måndag 8 augusti 2022

Judith Durham 1943-2022

I helgen nåddes vi av nyheten att en av de vackraste rösterna någonsin inom musikindustrin har tystnat. Den autraliensiska sångerskan och solisten i den främst på 60-talet populära pop/folkgruppen The Seekers Judith Durham avled i går som följd av en kronisk lungsjukdom. 

Jag var förstås inte med under The Seekers storhetstid på 60-talet, men jag har i efterhand upptäckt dem. Det som tilltalar mig med deras musik är de vackra melodierna och framför allt just Durhams sköna röst. De flesta torde åtminstone någon gång har hört någon av deras klassiska sånger som "I`ll Never Find Another You", "The Carnival is Over", "Georgie Girl" eller varför inte "I am Australian".

I de intervjuer jag har sett med henne gav Judith Durham gav ett ödmjukt intryck, men jag imponeras framför allt av hennes frimodighet när det handlade om att berätta om sin tro. I en intervju berättade hon om en spelning (under hennes solokarriär) där hon efter konsertens slut blev inapplåderad på scenen igen och valde att sjunga en tonsatt version av bönen Fader vår som extranummer. Detta var, redan på 70-talet, förstås en aning kontroversiellt, men det säger en hel del om henne som person. 

Det är tacksamt att den musik som The Seekers och Judith Durham skapade finns kvar trots att hon själv inte längre finns här bland oss. 

1 kommentar: