onsdag 21 oktober 2020

Intressant om Nya testamentet

Jag lyssnade idag medan jag satt på trucken på undervisning från 2019 års Alltid redo-konferens med John Dickson. Hans föredrag "Tvivlarens guide till Jesus och uppståndelsen" är verkligen värt att lyssna på! Som historieintresserad teolog var det mesta god och nödvändig repetition, men en helt ny sak kom fram som jag inte har hört eller tänkt på tidigare. Dicksons föredrag var en koncentration av en kurs som han håller på vanliga sekulära högskolor, och han poängterade flera gånger att det han säger är sådant som vanliga, icketroende historiker håller med om. Det nya för mig var det han sade om att sekulära historiker är fascinerade och intresserade av Nya testamentets texter ur ett renodlat historiskt perspektiv eftersom de är unika, inte bara för att det finns så oerhört stor mängd kopior bevarade och att texterna är skrivna så nära de händelser de beskriver, utan också för att dessa texter är skrivna av maktlösa människor. Maktlösa i den bemärkelsen att de som skrivit texterna var vanliga människor. Så gott som alla andra historiska texter från antiken bjuder på maktens perspektiv. Väldigt sällan, för att inte säga aldrig, får vi höra från "oppositionen" eller överlag från sådana som inte representerar makten.

Dickson säger att Paulus är ett litet undantag bland de nytestamentliga författarna eftersom han, före sin omvändelse, var associerad med makten. Men han konstaterar också att Paulus förlorade sin maktposition när han blev en Jesu efterföljare och apostel. Nu kanske någon vill opponera sig och hävda att kyrkan var en maktfaktor. Men detta gäller endast från medlet av 300-talet. När texterna skrevs (alla inom 60 år efter Jesu död och uppståndelse) var kyrkan verkligen ingen maktfaktor.

Lyssna gärna på Dicksons föredrag! Det är som sagt väldigt givande. Tyvärr är det endast på engelska.   

2 kommentarer:

  1. Har lyssnat 10min på föredraget, han har en denar i kedja runt halsen.... De är inte så dyra på ebay om någon är intresserad (om de nu sedan är äkta..)https://www.ebay.ie/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2054436.m570.l1311&_nkw=roman+denarius+coin&_sacat=0 Kanhända jag är tjatig men läst "Kuohuva Rooma" (https://sacrum.fi/kuohuva-rooma) ännu ? Där kommer just fram att, "var kyrkan verkligen ingen maktfaktor." .....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 22:54. Intressant! Jag tänkte, när jag hörde om denaren, att det skulle vara intressant att ta reda på var man kan få tag på en sådan. Du hann före mig med de uppgifterna. Jag ska kolla upp dem. Och nej, jag har ännu inte kommit till de böckerna. De finns på min (långa) lista av böcker jag borde läsa.

      Radera