onsdag 28 oktober 2020

Oljeindustrin och Pennsylvania

 Jag skrev i texten om valdebatten mellan Trump och Biden att det är möjligt att den knockoutsmocka Biden gav sig själv kan ha avgjort valet. (Intressant nog har nu också t.ex. Iltalehti noterat detta, även om knappt någon annan media här har gjort det) Nå, nu har Trafalgar Group kommit med en ny opinionsmätning från just Pennsylvania som visar att det har skett stora förändringar i väljarunderstödet i den viktiga swingstaten på bara två veckor. Från att ha legat under med 2,3 % den 13/10 har Trump nu passerat Biden och leder med 0,8% (27/10). 

Nu återstår det förstås att se om Trafalgar Group lyckats lika bra med sina mätningar denna gång som de gjorde 2016. Om de har gjort det, och inget dramatiskt inträffar fram till valdagen, torde Trump har mycket goda chanser att klara av att bli omvald. Hur som helst är valvinden helt klart röd (i amerikansk tappning, vill säga) just nu och Trump går starkt framåt. 

18 kommentarer:

  1. Vem av kandidaterna Trump och Biden tror du har brutit mot flest av de tio budorden och störst antal gånger?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jan. Ingen aning. Kanske Trump? Det vet jag emellertid, att USA:s vänsterpress har stora problem med det åttonde. Men nu var det ju inte det som var ämnet här.

      Radera
    2. Det var inte ämnet, men ett inlägg utan tiotals kommentarer...

      Tänkte att du som kristen skulle ha svårt att stöda en person som upprepat brutit mot dekalogen. Trump har begått äktenskapsbrott upprepade gånger. Han har ljugit tusentals gånger sedan han blev president. Vågar gissa att han också brutit upprepade gånger mot sjunde, nionde och tionde budet. Man kunde också tro att han sätter mammon först.

      Jag vet inte mycket om Biden, men jag har förstått att han är en hängiven katolik. Precis som du tror jag att han brutit mot färre av buden och färre gånger.

      Hur motiverar du utgående från det jag skriver ovan att du ändå stöder Trump? Världsliga saker kan väl inte vara viktigare än att följa guds bud?

      Vem skulle Jesus ha röstat på? ;-)

      Radera
    3. Jan. "Tänkte att du som kristen skulle ha svårt att stöda en person som upprepat brutit mot dekalogen."

      Om det skulle finnas en riktigt bra kandidat skulle jag garanterat gilla denne bättre. Jag skulle INTE stöda Trump som min biskop eller präst. Men nu är det ju inte biskop eller präst de väljer, utan en president. (Där har du svaret på din fråga i tredje sista stycket.) Men visst finns det saker som skaver med Trump ändå. Så även om jag verkligen hoppas att han vinner skulle jag själv nog ha betänkligheter att rösta på honom.

      "Jag vet inte mycket om Biden, men jag har förstått att han är en hängiven katolik."

      En "hängiven katolik" som är för abort ända fram till födelsen. P.g.a. detta har många katoliker vänt sig mot honom.

      Sedan angående de "tusentals gånger" Trump har ljugit. Det visade sig ju att en hel del av det som utmålas som lögner inte alls var några lögner. På sin höjd tänjde han på sanningen. (Om det är bättre kan givetvis diskuteras...)

      Sista frågan kan jag inte svara på. Jag tror däremot starkt att vi som kristna har frihet att ställa kandidater mot varandra och komma till vår egen slutsats vilken vi väljer i ett politiskt val.

      Radera
    4. Fortsättning. Även om detta betyder att kristna människor kan komma till helt olika slutsatser. Det finns inga politiker som är perfekta, utan alla har sina mörka fläckar. Sedan handlar det om vad man sätter tyngdpunkten på. För min del ser jag Trump som ett bättre alternativ eftersom han jobbar för de oföddas rättigheter, mot social rättvisa-ideologin (som inte alls handlar om social rättvisa i dagens läge) och för den mäsnkliga fri- och rättighterna.

      Radera
    5. Tror du han sätter gud före mammon?

      Radera
    6. Jan. Jag känner inte mannen, så jag kan kanske inte uttala mig om det. Men en gissning är att han kanske inte gör det? Men en politiker ska bedömas enligt vad han gör, och Trump har faktiskt hållit en stor del av sina vallöften. Det är ett stort plus.

      Radera
    7. Låt oss bedöma en av de saker han gjort: separerat barn från deras föräldrar. Han har gjort det så bra att föräldrarna till 545 barn inte kunnat lokaliseras.

      Matteus 25:40 "Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig."

      Om den gud Trump antagligen inte tror på finns, kommer han (Trump) ha en del att svara på.

      En sak jag missade - har du källa på att Biden "är för abort ända fram till födelsen"? När jag söker hittar jag bara artiklar som konstaterar att det inte finns stöd för det uttalandet.

      Radera
    8. Jan. Det finns stater som har abort fram till födelsen. Biden vill inte ändra abortlagarna i mera restriktiv riktning. Ergo: Han är i praktiken för abort fram till födelsen.

      Separerandet av barnen från deras föräldrar var något oerhört bedrövligt och något som knappast kan försvaras. Liksom inte heller USA:s hållning i abortfrågan. Där gäller också Matt. 25:40, eller vad menar du om det?

      Radera
  2. Vill man rädda liv tillåter man sena aborter. De utförs ju när moderns liv är i fara.

    När det gäller abort är det inte barn som aborteras, i motsats till de barn som separerats från sina föräldrar.

    Om gud finns, är allsmäktig och inte gillar aborter kommer han att soppa dem. eller vad menar du om det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jan. "Vill man rädda liv tillåter man sena aborter. De utförs ju när moderns liv är i fara."

      Vissa, men inte på långt när alla.

      "När det gäller abort är det inte barn som aborteras"

      Vad menar du att det är om det inte är barn? Kängurur?

      "Om gud finns, är allsmäktig och inte gillar aborter kommer han att soppa dem. eller vad menar du om det?"

      Han har samtidigt gett oss människor en fri vilja i saker som är onda. Men ja, han kommer nog att stoppa aborterna. Men det betyder att han kommer att stoppa mycket annat också, så vi ska nog vara tacksamma att han (ännu) inte har gjort det. För närvarande har han lämnat den saken åt oss människor.


      Radera
    2. Är du emot abort om moderns liv står på spel? Och visa gärna statistik på orsaker till sena aborter.

      Det är oftast zygoter eller embryon som aborteras, i annat fall foster. Barn finns inte i magar.

      Det är nog många som väntat länge, och hittills förgäves, på att gud skall stoppa diverse grymheter. Allt från offer för etniska utrensningar till barn som utnyttjas av prästerskap. Är det deras fria vilja som försatt dem i deras elände?

      Radera
    3. Jan. "Är du emot abort om moderns liv står på spel?"

      Finns det sådana som är det? Ja,. kanske någon. Men de flesta är det inte. Inte heller jag.

      "Och visa gärna statistik på orsaker till sena aborter."

      Finns det sådan? Om det finns skulle jag gärna se den.

      "Barn finns inte i magar."

      Ånej,d en gubben gick inte! Ett barn blir inte till när det föds. Om du faktiskt försöker påstå något sådant är det nog i topp tio bland de sämsta argumenten någonsin.

      "Är det deras fria vilja som försatt dem i deras elände?"

      Deras och vår. Det här är liksom en kollektiv grej.

      Radera
    4. Det är du som skriver att "Vissa, men inte på långt när alla" sena aborter utförs för att rädda moderns liv. Tänkte att du hade en källa att hänvisa till.

      Nej det är varken gubbar eller barn som aborteras. Du kan fortfarande vara mot abort fast du anammar en korrekt vokabulär och talar om zygoter, embryon och foster. Men det är fortfarande kvinnans kropp och hon och ingen annan bestämmer om någon annan får använda den.

      Om det där med fri vilja och dess följder är en kollektiv grej lär det dröja innan vi får slut på allt elände. Med tanke på att inte ens alla kristna inriktningar är överens kan man tänka att det kommer att vara ännu svårare att övertala alla muslimer, hinduer etc att rätta sig i ledet.

      Men hur skulle det se ut om det inte fanns en gud? Jag tror att det skulle se ut precis som nu, men det skulle vara intressant att höra vad du tror att skulle vara annorlunda?

      Radera
    5. Jan. Jag har inga siffror, men det är ett faktum att en stor del av alla sena aborter utförs för att mammans liv är i fara. En stor del, men inte alla.

      Givetvis är det ett barn som aborteras. Det kan inte vara något annat, helt enkelt.

      "Men det är fortfarande kvinnans kropp och hon och ingen annan bestämmer om någon annan får använda den."

      Detta sätt att argumentera är ytterst falskt. Det är, i vår tid, ingen hemlighet för NÅGON att ett samlag är en aktivitet som kan ge upphov till ett nytt liv. I själva verket ÄR detta vad ett samlag gör. Den som ägnar sig åt denna aktivitet har alltså redan tagit beslutet som kan leda till att ett nytt liv uppstår. Att sedan hävda att detta inte är acceptabelt är bara galet.

      "Om det där med fri vilja och dess följder är en kollektiv grej lär det dröja innan vi får slut på allt elände."

      Det är ett understatement. VI kommer aldrig att få slut på allt elände. Men i söndags var det domsöndag, och om du gick i kyrkan då fick du (förhoppningsvis) höra vad som kommer att sätta stopp för eländet.

      "Men hur skulle det se ut om det inte fanns en gud? Jag tror att det skulle se ut precis som nu, men det skulle vara intressant att höra vad du tror att skulle vara annorlunda?"

      Det är lätt att svara på frågan vad som skulle vara annorlunda om Gud inte fanns. Då skulle vi inte heller finnas.

      Radera
  3. Du har backat från "inte på långt när alla" till "inte alla". Bra så!

    Det är inte barn som aborteras - kolla i en biologibok eller fråga närmaste biologilärare eller läkare - och jag är förvånad över att du hårdnackat håller fast vid det påståendet: över 30% av alla graviditeter resulterar i spontana missfall. Är det gud som dödar barn? Han skulle väl kunna rädda alla om han ville? Vill han inte? Bryr han sig inte? Kan han inte?

    Ett samlag är inte ett medgivande till graviditet. Det flesta samlag leder inte till graviditeter, och även om ett samlag gör det är det helt och hållet upp till kvinnan att bestämma över sin kropp.

    Som du säkert gissat går jag inte i kyrkan. Det är allt färre som gör det, vad jag förstått, så som jag skrivit någon gång tidigare: gud behöver byta pr-byrå. Han lockar inte folket som tidigare, helt enkelt.

    Om jag påstår att vi finns för att spagettimonstret skapat oss - hur kan vi göra ta reda på vem av oss, om någon, som har rätt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jan. "Det är inte barn som aborteras - kolla i en biologibok eller fråga närmaste biologilärare eller läkare"

      Givetvis är det ett barn. Vad skulle det annars vara? Jag vet att det i vissa biologiböcker har funnits (och kanske ännu finns?) teckningar av foster som påminner mera om amöbor än om barn, men falska bilder gör inte lögnen till sanning.

      "över 30% av alla graviditeter resulterar i spontana missfall. Är det gud som dödar barn? Han skulle väl kunna rädda alla om han ville? Vill han inte? Bryr han sig inte? Kan han inte?"

      Du kan lägga till att människor i alla åldrar dör - och sedan kompa detta med samma frågor. Svaret är att vi lever i en fallen värld där synden påverkar alla människor. "Syndens lön är döden", och den vägen går vi alla, vissa tidigt, andra senare.

      "Ett samlag är inte ett medgivande till graviditet. Det flesta samlag leder inte till graviditeter, och även om ett samlag gör det är det helt och hållet upp till kvinnan att bestämma över sin kropp."

      Fel, fel och fel.

      "Om jag påstår att vi finns för att spagettimonstret skapat oss - hur kan vi göra ta reda på vem av oss, om någon, som har rätt?"

      Du kan t.ex. vad det finns för historiska fakta som stöder de olika alternativen och vilka källor som backar upp dessa - hur nära i tiden de ligger och hur många källor det finns och hur många kopior av dessa som existerar.

      Radera
    2. Hur kan synd straffas med döden, är inte livet heligt? Är inte människan skapt till guds avbild? Handlar inte ett bud om man inte skall döda? Varför tillåter gud avrättningar?

      Skall inte gud vara rättvis? Är det rättvist att bli straffad för andras brott? Är det rättvist med dödsstraff för brott över huvudtaget?

      Om gud finns bryr han sig inte, eller så kan han inte påverka vad som händer på jorden. Är han allsmäktig kunde han på en gång tala till alla människor på jorden, övertyga alla om sin existens, kristna alla, avskaffa synden och upprätta paradiset på jorden. Tänk så mycket lidande han skulle bespara! Varför gör han inte det? Om han älskar oss borde han göra det, eller hur?

      Återigen - det är som han inte skulle finnas...

      Vilka historiska fakta finns det för skapelseberättelsen, menar du? Vilka källor? Och bibeln duger inte - den är ett påstående, inte ett bevis.

      Radera