onsdag 10 augusti 2022

Efterlyses: Kärnvapenkrig?!?

Jag läste för några dagar sedan en insändare på ÖT (skriven av journalisten Robert Björkenwall och den "diplomerade omvärldsanalytikern" Jaan Ungerson) som gav mig kalla kårar. Den första tanken som slog mig var att det kanske skulle vara skäl för en "omvärldsanalytiker" att ha en viss historisk bildning också. Rubriken för insändaren lyder "I Orwells 1984 finns både Ryssland och Kina", och det är speciellt avslutningsorden som ger mig de kalla kårarna. "Med Orwells stat i minnet måste den demokratiska världen satsa på att aldrig göra sig beroende av länder som Ryssland och Kina. Men väl stå beredd att när hoten och aggressionen växer kunna möta det med såväl ännu hårdare ekonomiska medel som med kraftig vapenmakt."

Förstår de två skribenterna vad de skriver. På riktigt? Det de efterlyser är nämligen inget annat än ett kärnvapenkrig. När vi ser på historien ser vi nämligen att en kärnvapenmakt ALDRIG har förlorat ett krig, och särskilt inte ett krig på eget territorium. (Man kan givetvis hävda att USA förlorade Vietnamkriget, men faktum är att de inte förlorade utan att de drog sig ur kriget. Kriget utspelade sig dessutom långt från USA:s territorium.)

När vi betraktar hur USA och väst har fört sitt proxykrig mot Ryssland i Ukraina kan vi se en gradvis upptrappning. Inledningsvis vågade USA inte, av rädsla för att Ryssland skulle uppfatta det som direkta krigshandlingar, stöda Ukraina med annat än förnödenheter som inte bidrog desto mer till Ukrainas stridsstyrka. Men gradvis har USA trappat upp vapenhjälpen, och nu diskuteras t.o.m. sändande av stridsflyg. USA har, som det brukar heta, "sonderat med bajonetten", och hittills har det fungerat. Men att möta Rysslands aggressioner med, som insändarskribenterna efterlyser, "kraftig vapenmakt" skulle – särskilt om detta skulle få Ryssland att hamna i kraftigt underläge i kriget – utan tvekan sänka tröskeln för användandet av kärnvapen i kriget. Som sagt, en kärnvapenmakt har aldrig förlorat ett krig på eget territorium. Eller ens legat under i ett sådant krig.

Krig är alltid ett stort elände, och det måste så långt det går alltid undvikas. Speciellt ett sådant krig där kärnvapenmakter är involverade eller, ännu värre, ställs mot varandra eftersom ett sådant krig bara kan sluta med att ingen förlorar (vilket är synnerligen osannolikt) eller att alla förlorar. Detta betyder givetvis inte att den demokratiska världen kan tillåta skurkar som Putin att göra vad som helst mot sina grannar, men om och när någon efterlyser beredskap att möta sådana aggressioner med  "kraftig vapenmakt" bör vi vara medvetna om vad som sägs och vad detta sannolikt får för följder.   

7 kommentarer:

  1. Men, ni kristna går ju omkring och väntar på domedagen, så vad är problemet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 17:15. Korrigering: Vi kristna väntar på Jesu återkomst, inte på något kärnvapenkrig.

      Radera
  2. Det är säkert HBTQpersonerna eller Vänstermedias fel, glöm inte dem. :P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som någon sorts kristen bör man nog vara mot militariseringen av samhället. Se nu på dedär jenkkarna som genast är här och hetsar upp finska militären vid samövningar. Alla partier i Finland vill nu med hast vara med i Nato-vurmen, har du ej märkt det, s-stövel! Vad hjälper det om Putte sänder iväg en kärnsmäll mot oss fast vi sku vara med i amrisimperialisternas atombombsspel? Itt naating!!
      -Jag åtminstone kan inte och vill inte rikta vapnet mot något levande (jaanå, detdär LGBT-trashet skulle ju måhända vara en annan sak, beror förstås på hur situationen utvecklar sig på den fronten; d:o gäller MSM),.

      Radera
    2. Anonym 16:17. Som kristna är vi kallade att älska alla människor. Ibland är det verkligen inte lätt, men då får vi be Herren om denna kärlek. Detta inkluderar också människor som lever på ett från Guds vilja avvikande sätt och som propagerar för en sådan livsstil. Så jag har lite problem med din parentes, om jag får säga det så.

      Sedan är det också bättre att försöka bete sig belevat och inte ge andra debattörer negativa tillmälen. Detta som ett litet önskemål.

      Radera
  3. Inte för att jag skulle vara intresserad av att engagera mig i "Nordfront" men det kan vara bra att känna till vad de skriver om, https://nordfront.se/

    SvaraRadera
  4. Att USA täcks komma hit som ett annat herrefolk med hangarfartyget och tusentals snaggade och tuggummituggande soldater !! Det hjälper inte att de sedan böjer sina huvuden och har bönestunder samtidigt som det står fullt med 'kåliheptrar' o.a. vapen på däck.
    Naturligtvis är de inga pacifister. De är imperialister ("joo, he e noo täär i dem"), det är vad de är, för att inte tala om USA:s kapitalism.
    Men de försökte i Vietnam, de klampade in i Somalia, Irak, de gav mrd-stöd åt det korrupta "styret" i Afghanistan och från alla ställen fingo de dra sig tillbaka med svansen mellan benen.
    Dråp är dråp även i krig hur man än försöker hålla sig till Geneve-konventionen.
    'Thou shalt not kill'.

    SvaraRadera