Men okey, jag ska be om ursäkt. Jag visste inte att han infört regler här att man inte får skriva två kommentarer efter varandra med liknande innehåll. (Det är för övrigt mina två kommentarer som har liknande innehåll. Men egentligen är det inte överraskande när det är samma skribent på dem båda.)

      Det går faktiskt att göra så att man läser först det som är skrivet här i kommentarfältet, tänker och sedan skriver. När man gör så är det kanske inte så konstigt att det inte blir så mycket tid mellan kommentarerna. Men jag visste alltså inte att man fick göra så. Det är kanske därför lobbyisten inte tycks varken läsa ordentligt eller tänka innan han skriver.

      Så måste jag påtala det intressanta med signaturen. "Arsenkoitai-lobby". :) :) Om det skulle vara som lobbyisten menar att arsenkoitai betyder att våldföra sig på pojkar är det verkligen intressant att han säger sig lobba för det. Men var det inte så att bloggaren menade att det finns ett stumt p i hbtqi+-akronymen. Lobbyisten bevisar tydligen att han har rätt!

      Radera
    24. Anonym 11:35. Intressant! Det där hade jag inte tänkt på. Kanske jag borde börja kalla honom för ps-lobbyist (efter "pojkskändare"). Jag undrar om han skulle gilla det?

      Ett litet tips till sist: Om du inte vill använda ditt namn kunde du med fördel använda någon form av pseudonym. Detta för att underlätta för den som läser kommentarerna.

      Radera
    25. Anonym 23:09. Tack! Det är fint att se att vi är (åtminstone några) som ser hur galet det blir för ps-lobbyisten.

      Radera
    26. arsenokoitai-lobby30 oktober 2020 kl. 19:41

      Jag har inte infört några regler alls, men med tanke på hur glest det annars är mellan kommentarerna och hur väl anonym anammat Kristian ord, så ser det ju lite underligt ut.

      Så menar anonym att arsenokoitai ändå är pojkskändare? Eller hur ser du anonym på den tyska översättningen?

      Radera
    27. Jag är inte någon expert på gamla tyska bibelöversättningar, men säkert är det som sades att Luther gjorde ett gott jobb med de verktyg han hade men att vi idag vet mera och bättre. Inte menar vi heller att tex läkarvetenskapen är kvar på 1500-talsnivå. Eller fysiken. Eller biologin. Så varför skulle exegetiken vara det?

      Radera
    28. arsenokoitai-lobby1 november 2020 kl. 10:36

      Helt logiskt, om både fysik och biologi finns det hur mycket dokumenterat vetenskap som helst, eftersom vetenskapen gått vidare och utvecklats. Därför är det inte helt fel att efterlysa var den nya vetenskapen om exegetik finns där Luthers översättningar skulle sättas under lupp. Kristian hävdar att sådan vetenskap finns men vägrar (eller kan inte) visa upp den.

      Radera
    29. Lobbyisten. Jag bryter in här nu. Det du inte vill förstå här är att denna nya vetenskap syns i de bibelöversättningar som görs och har gjorts de senaste decennierna. Det är ingen större idé att börja hänvisa till exegetisk forskning eftersom detta som syns i bibelöversättningarna (gällande denna sak, i övrigt slåss nog exegeterna ganska friskt) är mer eller mindre konsensus idag. Textkritiken t.ex. är en exakt vetenskap där det inte finns rum för i stort avvikande tolkningar.

      Radera
    30. arsenokoitai-lobby1 november 2020 kl. 18:46

      Konsensus innebär ingen vetenskaplig sanning, den kyrkliga konsensusen om den geocentriska världsbilden visade sig vara helt fel.

      Det du skriver ovan, det kunde vem som helst skriva. Fortsättningsvis bevisar du att du inte känner till vetenskaplig forskning eftersom du väljer att inte stöda dina minst sagt generella och lösa påståenden på någon som helst fakta. Jag tror inte heller en sekund på vad du skriver, det du skrivit tidigare är inte förtroendeingivande, det är bara dina åsikter.

      Radera
    31. Lobbyisten. "Konsensus innebär ingen vetenskaplig sanning"

      Sant. MEN. Det finns långt en konsensus, och det man långt är överens om är vad den vetenskapliga forskningen har kommit fram till. Och det var det vi diskuterade.

      Radera
    32. arsenokoitai-lobby3 november 2020 kl. 07:13

      Den vetenskapliga forskningen nämns ingenstans, verkar som om det har blivit konsensus om att pandoras box inte ska öppnas. Söker man på nätet hittar man en hel del artiklar, inte sådana där det ena avfärdas utan desto vidare argument, utan välskrivna texter där var och en kan själv söka vidare.

      Konsensus säger du, tja, bland homofober är det säkert konsensus, men det finns verkligen ingen säkerhet i denna fråga, än mindre orsak till att bedriva organiserad häxjakt i Guds namn.

      http://hbt-bibeln.blogspot.com/2007/07/jamforande-bibelstudium-1kor-69.html

      http://gkochswahne.blogspot.com/2009/02/dag-hammarskjold-and-rsv-1_06.html

      http://www.kotipetripaavola.com/Raamattu3338_1992UT.html#1%20Kor%206:9

      1548 översattes det så här på finska: eikä ne iotca Piltien cansa macauat/ , "piltti" betyder barn, om det är nån som har missat texten på barnmatsburkarna.
      http://eraamattu.blogspot.com/2013/02/sana-homoseksuaalinen-1-kor-69-11.html

      Här uppvisas en massa felaktiga översättningar
      https://sites.google.com/site/tietojako/kaarlo-syvaentoe-vanhan-testamentin-kaeaennoesvirheitae

      Denna text visar att 7 översättare har översatt till homosexuell, 4 till manlig prostition
      http://www.gaymarriageandthebible.com/the-effeminate-in-1-corinthians-6

      Radera
    33. Lobbyisten. "Den vetenskapliga forskningen nämns ingenstans, verkar som om det har blivit konsensus om att pandoras box inte ska öppnas."

      Försök nu förstå detta! Det finns ingen pandoras box här. Du behöver inte forskningen i sig, det räcker mer än väl med att se vad forskningen har kommit fram till - och det ser vi i våra moderna bibelöversättningar. Om du vill kolla upp HUR forskningen kommit fram till vad den har kommit fram till går det säkert att dyka huvudstupa ner i tjocka volymer. (Teologer gillar att producera sidor...) Men varför göra det? Som sagt, det räcker mer än väl med att se VAD de kommit fram till.

      "Konsensus säger du, tja, bland homofober är det säkert konsensus"

      Nu skjuter du med hektarsikte och med förbundna ögon. Jag undrar vad svenska bibelkommissionen skulle säga om de visste att de blir kallade "homofober"...

      "än mindre orsak till att bedriva organiserad häxjakt i Guds namn."

      Vem menar du ägnar sig åt sådant?

      Så kan jag inte annat än småle åt att du verkligen länkar till hbt-bibeln. Det är inte seriöst.



      Radera
    34. arsenokoitai-lobby3 november 2020 kl. 15:31

      Problemet med din trovärdighet är att du förmår inte bidra med annat än småleende, i motsats till de skribenter till artiklar där det förklarar på ett väldigt sakligt sätt. Om du vill framstå som seriös, försök tackla frågeställningen på ett likadant sätt som all de andra.

      "dyka huvudstupa ner i tjocka volymer. "
      Som jag sade tidigare så finns nog forskningen i digital form, bara nån som har tillgång till den kan komma åt den. Har nog tillgång till vetenskapliga databser, men inte just teologiska.

      Radera
    35. Lobbyisten. När diskussionen är på den nivå du har initierat är det svårt att gå in i den annat än med ett småleende.

      Radera
    36. arsenokoitai-lobby4 november 2020 kl. 08:37

      Diskussionen är inte på din nivå, där har du helt rätt.

      Kaarlo Syväntö har en intressant kommentar, som inte följer dina påståenden att vetenskapen (som du inte ännu har exemplifierat med) skulle förbättra översättningarna, utan tvärtom:

      "Mutta eräs merkillinen tosiasia jää: Mitä vanhempi käännös, sitä uskollisempi se on ollut alkutekstille."

      Nu vet jag ju inte vem mannen var, men han har minsann kunnat visa exempel för sina påståenden och det gör det mindre viktigt vem han var. Och de exemplen är ju verkligen inte få, måtte vara svårt att vara bokstavstrogen då översättningarna och versionerna är så olika, men det är som jag sagt: var och en shoppar den "sanning" som passar en bäst.

      Radera
    37. Lobbyisten. Till och med det där lyckades du missförstå. Nej, saken är sådan den var i början av denna "diskussion". Du har hittat något på nätet som du tror ska välta den här frågan, men jag har visat gång på gång att detta inte håller. Men du fortsätter desperat att gripa efter halmstrån.

      Radera
    38. arsenokoitai-lobby5 november 2020 kl. 07:18

      Ingenstans har du visat nånting, så är det alltid. Hade det inte varit bäst att du hade genast konstaterat att du Kristian har ingen vidare kunskap om ämnet? Alla de jag tagit fram bidrar med fakta och exempel, det du saknar.

      Eller, vad har du för motsvarande exempel som skulle bevisa att "Mutta eräs merkillinen tosiasia jää: Mitä vanhempi käännös, sitä uskollisempi se on ollut alkutekstille" kunde omkullkastas?

      Eller hur var det med "...eikä ne iotca Piltien cansa macauat/", dvs pederasti som du tidigare varit in på, men som inte har nånting med hbqt att göra?

      Du bara vimsar på, lite hitåt, lite ditåt, styrd av din homofobi. Ingenting tyder på annat.

      Radera
    39. Lobbyisten. Du visar gång på gång att du inte har en susning om hur bibelöversättning går till. Att du sedan har mage att påstå att jag borde konstatera att jag "har ingen vidare kunskap om ämnet" tar priset.

      Om du inte inser vad som har hänt i den här diskussionen är det absolut ingen idé för mig att fortsätta. Det går inte att få en blind människa som står med fingrarna i öronen och mässar "jag har rätt oberoende av vad som påstås" att tro något annat.

      Radera
    40. arsenokoitai-lobby8 november 2020 kl. 11:15

      Nej Kristian, det är du som gång på gång bevisar för alla läsare att du inte kan din sak, du kan inte svara på mina frågor. Men det är vad jag strävade efter.

      Radera
    41. Lobbyisten. Det enda du lyckats med är att visa att du inte vet något om det du skriver om samt att du inte klarar av att ta in kunskap. Det var kanske inte det jag strävade efter, men i brist på ett bättre resultat av dessa "diskussioner" får det duga.

      Radera