måndag 15 augusti 2022

Inte bara i Ryssland och Kina!

Jag skrev för några dagar sedan om den insändare på ÖT (skriven av journalisten Robert Björkenwall och den "diplomerade omvärldsanalytikern" Jaan Ungerson) som gav mig kalla kårar. De kalla kårarna berodde främst på att de två skribenterna, förhoppningsvis i okunskap om historien, närmast efterlyste ett kärnvapenkrig. Men i insändaren finns mer otrevligheter.

De två skriver: I sin roman "1984" beskriver George Orwell en värld där tekniken gjort det möjligt för ”Storebror” att i varje sekund följa vad varje medborgare gör. Han beskriver en värld där verkligheten förvrids efter behov och där den offentliga lögnen är regel. Krig är fred, frihet är slaveri och okunnighet är styrka. Vi har aldrig sedan demokratins genombrott på 1900-talet levt närmare den orwellska dystopin än vi gör i dag. Ryssland och Kina står som avskräckande exempel.

Detta är sant. Men denna verklighet är inte närvarande bara i Kina och Ryssland idag. I dessa två länder är det mer uppenbart att det är på detta sätt, men samma verklighet, om än mer fördolt, finns även här hos oss i väst. Och just det att den är mer fördold gör att den är desto mer bedräglig. Även här hos oss "förvrids verkligheten efter behov" och "den offentliga lögnen är regel", åtminstone på en del områden. Jag tänker främst på energifrågor och vurmen för förnyelsebar energi, hela frågekomplexet som har att göra med könsnihilismen och även frågor som har med livets ursprung att göra. Men även i frågan om Covid och Covid-vaccinerna har lögnen fått regera på ett närmast chockerande sätt.

Björkenwall och Ungerson skriver också: I Orwells samhälle fanns förutom den övervakande ”Storebror” också ett Sanningsministerium som i varje stund talade om för folket hur världen skulle tolkas och vad som skulle betraktas som sant. All politiska opposition var tystad. Fri press och fria media fanns inte ens kvar som idé.

Smaka på dessa ord och jämför med dagens situation i Västeuropa! Inom mediefältet ser vi i våra länder idag en närmast total dominans av ett, vad jag har brukat kalla, värdeliberalt åsiktskluster. Allt som händer pressas genom en tolkningsmodell som har formats inom detta värderingskluster och serveras oss färdigtuggat och färdigtolkat. Någon egentlig åsiktsopposition finns inte, och i den mån den finns tillåts den inte att komma till tals, annat än som undantag.

Sverige är ett bra exempel på hur den politiska oppositionen har tystats ner, eller pressats till konformitet med den dominerande åsiktsströmningen. Alla "godkända" partier är mer eller mindre konforma och de som inte är det har (åtminstone hittills) varit utträngda i marginalen. Är det någon som missade hur Kd:s ordförande Ebba Busch dansade i Pride-tåget för bara någon vecka sedan? Detta var, som jag ser det, den yttersta förnedringen av Kd och även slutet för partiet som trovärdigt politiskt alternativ.

Den fria pressen finns förstås ännu kvar som hyllad idé, men knappast som mer än det.

4 kommentarer:

  1. Ryssland och Kina är i dag vad satan var på medeltiden. Att ha samröre med satan var då ungefär som att ha samröre med Ryssland och Kina i dag. Ondskan projiceras på nåt yttre.
    Makten är lika självgod i dag som då.

    För oss ovaccinerade så kopplas nog Orwells 1984 snarast ihop med vaccinhetsen.Folk har ju blivit avskedade från helt vanliga jobb för att de varit ovaccinerade, i eurpa, 2022. Vaccinhetsare i Finland var ännu våren 2022 väldigt pigga på på det också. Föga förvånande försöker representanter för media, som deltagit i vaccinhetsen, avleda uppmärksamheten mot Ryssland och Kina.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Patrik. Intressant analogi! Vad gäller det du kallar vaccinhetsen så var det du skriver precis det jag avsåg. Lögnerna har radats på varandra, och skam till sägandes har också jag fallit för dem. Först hette det att man bör vaccinera sig så man inte blir sjuk. Det var fel. Man kunde visst bli sjuk ändå. Sedan skulle man vaccinera sig så att man inte spred smittan till andra. Det var också fel. Man kunde visst sprida smittan även om man var vaccinerad. Det var i själva verket tvärtom. Om det alltså är sant att man får mildare (eller inga) symptom om man är vaccinerad. Som vaccinerad är man således en större risk än vad en ovaccinerad (som torde veta om att han/hon är sjuk och därför håller avstånd/håller sig borta från andra) är.

      Radera
  2. Det är väl inte underligt om KD:s Ebba Busch (numera frånskild !) dansade i pridetåget, hon har ju gjort det tidigare också. Men för att ha någon chans på framgång i politiken i det svenska hbt-skitsamhället är hon mer eller mindre tvungen till det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 23:28. Ja, en människa kan sälja sin själ av många olika orsaker. Detta torde dock vara en av de sämre.

      Radera