onsdag 3 augusti 2022

Eu på fel spår

En av gårdagens intressantare nyheter handlar om att EU-kommissionen har publicerat ett förslag som går ut på att alla nya järnvägar som byggs inom EU bör ha en standardiserad spårbredd. Detta skulle innebära att Finland, som enda EU-land, skulle tvingas gå in för två olika spårbreddar på våra järnvägsspår. Det finländska spårnätet byggdes nämligen under 1800-talet då vi var storfurstendöme under Ryssland, varför spårbredden kom att bli den samma som i Ryssland. 

Nu vill (läs: kräver) alltså EU-kommissionen att alla nya järnvägsspår som byggs ska vara av den europeiska modellen, alltså 8,9 cm smalare än de spår vi har i Finland. Detta är ju omöjligt - det går ju inte att ha två olika spårbredd inom samma land - varför det säkert kommer att utarbetas någon form av undantag för Finland. Av praktiska och ekonomiska orsaker. 

Men nyheten avslöjar en utveckling som är synnerligen oroande. EU, som i tiderna såldes åt oss finländare som ett fredsprojekt, håller steg för litet steg att bli en instans som detaljstyr medlemsländerna och i princip allt som sker i dessa. Har du någon gång, när vi nås av en nyhet som denna, försökt ställa frågan: När gav vi över beslutsrätten i denna fråga till EU? Svaret är givetvis att vi aldrig har gjort detta, men att EU och EU-kommissionen tar sig rätten att fatta beslut i fråga efter fråga som hör hemma på medlemsländernas egna bord. Och detta kan de göra eftersom ingen protesterar. 

Jag har här på bloggen många gånger efterlyst en folkomröstning om EU som förbundsstat. Ska vi eller ska vi inte godkänna den utveckling som steg för steg går i riktning mot att EU blir en förbundsstat? Som det nu är blir EU just detta utan att vi har godkänt det, och detta, om något, är helt galet ur demokratisynvinkel.  

14 kommentarer:

  1. Kristian.

    "Jag har här på bloggen många gånger efterlyst en folkomröstning om EU som förbundsstat".

    Du har nog lite överdrivna tankar om den här bloggen och dig själv.

    :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 17:53. Hur menar du då? Efterlysa kan man alltid, men sedan är det en annan sak om det får några följder. Jag har inte haft några illusioner om att mina efterlysningar skulle få några följder. Skulle jag har haft det, och uttryckt det, skulle du ha rätt. Nu har du inte det.

      Radera
    2. Kommentaren 18:06 är alltså skriven av mig. Blogger har fortfarande problem med inloggningarna...

      Radera
  2. Liten kommentar: Spanien och Portugal har ännu bredare spårvidd än Finland, och Estland har samma som Finland.
    Så vi är väl inte "enda EU - land"...?

    Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anders. Tack för den infon! Jag tyckte mig ha läst någonstans att vi var det, men jag misstog mig säkert.

      Radera
    2. Jag minns den föreläsning där historieprofessorn förklarade, att Spanien och Portugal gjorde en egen spårvidd så att franska invasionstrupper inte kunde ta tåget...

      Anders

      Radera
    3. Anders. Som sagt, intressant! Det var förstås en bra motivering. Men saken är ju nog den att om Finland inte är ensam om att ha avvikande spårbredd blir detta förslag bara mer märkligt och framför allt mer kostsamt. Åtminstone jag är av den åsikten att EU har viktigare frågor att fundera på just nu, och framför allt viktigare saker att sätta pengar på...

      Radera
  3. " detta, om något, är helt galet ur demokratisynvinkel. "

    Då pride ordnats i både kommuner och församlingar, har det förgåtts av röstningar och således är det ordnat i demokratisk anda och ordning. Men är det så att du Kristian väljer demokrati bara då det passar dig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvirringslobbyn. Hur var det nu, vem var det du påstod drar fram hbt-frågan hela tiden? :)

      Och sedan, kommer du ihåg vad jag brukar skriva när det drar ihop sig till Pride? Låter orden "låt dem hållas" bekanta? Så hur kan du påstå det du gör här? Man får lätt det intrycket att du bara är ute efter att svartmåla...

      Radera
    2. Jag tog upp hbtq eftersom det är ditt främsta ämne, och där du dessutom inte beaktar demokrati.

      Då du nu skrev att du tillhör en liten minoritet,

      "När man, som tillhörande en utsatt minoritetsgrupp (= bibeltroende och värdekonservativ kristen), "

      då ska du väl respektera demokrati och förstå vad det innebär för en minoritet? I demokrati får en minoritet lov att ge vika för majoriteten. Eller har du igen nån förklaring som resten av världen inte känner till?

      Radera
  4. Hade EU funnits när tågspåren drogs i Europa hade alla haft samma spårbredd och problemet aldrig uppstått.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 05:57. Intressant! Men å andra sidan är det alltid intressant med kontrafaktisk historieskrivning.

      Radera
  5. Har man glömt bort "https://faktaomfartyg.se/railship_rederi.htm", naturligtvis innebär det mera arbete men omöjligt är det inte med olika spårbredd !

    SvaraRadera
    Svar
    1. PS. Intressanta saker kom fram bakom länken till "railship" , kopplingar till Ryssland och Kaliningrad !

      Radera