måndag 5 oktober 2020

275 -263

Det är allmänt känt att de olika opinionsmätningarna före presidentvalet i USA 2016 inte visade rätt, och som ett resultat av detta kom Trumps valseger som en stor chock för i princip alla. Men bara i princip alla. Inte för riktigt alla. The Trafalgar Group, ett privat opinionsinstitut, lyckades få alla utom en (Nevada) av de elva (beroende på hur man räknar) swingstaterna rätt i sina mätningar. Orsaken till detta var att de räknade med s.k. "shy voters", alltså det faktum att många inte vågade säga att de skulle rösta på Trump av rädsla för repressalier t.ex. på arbetsplatsen. (Ja, faktiskt, så grymma är vänsterns påtryckningsmetoder i USA idag!) Därför ställdes inte frågan "Vem skulle du rösta på om valet var idag", som frågan vanligen lyder, utan i stället formulerades frågan "Vem tror du att din granne kommer att rösta på? På detta sätt fick de fram ett mera korrekt resultat i sina undersökningar. 
 
Inför detta val säger, igen, de stora opinionsinstituten att demokraterna och Biden har en kraftig ledning, och att han dessutom leder i alla swingstater. Detta skulle givetvis innebära, om det skulle hålla i sig över valet, att Biden skulle vinna valet ganska komfortabelt. Men vad säger då Trafalgar Group om opinionsläget? De publicerar inte sina resultat så ofta, men när man sammanställer de senaste resultaten de publicerat på sin webbplats visar det sig att Biden faktiskt, om valet hade ägt rum då när de olika mätningarna gjordes, skulle vinna i både Pennsylvania (klart) och i Wisconsin (knappt) av de swingstater som Trump vann 2016, liksom även i Maine, Nevada, Minnesota och New Hampshire som Clinton vann 2016. Detta skulle ge ett mycket jämt slutresultat i valet, men ändå så att Trump skulle vinna med tolv elektorers marginal. (Trump leder i Michigan, Florida, Arizona, North Carolina och Georgia. Av dessa knappt i alla utom i Georgia.)
 
Men nu är inte detta val som något annat tidigare val. Coronan har vänt det mesta på huvudet. Alla dessa mätningar var dessutom gjorda innan den bedrövliga valdebatten och förstås också innan Trump blev sjuk i Covid. Så därför får vi nog räkna med att det kan ha skett ganska stora kast i understödet under de senaste dagarna och veckorna. När dessutom många av dessa swingstater är väldigt jämna (i Trafalgar Groups mätningar) kan redan en liten förskjutning i styrkeförhållandet få stora följder när det gäller antalet elektorer de båda kandidaterna erhåller.  
 
Jag räknar med att uppdatera vartefter det kommer in nya uppgifter på Trafalgar Groups sidor. Men enligt de senaste uppgifterna som finns tillgängliga skulle alltså Trump ligga lite före Biden. Men det är jämt. Oerhört jämt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar