tisdag 30 augusti 2022

"Effekterna börjar synas..."

Det är en självklarhet att kriget i Ukraina är en stor orsak till de skyhöga elpriser vi ser idag. Detta är något vi får höra i media i princip varje dag, och det är förstås svårt att hävda att det skulle vara fel. Däremot, vilket jag har påpekat flera gånger, är orsakerna till att Ukraina-kriget/sanktionerna mot Ryssland får så stor betydelse något som man inte lika gärna pratar om. Den kanske största bakomliggande orsaken är Tysklands beslut att stänga sina kärnkraftverk och ersätta dessa med otillförlitlig förnyelsebar energiproduktion. 

Det som det i princip inte alls talas om i anslutning till dagens energikris är den europeiska utsläppshandeln och dess följder för elpriset. Orsaken är förstås uppenbar: Klimatarbetet får inte dras ner i smutsen. Men det är ett tydligt faktum att dagens höga priser på utsläppsrätter (90 euro/ton) också påverkar elpriserna genom att dessa kostnader styr elproduktionen från tillförlitlig fossil elproduktion till mer otillförlitlig fossilfri elproduktion. Framför allt styr dessa kostnader (som är helt konstgjorda och baserar sig på politiska beslut och på inget annat) investeringar inom energiproduktionen från tillförlitlig produktion till främst otillförlitlig vindkraft. 

Det går inte att blunda för detta när man diskuterar dagens elpriser. Men likväl är detta precis vad som sker idag. Som sagt är orsaken klar och tydlig: Den allmänna allmänna opinionen får inte vända sig mot klimatinsatserna. Men detta får närmast komiska uttryck i media. I en artikel om lagring av koldioxid under norsk havsbotten på Svenska Yles webbplats säger Filip Johansson, professor i systemteknik på Chalmers i Göteborg, att detta projekt (och utsläppshandeln som tvingat fram denna lösning) "bevisar att vi börjar se effekter av EU:s klimatpolitik". Jag hade svårt att hålla mig för skratt när jag läste denna mening. Sanningen är att vi redan en längre tid har sett "effekterna av EU:s klimatpolitik" i form av t.ex. nerkörd torvproduktion, styrning av elproduktionen i riktning från tillförlitliga metoder till mer otillförlitliga dito och i kraftigt styrda investeringar i nämnda elproduktion. Allt detta har sedan bidragit till de skyhöga elpriser vi ser idag. Så nej, vi börjar inte se följderna/effekterna. Vi har tvingats leva med dem redan en längre tid. Och de lär inte bli mindre inom den närmaste framtiden. 

Men äras den/det som äras bör! Också för dagens elpriser.

1 kommentar:

  1. År 2020 betalades utsläppsrätter för 220 miljoner euro, av all elproduktion använder hemmen och jordbruken 28%, och därav skulle utsläppsrätterna utgöra ca 60 miljoner euro för privatpersoner, med andra ord, ca 10€ per person.

    Professorn i naturekonomi (min översättning) säger att hälften av utsläppsrätternas pris slås ut på privatpersoner, och diskrepansen beror på att utsläppsrätterna kan ges ut gratis, tex till industrin, vilket har väckt kritik. 2020 såldes rätterna för 220 miljoner, 2022 uppskattas de utgöra ungefär dubbelt.



    https://www.motiva.fi/ratkaisut/energiankaytto_suomessa/sahkon_hankinta_ja_kulutus

    https://yle.fi/uutiset/3-12316854

    SvaraRadera