söndag 11 oktober 2020

Läsvärd insändare

Jag har den senaste tiden inte skrivit så mycket om Coronan. Jag har givetvis, som alla andra, följt med hur pandemin har utvecklats och många gånger knutit näven i fickan när jag har sett vad som sker i samhället. Det skulle finnas MYCKET att säga om hur våra myndigheter har hanterat, och hanterar, den pågående pandemin – och om hur bra arbete vår sjukvård gör med de redskap som beslutsfattarna ger dem. Problemet är att det är sjukvårdspersonalen som får ta smällen när beslutsfattarna klantar sig. Men inte bara de. Musikern Thomas Enroth har en mycket läsvärd insändare i dagens ÖT. Jag har inte bett om lov att citera det han skriver, men jag utgår från att eftersom han har skrivit en insändare vill han att hans budskap ska spridas så brett som möjligt, så jag tar mig friheten att citera honom här:

I höst har jag jobbat från 07 till 23 varje dag, måndag till söndag, för att försöka komma på en lösning till hur man kunde göra konserter så trygga som möjligt. Redan andra veckan i augusti pratade jag i radio och skrev insändare om hur detta med avstånd inte fungerar när inte hela samhället jobbar så.

Vi som gör konserter har med tre-fyra extra ordningsvakter. Torsdagen den 2 juli spelade vi på Tottesunds herrgård. Fyra extra ordningsvakter tyckte myndigheterna att jag skulle ha för en publik på totalt 150 personer, plus tre till från herrgården. Totalt sju personer som stod och kollade att folk höll avstånden.

Jag behöver kanske inte skriva mer, men gör det. Efter konserten frågade ordningsvakterna, varför så många, när alla sköter sig, vi har inget jobb. Jag fick en stor faktura, och ett tack. Två dagar senare åkte jag till Helsingfors och tog in på hotell för natten.
Det gick inte att sova förrän klockan 03.  Det var ett sånt liv på nattklubben. Jag gick ner till infon och sa att jag inte förstår hur man kan göra så här i pandemitider. Inget svar.

Jag beslöt mig för att slå på stora trumman om detta, så jag deltog i flera debatter, ringde regionförvaltningsverket, de bad mig skriva ett brev, vilket jag gjorde. Snart har en månad passerat och jag har fortfarande inte fått svar. Jag varnade för detta som alla kulturarbetare fruktade: Att alkohol, avstånden, nattlivet och krogen kommer leda till att konserterna och idrottsevenemangen betalar räkningen. Nu är vi där.

Och så hans slutkläm:

Sluta vara arga på de unga, de har bara gjort det som ni själva har sagt ok till. I er värld är tydligen alkoholen viktigare än folkhälsan. Är det pengarna som styr? Då kan jag påpeka att kultur och idrott är viktiga samhällsfunktioner de också, även i pandemitider.

 

Detta är som sagt en mycket tänkvärd text. Jag kan lägga till att det också finns andra som är med och betalar räkningen. I Danmark avlivas som bäst över en miljon minkar för att smittan på något konstigt sätt har spridits rekordsnabbt mellan farmerna. Uppfödarna har blivit lovade kompensation som, enligt uppgift, inte ens kommer att täcka de utgifter de har haft för att föda upp dessa minkar. För att inte tala om att denna kompensation skulle täcka förlusten av det avelsarbete som har gjorts i flera decennier på dessa farmer.

Som en egen slutkläm kan jag lägga till ännu en sak på Enroths lista av viktiga samhällsfunktioner. Vi skulle ha haft våra Bibeldagar denna helg. Trots att tiopersonersgränsen för offentliga evenemang införs först på måndag beslöt vi att ställa in för att inte orsaka någon virusspridning. Detta är också en förlust, om än den inte räknas i pengar.

6 kommentarer:

  1. " coronan" är som synden. Om den får plats för nära så smittar den och drar ner i synd och brott. Ett otyg är att man förlåter relationssynder,läs äktenskapsbrott och förlovningsbrott bortom vetskapen hos den förfördelade parten vilket leder till skevhet i förbunden också då en grupp människor valt att gå under ny identitet vid vilken en enkel ocjmh på grund av brottsofferställning har av staten och gängena så mycket blandad medicinering att det tar åratal att koppla rätt fast man snällt säger åt dem att de nog ljuger. Nåväl vi kan alla väl säga som paulus att den Gud förlåter förlåter han också i ljuset av evangelie renhet där han säger den ni förlåtit inför Guds ansikte den förlåter också han. Men en människa mot vilken begåtts förlovningsbrott och äktenskapsbrott skall ha rätten att veta och själv avgöra vad slutet blir. Speciellt i små kretsar förlåter man sin vän och lämnar dess partner att svida av de osynliga skevheten. Lögn är ett märkligt ämne,, lätt dras man i det dagliga livet med i systemlögner, men lögn använd i grälsjukesyfte och oförmågan att förstå att man kan undvika lögn eller att det ännu finns de som är nogräknade blir nog inför Gud ett riktigt coronabord där skadeknapparna far fram och tillbaka och inte mången coronaknapp slutar irra befriad från syndaverksamhet i hörnpåsarna. Riktiga vänner säger till i tid och riktiga myndigheter tar itu med brott och förgiftningar. Det var intressant att finna en förklaring på illamåendena så ändå åtrrstår bara att be om Guds nåd för var dag ty om Han hjälper blir man i alla fall frälst fastän världen vinner.

    SvaraRadera
  2. Håller inte alls med om coronan. Släpp coronan. Skydda de som behöver skyddas och låt andra leva sina liv.
    Att konserter och idrottsevenemang betalar för vad krogar ställer till med skall ni tacka våra myndigheter för, och Kaukoranta. De har helt tappat det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Patrik. Jag vet faktiskt inte vad jag ska anse längre, vad som är den bästa strategin. I ett land som USA tror jag att den strategi som du förespråkar är bäst. Där får en lockdown så oerhört negativa följder både för företags och privatas ekonomi. Här är det det offentliga som, i de flesta fall, tar smällen. Om detta är bättre i det långa loppet kan förstås diskuteras, och sedan kommer makthavarnas godtycke också in i bilden. Vissa får stöd medan andra, som skulle behöva stödet, blir utan. Med en rödgrön regering är detta godtycke dessutom om möjligt ännu mera godtyckligt.

      Radera
  3. Om corona på alternativ media, https://nyadagbladet.se/halsa/who-bekraftar-coronaviruset-inte-varre-an-sasongsinfluensa/ läs också denna som det länkas till i föregående länk ! -https://nyadagbladet.se/halsa/aldre-med-covid-19-dog-ofta-av-andra-orsaker/

    SvaraRadera
  4. Också dethär är intressant ! https://www.nationalheraldindia.com/international/why-is-gates-denying-event-201

    SvaraRadera
  5. En uppmaning jag kan hålla med om, läs brett ! Angående nyadagbladet.se -http://polimasaren.se/nya-dagbladet/ , och vad har "polimasaren" bakom sitt sätt att skriva ???

    Anonym 2

    SvaraRadera