torsdag 11 augusti 2022

Om kampen mot lögnen

En av de största orsakerna till att jag driver denna blogg är att jag ogillar lögner. För att uttrycka det milt. I dagens samhällsklimat finns det en hel del lögner som har blivit eller håller på att bli samhällsbärande. Igen, för att säga det snällt. Faktum är att dessa lögner i sig har potential till samhällsomstörtning. 

En av dessa lögner, som jag inte sällan lyfter fram, är vindkraftens förträfflighet. Det är förstås sant att vindkraftverk ger oss el, och det är en positiv sak. Men det finns flera stora problem med vindkraften som idag pressas undan i marginalerna eftersom vindkraften är en central byggkloss i den energiomställning som klimathetsarna med all makt driver på. Dels handlar det om miljöproblem i anslutning till själva möllorna. De stör bl.a. fågellivet och är fruktansvärt fula rent utseendemässigt. Sedan har vi det kanske största problemet, nämligen elmarknadens/elprisernas svängningar som vindkraften kraftigt förstärker. Det är här vi har fröet till en möjlig samhällsomstörtning på detta område. (Liknande finns också på andra områden där lögnen har blivit/hotar att bli samhällsbärande.) 

Jag har de senaste dagarna letat efter en insändare på Aftonbladets webbplats - en insändare som, visade det sig, inte alls fanns där utan på annat håll. Jag kommer säkert att få orsak att återkomma till mina reaktioner på vad jag hittade på denna webbplats. Den första insändaren jag hittade, som driver lögnen, är skriven av geografiprofessorn Lennart Olsson från Lunds universitet. I hans insändare, som redan i rubriken ("Höga elpriserna beror på vårt fossilberoende") driver en stor lögn, talar han om fossilindustrins och skogsindustrins intresse av att påverka klimatforskningen och få till stånd forskningsresultat som stöder deras agenda. På andra kanten, där objektiviteten enligt honom råder, menar han att bl.a. IPCC står. Problemet med Olssons resonemang här är att det inte finns någon objektivitet värd namnet inom klimatforskningen. Alla forskare är mer eller mindre köpta av olika intressegrupperingar. Som jag tidigare har nämnt måste en forskare, vars arbete ofta finansieras av olika stipendiestiftelser, komma till vissa slutsatser för att garantera sig fortsatt finansiering. I klartext: Den forskare vars forskningsresultat inte går i linje med det havliga, ur IPCC:s och den allmänna opinionens synvinkel, är snart en före detta forskare. Dessutom kan man, utan större problem, ana en (vänster)ideologisk styrning av hela klimatfrågan, ett faktum som även det raserar objektiviteten.

Angående lögnen i insändarens rubrik skriver Olsson i slutet av sin insändare, som även (vilket bör medges) har en del förtjänster, att "Som redan påpekats i debatten men som tål att upprepas så är det inte satsningen på förnyelsebar energi som skapat skenande energipriser i EU utan tvärtom just beroendet av fossil energi."

Detta är som sagt en ren och skär lögn. Det är uttryckligen så att det är just den politiska styrningen bort från fossil energiproduktion och den med det hand i hand-gående satsningen på vindkraft som orsakar de stora fluktuationerna i elpriset (och därmed de skyhöga pristopparna). Detta inser alla som ens lite har följt med elmarknadens skiftningar och kopplingen till olika vädertyper. 

93 kommentarer:

  1. De höga elpriserna beror uttryckligen på vårt beroende av fossil energi. Europa vande sig under lång tid vid billig och bekväm naturgas och olja, praktiskt och förmånligt pumpade via lämpliga ledningar från Ryssland.

    Nu när Ryssland åter mycket konkret visat sig ha stormaktsambitioner och Europa inte vill hamna under den stövelklack Moskva så beredvilligt erbjuder har det låga priset på fossil energi förvandlats till ett vackert fenomen, i ljust minne bevarad - så länge inte elen kapas och allt läggs i mörker, förstås.

    Alla slåss om den begränsade mängd el som står till förfogande, med följden att priserna stiger enligt bästa marknadsekonomiska teorier. Visst, priset på el fluktuerar beroende på väderförhållandena. Det gjorde elpriset för ett år sedan också. Sedan dess har medelpriset på el stigit till det sexdubbla. Fluktuationerna är de samma, men fenomenet som förklarar den plötsliga nivåförhöjningen stavas "fossilberoende".

    Arne

    SvaraRadera
    Svar
    1. -->Arne, "fossil energi", för det första är det inget fel med fossil energi ! Går man in på Fortums hemsida för att välja elavtal finns inget annat än "sol/vind" , "åtminstone koldioxidfri" och ett tredje som jag nu inte får fram. Jag vill ha el som orsakar " koldioxidutsläpp" för allas vårt välmående ! Ingenstans finns längre möjlighet att välja mellan dag/nattström ! Har du sett detta, https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/a60e005b-2a00-4ba4-9e52-56b02b7b4f9a ? Det ligger politik och pengar bakom alla beslut ! Torv är en förnybar resurs, men våra politiker har beslutat annorlunda ( pga. EU ) Olja är en förnybar resurs, https://genesis.nu/nyheter/ny-teknik-fran-alger-till-olja-inom-en-timme/ Vårt samhälle ska köras ned till vilket "pris som helst" ! "Fluktuationerna är de samma, men fenomenet som förklarar den plötsliga nivåförhöjningen stavas "fossilberoende", FEL ! Dagens "fluktuationer" beror på satsandet av bl.a vindkraft !

      Radera
    2. PS.Hur kan det finnas " Fortum.se" ? , https://www.fortum.se/privat/elavtal/teckna-elavtal ? Allt är bara en fråga om pengar och den som ser en chans att förtjäna gör det !

      Radera
    3. Till dig som älskar att använda utropstecken: nu gällde diskussionen orsaken till våra höga elpriser. Ingenting av det du så yvigt skriver om har någonting med just det temat att göra.

      Arne

      Radera
    4. Arne. Givetvis har dagens situation också att göra med Rysslands-situationen, det kan inte förnekas. Men, men, men. Igen är det så oerhört lätt att glömma bort varför speciellt Tyskland är så väldigt beroende av rysk energi. Tyskland körde ner sina kärnkraftverk och skulle ersätta dessa med vindkraft ("Energiwende"), men eftersom detta inte fungerar tvingades man ty sig till rysk energi.

      Radera
    5. Arne. Jag missade ett "e" i Energiewende". Det är intressant att läsa dokument som är skrivna om detta före dagens kris. T.ex. här: https://www.handelskammer.se/node/6886

      Radera
    6. "Var tolkningen korrekt?" Så brukade talmannen i riksdagen i tiderna fråga då ett tal tolkats till svenska.

      Var tolkningen av handelskammarens artikel korrekt? Inte utan vidare. "Energiewende" handlade inte bara om vindkraft, vilket du låter förstå, utan mycket mer: "Förnybar energi ska användas inom områdena el, värme och trafik. Detta innebär en utbyggnad av vind-, sol-, bio-, hydro- och geotermisk energi samt vattenkraft."

      I artikeln fokuserade man på kärnenergin, vilket man menar sig framgångsrikt ha ersatt med alternativa energiformer. Man säger inte ett ord om gas eller olja, vilka skulle finnas med vid sidan om de förnybara resurserna. När gasen till största delen strypts av leverantören och marknadspriset leker månraket, då har vi problem med elpriserna, även i Sverige och hos fjärran oss.

      "Where's the beef", lyder en annan berömd fråga. Var finns lögnen du skriver om?

      Arne

      Radera
    7. Arne. Lögnen är den jag nämner, alltså att det är vårt beroende av fossil energi som är boven i dramat. Så är det inte, och det borde vara klart och tydligt för alla. Men tyvärr får det inte vara på det sättet, och då behöver lögnen sås ut.

      Givetvis kan vi diskutera vilken av den förnyelsebara energiformerna som är orsaken till att hela "Energiewende" har misslyckats, men faktum är att misslyckandet är katastrofalt.

      Radera
    8. Nåväl, då anser jag att du har fel i din argumentation. Det är solklart att väst är beroende av både olja och naturgas.

      I Mellaneuropa används kolossala mängder naturgas dels i industrin och dels för uppvärmning och matlagning i hushållen, det senare på ett för oss i ett glesbefolkat land fullkomligt obegripligt sätt. Ryssland har varit med om att bygga upp det beroendet genom att välvilligt utveckla distributionsnätverken och lagringsplatserna, för att sedan kunna använda kundförhållandet i utpressningssyfte.

      Nu finns det inte naturgas att få i tillräcklig utsträckning från annat håll. Saudiarabien vädrar morgonluft och ser möjligheter att få det förhatliga väst på knä och vägrar höja oljeproduktionen. Det finns ingen chans att på kort tid utveckla Energiewende så att man på det sättet kunde producera elkraft. Återstår att köpa el från Norge och Sverige, vilket leder till att vi för vår del betalar skyhöga priser för vår el i vinter.

      Och påståendet om att Energiewende skulle ha misslyckats katastrofalt tål nog att diskuteras. Det var kanske mindre begåvat att stänga ner kärnkraften, för med facit på hand har man varit tvungen att återstarta vissa gasdrivna elkraftverk igen och i synnerhet efter ukrainakrisen hade kärnkraftverken definitivt behövts.

      Alltså: det finns ingen lögn där du hävdar att den skulle finnas.

      Arne

      Radera
    9. Kristian, då du länkar nånting, så är vore det, för ditt eget bästa, till fördel att du läser HELA artikeln. Men som det är precis varenda gång du försöker skriva nånting om energi, går det rakt ner i djupa lerdiket. Det är synnerligen underhållande, men tragiskt att du leder många i lögnen. Och lögnen verkar vara ditt tema för närvarande.

      Nåväl, eftersom ingen är tillräckligt brydd i att läsa, så missar man många viktiga saker med die Energiwende.

      Jag har ju tidigare skrivit om orsakerna till att Tyskland kört ner sin elproduktion, och det var att det inte var hållbart att upprätthålla eller ta hand om grannländernas energibehov. Det har ju inte du Kristian velat ta till dig alls, utan motat med din propaganda. Nu är det dock så, att då du länkar texter du inte läser, så har du de facto lagt upp sådant som talar emot dig själv.

      Ska jag citera det du länkat till? Jo, jag gör det:
      "När Energiewende kom till trodde många att elförsörjningen skulle bryta ihop i och med stängningen av de åtta första kärnkraftverken. Men motsatsen har hänt. Tyskland producerar nu för mycket energi och har inte tillräckligt med möjligheter att spara den, eftersom tekniken till detta saknas."

      Som jag skrev, har Tyskland producerat så mycket att de tvingats sälja åt sina grannländer. Ja, Kristian, varför borde Tyskland ha upprätthållit en sådan produktionskapacitet som de inte kan nyttja sig av?


      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008967083.html
      Den 27 juli var elen nästan gratis, och orsaken var tillgången till vindkraften. Berätta gärna när elen varit nästan gratis innan vi hade vindkraft. Låt mig hjälpa dig.

      Här är en som tagit fram medeltal för elpriset, och det finns ingenting som skulle få spotpriser att korrelera med vindkraft.
      https://www.pks.fi/blogit/miksi-sahkonhinnat-ovat-historiallisen-korkealla-ja-mita-sahkonkayttajan-tulisi-siita-ajatella/



      Om vi ska ta in lite mera komik, så är det skrattretande att du Kristian inte varit på kartan då man undrat varför inte kolkraftverket i Björneborg tagits i bruk för att sänka priserna.
      https://yle.fi/uutiset/3-12571580

      Orsaken var att det inte finns tillräckligt med kol för att köra under längre tider än vad reservkraftverket är ämnat för. Inte finns det heller personal tillgängligt.

      Vissa missar en hel del då de bara läser gammal propaganda istället för aktuell fakta.... :-)

      Radera
    10. Arne. Ingen har väl påstått att väst inte skulle vara beroende av olja och gas? Men lögnen består i att hävda att det är detta beroende som orsakat dagens situation. När du skriver att det inte går att få tag i naturgas från annat håll (än Ryssland) är detta en sanning med modifikation. Norge skulle kunna producera naturgas så det skulle räcka till för Europas behov, men problemet är att eftersom naturgasen är "ond" finns det inga förutsättningar att utvinna den. Om Norge ska satsa stora pengar i infrastruktur behöver de få garantier att de kan sälja sin gas över en längre tid. Men med trycket att överge fossila energiformer förbinder sig ingen till detta. Ser du,d etta är ett spel med många spelare och ännu fler faktorer som påverkar slutresultatet. Men det som går igenom allt är det att det är viljan att övergå till fossilfria energiformer (och att gå bort från kärnkraften) som ligger bakom dagens kris.

      Radera
    11. Förvirringslobbyn. Givetvis har jag läst texten jag länkade till. Och, i motsats till dig, förstod jag vad jag läste. Som jag har konstaterat många gånger är det ingen som helst idé att försöka diskutera med dig eftersom du inte klarar av att förstå vad frågan handlar om eller att ta till dig fakta som går mot dina felaktiga uppfattningar.

      Radera
    12. "Men lögnen består i att hävda att det är detta beroende som orsakat dagens situation."

      Varför skulle det vara en lögn? På vad stöder du ditt påstående?

      Arne

      Radera
    13. Då du Kristian har läst att Tyskland producerat för mycket el, varifrån tar du ditt påstående att då vindkraft inte fungerade, måste man ta till rysk gas?

      Jag citerar dig:
      "...skulle ersätta dessa med vindkraft ("Energiwende"), men eftersom detta inte fungerar tvingades man ty sig till rysk energi. "

      Skulle du sluta med att hitta på lögner och läsa, kolla upp, så skulle du inte skämma ut dig så totalt, gång på gång. Om det stämmer det du säger, skulle följande bild se helt annorlunda ut, kronologiskt skulle gasens andel stiga efter kärnkraftens minskning, men Kristian, så är det inte i verkligheten, blott i din lögn.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Energy_in_Germany#/media/File:Energy_mix_in_Germany.svg

      Här ser vi att gasen användes redan före 60-talet, och gasens andel har hållits mer eller mindre oförändrad trots vindkraften. 1961 började man köpa gas från Sovjet, via ett rör som byggdes 1958.
      https://de.wikipedia.org/wiki/Geschichte_der_deutschen_Gasversorgung

      Din logik, där Energiwende inleddes mot mitten av 2000-talet, och där vindkraften expanderades mot mitten av 2010-talet, misslyckades det och ryska gasen ersatte vindkraften på 1960-talet, håller inte ihop.

      Det är inte mycket du förstår om du faktiskt läser det du påstår.

      Radera
    14. Arne. Det är det jag har redogjort för ovan.

      Radera
    15. Förvirringslobbyn. Som sagt. Du förstår inte det du läser. Jag beklagar!

      Radera
    16. "Arne. Det är det jag har redogjort för ovan."

      Att du är vindkraftskritisk framgår med all önskvärd tydlighet, tydligare varken kan eller behöver du vara. Men i övrigt redogör du nog inte för någonting av värde.

      Men vi kan strunta i det. Det här är din blogg och du har all rätt att svamla fritt på den. Tankarna går osökt till en viss riddare av den sorgliga skepnaden och hans oförtrutna kamp...

      Arne

      Arne

      Radera
    17. Arne. Jag är inte vindkraftskritiker i sig. Det jag däremot är kritisk mot är när dumheten får styra det politiska beslutsfattandet - så som långt sker idag i energipolitiken.

      "Men i övrigt redogör du nog inte för någonting av värde."

      Uppenbarligen tål inte heller du kritik mot den nu förda politiken. Men det står dig förstås fritt att blunda.

      Radera
    18. "Du förstår inte det du läser."

      Men förklara nu då hur du tänkt att gasen tagits i bruk då vindkraften inte levererat, menar du att det var på 60-talet som vindkraften togs i bruk?




      Du skriver också:
      "ren och skär lögn. Det är uttryckligen så att det är just den politiska styrningen bort från fossil energiproduktion och den med det hand i hand-gående satsningen på vindkraft som orsakar de stora fluktuationerna i elpriset "

      Du menar alltså att de stora fluktuationerna i energipriserna, som vi haft under det senaste halvåret, skulle bero på den politiska styrningen?

      Det är inte fluktuationerna som är problemet för oss konsumenter (förutom för dem som har börsel), vi berörs inte av dem, utan det är elbolagen som har räknat ut hur de jämnas ut, men deras, och allas, problem är det ständiga höga priset som inte beror på nånting av vad du skriver ovan.

      Mellan raderna ser man ju fortfarande att du ångar på om torven, men den har ju ingen som helst betydelse för energiproduktionen eller -priset i Tyskland. Inte skulle torven ha nån sänkande inverkan på elpriset i Finland heller, vi borde ju bygga ut fossila kraftverk om vi vill utöka produktionen med torv, men ingen har sökt om tillstånd att bygga ens ett enda.

      För en månad sedan var spotpriset nästan noll, pga att vindkraften gav så mycket el, samtidigt som transporten via Baltikum var reducerad. Hade vi mera vindkraft, hade vi mera sådana, positiva, fluktuationer.
      https://www.aamulehti.fi/talous/art-2000008966894.html

      Då du Kristian nu håller på och skriver om hur du ogillar lögner, hur kan du klara av att läsa dina egna texter som inte håller ihop överhuvudtaget? Det är ingen utmaning att rasera korthusen du bygger, och säkert finns det bland dina läsare dem, som inte kan tänka och tror på all smörja du skriver, men nog finns de de som ser dina logiska omöjligheter i dina sagor.

      Radera
    19. HJ förklarade rätt bra igår ! https://www.youtube.com/watch?v=SFlAZEjGwR8

      Radera
    20. "Uppenbarligen tål inte heller du kritik" etc.

      Aha, var det alltså där skon klämde: outtalade och antagna politiska värderingar?

      För att vara noga med begreppen: man får anse precis vad man vill om energipolitiken, men fakta kan man antingen se på eller blunda för.

      Det av dig anförda citatet av Olsson hör till den senare gruppen: vi är beroende av fossila bränslen, delvis för att vi med hjälp av dessa producerar elektricitet. Det kan inte ha undgått någon klartänkt människa att tillgången på fossila bränslen, typ naturgas, olja och stenkol rusat i höjden under det senaste halvåret och att denna omständighet lett till att priset på el rakat i höjden.

      Om Olssons citerade slutsats ska betraktas som lögn innebär det att fakta förvandlats till politik och åsikter - men då finns varken sanning eller lögn kvar.

      Arne

      Radera
    21. Arne. Din kommentar är obegriplig. Förklara gärna exakt vad du menar med orden: "Det kan inte ha undgått någon klartänkt människa att tillgången på fossila bränslen, typ naturgas, olja och stenkol rusat i höjden under det senaste halvåret och att denna omständighet lett till att priset på el rakat i höjden."

      De politiska värderingarna är sannerligen inte outtalade. Målsättningen är att komma bort från fossila bränslen i allt högre grad, och det är detta som är roten till vår problematiska situation idag. Skulle inte denna, märk väl, kraftigt uttalade politiska målsättning finnas skulle Norge snabbt bygga ut infrastrukturen och ersätta den ryska gasen och samtidigt erbjuda en reglerkraft som heter duga för de tillfällen när vindkraften inte levererar. Men det kand e inte göra av ovan nämnda orsak.

      Radera
    22. Japp, alldeles riktigt: jag skrev goja. Jag menade något annat, typ att tillgången på resurserna i fråga minskat och priset i motsvarande grad stigit, men lyckades inte forma denna enkla tanke på ett begripligt sätt.

      Arne

      Radera
  2. Faktalobby. Enligt diagrammet på lina länkar så har nog gasens andel ökat efterhand. Kan du inte läsa diagram eller fanns det andra siffror?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är rätt så duktig att läsa diagram, och siffror för den delen.

      Kristian påstår alltså att vindkraften inte varit tillräcklig, och att den då ersatts av ryska gasen. Om man förstår sig på diagram, så borde det synas på något sätt att gasens andel ökat samtidigt som vindkraftens andel fallit bort. Självklart sammanställde jag hastigt en graf på basen av Tysklands naturgas- och vindkraftstatistik, som hittas på wikipedia. Eftersom man inte kan infoga bilder i kommentarer, så måste jag länka: https://faktalobby.blogspot.com/2022/08/jamforelse-av-tysk-vindkraft-och.html
      Gasens andel har varierat de senaste 20 åren, mellan 55 och 65 mrd kubikmeter, och den variansen beror bla på priset och tillgången. Från 2016-2019 har förbrukningen varierat med 1,83 mrd m3, eller mindre än 3 %. Eftersom gasens andel av helhetsproduktionen är runt 10% och vindkraften nära en fjärdedel, så nog måste du väl medge att den fjärdedelens bortfall skulle ha haft en synnerligen stor inverkan på gasens 10%? Så pass bra är du väl på siffror, Patrik?


      Som jag ser det, har förbrukningen av naturgas hållits konstant, medan vindkraften har ökat kraftigt, inte fallit bort och ersatts, som Kristian påstår.

      Här kan man se på ett lite längre perspektiv, och enligt energimängd, men samma sak: det går inte att med reella siffror styrka det som Kristian påstår, tvärtom, siffrorna dementerar det som den store bloggskribenten låter förstå.
      Det är inte förbjudet att tro på allt som Kristian skriver, men det får dig att framstå som enfaldig.


      https://www.bmwk.de/Redaktion/DE/Infografiken/Energie/Energiedaten/Energietraeger/energiedaten-energietraeger-33.html

      Vindkraftens ökning
      https://en.wikipedia.org/wiki/Wind_power_in_Germany#Total

      https://en.wikipedia.org/wiki/Wind_power_in_Germany#/media/File:GermanyWind.svg

      Naturgasförbrukningen
      https://de.wikipedia.org/wiki/Erdgas#Situation_in_Deutschland


      Radera
    2. I en tidigare länk kunde man se detta diagram.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Energy_in_Germany#/media/File:Energy_mix_in_Germany.svg

      Naturgasens eller gasens andel har stigit under hela 2000-talet. Om man hämtar information från grafen har gasens andel ökat med 25% från 2000 till 2020. Enligt andra grafer eller tabeller har naturgasen minskat i absolut mängd sedan 2000. Någonting här är osant.

      Radera
    3. Förvirringslobbyn, du är då en mästare på att förvirra ! Du skrev om torven, har det slagit dig att vår riksdag/regering gjort den olönsam ? ( det var visst en torvföretagare från Vörå som lagt ner och inte var beredd på att starta upp igen om man inte från regeringshåll kunde garantera ngn fortsättning längre än två år...) Likadant som man i Sverige lade extra skatter på kärnkraften för att göra den "olönsam" om du såg videon med H Jönsson ? Se gärna också denna video om vindkraften, https://www.youtube.com/watch?v=HJA57DPVaPU&ab_channel=Uppsalauniversitet

      Radera
    4. PS. till förvirringslobbyn, "positiva fluktuationer", vad är det ? Idealet vore att vi är självförsörjande vad gäller el och elproduktion ! https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/ ännu har jag inte sett annat än att Finland importerar... Visst, får man elen billigare än man själv förmår producera den så okej, men man borde också vara beredd på att producera den själv om det blir "skarpt läge" ! Det var/är man tydligen inte då man låter "Meri-Pori" stå still !

      Radera
    5. Ingenting är osant, Patrik, det gäller att kunna läsa diagram rätt. Och förstå. Diagrammet du delade visar gasens andel i TWh i förhållande till Tysklands HELA förbrukning, och eftersom förbrukningen tenderar stiga från år till år, och om gasens import hålls konstant i mängden m3, ser det i din graf ut som om det minskar.

      Här är absoluta mängden använd naturgas:
      (årtal, energimängd, mrd m3)
      2000 2.204,0 62,67
      2002 2.290,2 65,12
      2004 2.216,7 63,03
      2006 2.189,1 62,25
      2008 2.176,9 61,90
      2010 2.247,3 63,90
      2011 2.038,2 57,96
      2012 2.122,7 60,36
      2013 2.184,3 62,11
      2014 1.956,5 55,63
      2015 2.056.5 58,48
      2016 2.130,5 60,58
      2017 2.149,3 61,11
      2018 2.082,7 59,22
      2019 2.084,9 59,28
      2020 2.007,9 57,09

      Pointen i hela diskussionen var att vi borde hitta nånting i verkliga siffror som skulle bevisa det Kristian säger, men det kan vi inte se här.

      Radera
    6. Det är knappast mitt fel att du Anonym blir förvirrad.

      Vår riksdag har från första början gett torven skattelättnader, så den varit betydligt mer lönsam än andra energiformer, och då den skattelättnaden drogs in, var det få som ville använda den längre.
      https://yle.fi/uutiset/3-11520785
      Som jag skrev tidigare, hade Alholmen varit kritisk till torven eftersom tillgången varit osäker. Detta kan du hitta i Alholmens verksamhetsberättelse, som finns på nätet.

      Henrik Jönsson är en pajas som har sin agenda, det mesta han påstår är förvrängd sanning. Men inget hindrar att du tror på allt han säger.

      Positiva fluktuationer, ja, inget konstigt med det, det är tvära kast i priset, men nedåt.

      Idealet är att vara självförsörjande, kunde inte vara mer överens, men världsläget fram till Putins sjuka drag var till energiförsörjning en lång väg av justering och uppbyggnad, och då allt raserades över en natt, kan vi inte förvänta oss att nya ersättande kraftverk står klara inom samma månad. Hanhikivi fanns ju i planerna för självförsörjning, men att ha en rysk fotboja i vår energiproduktion är inget alternativ.

      Fingrid har avtal med Fortum, och där finns villkor som förutsätter att en viss mängd reservkraft finns tillgängligt. Börjar Fortum köra Meri-Pori, kan de anklagas för avtalsbrott.

      Radera
    7. Förvirringslobbyn, du är ute och seglar igen ! Vad sägs om denhär, https://www.youtube.com/watch?v=Z8HczTZnGVg ?
      "Positiva fluktuationer, ja, inget konstigt med det, det är tvära kast i priset, men nedåt." Är du helt blind, priset går ju bara upp, och upp igen ! ? Jag önskar dig lycka till inkommande vinter och hoppas du har en elmätare som kan stängas av då "vindel" inte står att finna om du råkat välja ett sådant avtal !

      Radera
    8. Försök nu hålla dig till en sak i taget, inte röra ihop hela paletten.

      Positiva fluktuationer kan hända ibland, för flera veckor sen var elpriset nästan gratis pga vindkraften: https://www.aamulehti.fi/talous/art-2000008966894.html

      Om vi inte hade vindkraft, skulle det inte finnas nånting som kunde dra priset nedåt. Priset vi betalar är det medelpris som elbolagen försöker förutspå på årsbasis. Om elbolagen vet att det inte kommer att finnas billig vindel under året, kommer priset att hållas på en högre nivå. Men berätta gärna vilka lösningar du har på billigare el.

      Jag bygger inte min omvärldsuppfattning på youtube-videor, utan på fakta som jag väljer, jämför och analyserar själv, utan hjälp av nån annan. Orsaken är då jag jämför, är det alltid olika och det beror på att i videorna slängs in en massa smörja, och då det inte kan stoppas, som då du stannar upp och läser en text grundligt, sväljer många precis allt som de ser i en video. Det är kanske jobbigt att läsa och tänka, och du tar en video istället, men då vet du aldrig vilka sagor de drar till med.

      Radera
    9. Faktalobby. Driver du med mig? I min graf ser det ut som gasens andel ökar. Det sade jag redan tidigre. Den ökar med 25% från 2000 till 2020. Om energiförbrukningendessutom ökar så är det helt orimligt att gasens absoluta mängd minskar.
      I min graf verkar dessutom gas+kärnkraft vara konstant. Det som kärnkraften tappar ökar gasen. Låter väldigt rimligt.

      Radera
    10. Patrik, i din graf mäts TWh, det är inte samma sak som m3. Som jag räknar, ökar gasens andel med 16,5%, kärnkraften är 2020 43% av vad den var 2000. Andelen gas och kärnkraft är def inte konstant.

      Att energin mätt i TWh inte går hand i hand med kubikmeter är inget konstigt, ju mer effektivt man utnyttjar energin i ett visst bränsle (med bättre förbränning, generatorer etc), desto större diskrepans.

      Fortsättningsvis söker vi ju det som Kristian påstår, att gasen ska öka drastiskt då vinden inte längre duger, men det stämmer ju inte. I din graf har vinden ökat med 900%, dvs det som Kristian påstår är total smörja. Eller hur, Patrik?

      Radera
    11. Förvirringslobbyn. Det du inte begriper, och som du inte klarar av att läsa ur varken dina egna siffror eller de länkar jag klistrat in, är att problemet inte är vindelens maxsiffror. (Annat då än att den kraftiga tyska utbyggningen av vindenergin gav grannländerna problem att ta emot den myckna elen när det blåser.) Problemet är NÄR DET INTE BLÅSER. Men jag har försökt förklara detta för dig så många gånger utan att du förstått det att en gång till säkert inte gör varken till eller från. Men poängen är den att allt du skriver missar målet för att du inte begripit denna fundamentala sak.

      Radera
    12. Jo kärnkraft+gas är konstant, inte helt men ungefär. Grafen är ju hackig så det beror lite på hur man siktar när man kollar. Att ena sjunker mer i procent än andra stiger i procent är helt förenligt med att deras totalandel är konstant . Kärnkraften var i absolut belopp så myckket mindre att de olika procenterna var lika stora räknat som andel av totalen.

      Jag betvivlar att det skett något revolutionerande inom gasförbränningen så att man skull kunna öka gasens andel så mycket och samtidigt minska dess absoluta mängd. Man vad vet jag, det är ju möjligt. Om så är fallet så har ju gasens betydelse ökat då fastän den i absoluta mängd blir mindre. Oavsett vad det är för mängd blir man känsligare för gasleveranserna om andelen ökar. Om totalmängden fast skulle tiodubblats betyder det inget om andelen skulle ha sjunkit till nästan ingenting. Andelen är det viktiga.

      När alla energislag varierat över tiden är det svårt att säga vilket som ersatt vilket. Grafer och tabeller på totalförbrukning säger heller inget om vilket energislag som utgör reglerkraften.

      Jag kan inte hitta det som Kristian säger i graferna eller siffrorna. Inte heller det motsatta. Men reglerkraften måste ju nästan ske med fossila bränslen. Man har ingen vattenkraft att luta sig mot

      Radera
    13. "Jag kan inte hitta det som Kristian säger i graferna eller siffrorna. Inte heller det motsatta. "

      Och vad är det motsatta? Så här går det också, att lämna kappan lite halv-avig...

      "Jag betvivlar att det skett något revolutionerande inom gasförbränningen"

      Det har du all rätt att göra, men det är aldrig fruktbart i en argumentation att tro eller tvivla, då visar man bara sin okunskap.
      https://www.wartsila.com/sustainability/innovating-for-sustainability/improving-efficiency

      "Om totalmängden fast skulle tiodubblats betyder det inget om andelen skulle ha sjunkit till nästan ingenting. Andelen är det viktiga. "

      Betyder ingenting fast andelen sjunkit till ingenting, andelen är det viktiga??? Nu låter det nog som om du inte riktigt vet vad du vill säga, men du lyckades iallafall med att göra det omöjligt att kommentera... ;-)

      "När alla energislag varierat över tiden är det svårt att säga vilket som ersatt vilket."

      Precis, så det du säger är det motsatta som Kristian hävdar, trots att du själv påstår att du inte hittar motsatsen. Det finns ingen plan att nånting ersätter nånting annat, förbrukningen ändras ständigt, industrin har blivit mer energisnål, vintrar kan vara mildare, kraftverk byggs och andra läggs ner.

      Du funderar varifrån reglerkraften kommer, borde inte vara så svårt att se i din graf att kolkraften har en andel. Vindkraft kan vara reglerkraft också, Kristian kommer inte från sin mantra om "då det inte blåser". Men hela Europa är väldigt, väldigt sällan vindstilla. Nånstans blåser det alltid, för det mesta, och där finns vindkraft. Skulle antivindkraftpropagandan, som sprids ut här, stämma, skulle vi ha haft oräkneliga elstoppar över hela Europa och Danmark hade varit i ständig kaos. Men så är det ju inte.

      Radera
    14. Förvirringslobbyn. Du skriver nu så förvirrande att du lyckas förvirra dig själv också. "Det finns ingen plan att nånting ersätter nånting annat"

      Tror du faktiskt själv på vad du skriver nu? Och nej, detta är en så självklar sak i dagens värld att man INTE behöver ha någon källa på det. Målet/planen ÄR att ersätta fossila bränslen med förnyelsebara dito. Hur kan ens du ha missat det? Och det är denna ersättningsprocess som har skapat dagens problemsituation. Sedan bidrar kriget i Ukraina förstås, men det är inte grundproblemet.

      Radera
  3. Eftersom Kristians tjat om "då det inte blåser" inte är grundat på särdeles mycket fakta, var det skäl att dra mitt strå till stacken. Ilmatieteen laitos har öppen data, men av nån orsak kom man inte åt det, så valde Sverige istället. Valde två orter, tog timvis statistik från 1.11.1995, och räknade medeltal för varje timme. Om medeltalet är under 2, kunde man tänka sig att möllorna står på bägge orter, eller så, att det är närapå vindstilla på ena orten, men blåser nästan 4 m/s på andra, men det får man leva med. På detta rudimentära sätt räknat, skulle vinden inte räcka till under högst 2,5 % av tiden, omskrivet, vindkraften ger el åtminstone 97,5 % av tiden.

    Eftersom man inte kan ladda upp bilder i kommenterar, får man se grafen här:

    https://faktalobby.blogspot.com/2022/08/vindstyrka-statistik.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Faktalobby.

      Vindkraft kan inte vara reglerkraft när vi med reglerkraft menar den kraft som skall släta över vindkraftens ojämnheter. Mycket riktigt har man olja, gas och kol som man kan reglera med. Kolet har man dock kört ner så pass att det kanske inte är första alternativet. Då återstår olja och gas.

      Utan att visa det med siffror vet vi att vind- och solkraft måste ha reglerkraft. Vi vet att endast olja, gas och kol i någon mån kan komma i fråga. Om det finns andra möjligheter så har du bevisbördan.

      Radera
    2. Patrik. Vattenkraften räknas väl också som reglerkraft. Och vindkraft kan, i undantagsfall vara reglerkraft (för solenergi, kanske?) men termen reglerkraft används inte om vindkraft, så du har helt rätt. Det lönar sig inte att bli förvirrad av lobbyistens skriverier... ;)

      Radera
    3. Reglerkraft behövs för det, men som du ser så är det rätt så liten tid då det inte blåser, och ju mera vindkraft vi har, desto mindre behov av reglerkraft.

      Bevisbörda är däremot varken din eller Kristians starka sida, och fortsättningsvis har varkendera stake att godkänna att "rysk gas ersatte vindkraft" var rena rama BS. Eller har Kristian bevisbörda i den frågan? Nej, självklart inte, bland ryggdunkare är självkritiken obefintlig... ;-)

      Radera
    4. Förvirringslobbyn. Igen visar du med all önskvärd tydlighet att du inte alls begriper dig på energimarknaden. Första stycket är så fullt av fel att jag faktiskt undrar om du skämtar med mig/oss. På den nivån är det.

      Radera
  4. Om du är så kunnig, och jag inte är det, förklara då varför det är så, att vindkraften byggs ut, överallt? Men lika lite som du kan utveckla din saga med kronologiska problem, om gasen som ersatt vindkraften, kan du förklara nånting överhuvudtaget. Dina kommentarer visar ju att det enda du kan är att på ditt "kristliga" sätt bemöta dina medmänniskor-inte diskutera sakfrågan. Alla är tämligen vana med dina ad hominem, så ingen bryr sig längre.

    Men en liten utmaning: berätta nånting om vindkraft eller energimarknaden som du tror jag inte vet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvirringslobbyn. Det är ingen som helst idé att diskutera någon sakfråga med dig eftersom du inte vill, alternativt, klarar av att förstå annat än dina egna förvirrade funderingar. Om du verkligen inte förstår varför vindkraften byggs ut överallt är jag rädd att jag inte kan hjälpa dig. Mer än allt det jag har försökt, alltså.

      Radera
    2. Kunde du inte ta emot utmaningen? :D

      Radera
    3. Peter. Det är som sagt ingen idé att försöka diskutera med denna förvirringslobby. Jag har förklarat detta för honom flera gånger, men inget som går emot hans egna funderingar går hem.

      Radera
    4. Med anledning av diskussionerna om vinkraftens behov av reglerkraft så har jag sökt lite info nu i kväll.
      Jag började med att titta på Sveriges förbrukning och konsumtion i realtid. Först en länk till sidan och sen en länk till en prntscreen.

      https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/
      https://imgur.com/a/xDJGNSS

      På skärmdumpen kan man se det gågna dygnets elförbrukning och elproduktion. Man kan se att vindkraften hade en topproduktion på 4406 MW kl. 01.26 och kl. 12.42 låg den på 2948 MW. Från natten då elen behövdes som minst till det att toppen nåddes dagtid sjönk vindkraftens produktion med 33%. Vattenkraften balanserade upp.

      Sen hittade jag en rapport från en undersökning 2009,
      "Balansering av vindkraft och vattenkraft i norra Sverige"

      https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:476711/FULLTEXT01.pdf

      Redan i sammanfattningen i början hittar man följande text.

      "Modellen har använts i ett antal fallstudier för att studera hur stor reglerförmåga vattenkraften har vid en vindkraftutbyggnad på 1000, 4000, 8000 respektive 12000 MW. Det spill som uppstår i fallstudierna består till en överväldigande del av sådant spill som kan undvikas om man använder
      effektiva verktyg för framför allt säsongsplaneringen.
      Enbart i enstaka fall –och då framför allt vid en vindkraftutbyggnad på 12000 MW – uppstår spill på
      grund av att vattenkraften inte kan balansera vindkraftvariationerna."

      Vid max utbyggnad , av de olika scenarierna man undersökte, så orkade vattenkraften inte riktigt balansera upp.
      Det är ju helt tvärtemot vad faktalobby kom fram till vid sin analys av två slumpvist valda snurrors medelvärde.
      Det verkar som mer vindkraft kräver mer reglerkraft.

      I samma skrift finns en tabell på max- och min-vecka årsvis från 1000 MW vindkraft under åren 1992-2001.
      Under max-veckan 1992 producerades i medeltal 490,2 MW . Under min-veckan producerades 31.3 MW i medeltal.
      Så här ser det ut varje år. Min-veckan producerar mindre än en tiondel av max-veckan.

      Vi kan kanske slå fast att vindkraftens oberäknelighet inte är någon myt. Det är fakta. Det krävs reglerkraft av stora mått för att balansera upp vindkraften .
      Det finns en sak man kan invända mot denna rapport. Det är att det verkar vara begränsat till norra Sverige. Om man tar ett större område jämnar det ut sig mer. Norra Sverige är dock rätt stort. Nästan som hela Finland.
      Men vi kunde ju se att det bara detta dygn också var alldeles tillräckligt med variation inomhela Sverige för att reglerkraft skall behövas.

      Radera
    5. @Patrik, det är gott att du utmanar förvirringslobbyn i hans skriverier ! En sak jag själv och många med mig funderat på angående dessa vindmöllor, kan det rentav vara så att man "stänger av" dem vid för hög produktion ? Har en park innehållande 21 möllor inom synhåll och ibland kan en eller två stå stilla, då är det högst troligt frågan om ngn störning men vad ska man tro då merparten står stilla och ngn enstaka sakta snurrar på ? De torde ju vara ganska lätta att stänga av vid behov...

      Radera
    6. Fint att du sökt fakta, och har nånting att stå på i en diskussion om ämnet!

      Kontrollrummet är intressant att följa med, och med möjligheten att välja dagar med varierande energibehov och -produktion, en dags ögonblicksbild säger inte så mycket. Men effekten varierar väldigt mycket, och har vi en vindkraft med maxproduktion som ligger på exempelvis 5000 MW, och om vi förväntar oss att få ut max effekt, behövs givetvis rejält med reglerkraft.

      Smarta lösningar har diskuterats vid VTT, där produktionen och förbrukningen styrs av smart grid, så att småproducenter kan sälja reglerkraft och industrins förbrukning kan styras.

      https://www.vttresearch.com/sites/default/files/pdf/whitepapers/VTTWhitePaper2018-Saatovoimaa_tulevaisuuden_sahkomarkkinalle.pdf


      Undersökningen du länkade till är beklagligt gammal, före den publicerats, skissades olika scenarion med flera produktionskapaciteter. Om du kollar lägre ner på sidan, hittar du ett stapeldiagram där man ser att den sammanlagda installerade vindkraftskapaciteten uppgick till ca 2 GW, som har stigit femdubbelt, och i norra Sverige är man redan på 5 GW år 2020.

      I slutdiskussionen påpekas, som alltid i forskningsrapporter, om begränsningar:

      "Det är dock viktigt att betona att de siffervärden som redovisas inte ska tolkas som absoluta sanningar, eftersom
      det inte har varit möjligt att i modellen ta hänsyn till de faktorer som diskuterats i avsnitt 5.1."


      https://www.energimyndigheten.se/nyhetsarkiv/2021/ny-statistik-over-installerad-vindkraft-2020/

      Dock måste jag ju ställa mig frågande till din tolkning om att 12 GW inte kunde regleras, då det i slutdiskussionen sägs följande:

      "Slutsatsen från fallstudierna blir således att vattenkraftsystemet i sig har en mycket god reglerförmåga. De vattenkraftverk som ingår i studien (vilka utgör ungefär 80% av den svenska vattenkraftkapaciteten i MW) har
      tillräckligt stor effekt och är tillräckligt snabba för att kompensera så gott som alla vindkraftvariationer även vid en utbyggnad av vindkraften i norra Sverige med 12000 MW."

      Har du inte läst rapporten, utan bara länkat till den, och dragit till med lite egna fakta?

      Du läser inte heller riktigt min kommentar, det är inte snurror jag refererar till, utan vindhastigheter, och har inget att göra med rapporten du länkade till, och man kan def inte utofrån det dra slutsatsen att det krävs mera reglerkraft.

      Du får gärna ta till 30 år gamla värden, men det har ingenting att göra med dagens vindkraft eller energireglering.

      ---forts--->

      Radera
    7. Begränsningen till norra Sverige är en viktig point, mycket viktig. Sverige är uppdelad i fyra zoner, och transporten mellan zonerna har begräsningar, som jag många gånger försökt få Kristian att ta till sig, så finns det en hög produktion i norra Sverige, så hög att den inte kan utnyttjas i Sverige, inte heller transporteras till södra Sverige där det finns behov. Alternativet har blivit att slumpa den till Finland till ett så lågt pris så våra egna kraftverk inte fått sålt sitt el till hemmamarknaden då vattenkraften i norra Sverige varit billigare. För ett tag sedan länkade jag till en sida där kostnaden uppgick till 50 mrd euro för att bygga ut stamnätet så att alla zoner i Sverige fick dra nytta av vattenkraften i norr. För Finland är det inte så bra nyheter att Sverige kommer att satsa på att bygga ut stamnätet, dock inte helt ner till södra Sverige. Men det kommer att leda till att det är slut på den riktigt billiga vattenelen då det finns flera som ropar vid elauktionen.

      https://www.nyteknik.se/energi/svenska-kraftnats-elsatsning-pa-75-miljarder-ska-losa-flaskhals-7002015


      "Vi kan kanske slå fast att vindkraftens oberäknelighet inte är någon myt. "

      Det har nog ingen påstått heller. Har vi vindkraft på säg 10 GW och förväntar oss att den ska ge 100% effekt ständigt, så ja, då behövs reglerkraft.

      Har vi däremot 100 GW vindkraft, så ger den 10 GW, eller 10% av max fast det blåser väldigt lite. Vid dryga 10 ms ger den full effekt, och då luften är kall, blir effektuttaget större:

      "Tuulisähköstä noin 70 % tuotetaan vuoden kuuden kylmimmän kuukauden aikana. Talvikuukausina tuulee huomattavasti enemmän ja ilman tiheys on korkeampi, jolloin samasta ilmamäärästä saadaan irti enemmän energiaa."

      Kristian brukar ju tjata om att det inte blåser då det är kallt, men det är uttalanden som inte grundar sig på verkligheten.

      Radera
    8. Faktalobby
      Du skriver
      ""Slutsatsen från fallstudierna blir således att vattenkraftsystemet i sig har en mycket god reglerförmåga. De vattenkraftverk som ingår i studien (vilka utgör ungefär 80% av den svenska vattenkraftkapaciteten i MW) hartillräckligt stor effekt och är tillräckligt snabba för att kompensera så gott som alla vindkraftvariationer även vid en utbyggnad av vindkraften i norra Sverige med 12000 MW."
      Har du inte läst rapporten, utan bara länkat till den, och dragit till med lite egna fakta?"


      Ja vattenkraften klarar av det någorlunda. Men i texten framgår också att det sker genom visst spill, som uppträder mest vi 12000 MW. Man klarar av bortfallet då vinden sviker men man klarar inte av att lagra under vissa perioder.
      Detta är ett problem med vindkraften. Man måste bygga överkapacitet och låta vind eller vatten gå till spillo, eller så måste man ha fossilkraftverk som går på sparlåga. Det är få länder som har samma förutsättningar som Sverige att balansera upp vindkraften.
      Vi får hoppas på att utvecklingen av de svenska träbatterierna blir fördelaktig.

      Radera
    9. Du omskriver "mycket god reglerförmåga", "tillräckligt snabba för att kompensera så gott som alla vindkraftvariationer" till "någorlunda", och har man i åtanke att modellen utgår från 12 GW vindkraft i jämförelse med nuvarande 5 GW i norra Sverige, har du nog en väldigt bred och fri tolkning av fakta. Men det är ju så som propaganda produceras: man mixar in 30% lögn i 70 % sanning.

      Radera
    10. Faktalobby. Poängen var att det faktiskt försämras vid mer vindkraft. Du att ju mer vindkraft desto mindre behov av reglerkraft. Det håller inte.

      Radera
    11. Det är lönlöst att diskutera då du använder en källa men hävdar motsatsen.

      Radera
  5. Här är en sida till.
    https://www.statistikdatabasen.scb.se/pxweb/sv/ssd/START__EN__EN0108__EN0108A/EltillfM/

    Där kan man sovra ganska fritt i månatlig elstatistik.
    Jag väljer vindkraft och perioden 2021.06 -2022.06
    bild från mitt val
    https://imgur.com/a/VUTpzaY

    Väljer man tex. 2 på varandra följande månader 2021.10 och 2021.11 så levererar vindkraften 3333 resp. 2863 GWh. Det är en skillnad på 470 GWh. Med 730 h per månad så gör det 0,643 GW eller 643 MW.
    Detta är alltså skillnaden i medelproduktion under en hel månad.
    I ett tidigare inlägg här hänvisade jag till veckoskillnader. Då var det typ 500 MW skillnad mellan bästa produktionsveckan och sämsta när man räknade på 1000 MW effekt.

    Vi ser nu att vi har större medelskillnad på månadsbasis än vi då hade på veckobasis. Utbyggnaden av vindkraften har klart ökat behovet av reglerkraft.
    Låt oss nu erkänna att " ju mera vindkraft vi har, desto mindre behov av reglerkraft" inte har något med verkligheten att göra.


    SvaraRadera
    Svar
    1. Reglerkraft är ämnad att fylla ut skillnaden mellan energibehovet och energiproduktionen-inte skillnaden mellan vindkraftproduktion och vindkraftkapacitet. Förstår du skillnaden?

      Radera
    2. Patrik. Tyvärr går det inte att förvänta sig att förvirringslobbyn ska ta till sig av något sådant som inte styrker hans märkliga funderingar. ALLA vet att utsagan ni diskuterar är skitprat. Men likväl håller han fast vid den. Det är beklämmande.

      Radera
    3. Förvirringslobbyn 21 augusti 2022 22:01, är du korkad på riktigt ?

      Radera
    4. Kristian, ta gärna en titt på följande dokument, https://clintel.org/wp-content/uploads/2022/06/WCD-version-06272215121.pdf här var den plats där jag fann att den eventuellt kunde platsa...

      Radera
    5. Anonym och Kristian, man kommer ingen vart i en diskussion om man avslöjar sin egen inkompetens med att visa att man bara kan häva ur sig nidord och har inget att bidra i sakfrågan.

      Under den gångna månaden har maxeffekten för vindkraft legat på över 2613 MW, lägsta på 760 MW. Hur mycket skulle vindkraften ge om den hade dubbelt högre kapacitet? Den skulle ge 760 + 760 MW, eller lika mycket som den uteblivna ryska elen . En tiofaldig vindkraftpark skulle under den gångna veckan ha gett all el som Finland förbrukar. Vad skulle ske under den tiden? Man kunde spara på vattenkraften och ta ut den de timmar vinden är väldigt svag.

      På tal om vattenkraft, så beror de höga elpriserna nu på vattnet. I Norge har regnbristen sänkt nivån och man tar ut bara lite el, de varma vattendragen i Frankrike har igen orsakat stopp eftersom vattnet kyler inte kraftverken tillräckligt.

      Vi kan se vad Sverige gör, under 2022-24 kommer de att ha installerat nästan 5 GW vindkraft, ganska mycket med tanke på att deras förbrukning nu är 14 GW. Även om 5 GW vindkraft går på 20 % effekt så ger den som ett kärnkraftverk.
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Vindkraft_i_Sverige

      Skulle det vara så, som ni verkar tro, att all vindkraft behöver samma mängd reglerkraft, så verkar de ju inte stämma, eller hur? Var är i så fall planerna på 5 GW reglerkraft för svenska vindkraftutvidgningen? Nej, den finns inte, för meningen är inte försäkra att vindkraftens max 5 GW har en reglerkraft på ytterligare 5 GW, plus den nuvarande energikapaciteten på knappt 20 GW. Varför skulle man försäkra 5+5+20 GW om behovet är lite över 20? Då kunde man ju klara sig galant med reglerkraft, helt utan vindkraft? Reglerkraft är skillnaden mellan basproduktion och förbrukning, och ju högre säkrad basproduktion, desto mindre behov av reglerkraft. Som jag skrev tidigare så skulle norska vattenkraften behöva reglerkraft då den ger plötsligt mindre än vanligt, likaså skulle franska kärnkraften behöva reglerkraft. Men, det är ju inte meningen att man ska tänka själv då man sprider propaganda...

      Inom EU har som strategi att bygga ut vindkraftkapacitet till 300 MW, och ingen tjafsar om reglerkraft. Hur kommer det sig? Vad säger era propagandakällor om det?

      https://www.metsa.fi/sv/ansvarsfull-naringsverksamhet/vindkraft/stora-mojligheter-for-havsvindkraften/
      http://www.energimyndigheten.se/fornybart/vindkraft/gemensamt-initiativ-for-en-hallbar-vindkraftsutbyggnad/
      https://www.vindkraftsnyheter.se/20220224/7060/eu-parlamentets-nya-strategi-havsbaserad-vindkraft

      Nej, jag förväntar mig inte att varkendera av er kan förklara nånting överhuvudtaget, men alla andra kan ju fundera hur det månne hänger ihop.

      Radera
    6. Förvirringslobbyn. "Inom EU har som strategi att bygga ut vindkraftkapacitet till 300 MW, och ingen tjafsar om reglerkraft."

      Detta visar bara att det finns sådana beslutsfattare som inte har begripit detta och som INTE borde sitta och besluta i dessa frågor.

      Vad gäller att avslöja sin inkompetens så är det nog bara du som gör det här. Ditt resonemang om reglerkraft är på sådan nivå att det inte är nödvändigt att bemöta det.

      Igen: Vindkraften är inget problem (annat då vad gäller kostnader för utbyggnad, miljöproblemen den för med sig och de rent estetiska problemen) när det blåser. Men när det inte blåser är det problem. Försök du, som ett exempel, räkna ut hur mycket mera el vindkraften ger vid en utbyggning med dubbel, tredubbel och fyrdubbel kapacitet när dagens vindkraftsparker ger 0 el när det inte blåser. Hur mycket mera ger de olika alternativen när det inte blåser?

      Radera
    7. Anonym 23:05. Jag såg det där dokumentet. Det är intressant och något jag säkert får anledning att återkomma till!

      Radera
    8. "Detta visar bara att det finns sådana beslutsfattare som inte har begripit detta och som INTE borde sitta och besluta i dessa frågor."

      Säger igen: om investerare med miljarder har gjort riskbedömningar, anlitat konsulter som förstår sig på, så väger det nog tyngre än vad du tror. Som du själv skrev så efterlyser du faktabakgrund för trovärdighetens skull, och det betyder då att du själv inte är trovärdig då du inte har nån fakta du kan stödja dig mot, åtminstone nån sådan fakta vi andra kan ta del av.

      Citerar dig: "Du fabulerar och spekulerar, helt utan faktagrund. Det jag skrev är däremot sådant som bevisligen baserar sig på verkligheten"


      "Försök du, som ett exempel, räkna ut hur mycket mera el vindkraften ger vid en utbyggning med dubbel, tredubbel och fyrdubbel kapacitet när dagens vindkraftsparker ger 0 el när det inte blåser. "

      Du verkar nog inte begripa alls vad det handlar om nu. Hur jag än försöker förklara vad reglerkraft är, så är du i dina spår och tror att 1 GW vindkraft måste ha 1 GW reglerkraft. Men det är inte vad reglerkraft är. För det andra är det ytterst sällan som det inte blåser alls, vilket jag visade i form av ett histogram som baserar sig på vindläget sedan 1995.
      https://faktalobby.blogspot.com/2022/08/vindstyrka-statistik.html

      Under ca 10 dygn under ett år har vi vind som inte ger el, och då behövs importerat eller reglerkraft som fyller mellanskillnaden mellan producerad el och behovet. Importerar vi, så blir det dyrt, men för de timmar som vi köper dyr el, spelar det inte så stor roll. Skulle vi istället betala utsläppsrätter för resterande 355 dygn, blir slutsumman enorm.

      Under 355 dygn av året har vi behov av ca 3000 MW, och om vi har en vindkraftkapacitet på tex 15 GW, så räcker det att vi har svag vind för att gå på en femtedels effekt och ingen reglerkraft behövs. Har vi 20 GW kapacitet, räcker det med ännu svagare vind för att fylla behovt 3 GW.

      Nu har du inga andra argument än att tjata om vindfria dagar, men ingen löser ju energibristen med att hålla på så. Skulle du läsa, hade du märkt att i en av artiklarna jag delade, fanns planer att producera vätgas med den överblivna vindkapaciteten, som kan användas som reglerkraft. Men det är ju sånt som propagandan inte vill veta om.


      "Hur mycket mera ger de olika alternativen när det inte blåser?"

      De andra alternativen finns ju inte, vi kan inte önska oss nya fossila kraftverk då ingen vill bygga dem, eller hur? Bara för att du inte vill tro på koldioxidutsläppen betyder det inte att det inte skulle vara verklighet. Jag antar att om du skulle bestämma, skulle du sitta och vänta på att nån börjar bygga kolkraftverk, och under den väntetiden hade grannländerna byggt ut vindkraften, byggt lagringskapacitet och sätt att konvertera överbliven el till bla vätgas. Och fortfarande skulle ingen ha byggt kraftverk här...

      Jag kan ju inte annat än utgå från att dina källor är riktiga propagandasidor då du inte vågar nämna dem, du vet säkert hur lätt jag kunde debunka skräpet.

      Dokumentet som anonym hänvisar till, är inget annat än en lista på icke sakkunniga från olika länder som tycker att klimatändring inte existerar, utan faktabakgrund. Skulle du läsa, hade du vetat att det är ingenting värt att hänvisa till. Från Finland kommer Winterhalter, pensionerad geolog, Ollila pens expert i atmosfärisk modellering och Ruoho, representant för en förening. Resten 1104 från hela världen får givetvis ha sin åsikt, men lika lite faktabakgrund har de.

      Radera
    9. Förvirringslobbyn. "Säger igen: om investerare med miljarder har gjort riskbedömningar, anlitat konsulter som förstår sig på, så väger det nog tyngre än vad du tror."

      Nu blandar du ihop två helt olika saker här. Vad "investerare med miljarder" tar för beslut ska inte blandas ihop med EU:s energistrategi. De förra har, igen en gång, inget ansvar för helheten, bara för att deras investering lönar sig. Och den lönar givetvis sig med dessa elpriser. Men detta säger INGET om huruvida strategin är hållbar eller inte.

      Sedan diskuterar vi helt olika saker. Vilket illustreras av detta som du skriver ovan: "För det andra är det ytterst sällan som det inte blåser alls"

      Du erkänner alltså att det finns tillfällen när det inte blåser. Det är dessa tillfällen, hur sällsynta de än är, som är problemet med vindkraften - ett problem som det ljugs om i.o.m. att det långt förtigs idag. El är nämligen något som behövs HELA TIDEN. Inte bara när det blåser. Och intressant nog är det vanligen just när det behövs som mest el när dessa tillfällen med lite eller ingen blåst alls infaller. Varifrån ska vi då ta den el som behövs? Du har flera gånger lyft fram Danmark med deras starkt vinddrivna elproduktion. varifrån ska Danmark ta el när det inte blåser om 75% av deras elproduktion är vindel? Den frågan har du givetvis inte kunnat ge ett tillfredsställande svar på.

      "Importerar vi, så blir det dyrt, men för de timmar som vi köper dyr el, spelar det inte så stor roll."

      Det du inte tycks begripa är att det inte är priset som är det stora trollet här, även om det också givetvis är ett stort problem. När alla satsar stort på vindel kommer vi förr eller senare att ha en situation när det inte finns el att importera. Och då är vi i klistret.

      " Har vi 20 GW kapacitet, räcker det med ännu svagare vind för att fylla behovt 3 GW."

      Här räknar jag (kanske förgäves) med att du ser problemet själv.

      " fanns planer att producera vätgas med den överblivna vindkapaciteten, som kan användas som reglerkraft. "

      Planer är en sak. Verkligheten just nu är en helt annan. Men det är klart, den dag vi klarar av att lagra överskottet från vindkraftverken (som uppstår när det blåser) är situationen en helt annan. Men vi är inte ens nära där ännu.

      "De andra alternativen finns ju inte, vi kan inte önska oss nya fossila kraftverk då ingen vill bygga dem, eller hur?"

      Nu är du nära pudelns kärna. Ja, varför vill ingen bygga? Och varför vill inte Norge öka sin kapacitet att ta upp naturgas - faktum är ju att det finns naturgas i Norge så att den ryska importen mer än väl skulle kunna ersättas.

      "du vet säkert hur lätt jag kunde debunka skräpet."

      LOL

      " är inget annat än en lista på icke sakkunniga från olika länder som tycker att klimatändring inte existerar, utan faktabakgrund."

      Igen visar du att du inte alls har läst. Läs om och läs rätt!

      Radera
    10. "Men detta säger INGET om huruvida strategin är hållbar eller inte."

      Ingen slänger bort miljoner utan att veta om det är hållbart. Skulle du göra det?

      "Du erkänner alltså att det finns tillfällen när det inte blåser. "

      Nu har jag länkat histogrammet TVÅ gånger, där man kan se när det inte blåser, och du är så borta med vinden (no pun intended) så du inte insett förrän nu vad jag skriver. Varför läser du ingenting? Tror du att du blir smartare av att hitta på istället för läsa? Tredje gången: vindstatistik: https://faktalobby.blogspot.com/2022/08/vindstyrka-statistik.html

      "vanligen just när det behövs som mest el när dessa tillfällen med lite eller ingen blåst alls infaller. "

      Här har du inga som helst bakgrundsfakta, och enligt dig ska man ha det om man ska vara förtroendeingivande. Men du kan göra så att du kollar upp avoin data på ilmatieteen laitos, och korskör den med data från Fingrid, så då vet vi. Nu är det igen dina gissningar som kommit ur rockärmen.

      "varifrån ska Danmark ta el när det inte blåser om 75% av deras elproduktion är vindel?"

      Ja, varifrån har de tagit den de senaste åren? Har de släckt ner landet? Nej, det har de inte. Har deras vindel orsakat problem? Nej, det har det inte.

      "När alla satsar stort på vindel kommer vi förr eller senare att ha en situation när det inte finns el att importera."

      Sedan när kan man inte importera vindel? Så som Danmark gjort då de exporterat sin vindel?

      "Här räknar jag (kanske förgäves) med att du ser problemet själv. "

      Nu vet jag inte om det klickar riktigt ordentligt för dig, om behovet är 3 GW, max kapaciteten 20 GW, men om det når man inte om det inte blåser optimalt, och ifall inte, produceras inte mer än kanske 5 GW, vilket är mer än behövligt. Begriper du inte hur man volt, ampere, watt och kWh hänger ihop?

      "Men vi är inte ens nära där ännu."

      Inte? Var har du läst det?


      "Ja, varför vill ingen bygga?"

      Det har jag redogjort för, tredje sista stycket. Läs, var så god.

      "Och varför vill inte Norge öka sin kapacitet att ta upp naturgas"

      Du gör dig ju inte direkt smart genom att hitta på din egen verklighet, Kristian. Läs:

      https://svenska.yle.fi/a/7-10016260

      "Igen visar du att du inte alls har läst. Läs om och läs rätt! "

      Sidan 3: ogrundade påståenden.
      Sidan 4: fin bild och en frågeställning
      Sidorna 5-36: namn





      Radera
    11. Förvirringslobbyn. Jag gjorde igen misstaget att försöka diskutera med dig. Som synes är det helt och hållet fruktlöst. Det går inte att diskutera med någon som inte klarar av att läsa det som skrivs och som lever helt innesluten i sin egen verklighet. Jag beklagar!

      Radera
    12. Eftersom du varken vet hur man gör, eller ids ta del av nånting, så gjorde jag givetvis grafer om ämnet. Samtidigt motbevisar det allt du har hittat på. Nu valde jag att ta Brahestad som mätpunkt, eftersom en stor del av vindmöllorna finns där. Skulle man ta flera orter, skulle det inte förändra saken. Det som bevisar att du har fel, Kristian, är att då det inte blåser, förslagsvis i Brahestad, så produceras ändå 250 MWh vindkraft i andra delar av landet. Skulle vi fyrdubbla vår vindkraft, så skulle vindkraften ge ca 1000 MW under vindstilla dagar i Brahestad, vilket närmar sig mängden bortfallna ryska importelen. Och givetvis skulle samma sak ske under vindstilla dagar i Åbo.

      Datamaterialet kan vem som helst ladda ner från Ilmatieteen laitos och Fingrid, och litar man på att jag inte skrivit ner 8760 rader ur rockärmen, så kan man ladda ner det och bolla runt siffrorna i Excel. Länken finns i inlägget jag länkat till nedan:

      https://faktalobby.blogspot.com/2022/08/vind-under-3-sekundmeter-i-brahestad.html

      Din kommentar ovan innehåller noll värde i sakdiskussionen. Varför inte kommentera ditt klavertramp om norska naturgasen? När ska du fatta att du du gör bort dig alldeles grundligt varje gång med att hitta på saker som alla människor i världen kan googla på fem sekunder.

      Radera
    13. Förvirringslobbyn. Du är uppenbart så förvirrad av dina märkliga funderingar att du inte klarar av att tänka klart. Nå, åtmisntone jag tänker bättre när det är svalare. Om det samma gäller dig kanske du kommer till insikt när vi en kall vinterdag inkommande vinter sitter med avstängd el och det är -30 grader utanför fönstret...

      Radera
    14. På vilket sätt är statistiken förvirrande för dig? Är det nånting nytt att vindkraften snurrar på nånstans i Finland trots att det är vindstilla på marknivå på någon ort?


      Som värst skulle elen vara avstängd i två timmar.
      https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008959669.html

      Men berätta gärna hur du tänkte då du började påstå om den norska naturgasen, då du skrev så här:

      "Och varför vill inte Norge öka sin kapacitet att ta upp naturgas.."

      då Norge ökar naturgasproduktionen allt vad de hinner? Ingen sanning i det du skriver.

      Radera
    15. Förvirringslobbyn. Om du skulle följa med skulle du ha koll på att vindkraften vissa gånger ger nästan ingen el alls. Det du skriver är således inget annat än önsketänkande.

      Det jag skrev om Norge handlar inte om att ta upp så mycket gas som möjligt med nuvarande infrastruktur, utan om att bygga ut infrastrukturen (gasfält, pipelines för gasen). Det är vad som borde till för att ersätta den ryska gasen. Men detta innebär enorma investeringar, och sådana görs givetvis inte om man inte kan garantera lönsamhet på sikt.

      Radera
    16. Statistiken hittar du här, därifrån har jag tagit data och korskört med vindhastigheten, så vem som har bättre eller sämre koll på vindkraft är knappast otydligt. Du får gärna överraska mig med annan statistik som skulle matcha dina åsikter:
      https://energia.fi/uutishuone/materiaalipankki/sahkon_tuntidata.html#material-view

      "Det jag skrev om Norge" var exakt:

      "Och varför vill inte Norge öka sin kapacitet att ta upp naturgas - faktum är ju att det finns naturgas i Norge så att den ryska importen mer än väl skulle kunna ersättas."

      Hur snabbt inbillar du dig att man bygger ut infrastrukturen? Hade du läst artikeln om norska naturgasen som jag länkade till, hade du insett att Baltic Pipe Project, som kopplar samman Danmark och Polen, påbörjades 2013, och ska tas i bruk i januari 2023. 10 år.
      https://www.baltic-pipe.eu/se/om/tidslinje/

      Radera
    17. Förvirringslobbyn. Det behövs ingen statistik för att förstå detta, den används bara om man vill ... just det: Förvirra.

      Och ja, det tar länge att bygga ut infrastruktur. Och det blir dyrt. Det är därför det måste finnas långsiktighet i energipolitiken. Det finns det tyvärr inte idag och det är delvis därför är vi i den situation vi befinner oss just nu.

      Radera
    18. "Det behövs ingen statistik för att förstå detta, den används bara om man vill ... just det: Förvirra."

      Men Kristian, du förstår ju inte ett dyft. Du svamlar ju ihop saker som varken stämmer överens med verkligheten, som inte kan relateras till nånting, och som ingen stöder.

      Först bräker du över att Norge inte byggt ut infrastrukturen omedelbar bums, och nu talar du emot dig med att konstatera att man kan inte bygga ut infrastrukturen bums.

      Så nu fortsätter fablerna, att det plötsligt blivit Norges fel med icke utbyggd infra som gör att vi är i den situation vi är i nu. Hur kommer det sig att du inte nämnt detta en enda gång tidigare?

      Kristian, dina funderingar om energi är som en vindflöjel i en tropisk storm, finns ingen riktning och inget mål, det bara snurrar runt.

      Radera
    19. Förvirringslobbyn. LÄS vad jag skriver så behöver du inte göra bort dig.

      Radera
    20. Försök nu berätta varför du inte nämnt om Norge infra förrän nu?

      "...det är delvis därför är vi i den situation vi befinner oss just nu. "

      Det är rena rama BS du kommer med här igen.

      Radera
    21. Förvirringslobbyn. "Förrän nu"?!? Jag har många gånger talat om hur ideologi i klimatfrågan leder till politiska beslut som omöjliggör trovärdig energiproduktion. Där har jag också nämnt Norge och gasen. Men du har alltså missat det? Nå, det att du inte har koll/har läst vad jag skrivit i våra diskussioner kan inte hållas mig till last.

      Radera
    22. Det är så otroligt enkelt att googla på en viss plats, om man tex vill att google ska söka upp alla ställen på Kristians blogg, skriver man följande i sökfältet:

      site:kristiannyman.blogspot.com "norge"

      Hittar man inlägg om norsk gas? Nej, det gör man ju inte.... :D

      Radera
    23. Förvirringslobbyn. Tack för den insikten i ditt faktaletande! Det säger en hel del, faktiskt. Saken är den att Google inte fångar upp allt, vilket också du borde veta.

      Radera
  6. Yle idag, https://svenska.yle.fi/a/7-10019927 Efter allt vad jag följt med på "kontrollrummet" och Fingrid ställer jag mig tvivlande på att den inhemska produktionen skulle kunna erbjuda 12 300 MW + 600 MW ( MeriPori ?) beredskapseffekt då det för den inhemska produktionen rör sig runt 7-8 tusen MW och vi för det mesta importerar runt 2 000 MW dagligen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samtidigt gläds man över nyheter som detta, https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/611139 ! Redan nu svårt att hitta denna artikel i VBL's nyhetsflöde utan att söka specifikt ! Enligt tidigare uppgifter i svensk media gör man allt för att få bort elproducenter likt dessa !

      Radera
    2. Energi kan inte lagras, därför producerar/importerar man den mängd som behövs. Eftersom jag hade statistiken från 2021 i Excel, tog hag en screenshot på de timmar då el producerades som mest. 22 dec kl 18 gick det åt 12085 MWh (skinkstekning) och under den timmen gav vindkraften 2127 MW.

      https://faktalobby.blogspot.com/2022/08/produktion.html

      Importen har varit hög i många år, orsaken är den svenska vattenkraften i norr som inte kan transporteras till södra Sverige där den skulle behövas pga klena stamledningar. De enda som köper upp den är vi, och i auktionen blir därför priset lägre än el vi producerar själva.

      Radera
    3. Ska tillägga att under Produktion räknas importen som låg på 1919 MWh och exporten 469 MW, netto 1450 MW, så nettoproduktionen var 10635 MW. OL3 ska lyfta produktionen till 12 GW.

      Radera
    4. Anonym 23:13. Vår energiproduktion kan ökas vid behov. Speciellt handlar det här om det som går under rubriken "Yhteistuotanto", såväl "teollisuus" som "kaukolämpö". Men även om produktionen kan ökas till 12300 MW kvarstår behovet att importera el. Detta torde dock lyckas ännu i år eftersom Sverige inte klarar av att transportera sin överproduktion söderut där den desperat skulle behövas.

      Pusslet går ihop så länge det blåser och inte blir för kallt, men när det inte blåser någon dag samtidigt som temperaturen närmar sig -30 har vi nog problem ändå. Det blir så när man satsar för mycket på en otillförlitlig energiproduktionsform.

      Radera
    5. "eftersom Sverige inte klarar av att transportera sin överproduktion söderut där den desperat skulle behövas. "

      Men Kristian, har du äntligen tagit till dig det som jag upprepat otaliga gånger! Jag blir ju glad att det sker en utveckling! :-)

      Yhteistuotanto, eller kraftvärme, försiggår tex vid Alholmen, där det produceras värme för fjärrvärme, processånga för Kymmene och med samma värme alstrar turbinen el.

      Trots jag gjort upp statistik som motbevisar Kristians enda kritik, så fortsätter propagandamatandet.

      Radera
    6. Förvirringslobbyn. Det spelar ingen roll vilken "statistik" du gjort upp. Problemet med ditt "resonemang" är att du inte har begripit själva grundfrågan.

      Sedan visar du tydligt (igen) hur galet du debatterar. Frågan om kraftöverföringen i Sverige har aldrig varit någon trätopunkt oss emellan. Det är bara du som har försökt göra den till det. Det blir så när du babblar på på fel bana utan att förstå vad det hela handlar om.

      Radera
    7. Jag har inte skapat statistiken, den finns och har tillkommit av verkligheten.
      Statistik för vindkraft, och för all del, all annan energiform finns att laddas ner här:
      https://energia.fi/uutishuone/materiaalipankki/sahkon_tuntidata.html#material-view

      Bara att sortera kolumnen vindkraft så får man se i datumkolumnerna när det varit lågt, och hur lågt.

      Väderleksdata kan man ladda ner, man får välja luftfuktighet, vindriktning etc, tidsspann och plats, samt intervall (10 min eller 1 timme) och laddar ner i excel-format. Bara att kopiera över kolumnen med vindhastighet, och efter att man skapat en tabell, är det väldigt lätt att sortera och filtrera det man är ute efter.
      https://www.ilmatieteenlaitos.fi/havaintojen-lataus

      Sedan är det ju betydligt svårare om man vägrar tro på det som beskriver förverkligad energiproduktion och uppmätta väderleksförhållanden.

      " Frågan om kraftöverföringen i Sverige har aldrig varit någon trätopunkt oss emellan"

      Nej, inte direkt, men ditt resonemang byggde på att om importen från Sverige upphör och det inte blåser så har vi ingen el, och du förundrade dig också över varför vi importerade så mycket el på sommaren. Flera gånger jag försökt förklara hur det hänger ihop, men lika många gånger har du dementerat. Tills nu.

      Jag har utmanat dig flera gånger att överraska mig med nånting jag inte kan, nånting "jag inte förstår vad det handlar om", men det har du inte lyckats med, och inte kommer du att lyckas heller.

      Radera
    8. Förvirringslobbyn. "Jag har utmanat dig flera gånger att överraska mig med nånting jag inte kan, nånting "jag inte förstår vad det handlar om", men det har du inte lyckats med, och inte kommer du att lyckas heller."

      Nej, tyvärr går det inte att göra det eftersom du blundar för allt som inte säger det samma som du gör. Men kanske du vaknar när elens stängs av i vinter någon dag när det inte blåser...

      Radera
    9. Lever du i en övertygelse att BÅDE Fingrid och Meteorologiska institutet fejkar sin statistik på ett sådant sätt, att inte din propaganda passar in?

      Då myndigheterna, som ansvarar för elproduktionen, säger att i värsta fall kan hushållens el stängas av för ett par timmar, så menar du att de ljuger?

      Radera
    10. Förvirringslobbyn. "Lever du i en övertygelse att BÅDE Fingrid och Meteorologiska institutet fejkar sin statistik på ett sådant sätt, att inte din propaganda passar in?"

      Givetvis inte. Men jag har insett att du inte klarar av att förstå vad de säger.

      "Då myndigheterna, som ansvarar för elproduktionen, säger att i värsta fall kan hushållens el stängas av för ett par timmar, så menar du att de ljuger?"

      Nej, varför skulle jag göra det. Läste du alls vad jag skrev i kommentaren ovan?

      Radera
    11. "Givetvis inte"

      Nå, om Fingrid och Meteorologiska har trovärdig statistik, då betyder det att dina inbillningar går tvärtemot fakta. Då betyder det att vi inte hittar kalla dagar då vindkraften inte skulle ge nånting, vilket betyder att du målar upp hotbilder som baserar sig på osanningar. Det i sin tur får de flesta att småle över din rubrik till inlägget...




      Radera
    12. Förvirringslobbyn. Att du orkar! Nå, jag orkar inte. Du får fortsätta med dina förvirringsförsök. Jag ids inte längre försöka förklara för dig.

      Radera
    13. Kristian. Bra! Denne "faktalobby" och Christian driver med dig. Annat kan det inte handla om, så dumma kan ingen vara att de inte begriper vad du skriver.

      Radera